Szabványos HL vésztúlfolyó lapostetőkre

A vésztúlfolyó speciális lombkosarának magassága 28-68 mm-ig menetesen állítható

A klímaváltozással párhuzamosan egyre gyakrabban tapasztalhatunk a szokásosnál jóval intenzívebb csapadék tevékenységet. Az erre való épületgépészeti felkészülés jegyében ajánlják állítható túlfolyóperem-magasságú vésztúlfolyóikat.

Általában a lehulló csapadékot megfelelő lapostető lefolyókkal szokták elvezetni, melyek lehetnek klasszikus, gravitációs, illetve leszívó-, un. vákuumos rendszerűek. A számítások, méretezés és tervezés a földrajzi helynek megfelelően nyilvántartott "5 éves" esőintenzitási adatok (l/(s x ha)) alapján készülnek. Azonban a szintén elfogadott és dokumentált esemény, a "100 éves" esővíz hozam mely esetén a tervezettet jelentősen meghaladó csapadék hullik. Ez esetben a többlet mennyiséget a kiépített alap rendszer már nem tudja elvezetni. Erre való tekintettel szükséges és fontos kiépíteni egy, az alap rendszertől független vésztúlfolyó rendszert is, mely képes a csapadéktöbbletet biztonsággal a tetőről lejuttatni. Erre nagyon nagy szükség van, hiszen ennek hiányában az épület tetőszerkezete a feltorlódó csapadéktól túlterhelődhet, a szerkezet sérülhet.

Ezt a követelményt a gyakorlatban nem mindig veszik komolyan, gyakran elhanyagolják a kérdést, vagy vésztúlfolyóként nem megfelelően hatékony megoldásokat alkalmaznak. A vésztúlfolyó igényt gyakran alul tervezik, vagy sokszor egyáltalán nem is terveznek vele. Ilyenkor, egy-egy szokottnál intenzívebb csapadék esetén a lapostetőn emelkedő vízszint túlérhet a vízszigetelés felhajtásain és a víz bejuthat a hőszigetelésbe, illetve az épületbe, ahol ázási károkat okozhat, amit magas költséggel jár elhárítani, nem beszélve a legrosszabb esetről, amikor a tetőszerkezet is leszakadhat. A vésztúlfolyó beépítését szabvány írja elő (ÖNORM B1501:2015)

A neves osztrák családi vállalkozás, a HL Hutterer & Lechner GmbH újdonságként mutatja be önálló lefolyó családját a HL62Safe és HL64Safe lapostető vésztúlfolyókat. Az óriási, 12,8 l/s teljesítményének köszönhetően csökkenthető a vésztúlfolyók száma - a hétköznapi attika átvezetéseket véve például - tizedére csökkenthető. Természetesen a HL vésztúlfolyók alkalmazásával az anyag- és munkaköltségek is jelentősen csökkennek.
A HL Hutterer & Lechner GmbH termékkatalógusában európai szakmai intézetek által hitelesített számítási példa mutatja be a vésztúlfolyóval elvezetendő csapadék mennyiségének kiszámítását, illetve a példaként felhozott épület esetében kalkulálja a szükséges lefolyóelemek számát több különböző vésztúlfolyó megoldás esetében is.
1. eset: DN100 kör keresztmetszetű vésztúlfolyó az attikán keresztül
A kalkuláció szerint átvezetésenként a folyásfenekétől mért 35 mm torlómagasság esetén 1 liter/s teljesítmény várható, így összesen 44 db attika átvezetést kellene beépítenünk ebből a fajtából.
Szükséges DN100 átvezetés: 44 db
2. eset: Négyszögletű vésztúlfolyó az attikán keresztül
A számításaink szerint szükséges vésztúlfolyó lefolyórés hossz ennél a példánál 4,95 m lenne. Ha 500 mm szélességű túlfolyókat használunk, akkor mindkét hosszabb oldalon 5-5 db, tehát összesen 10 db lefolyót kellene beépítenünk.
Szükséges 500 mm-es rés átvezető: 10 db
3. eset: Attika-közeli HL64PowerSafe vésztúlfolyó 3 m ejtővezetékkel
3 m ejtővezeték szakasz biztosításával egyetlen vákuumos elven működő DN75 PowerSafe vésztúlfolyóval elérhető teljesítmény 35 mm torlómagasságnál 12 l/s. A példában vésztúlfolyókkal elvezetendő vízmennyiség: 42,9 l/s
4 db PowerSafe lefolyó teljesítménye: 48 l/s
Szükséges HL64PowerSafe: 4 db
A HL Hutterer & Lechner GmbH vésztúlfolyóinak speciális lombkosara úgy van kialakítva, hogy annak magasságát (ezáltal a vésztúlfolyó torló gát magasságát) 28-68 mm-ig menetesen beállíthatjuk. A lefolyók DN75-DN160 méretekben vízszintes és függőleges változatban, elektromos fűtéssel is elérhetőek és gyári kialakítástól függően alkalmazhatóak szorítóperemes elven, vagy PVC, PP alapú FPO és bitumen vízszigetelésekhez is. A vízszintes kialakításokon belül a sorozatban gravitációs (Safe) és vákuumos elven működő (PowerSafe) fejek szerepelnek.
A HL vésztúlfolyók katalógusáért kattintson a hír alatti termékképre. Ha árajánlatot vagy bővebb információt szeretne kérni a HL Hutterer & Lechner GmbH munkatársától, használja a megfelelő gombot.
A hírben szereplő termékek
HL vésztúlfolyó
 
HL vésztúlfolyó

Az esővizet a lapostetőkről alapvetően lapostető lefolyókkal, ezen belül a gravitációs, vagy a vákuumos rendszerekkel vezetjük el. Általában a méretezés, tervezés az 5 évente előforduló legnagyobb esőintenzitásra (l/ (s x ha)) épül. Azonban ritkán lezúdulhat időegység alatt az 5 évesnél nagyobb (100 éves intenzitás) zápor is, melyet az alap rendszer már képtelen gyorsan elvezetni, ezért az extra csapadék-mennyiséget egy független, vésztúlfolyó rendszerrel kell megbízhatóan elvezetni. A vésztúlfolyó kivételes, szélsőséges időjárási eseményekre készül és megvédi az épületet a túlterhelés esetén előforduló szerkezeti sérülésektől.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya
Kategóriák
Tetőösszefolyók, tetőfolyókák, tetővíztelenítő rendszerek
Tetőösszefolyók, tetőfolyókák, tetővíztelenítő rendszerek
Csőrendszerek, idomok, folyókák
Csőrendszerek, idomok, folyókák
Épületgépészet
Épületgépészet
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...