Austrotherm hőszigetelés a kritikus helyeken

Az épület hőszigetelése teljes körű, ha a határoló szerkezet minden pontja nagyjából egyenértékűen hőszigetelt

Kis energiaveszteségű, jól szigetelt házakat ma már könnyű építeni. De ahhoz, hogy ezt gondtalanul élvezzük, körültekintően kell eljárni új építésnél és felújításnál egyaránt.

Az épületeknek azok a pontjai minősíthetők kritikusnak, ahol geometriai okok (falsarok) vagy anyagváltás (pl. beton – jól szigetelő falazóanyag) miatt hőhidak jönnek létre. Ezeken a pontokon az átlagoshoz képest jelentősen megnövekszik a hőleadás. Ilyen az erkélylemezek, konzolok, koszorúk, áthidalók, pillérek és a lábazat környezete is. Az épület hőszigetelése viszont csak akkor hibátlan, ha teljes körű; vagyis a határoló szerkezet minden pontja nagyjából egyenértékűen hőszigetelt lesz. Ennek elérésére mindig különös gondot kell fordítani, mert különben nem csak a jelentős energiaveszteség fog gondot okozni, hanem a túlságosan lehűlő belső felület miatt kellemetlen közérzet, sőt, páralecsapódás, kondenzáció is létrejöhet, ami már nem csak hőérzeti szempontból jelent kellemetlenséget, de épületfizikai károsodást is okozhat, a penészesedésről már nem is beszélve.

Így például a lábazat, többnyire beton szerkezeteire is figyelni kell. Ezek az épületrészek fokozottan ki vannak téve az időjárás viszontagságainak, így nem szabad hőszigetelés nélkül hagyni. Még akkor sem, ha a hőszigetelés miatt az esztétikus terméskő lábazat látványát elveszítjük, vagy a lejtős terep miatt túl bonyolultnak gondoljuk a kivitelezést. A homlokzati hőszigetelő rendszereknél az AUSTROTHERM AT-H80 lemezzel a talajszint felett kb. fél méterrel lehet kezdeni a hőszigetelést. Az alsó sávban a fokozott mechanikai igénybevétel és a nedvességhatás miatt már az AUSTROTHERM Expert Fix lemezzel kell hőszigetelni. Közterületeken, vagy más, fokozott igénybevételnek kitett helyen 2 méteres magasságig is indokolt lehet az Expert Fix alkalmazása.

Az Expert Fix az MSZ EN 13163 szabvány szerint gyár­tott, formahabosított expandált polisztirol lemez. A fokozott felületi bordázottság miatt jól tapad rá a vakolat és a betonnal is szilárd kötést ad, így a hőhidak szigetelésére különösen alkalmas. Homlokzati hőszigetelő rendszerekben a lá­bazati és a fogadószinti felületeken jól alkalmazható igen csekély vízfelvétele és nagy nyomószilárdsága miatt. Egyenes élképzése révén jól illeszkedik a homlokzatszigetelésre alkalmazott AUSTROTHERM AT-H80-as lemezhez.

Milyen vastag legyen a hőszigetelő anyag?

Az optimális megoldás az, ha a fal és a lábazat hőszigetelő képessége egyforma, de ügyelni kell arra is, hogy lehetőleg a lábazat a fal síkjából ne emelkedjen ki, mert ezen megáll a csapadék, és az eső, fagy könnyebben károsíthatja a felületet. Minél jobb tehát a falazóanyag hőszigetelő képessége, annál vastagabb Expert Fix lemezt kell alkalmazni a beton szerkezetek előtt, hogy a fal minden pontján közel azonos legyen a hőátbocsátási tényező. Ha a homlokzat megfelel a költséghatékony modell előírásainak (és minden központi költségvetési, vagy EU támogatás segítségével létrejött felújítás esetén ezzel kell számolni), úgy legalább 10 cm vastag legyen a lábazati hőszigetelés. Ha a közel nulla modellt választjuk, úgy célszerű a 20 cm-es lemezeket beépíteni, míg a passzívházak lábazati hőszigetelését 30-34 cm vastag Expert Fix adja. A rögzítésre oldószermentes, a vízszigetelés anyagát sem károsító ragasztót (például poliuretán bázisú ragasztó) kell alkalmazni, de szilikátbázisú felületekre (pl. beton) a homlokzati hőszigetelő rendszer ragasztója is alkalmazható. A mechanikai rögzítés szükségességét minden esetben vizsgálni kell. Az Expert Fix lemezre a homlokzati bevonatrendszerek elemei (ragasztó, üvegháló, alapozó, vakolat) felhordhatók, így a végső felületképzés is ismert technológiával történik.

Az AUSTROTHERM AT-H80-as és Expert Fix lemezek adatlapjait letöltheti a hír alatti termékképekre kattintva. Amennyiben árajánlatot, egyéb információt vagy katalógust szeretne kérni az Austrotherm Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.

A hírben szereplő termékek

Austrotherm Grafit® Reflex homlokzati hőszigetelő lemez
 
Austrotherm GRAFIT REFLEX® homlokzati hőszigetelő lemez

Az Austrotherm GRAFIT REFLEX® egyik oldalán rózsaszínű festékkel bevont GRAFIT® típusú expandált polisztirol hőszigetelő lemez. A GRAFIT REFLEX® különleges alapanyagának köszönhetően lényegesen alacsonyabb hővezetési tényezővel rendelkezik, mint a fehér homlokzatszigetelő lemez. A festék bevonat meggátolja, hogy erős napsütésben a felület túlzottan felmelegedjen. A táblák festetlen lapját kell ragasztóval bekenni, így a világos felület vissza tudja verni a napsugarakat. Egyéb műszaki paraméterei és alkalmazási területei megegyeznek az AT-H80 jelű és a GRAFIT® márkanevű homlokzati hőszigetelő lemezekkel, de alkalmazásával hatékonyabb hőszigetelés érhető el.

CAD
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
Tovább
Termék kártya
Austrotherm Expert Fix lábazati hőszigetelő lemez
 
Austrotherm Expert® Fix lábazati hőszigetelő lemez

A fokozott felületi bordázottság miatt jól tapad rá a vakolat, és a betonnal is szilárd kötést ad, így a hőhidak szigetelésére különösen alkalmas. Homlokzati hőszigetelő rendszerekben a lábazati és a fogadószinti felületeken jól alkalmazható, igen csekély vízfelvétele és nagy nyomószilárdsága miatt. Egyenes élképzése révén jól illeszkedik a sima élképzésű Austrotherm AT-H80-as lemezhez.

CAD
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
Tovább
Termék kártya
Austrotherm AT-H80 homlokzati hőszigetelő lemez
 
Austrotherm AT-H80 homlokzati hőszigetelő lemez

A termék homlokzati hőszigetelő bevonatrendszerekben alkalmazott, pihentetett polisztirol keményhab. Az AT-H80 anyagból készülnek homlokzati díszítő profilok, amelyeket a kivitelezés során kell végleges felületképzéssel ellátni.

CAD
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
Tovább
Termék kártya

Kategóriák

Ragasztók hőszigetelésekhez
Ragasztók hőszigetelésekhez
Polisztirol szigetelések
Polisztirol szigetelések
Homlokzati hőszigetelő rendszerek
Homlokzati hőszigetelő rendszerek
Ragasztók, fugázóanyagok
Ragasztók, fugázóanyagok
Szigetelések
Szigetelések

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...