Önhordó, automatizált Rotho Blaas raktár fából

Önhordó, automatizált Rotho Blaas raktár fából

Az automatizált raktárat a vállalat egyedi igényei szerint tervezték meg

Az új technológiáknak, főként a CLT-nek köszönhetően, a faépítészet, a 20 emeletet meghaladó épületeivel túllépi az eddig leküzdhetetlen határokat. A tervezők számára azonban nem csak az égbe nyúló épületek jelentik az egyetlen kihívást. Az önhordó raktárak olyan fejlett mérnöki konstrukciók, amelyekben az állványok az épület teherhordó szerkezetének részét képezik. Az állványrendszernek tehát el kell bírnia a tárolt áruk, valamint a különböző szerkezeti elemek súlyát, az árumozgató eszközök és a külső tényezők által okozott terhelésekkel együtt. Ezenkívül az önhordó raktár építésével általában együtt jár az automatikus raklapkezelő rendszerek telepítése, amelyek lehetővé teszik a logisztikai folyamatok irányítását és optimalizálását. Éppen e terhelések miatt rendszerint a választott szerkezeti anyag az acél. Az osztrák-olasz határ közelében található új raktárépület azonban fából készült, így ez az első önhordó, teljes egészében fából épült automata raktár Olaszországban, és egyike a világon eddig épült nagyon kevés ilyen épületnek.

Önhordó, automatizált Rotho Blaas raktár fából
Önhordó, automatizált Rotho Blaas raktár fából

Az 1991-ben alapított RothoBlaas vállalatot az innováció és a hosszú távú gondolkodás jellemzi, amely a körültekintő tervezéssel ötvözve lehetővé tette, hogy mindig egy lépéssel a faépítészet és általában az építőipar fejlődési trendje előtt járjon. A központi székhely bővítése és az új önhordó automatizált raktár építése ugyanebbe az irányba mutat: a vállalat mára egy hatékonyan működő központi raktárral rendelkezik, amely biztosítja a meglévő és a közeljövőben létrehozandó raktárak gyors feltöltését. A konstrukció bizonyítja, hogy a fa ma már olyan anyag, amely bármilyen típusú építkezéshez felhasználható, és nagy előnyökkel jár a környezet, valamint azok jóléte és egészsége szempontjából is, akik naponta sok órát töltenek az épületben.

Az építészeti koncepció

Az új raktárépület és a központi épület új szárnyának stílusa megerősíti a vállalat korábbi döntéseit, különösen a nagy ablakok használatát és a fa gyakori alkalmazását mind a szerkezeteknél, mind a padlóburkolatoknál és a falburkolatoknál. Egyes tűzvédelmi követelmények miatt azonban az automatizált raktár esetében más megoldásokat kellett alkalmazni, ezért a raktár szinte teljes egészében alumíniummal van burkolva, vörösfenyő lécekkel kialakított háromdimenziós dekorációval, amely a belső faszerkezeteket idézi.

A szerkezeti koncepció

Az önhordó raktár különlegessége, hogy az állványok, amelyek a tárolt áruk súlyát a talajra adják át, a raktár teherhordó szerkezete is egy időben. Egy ilyen szerkezet számára a fő kihívást a vízszintes irányú hatásoknak (különösen a földrengésnek és a szélnek) való ellenállás jelenti. Ezért a RothoBlaas új raktárépülete két független merevítőrendszerrel van felszerelve mindkét irányban. Az észak-déli irányban (hosszú oldal) tizenkét merevítőtornyot használtak, amelyek 1×2,5 méteres, LVL-ből és laminált fából készült szekrénytartóból állnak. A tornyokat az öntvénybe előre behelyezett lemezek segítségével ágyazzák be az alapba, és az összes állvány a merevítőtornyokhoz csatlakozik a szeizmikus erők okozta terhelés átvitele céljából. Kelet-nyugati irányban a merevítő rendszert maguk az állványok alkotják. Az ötszáz oszlop az alaphoz rögzül és csak a tetőnél csatlakoznak egymáshoz. Ez utóbbi laminált fa gerendarendszerből és CLT burkolatból áll, amely merev szerkezetet hoz létre. E szerkezetek legkritikusabb pontja a szél hatására történő deformálódás, amelyet csökkenteni kell a gépek folyamatos üzemeltethetősége érdekében. Ezért a terv szerint az épület tetején (20 méteres magasságban) kelet-nyugati irányban mindössze 19 milliméteres, észak-déli irányban pedig 12 milliméteres elmozdulás megengedett.

Önhordó, automatizált Rotho Blaas raktár fából
Önhordó, automatizált Rotho Blaas raktár fából

Szeizmikus biztonság

A raktár az Alpok területén található, e zóna földrengés veszélyességi besorolása alacsony. Az épület magassága és az izosztatikus típusú építési rendszer miatt azonban a vízszintes erőhatásokkal (földrengés és szél) szembeni ellenállás tervezése különösen nagy kihívásnak bizonyult. Ezért egy alacsony energiaelnyelő tervezési koncepcióra esett a döntés, az EN1998-1 szabvány szerinti 1,5 viselkedési tényezővel. Mivel a meglévő épülethez csatlakozó szerkezetről van szó, a régi és az új épületek közötti dinamikus viselkedés szétválasztása érdekében szeizmikus illesztő csatlakozást kellett kialakítani.

Az építési terület

Az önhordó raktárépület, amely a székház épülete mellé került, Bolzano tartományban, Cortaccia településen, a Dél-Tiroli Borút mentén található. Az építési terület az Adige folyó egykori medrében található, amelyet a 18. század végén Mária Terézia királynő által megkezdett, a földek mezőgazdasági hasznosítására irányuló munkálatok eredményeként rekultiváltak. Ez a körülmény jelentős hatással volt az alapozási rendszer szerkezetének tervezésére, mivel arra kényszerítette a tervezőket, hogy egy 40 centiméter átmérőjű és 27 méter hosszúságú, folytonos spirállal fúrt cölöpökön nyugvó lemezalap mellett döntsenek. A háromszáz cölöp alkotja a felette lévő, ötszáz ragasztott faoszlopból álló „erdő gyökereit”, amelyek az állványrendszert és magát a raktárt tartják.

A magasban végzett munka biztonsága és villamosenergia-termelés

Az automatizált raktár tetejére összesen 465 napelemes panelt szereltek fel, így az épület szinte teljesen elérte az energetikai önellátóságot. A tetőre való feljutást egy függőleges munkakötélzettel ellátott külső létra biztosítja, a rendszer karbantartásához pedig az oszlopokra szerelték fel a munkakötélzetet. A raktár automatikus rendszerei (rakodó-emelő gépek) szintén függőleges munkakötélzettel vannak felszerelve a karbantartás biztosítása érdekében.

Tűzbiztonság

Az önhordó raktár tervezése során az egyik fő kihívást a szerkezetek tűzbiztonsága jelentette. Különböző megoldásokat vizsgáltak, többek között a sprinkler típusú automatikus oltórendszer alkalmazását, amelyet azonban elvetettek, mivel nem volt elegendő vízhozam. A végső megoldás ezért az R30-as tűzállósági követelmény alkalmazása lett a raktár valamennyi szerkezetére, ami viszonylag könnyen megvalósítható a jól megtervezett faszerkezetekkel. Az R30 követelmény a kötések tervezését is a rejtett kötőelemek felé terelte, amelyeknél acéllemezek helyett innovatív faalapú anyagokat használtak. Ahol ez nem bizonyult kivitelezhetőnek, ott az acél védelmére hőre duzzadó tűzvédelmi festéket alkalmaztak.

A bővítés

A korábbi, több szakaszban épült székház alapterülete 6000 m² és térfogata 83 000 m³, amely irodákat, raktárakat és pihenőtereket foglalt magába. A jelenlegi bővítés három különálló téregységből áll:

  • A 75×40 m-es, 21 m magas fő téregység, amelyet automatizált raktárként funkcionál;
  • egy másodlagos téregység, amely az áruk bevételezésére;
  • egy kiegészítő téregység, amely összeköti az új és a korábbi raktárat.

Összességében tehát a bővítés körülbelül 4800 m² fedett területre terjed ki, amelynek térfogata mintegy 80 000 m³. A bővítés befejeztével a korábbi raktárépületet egy open space munkahellyé alakították át nyolcvan új alkalmazott számára.

Önhordó, automatizált Rotho Blaas raktár fából
Önhordó, automatizált Rotho Blaas raktár fából

Személyre szabott raktár

Az automatizált raktárat a vállalat egyedi igényei szerint tervezték meg, a tárolt anyagok, valamint azok súlya és mérete alapján. A RothoBlaas számos, nagyon heterogén termékcsaládot gyárt: például az olyan anyagok, mint a membránok és szalagok térfogata nagy, de súlya kicsi, míg a csavarokat vagy lemezeket tartalmazó raklapok kisebbek, de sokkal nehezebbek. Ezért a raktárat négy zónára osztották, amelyek mindegyike különböző mennyiségű és súlyú raklapokat tárol, a kisebb és nehezebb raklapok alulra kerülnek, míg a nagyméretű és könnyebb raklapok a felső állványokon kapnak helyet. Ennek a megközelítésnek köszönhetően a szeizmikus erőknek a teljes szerkezetre gyakorolt hatásai csökkenthetők.

A hírben szereplő termékek
Rotho Blaas rejtett kötések gerendákhoz Rotho Blaas epoxiragasztók Rotho Blaas kampós lemezek Rotho Blaas kötések falakhoz és épületekhez
 
Rotho Blaas kötőlemezek és csatlakozók fához
7 termék

Nem látszó kötőelemek fa-fa, fa-beton, nyírókötésekhez. Sarokvasak és önmetsző facsavarok, metszett heggyel, és központi maróval. Hat vegyértékű króm mentes horganyzással. Alkalmazható tömörfához, ragasztott fához, fa alapú paneleknél.

7 termék
Termékismertető
CAD
Tovább
Termék kártya
Rotho Blaas facsavarok ácsolatokhoz Rotho Blaas facsavarok szerkezetekhez Rotho Blaas facsavarok kültérre Rotho Blaas facsavarok fa-fém rögzítéséhez
 
Rotho Blaas kötőelemek fához
5 termék

Önmetsző facsavarok, metszett heggyel, és központi maróval. Hat vegyértékű króm mentes horganyzással. Alkalmazható tömör fához, ragasztott fához, fa alapú paneleknél.

5 termék
Termékismertető
CAD
Tovább
Termék kártya
Rotho Blaas párafékező és párazáró fóliák Rotho Blaas légáteresztő fóliák Rotho Blaas homlokzati légáteresztő fóliák Rotho Blaas alátéthéjazatok
 
Rotho Blaas tetőfóliák és kiegészítők
5 termék

Párazáró, páraáteresztő fóliák, bitumenes fóliák, alumíniumos párazáró fóliák, falra clima control fóliák, homlokzati fóliák, hőtükrös páraáteresztő fóliák, 3D fóliák lemez tetőkhöz, magas hőtűrő fóliák, radon stop fóliák.

5 termék
Termékismertető
BIM
Tovább
Termék kártya
Rotho Blaas munkakötélzet Rotho Blaas egypontos rögzítés Rotho Blaas kollektív védőeszközök, tető- és falilétrák Rotho Blaas egyéni védőfelszerelések
 
Rotho Blaas zuhanásgátló rendszerek, tetőbiztonsági elemek
4 termék

Kikötő eszközök, munkaöltözet, tető és falilétrák, rögzítők, kollektív védelem, egyéni védőfelszerelések, LifeLine system.

4 termék
Termékismertető
BIM
Tovább
Termék kártya
Rotho Blaas lépéshang szigetelés - Silent Floor TEX Rotho Blaas léghang szigetelés - Silent Wall Bytum Rotho Blaas szerkezeti zajok elleni szigetelés - Piano
 
Rotho Blaas zajcsökkentő megoldások
3 termék

Rotho Blaas zajcsökkentő megoldásai a fa hangvezetési képességének a csökkentésére: rugalmas profilok és szalagok, zajcsökkentő fóliák és alátétlemezek, szigetelőanyagok, kiegészítők.

3 termék
Termékismertető
Tovább
Termék kártya
Rotho Blaas talajhoz rögzítés Rotho Blaas akril szalagok Rotho Blaas duzzadó szalagok Rotho Blaas tömítőanyagok
 
Rotho Blaas szalagok és tömítőanyagok
6 termék

6 termék
Termékismertető
Tovább
Termék kártya
Kategóriák
Faszerkezetek rögzítőelemei, tartóelemei
Faszerkezetek rögzítőelemei, tartóelemei
Kötőelemek, dübelek
Kötőelemek, dübelek
Tetőbiztonsági elemek, kiegészítők
Tetőbiztonsági elemek, kiegészítők
Tömítő masszák, tömítő profilok
Tömítő masszák, tömítő profilok
Párazáró fóliák, páraáteresztő fóliák
Párazáró fóliák, páraáteresztő fóliák
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...