proidea.hu online termékinformációs katalógus

Elkészült a Tondach Magyarország Zrt. új békéscsabai cserépgyára


2008. október 22.

Begyújtották a világ legnagyobb kemencéjét Európa legnagyobb cserépgyárában

Befejeződött a Tondach Magyarország Zrt. új békéscsabai cserépgyárának beruházása. A részvénytársaság 2005. nyarán döntött az új üzem elhelyezéséről, melynek során figyelembe vették a romániai és bulgáriai exportpiacok közelségét, valamint a hazai piaci igényeket. A 8,8 milliárd forintos beruházás megvalósítása 2007 augusztusában indult, miután a szerződések létrejöttek a magyar építési vállalkozókkal.

A világ leghosszabb, kétszázharmincnégy és fél méteres kemencéjében szeptemberben megkezdték a próbagyártást. Az új formátumú kerámia tetőcserepek a legmodernebb német és francia technológia alkalmazásával készülnek.

A gyár tervezésénél és működtetésénél a legfontosabb szempont a környezetbarát termelés volt. A H-kazettás kemence nemcsak a leghosszabb a világon, hanem minden környezeti elvárásnak és normának is megfelel, s az alkalmazott gyártástechnológia alacsony energiafelhasználással jár. A lakosság részéről két leggyakrabban felmerülő kérdésre, a forgalomnövekedésre és a légszennyezésre is megoldás született. A meghosszabbított ipari vágányok segítségével a legtöbb terméket vasúton szállítják majd. A cserép száz százalékban természetes anyag: AGYAG. A cserépgyártás folyamán bármilyen vegyi anyag hozzáadásával a minőség romlana, így a termelés során sem kerülnek a levegőbe mérgező anyagok. Mindezen túlmenően az üzem egy hatékony füstszűrő rendszert is kapott a maximális egészségvédelem érdekében.
 
Az első tetőcserép aláírása   Robot be- és kirakodás közben   H-kazettás technológia

Az új cserépgyár, ami a 90’-es évek óta Békéscsaba legnagyobb ipari beruházása, több mint félszáz új munkahelyet teremtett. Az új üzem kapacitása évente 30 millió tetőcserép és 2 millió idomcserép, amely mintegy 15 ezer családi házra elegendő.

Az új, nagy formátumú cserepek gyártása a Tondach Magyarország termékportfóliójának bővítését szolgálja. A már meglévő termékek mellett a kínálat kezdetben három, majd a későbbiekben további új cseréptípusokkal bővül.

Az új termékek magasabb szinten képviselik majd az agyagcserepek kiváló tulajdonságait: a kettős zárást, a vízállóságot, porozitást, vagy a fagyállóságot. Ez a csúcsminőség 80-100 év élettartamot garantál. A négyzetméterenkénti tíz darabos anyagszükségletű agyagcserepek ezen felül takarékosabbak és még inkább kímélik a környezetet. A nagyobb méret miatt kevesebb cserép szükséges, és a tetőléc mennyisége átlagban 25-28 százalékkal kevesebb lehet, mint a kisebb tetőcserepek esetében, és 10 százalékkal kevesebb, mint a hasonló méretű, ám más formájú cserepeknél. Az új modellek minden építtetőnek egyedi, gazdag forma- és színválasztékot kínálnak.


Ha a békéscsabai gyár építésével kapcsolatban további információt szeretne kérni a Tondach Magyarország Zrt. munkatársától, használja az alábbi Információkérés gombot.
 

Cég
Székhely: H-1119 Budapest, Bártfai u. 34.
Telefon: +36 1 464 7030
Fax: +36 1 203 9988
E-mail:
Web: www.wienerberger.hu
   
   
   
   
   
A Wienerberger Konszern a világ legnagyobb téglagyártója és tartja európai vezető pozícióját a műanyag csövek, tetőrendszerek és térburkoló kövek gyártása területén is. A Wienerberger Téglaipari Részvénytársaságot 1990-ben alapította meg - magyar partnerek bevonásával - az osztrák Wienerberger-konszern, amelynek eltökélt szándéka volt, hogy elismert technológiáját és termékeit egész Közép-Kelet-Európában meghonosítsa, mégpedig mindenütt helyi gyártás révén.
Márkanevek: Porotherm, Tondach, Terca
További hírek a Tetőcserepek termékkategóriában
További hírek a Tetők, homlokzatok termékkategóriában
További hírek az Építés termékkategóriában
Kulcsszavak:  Tondach  cserép  tetőcserép  kerámia  gyár  üzem