Elérte a MOL Campus a 100 méteres magasságot

Egyedülálló megoldás és szakmai támogatás a Magyar Doka Kft. részéről

A Market Építő Zrt. 2018 októberében tette le Budapest egyik új, meghatározó épülete, a MOL Campus alapkövét, most pedig újabb fontos mérföldkőhöz érkezett az építkezés: a MOL leendő székháza elérte a 100 méteres magasságot. A MOL Campus Budapest egyik leginnovatívabb és legzöldebb irodaépülete lesz, amely szervesen illeszkedik a megújuló Kopaszi-gát látképébe, és a főváros egyik ikonikus épülete lesz.

Elérte a MOL Campus a 100 méteres magasságot
Elérte a MOL Campus a 100 méteres magasságot

Egyedülálló magasépítési bravúr

Az épület tervei a nemzetközileg jegyzett londoni Foster+Partners és a magyar Finta Studió kollaborációjában születtek. A MOL Campust 28 emeleten, összesen 86 ezer négyzetméteres alapterülettel alakítják ki: ez – ha a szinteket egymás mellé kiterítve képzeljük el – akkora, mintha 12 futballpályát helyeznénk egymás mellé.

Az egyedi léptékű feladat komoly mérnöki kihívásokat hozott magával. A teljes épület alaplemezébe 12 800 köbméter betont dolgoztak be, amely megközelítőleg 2000 mixerautónyi mennyiség: ezzel 5 darab olimpiai medencét lehetne megtölteni. Ebből a mennyiségből a toronyépületrész alatti, 4400 köbméteres alaplemezt egy ütemben kellett önteni 6 rétegben, melynek teljesítése 4 betonpumpa és 2 tartalékpumpa bevonásával, több mint 600 mixerfordulóval, éjjel-nappali betonozással, 42 óra megállás nélküli munkával és több mint 50 mérnök támogatásával sikerült ez a jelenleg egyedülálló magasépítési bravúr Magyarországon.

Egyedülálló megoldás és szakmai támogatás a Magyar Doka Kft. részéről

A kivitelező Market-csoport, a magasban folyó munka miatt a magyarországi magasépítésben eddig egyedülálló technológiát, az úgynevezett Doka Xclimb 60 szélpajzs-rendszert, valamint a Doka biztonsági védőhálót alkalmazta, ami a biztonságos munkavégzést és a szakemberek komfortérzetét szolgálja.

A pajzsrendszer összsúlya kb. 71 tonna. A rendszer a toronyrész három legfelső szintjét körbeölelve védi a magasban dolgozókat, és a hidraulika segítségével folyamatosan kúszva felfelé követi a szerkezetépítés készültségét.

Elérte a MOL Campus a 100 méteres magasságot
Elérte a MOL Campus a 100 méteres magasságot

A torony szerkezetépítésében több szakmai újítást is alkalmazni kellett

Az épület magassága miatt a toronydarukat több ütemben kell magasítani, és ezáltal több szinten rögzíteni őket az elkészült szerkezethez. A legmagasabb toronydaru 163,5 méter magas lesz, melynek fülkéjét már csak lifttel közelítheti meg a kezelő.
A kivitelezési időt csökkenti, hogy a torony szerkezeti gerinceként szolgáló 2 „magot” a Doka SKE 50 plus és SKE 100 plus kúszózsaluzat használatával építi a Moratus Szerkezetépítő Kft.

A rendszer kiépítését mind a Moratus, mind pedig a Doka részéről hosszas tervezési folyamatok, valamint szerelési- és betanulási munka előzte meg, de még így is, az SKE 50 plus és SKE 100 plus kúszózsaluzati megoldás, a kivitelezési átfutási időt közel a harmadára csökkenti. A magok kivitelezésének külön pikantériája, hogy azok pozíciója teljesen ki van tolva a homlokzatra, ezzel is megnehezítve a szerkezetépítő feladatát.

A homlokzattisztításhoz egy közel 80 tonnás daruszerkezet kerül megépítésre

Magyarországon szintén egyedülálló módon 120 méter magasságban teherfelvonót építenek ki, segítve ezzel a szerkezet- és homlokzatépítési munkálatokat. A homlokzattisztításhoz pedig a torony legtetején egy közel 80 tonnás daruszerkezetet is építenek.

Elérte a MOL Campus a 100 méteres magasságot
Elérte a MOL Campus a 100 méteres magasságot

Az építkezés monumentalitását jól érzékeltetik az alábbi számadatok is:

  • az épület alá 220 darab 100 méteres, az épület mellé pedig 90 darab 120 méteres talajszondát fúrtak le, ami összesen közel 33 kilométernyi szondát jelent
  • a teljes székházba több mint 62.000 köbméter betont dolgoztak be
  • a vasbeton szerkezetekbe több mint 6.800 tonna betonvasat építettek be
  • szerkezeti acélként több mint 2.500 tonnát emelnek a helyére
  • a homlokzatra a projekt végére összesen 5.500 darab üvegpanelt építenek be
  • a pódium épületrész tetőszerkezetén 900 négyzetméternyi napelem fogja csökkenteni az épület energiafogyasztását
  • az épületben a teljes projekt keretében több mint 1.000.000 méter kábelt húznak be
  • a komplexumban összesen 7 lépcsőház épül, ami összesen 2.633 lépcsőfokot jelent

A Market Építő Zrt., a Moratus Kft. és a Magyar Doka Kft. szoros együttműködésben, rendkívül fegyelmezett módon, pontos munkavégzéssel, magas szintű szakértelemmel és elkötelezettséggel folytatja továbbra is a MOL Campus munkálatait.

Az épület 2022-re készül el.

Forrás, fotók: magyarepitok.hu

A hírben szereplő termékek
Doka biztonsági háló
 
Doka biztonsági háló

A Doka védőhálója előszerelt egységekből áll, amelyek bármilyen építményre felszerelhetők, és tetszőleges geometriához igazíthatók. Jelenleg a rendszer két változata, egy standard- és egy extra széles típus, érhető el, melyek biztonságosan felfogják a leeső tárgyakat és törmeléket. A különböző méreteknek köszönhetően a rendszer tökéletesen alkalmazkodik az Ön igényeihez.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya
Doka önkúszó zsalurendszer SKE 50, SKE 100
 
Doka önkúszó zsalurendszer SKE 50, SKE 100

Darufüggetlen önkúszó zsalurendszer, 5 illetve 10 tonna konzolonkénti teherbírással. Gyors, gazdaságos megoldás magas épületekhez, hídpilonokhoz. Ferde dőlésszögekhez is kiválóan alkalmazható, tetszőlegesen kombinálható a Doka összes falzsalu rendszerével.

Termék kártya
Doka Xclimb 60 védőpajzs
 
Doka Xclimb 60 védőpajzs

A felső szintek körkörös lezárásával az összes munka az időjárási viszonyoktól függetlenül, a legnagyobb biztonságban elvégezhető. Az integrálható kidugóállvány a födémzsalu, a munkaeszközök vagy egyéb anyagok egyszerű és gyors áthelyezését teszik lehetővé.

Termék kártya
Kapcsolódó hírek
Elérte legmagasabb pontját Budapest legmagasabb épülete
Elérte legmagasabb pontját a 28 emeletes MOL Campus
Felkerült a bokréta Budapest legmagasabb épületére
Elérte legmagasabb pontját a 28 emeletes MOL Campus
Kategóriák
Munkaállványok, védőállványok, védőhálók
Munkaállványok, védőállványok, védőhálók
Csúszózsaluzatok, kúszózsaluzatok, alagútzsaluzatok, hídzsaluzatok
Csúszózsaluzatok, kúszózsaluzatok, alagútzsaluzatok, hídzsaluzatok
Zsaluk, állványok
Zsaluk, állványok
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...