proidea.hu online termékinformációs katalógus

Megjelent az új Porotherm Elemmagas feszített áthidaló


2009. december 08.

A régi 8 cm helyett 6,5 cm-es szerkezeti szélességgel

Új Porotherm előfeszített szerkezetű, elemmagas áthidaló
Az új Porotherm Elemmagas áthidaló előfeszített szerkezetének köszönhetően teherbírásban azonos, vagy jobb, mint az eddigi lágyvasas Porotherm S Elemmagas áthidaló. Mindezt a régi 8 cm helyett 6,5 cm-es szerkezeti szélességgel, aminek köszönhetően valamennyi teherhordófal-szélesség esetén optimálisan használható.
Az új áthidaló kisebb szélessége miatt, azonos teherbírás mellett több hely jut hőszigetelés elhelyezésére, mint a réginél, így az áthidaló jobb hőszigetelő lesz. Elődjével egyező 23,8 cm-es magasságával illeszkedik az építési rendszer falazóelemeinek sormagasságához.
A Porotherm Elemmagas áthidaló előfeszített kerámia kéregelemes falazati vasbeton nyílásáthidaló, amelyet külső falakban nyílásáthidaló szerkezetként hőtechnikailag méretezni szükséges.
A teherbírási értékek igazolására az ÉMI segítségével laborteszteket végeztek, amelyek az előzetes számított értékeket igazolták, sőt jelentős tartalékot is mutattak. A 12. kiadású alkalmazástechnikában minden, az új termékre vonatkozó műszaki adatot közölnek, számpéldával segítve a tervezők munkáját. Az adatok megadásánál gondoltak a régi MSZ és az új Eurocode (MSZ EN) alapján tervező kollégákra is, így megtalálhatóak lesznek mindkét szabvány szerinti értékek. Az új Elemmagas áthidaló a korábbinál nagyobb hosszakban is készül, így akár 3,25 m-es fesztávot is képes kiváltani, lehetővé téve például nagyobb garázskapuknál történő alkalmazását. Újdonság a többi áthidalóhoz képest, hogy a felfekvés 12,5 és 25 cm között változtatható. 1 db áthidaló gerenda teherbírási maximuma természetesen állandó és katalógusban meghatározott, de a felfekvés változtatásának függvényében a teljes, falba beépített szerkezet teherbírása változhat. Ugyancsak változhat a teherbírás az áthidaló alá beépített tégla (HS vagy N+F) és az alkalmazott habarcs függvényében is.
Kivitelezési szempontból nincs változás, azaz szerkezeti kialakításának köszönhetően nem igényel külön ráfalazást, vagy rábetonozást. Építés közben nem igényel alátámasztást. Beépítés után egyből terhelhető. A kisebb keresztmetszet miatt a tartók kb. 13 %-kal könnyebbek: a régi kb. 39 kg/m helyett csak kb. 34 kg/m fajlagos tömegűek. Ez a kivitelezésnél - különösen a hosszú tartók esetében - megkönnyíti az elemek falra való felhelyezését. A hosszabb áthidalók végén a felhasadás megelőzésére lágyvasalás került elhelyezésre, ezért az áthidalók vágása és vésése 200 cm-es vagy nagyobb hossz esetén szigorúan tilos! 200 cm-nél rövidebb áthidalók vágása igen, vésése nem megengedett. A rakatnorma a régiével egyező: 12 db/rakat. A tervezést és kivitelezést illető itt érintett néhány kérdésen kívül a Wienerberger 12. kiadású alkalmazástechnikai útmutatója ad további részletes információt az új termékről.

Ha az új Porotherm Elemmagas áthidalóról további információt szeretne kérni a Wienerberger Téglaipari Zrt. munkatársától, használja az alábbi Információkérés gombot.
 

Termék
Cég
Székhely: H-1119 Budapest, Bártfai u. 34.
Telefon: +36 1 464 7030
Fax: +36 1 203 9988
E-mail:
Web: www.wienerberger.hu
Horváth András
műszaki szaktanácsadó - Nyugat-Magyarország +36 30 185 5241
   
   
   
A Wienerberger Konszern a világ legnagyobb téglagyártója és tartja európai vezető pozícióját a műanyag csövek, tetőrendszerek és térburkoló kövek gyártása területén is. A Wienerberger Téglaipari Részvénytársaságot 1990-ben alapította meg - magyar partnerek bevonásával - az osztrák Wienerberger-konszern, amelynek eltökélt szándéka volt, hogy elismert technológiáját és termékeit egész Közép-Kelet-Európában meghonosítsa, mégpedig mindenütt helyi gyártás révén.
Márkanevek: Porotherm, Tondach, Terca
További hírek a Födémszerkezetek, nyílásáthidalók termékkategóriában
További hírek a Teherhordó szerkezetek, falazatok termékkategóriában
További hírek az Épületszerkezetek termékkategóriában
Kulcsszavak:  Wienerberger  feszített  elemmagas  áthidaló  kerámia  kéregelemes  falazati  vasbeton