proidea.hu online termékinformációs katalógus

Elkezdődött a Knauf Insulation Thermal és SMARTwall új kőzetgyapot tábláinak gyártása


2015. június 29.

Ezek az anyagok tovább javítják a hőszigetelő tulajdonságokat

Az energetikai követelmények szigorodása minden országra jellemző, általános jelenség amelynek következménye az épületekben alkalmazott szigetelések vastagságainak jelentős növekedése. Ez például a homlokzati hőszigetelő rendszerek kivitelezése során számos, korábban nem tapasztalt nehézséget okozhat – az ablakkávákhoz beforduló szigetelés korlátozott vastagsága, vagy akár a hosszabb, drágább, hőhídmentes dübelek használata miatt.

A kivitelezőket a Knauf Insulation gyártástechnológiai fejlesztésekkel igyekszik segíteni, amelyeknek köszönhetően sikerült csökkenteni a a külső falak hőszigetelésére szolgáló kőzetgyapot anyagainak hővezetési tényezőit, így a beépítendő vastagságokat is.

Elkezdődött Thermal nevű, illetve ezek bevonatos változatai, a SMARTwall új anyagainak gyártása is, amelyek növelik a választékot, és tovább javítják a hőszigetelő tulajdonságokat. Az alábbi táblázatban áttekinthető jelenlegi termékválasztékuk és az aktuális hővezetési tényezők:
 
Termék Aktuális hővezetési tényező
 FKD  0,038 W/m*K
 FKL (lamell)  0,040 W/m*K
 FKD S  0,036 W/m*K
 FKD N  0,035 W/m*K
 FKD S Thermal  0,035 W/m*K
 FKD N Thermal  0,034 W/m*K
 SMARTWall S C1/C2  0,035 W/m*K
 SMARTWall N C1/C2  0,034 W/m*K

Az adott munkákra szánt anyagok kiválasztásában a hővezetési tényezők mechanikai tulajdonságok és egyéb szempontok is szerepet játszanak.

Ha a termék valamelyik ragasztó- vagy vakolatgyártó homlokzati hőszigetelő rendszerének része, akkor az úgynevezett bevonatréteggel ellátott, többrétegű homlokzati hőszigetelő rendszerek irányelve, az ETAG 004 alapján készült minősítésben (ETA) megadott paramétereknek kell megfelelnie.

Itt tűzvédelmi, vagy mechanikai jellemzők (nyomószilárdság,felületre merőleges irányú húzószilárdság stb.) szerepelhetnek. A dübelek kiválasztása többnyire elhanyagolt szempont a tervezési folyamatban, pedig az olcsóbb, hőhidas típusok nagy szélszívásnak kitett vagy magas épületeken nagy számuk (több mint 10 db/m²) akár 25-30%-kal is ronthatják a falszerkezet hőátbocsátási tényezőjét.

A felület foltosodása megelőzhető a homogén szigetelőanyagokban alkalmazható, úgynevezett süllyesztett dübelek használatával. Emiatt ügyelni kell a jobb minőségű, hőhídmentes dübelek betervezésére és beépítésére. A kivitelezést jelentősen gyorsítják, és a homlokzati rendszer költségeit nagyban csökkentik az úgynevezett bevonatos táblák, amelyek között már a fenti két, kiemelkedő hőszigetelő képességű termékcsaládot találjuk. Ezek a bevonatoknak köszönhetően a kivitelezők számára nyújtanak további előnyöket.Előállításukhoz a jól ismert FKD S, FKD, FKN táblák szolgálnak, amelyek egyik vagy mindkét oldalára a gyártás során speciális, szilikát alapú filmréteget hordanak fel. A bevonatos táblák CE jelölési kódja és tűzvédelmi osztálya az alaptermékével azonos marad, a bevonatnak köszönhetően viszont jelentősen gyorsabban, kb. 25%-kal rövidebb időtartam alatt, és akár 35%-kal kevesebb ragasztó- és vakolóanyag felhasználásával – így kisebb költséggel – végezhető a kivitelezés. Ez annak köszönhető, hogy a táblák beépítését rögtön a ragasztással lehet kezdeni, nincs szükség a felület alapozására (kérgesítésére). Egyoldali bevonattal ellátott terméket célszerű a bevonatos oldalával kifelé elhelyezni, mert így a teljes vakolt felületen több bevonat (vakolat) takarítható meg, mint a pontszerűen végzett ragasztás során. A bevonat további előnyei:
  • könnyebb kezelhetőség
  • a zárt felületnek köszönhetően kisebb a kiporzás
  • könnyebb az anyagmozgatás
  • könnyebb a táblák vágása
  • kompakt felület – biztosabb, jobb fogás
Az elkészült mintafelületeken végzett mérések eredményei igazolták az előzetes várakozásokat.
Bevonatos termékek alkalmazásával pl. 100 m²-es felületen akár 200-400 kg ragasztóval kevesebb szállítására, bekeverésére, állványra juttatására és bedolgozására van szükség.
A vizsgálatok során tehát bebizonyosodott, hogy a bevonatos termékek megőrzik a kőzetgyapot termékek összes előnyét, emellett sokkal egyszerűbb, gyorsabb és megbízhatóbb, egyenletes minőségű kivitelezést garantálnak.


Ha a Thermal és SMARTwall kőzetgyapot táblákkal kapcsolatban további információt, árajánlatot vagy katalógust szeretne kérni a Knauf Insulation Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 

Cég
Székhely: H-2058 Budaörs, Gyár u. 2.
Telefon: +36 23 889 844
Fax: +36 23 889 845
E-mail:
Web: www.knaufinsulation.hu
Brassnyó László
műszaki tanácsadó  
   
   
   
Mint a Knauf csoport része a Knauf Insulation a világon az egyik leginkább elismert és fejlődő szigetelőanyagot gyártó cég. A vállalat széles választékban gyárt szigetelő anyagokat, lakossági építésekhez és felújításokhoz, kereskedelmi és ipari épületekhez, hogy azok megnövekedett hő- és hangszigetelési igényeit is kielégítse.
Márkanevek: Heraklith®, ECOSE®
Hír
Családi ház utólagos homlokzati hőszigetelése SmartWall S C2 hőszigetelő rendszerrel
2018.06.15    
További hírek a Homlokzati hőszigetelő rendszerek termékkategóriában
További hírek a Szigetelések termékkategóriában
További hírek az Építés termékkategóriában
Kulcsszavak:  Knaufinsulation  Thermal  SMARTwall  kőzetgyapot  tábla  hőszigetelés