ACO Wildlife PRO békaalagút rendszer

A Kiskunsági kétéltű-populációinak védelmében

Az ACO Wildlife PRO rendszer elemei:

1. KT 500 kétéltű alagút polimerbetonból réselt, vagy réselés nélküli változatban
2. SR 400 G Stopcsatorna
3. LEP 100 típusú terelőfal polimerbetonból
4. KP 1000-700-3000 típusú kétéltű kapu egység polimerbetonból

A Kiskunsági Nemzeti Park (KNP) területén több helyen találkozhatnak az autósok elütött és emiatt elpusztult kisállatokkal az úttesten, különösen kétéltűekkel. Amellett, hogy ezek az állattetemek az autósok számára csúszásveszélyt jelentenek, komoly ökológiai veszteségről van szó: a szaporodási időszakban és évszakváltáskor a telelőhelyekre vonuláskor jelentős létszámvesztést okoz a kétéltű-populációban a közutakon áthaladás.

Zebra vagy közlekedési lámpa helyett az úttest alatt átvezető polimerbeton ACO PRO típusú alagutak segíthetnek abban, hogy a kétéltűek nagyobb számban érkezzenek meg életterüknek a közút túloldalán lévő helyére.

A projekt közvetlen feladata a célterületeken élő kétéltű fajok számára biztonságos ACO PRO típusú polimerbeton alagutak és fixen telepített polimerbeton terelőfal rendszer kiépítése, az egyes fajokra jellemző mobilitási, ökológiai igények és a közutakra vonatkozó műszaki elvárások, szabványok figyelembe vétele mellett.


A legfontosabb védendő fajok: pettyes gőte, dunai gőte, vöröshasú unka, barna ásóbéka, barna varangy, zöld varangy, zöld levelibéka, mocsári béka, tavi béka, kis tavibéka, kecskebéka.

A projekt három helyen hoz létre kétéltűátjárókat.

1. Ópusztaszer mellett: kétéltűterelő-rendszer és 20 db átjáró létesítése az Ópusztaszer és Baks közötti 4519.szútszakasz 23+103-26+303 km szelvényei között (cca.: 2 x 3200 m-es szakaszon)
2. Balástya-Kistelek között: kétéltűterelő-rendszer és 4 db átjáró létesítése a Balástya-Kistelek közötti útszakaszon, az 5. számú főút 143+714-144+314 km szelvények közötti részen (cca.: 2 x 600 m-es szakaszon)
3. Mórahalom-Röszke között: kétéltűterelő-rendszer és 2 db átjáró létesítése a Mórahalom-Röszke közötti útszakasz Nagy-Széksós-tóval határos szakaszán, az 5512.számú út 4+343 - 4+643 km szelvények közötti részen (cca.: 2 x 300 m-es szakaszon).

A terelőrendszer az úttesten átkelni készülő kétéltűeket az úttal párhuzamosan az út alatt kialakított kis alagutakhoz, "békaaluljárókhoz" tereli.

A projekt számszerűsíthető eredményei:
Természetvédelmi szempontból átalakított vonalas létesítmények hossza: 4,1 km.
ACO Wildlife PRO típusú polimerbeton alagutak száma: 26 db
ACO Wildlife PRO típusú polimerbeton terelőfal rendszer hossza: 8200 m

A megvalósítás becsült időigénye és költsége:
A projekt kivitelezése jelenleg folyamatban van elérésének időpontja: 2011.12.01. A projektet a Kiskunsági Nemzeti Park az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energia Operatív Programjából (KEOP) nyert támogatásból fedez.

Az ACO Wildlife PRO békaalagút rendszerről bővebben olvashat, ha a hír alatti termékképre kattint, amennyiben árajánlatot, bővebb információt vagy katalógust szeretne kérni az ACO Magyarország Építőelemeket Forgalmazó Bt. munkatársától, használja a megfelelő gombot.

A hírben szereplő termékek

ACO Wildlife PRO védelmi rendszer kétéltűeknek
 
ACO Wildlife PRO védelmi rendszer kétéltűeknek

Az úttest alatt átvezető polimerbeton ACO PRO típusú alagutak segíthetnek abban, hogy a kétéltűek nagyobb számban érkezzenek meg életterüknek a közút túloldalán lévő helyére. Az ACO békaalagút KT 500 polimerbetonból készül, két különböző beépítési változatban: az út felszínén megjelenő, réselt rendszer, és az út felszínén nem látható zárt rendszer. A keresztező övezetben a békaalagúthoz ACO LEP 100 polimerbeton terelőfal és alagút bejárati elem csatlakoztatható.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya

Kategóriák

Út- és hídépítési elemek
Út- és hídépítési elemek
Mélyépítés
Mélyépítés
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...