Elkészült a Tondach Magyarország Zrt. új békéscsabai cserépgyára

Begyújtották a világ legnagyobb kemencéjét Európa legnagyobb cserépgyárában

Befejeződött a Tondach Magyarország Zrt. új békéscsabai cserépgyárának beruházása. A részvénytársaság 2005. nyarán döntött az új üzem elhelyezéséről, melynek során figyelembe vették a romániai és bulgáriai exportpiacok közelségét, valamint a hazai piaci igényeket. A 8,8 milliárd forintos beruházás megvalósítása 2007 augusztusában indult, miután a szerződések létrejöttek a magyar építési vállalkozókkal.

A világ leghosszabb, kétszázharmincnégy és fél méteres kemencéjében szeptemberben megkezdték a próbagyártást. Az új formátumú kerámia tetőcserepek a legmodernebb német és francia technológia alkalmazásával készülnek.

A gyár tervezésénél és működtetésénél a legfontosabb szempont a környezetbarát termelés volt. A H-kazettás kemence nemcsak a leghosszabb a világon, hanem minden környezeti elvárásnak és normának is megfelel, s az alkalmazott gyártástechnológia alacsony energiafelhasználással jár. A lakosság részéről két leggyakrabban felmerülő kérdésre, a forgalomnövekedésre és a légszennyezésre is megoldás született. A meghosszabbított ipari vágányok segítségével a legtöbb terméket vasúton szállítják majd. A cserép száz százalékban természetes anyag: AGYAG. A cserépgyártás folyamán bármilyen vegyi anyag hozzáadásával a minőség romlana, így a termelés során sem kerülnek a levegőbe mérgező anyagok. Mindezen túlmenően az üzem egy hatékony füstszűrő rendszert is kapott a maximális egészségvédelem érdekében.
 
Az első tetőcserép aláírása
Az első tetőcserép aláírása
Robot be- és kirakodás közben
Robot be- és kirakodás közben
H-kazettás technológia
H-kazettás technológia

Az új cserépgyár, ami a 90’-es évek óta Békéscsaba legnagyobb ipari beruházása, több mint félszáz új munkahelyet teremtett. Az új üzem kapacitása évente 30 millió tetőcserép és 2 millió idomcserép, amely mintegy 15 ezer családi házra elegendő.

Az új, nagy formátumú cserepek gyártása a Tondach Magyarország termékportfóliójának bővítését szolgálja. A már meglévő termékek mellett a kínálat kezdetben három, majd a későbbiekben további új cseréptípusokkal bővül.

Az új termékek magasabb szinten képviselik majd az agyagcserepek kiváló tulajdonságait: a kettős zárást, a vízállóságot, porozitást, vagy a fagyállóságot. Ez a csúcsminőség 80-100 év élettartamot garantál. A négyzetméterenkénti tíz darabos anyagszükségletű agyagcserepek ezen felül takarékosabbak és még inkább kímélik a környezetet. A nagyobb méret miatt kevesebb cserép szükséges, és a tetőléc mennyisége átlagban 25-28 százalékkal kevesebb lehet, mint a kisebb tetőcserepek esetében, és 10 százalékkal kevesebb, mint a hasonló méretű, ám más formájú cserepeknél. Az új modellek minden építtetőnek egyedi, gazdag forma- és színválasztékot kínálnak.

Kategóriák

Tetőcserepek
Tetőcserepek
Tetők, homlokzatok
Tetők, homlokzatok
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...