Otis GeN2 Nova felvonó

A panelházakban üzemelő Ganz Mávag és HAFE felvonó-berendezések teljes cseréjére kifejlesztve

A GeN2 Nova felvonó az Otis GeN2 termékcsaládjának legújabb tagja, melyet az Otis a panelházakban üzemelő Ganz Mávag és HAFE felvonó-berendezések teljes cseréjére fejlesztett ki.

A panelházakban üzemelő felvonók több mint 80%-a már meghaladta az eredetileg tervezett életkorát, ezért biztonság szempontjából kockázatot jelentenek. Általánosan megállapítható, hogy ezen felvonó állomány tekintetében az esetlegesen elvégzendő - vagy már elvégzett - részleges modernizációk csak a felvonók megbízhatóságára és esztétikai jellemzőire koncentrálnak érintetlenül hagyva a biztonsági készülékeket, illetve a jelenlegi szabályozásoknak már nem megfelelő műszaki megoldásokat! A részleges modernizáció általában nem jár ajtócserével, mert ez a legköltségesebb rész. Így a legnagyobb veszély- és meghibásodási forrás továbbra is fennmarad. Az ajtócserével együtt járó modernizáció költsége egy új felvonó árát közelíti. Az egyetlen igazi hosszú távú megoldás a felvonó-berendezés teljes cseréje.

A megoldás: GeN2 Nova
Az elmúlt évtizedben az Otis nemzetközi és hazai szinten is már jelentős eredményeket ért el a meglévő épületekben üzemelő berendezések felújításainál. Az elmúlt 10 év során előtérbe került az új Gen2 technológián alapuló, immáron a környezetbarát és biztonságtechnikát is a középpontba helyező teljes berendezés cserével járó modernizációs program.

A forradalmi laposkötél technológia

A Gen2 felvonócsalád az első olyan rendszer, mely nagy kopásállóságú és jó tapadást biztosító poliuretánba ágyazott, laposan kiterített, nagy szilárdságú acél pászmákat - más néven lapos kötelet - használ a fülke emeléséhez. Ez a gyökeres újítás, illetve a motor, a vezérlés és a hajtás hasonlóan eredeti megoldása egy tartós és gazdaságos rendszert eredményez. A speciálisan kialakított laposkötél szélessége 30 mm, vastagsága pedig 3 mm. A hagyományoshoz képest 20%-kal könnyebb laposkötelek kétszer-háromszor hosszabb élettartamúak és csendes, nyugodt járást biztosítanak.
Biztonság, megbízhatóság

Az új technológia alkalmazásával megnövekedett a berendezések megbízhatósága. A Gen2 fejlett biztonságtechnikai jellemzői egyaránt védelmet nyújtanak az utasok és a karbantartó személyzet számára. A felvonóajtók, azonnal újra kinyílnak, ha a láthatatlan fényfüggöny sugarait megszakítják. Ha a fülke nem ajtózónában áll meg, a kimászást megakadályozó mechanikus reteszelés gátolja meg a fülkeajtó kinyitását. A PULSE kötélfigyelő rendszer folyamatosan ellenőrzi a Gen2 laposköteleiben lévő acélpászmák állapotát a hét minden napján, a nap 24 órájában és figyelmeztet, ha cserére lenne szükség. Ezzel nem csupán a berendezés megbízhatóságát növeli, hanem csökkenti a kötelek átvizsgálása miatti szükségszerű üzemszünet idejét is.

Energia-megtakarítás:

Mi a közös a kis fülketerheléssel fel irányban és a teljes fülketerheléssel le irányban közlekedő felvonókban? Mindkét esetben a fékezéskor felszabaduló energia ellenállásokon keresztül hővé alakul. Ezzel szemben az Otis ReGen hajtás a felszabaduló mozgási energiát villamos energiává alakítja és visszatáplálja az épület villamos rendszerébe, újrafelhasználásra, pl. a világítás számára. Az Otis ReGen hajtás jelentősen csökkenti az elektromágneses és rádiófrekvenciás interferenciát, továbbá minimális mértékben torzítja a hálózati áram szinusz hullámait.

Kategóriájában a legjobb

A VDI által létrehozott VDI4707 szabvány meghatározza a felvonók energiahatékonyságát üzem közben és készenléti módban, figyelembe véve a teherbírást, sebességet, emelőmagasságot és a használat gyakoriságát. A szabványos alkatrészekkel felszerelt felvonókon végzett mérések alapján a Gen2 felvonók teljesítik az "A" osztály előírásait, tehát mind technológiailag, mind környezetvédelem szempontjából kategóriájuk legjobbjai között vannak.

Az üzemelő már elavult és a napi üzemeltetés során baleseti veszélyt jelentő HAFE és Ganz berendezések GEN2 technológián alapuló új berendezésekre történő cseréjével jelentős energia megtakarítás érhető el, mely az alábbi 3 fő tényezőből áll össze:
  • Új energiatakarékos lapos kötéllel ellátott Gen2 hajtás
  • Új korszerű elektronikus felvonó vezérlés
  • Új LED technológián alapuló fülkevilágítás
A meglévő és a GeN2 Nova felvonók várható éves fogyasztása közti különbséget az alábbi diagramok szemléltetik:


A panelházakban üzemelő HAFE és Ganz Mávag típusú felvonó meglévő berendezések átlagéletkora több mint 30 év, mely több évvel meghaladja a gyártásukkor tervezett időtartamot.
A jelenlegi felvonó berendezések részleges modernizációja csak rövidtávon nyújt megoldást és nem minden esetben oldja meg a biztonságos üzemeltetést. A minden szempontból gazdaságos és biztonságos hosszú távú megoldás kizárólag a berendezés teljes cseréjével érhető el. Így a panelházak már megkezdett épületgépészeti felújításával - külső hőszigetelés, ablakcsere, stb. - párhuzamosan jelentős energia megtakarítás érhető el a házak teljes élettartamára.

A GeN2 Nova felvonó letölthető adatlapjáért kattintson a hír alatti termékképre, amennyiben árajánlatot, bővebb információt vagy katalógust szeretne kérni az Otis Felvonó Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
Kategóriák
Személyfelvonók
Személyfelvonók
Felvonók, mozgólépcsők
Felvonók, mozgólépcsők
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...