Megjelent az új Porotherm Elemmagas feszített áthidaló

A régi 8 cm helyett 6,5 cm-es szerkezeti szélességgel

Új Porotherm előfeszített szerkezetű, elemmagas áthidaló
Új Porotherm előfeszített szerkezetű, elemmagas áthidaló
Az új Porotherm Elemmagas áthidaló előfeszített szerkezetének köszönhetően teherbírásban azonos, vagy jobb, mint az eddigi lágyvasas Porotherm S Elemmagas áthidaló. Mindezt a régi 8 cm helyett 6,5 cm-es szerkezeti szélességgel, aminek köszönhetően valamennyi teherhordófal-szélesség esetén optimálisan használható.
Az új áthidaló kisebb szélessége miatt, azonos teherbírás mellett több hely jut hőszigetelés elhelyezésére, mint a réginél, így az áthidaló jobb hőszigetelő lesz. Elődjével egyező 23,8 cm-es magasságával illeszkedik az építési rendszer falazóelemeinek sormagasságához.
A Porotherm Elemmagas áthidaló előfeszített kerámia kéregelemes falazati vasbeton nyílásáthidaló, amelyet külső falakban nyílásáthidaló szerkezetként hőtechnikailag méretezni szükséges.
A teherbírási értékek igazolására az ÉMI segítségével laborteszteket végeztek, amelyek az előzetes számított értékeket igazolták, sőt jelentős tartalékot is mutattak. A 12. kiadású alkalmazástechnikában minden, az új termékre vonatkozó műszaki adatot közölnek, számpéldával segítve a tervezők munkáját. Az adatok megadásánál gondoltak a régi MSZ és az új Eurocode (MSZ EN) alapján tervező kollégákra is, így megtalálhatóak lesznek mindkét szabvány szerinti értékek. Az új Elemmagas áthidaló a korábbinál nagyobb hosszakban is készül, így akár 3,25 m-es fesztávot is képes kiváltani, lehetővé téve például nagyobb garázskapuknál történő alkalmazását. Újdonság a többi áthidalóhoz képest, hogy a felfekvés 12,5 és 25 cm között változtatható. 1 db áthidaló gerenda teherbírási maximuma természetesen állandó és katalógusban meghatározott, de a felfekvés változtatásának függvényében a teljes, falba beépített szerkezet teherbírása változhat. Ugyancsak változhat a teherbírás az áthidaló alá beépített tégla (HS vagy N+F) és az alkalmazott habarcs függvényében is.
Kivitelezési szempontból nincs változás, azaz szerkezeti kialakításának köszönhetően nem igényel külön ráfalazást, vagy rábetonozást. Építés közben nem igényel alátámasztást. Beépítés után egyből terhelhető. A kisebb keresztmetszet miatt a tartók kb. 13 %-kal könnyebbek: a régi kb. 39 kg/m helyett csak kb. 34 kg/m fajlagos tömegűek. Ez a kivitelezésnél - különösen a hosszú tartók esetében - megkönnyíti az elemek falra való felhelyezését. A hosszabb áthidalók végén a felhasadás megelőzésére lágyvasalás került elhelyezésre, ezért az áthidalók vágása és vésése 200 cm-es vagy nagyobb hossz esetén szigorúan tilos! 200 cm-nél rövidebb áthidalók vágása igen, vésése nem megengedett. A rakatnorma a régiével egyező: 12 db/rakat. A tervezést és kivitelezést illető itt érintett néhány kérdésen kívül a Wienerberger 12. kiadású alkalmazástechnikai útmutatója ad további részletes információt az új termékről.
Ha az új Porotherm Elemmagas áthidalóról további információt szeretne kérni a Wienerberger Téglaipari Zrt. munkatársától, használja az alábbi Információkérés gombot.

A hírben szereplő termékek

 
Porotherm elemmagas áthidaló

Nyílásáthidalások kialakítására alkalmas, kerámiaköpenyes előfeszített vasbeton áthidaló. A Porotherm Elemmagas áthidaló kiegészítő ráfalazás vagy rábetonozás nélkül képezi a nyílásáthidalást.

CAD
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
Tovább
Termék kártya

Kategóriák

Födémszerkezetek, nyílásáthidalók
Födémszerkezetek, nyílásáthidalók
Teherhordó szerkezetek, falazatok
Teherhordó szerkezetek, falazatok
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...