DigiFol™ digitális fólia nyújtotta szabotázsbiztos védelem a ZalaZONE-nál

DigiFol™ nyújtotta szabotázsbiztos védelem a ZalaZONE-nál

Az üvegfelületeken az intelligens fólia biztosítja az információvédelmet

A 2022 tavaszán átadott ZalaZONE járműipari tesztpálya európai viszonylatban is kiemelkedő projekt. Mindez nem csupán az egyedi formájú épületének, hanem funkciójából adódó információvédelmi elvárásoknak megfeleltetett, a Future Visual Kft.-vel közösen megvalósított megoldásoknak is köszönhető.

A zalaegerszegi ZalaZONE járműipari tesztpálya egyike Európa öt legjobb, azonos célú komplexumának. A pályarendszer a vezethetőségre és menetstabilitásra koncentráló hagyományos tesztpálya funkciók mellett a jövő járműveire fókuszáló kutatás-fejlesztési infrastruktúra elemeivel is rendelkezik. Különlegessége, hogy nemcsak a hagyományos járműdinamikai tesztek elvégzésére nyújt lehetőséget, hanem az önvezető járművek, továbbá az elektromos járművek értékelését is lehetővé teszi. A pályarendszernek része az úgynevezett Smart City, a nyolcféle felületen kipróbálható féktesztrendszer, a 300 méter átmérőjű dinamikus felület és egy kisebb versenypályának számító kezelhetőségpálya is.

ZalaZONE járműipari tesztpálya
DigiFol™ nyújtotta szabotázsbiztos védelem a ZalaZONE-nál

A tesztpálya különböző jellegű útfelületein kívül az üzemeltetéshez szükséges épületek is jelen vannak, melyek közül a Z betűt formázó konferencia központ a leginkább szembetűnő. Természetesen hatalmas mérete nem csupán látványelem. A kétszintes belső tér több irodahelyiségnek, illetve publikus rendezvényeknek is otthont ad. Emiatt azonban szükség volt valamilyen megoldásra ahhoz, hogy míg egy-egy esemény zajlik a beltéren, a kültéri tesztpályák információbiztonsága is zavartalan legyen, azaz párhuzamosan folyhassanak a tesztelések, illetve az összejövetelek. Ugyanakkor a két teret egy hatalmas, 170 m²-es üvegfelület köti össze, mely egyedi térelválasztást követelt meg a tervezőktől.

Ekkor vált nyilvánvalóvá, hogy a megoldást a DigiFol™ innovatív technológiája, a digitális – más néven intelligens – fólia jelentheti, mely által egy gombnyomással, könnyedén elkülöníthetőek egymástól a kül- és beltéri események. A már említett jelentős méretű üvegfelület bár kihívás elé állította a Future Visual Kft. csapatát, a digitális fólia (okosfólia) alkalmazhatóságának korlátlansága miatt sikerrel zárult a kivitelezés.

DigiFol intelligens fólia a ZalaZONE járműipari tesztpályán
DigiFol™ nyújtotta szabotázsbiztos védelem a ZalaZONE-nál

Sőt mi több, a digitális fólia szerkezetének és működési rendszerének köszönhetően, mely alapján alapállapotban átláthatatlan a felülete, a ZalaZONE követelményei esetében ez szabotázsbiztos megjelenést is jelent. Ennek eredményeképp áramszünet vagy szándékos vezetékrongálás során sem kerülnek veszélybe a tesztpálya használóinak titkai, vagyis az információvédelem, az adatvédelem és a prototípusvédelem teljes mértékben biztosított.

A konferencia központ mellett ugyanilyen fontos volt a pályairányító irodában is a szabotázsbiztos kialakítás, mely helyiségben szintén a DigiFol™ digitális árnyékolója került felhelyezésre. Ezáltal a különböző, titoktartás alá eső felvételek készítése zavartalanul folyhat, és bár az itt dolgozókon kívül más nem léphet be ezekbe a helyiségekbe, szakmai jellegű látogatások alkalmával a DigiFol™ digitális fóliának köszönhetően, a hozzávetőlegesen 25 m²-es üvegfelületen keresztül betekintést nyerhetnek a látogatók a pályairányítók munkájába anélkül, hogy belépnének a terembe.

A hírben szereplő termékek
DigiFol™ DLC Blackout fólia DigiFol Standard fólia DigiFol™ Blackout fólia DigiFol Premium fólia
 
DigiFol™ intelligens fóliák
5 termék

A digitális - más néven intelligens - fólia egy célszerűen üvegfelületre rögzíthető réteg, amely többfunkciós előnyökkel ruházza fel az alkalmazott térelválasztást. Tökéletes térelválasztó, árnyékoló, belátás- és betörésgátló védelemmel ellátott, akár érintőképernyőként is használható innovatív megoldás. Elektromos áram hatására a leginkább tejüvegre hasonlító fólia felület, majdnem víztisztává alakul, ezáltal igény szerint biztosítja az átlátást vagy éppen gátolja azt.

5 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Kategóriák
Beltéri árnyékolók
Beltéri árnyékolók
Üvegek, fényáteresztő műanyagok, árnyékolók
Üvegek, fényáteresztő műanyagok, árnyékolók
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...