Sika Sarnaweld indukciós rögzítés lapostetőkhöz

Korszerű megoldás műanyag tetőszigetelő lemezek rögzítésére

Mint az építőipar más területein, úgy a tetőszigetelés esetében is a Sika név egyet jelent a magas minőséggel és innovatív megoldásokkal. Akkor is ezek a szempontok domináltak, amikor a vállalat úgy döntött, hogy a Sarnaweld indukciós rögzítéssel teljessé teszi a műanyaglemezes tetőszigetelési rendszereit.

Köztudott, hogy a mechanikusan rögzített műanyaglemezes tetőszigetelési rendszereknél az egyik legfontosabb tényező a szélterhelés, ezért a tetőszigetelő lemez rögzítését úgy kell méretezni, hogy az ellenálljon a szél nyomó- és szívóhatásainak is.
Az utóbbi időben a viharok ciklikussága jelentősen megváltozott, a szélviharok rövidebb idejűek lettek, azonban egyre gyakrabban és erősebb intenzitással jelennek meg. Ennek megfelelően a rögzítés méretezésénél már nem lehet azokra a számítási adatokra hagyatkozni, melyeket eddig alapul vettünk.
Az időjárás mellett az építési trendek is átalakultak, korábban a műanyaglemezes tetőszigetelési rendszerek szinte kizárólag ipari épületeken és logisztikai raktárakon kerültek beépítésre, melyek átlagos magassága 5-8 méter volt. A mai gyártó és raktárépületek azonban nem ritkán 15-20 méter magasak, többszintesek. Viszont minél magasabban helyezkedik el a szigetelendő tetőfelület, annál intenzívebb erőhatások hatnak a tetőszigetelő lemezre.

E megváltozott hatások miatt a hagyományos, úgynevezett "átlapolás alatti rögzítés" során a szélszívás által leginkább terhelt zónákban - sarok és perem menti zónák - keskeny tetőszigetelő lemezek kerülnek beépítésre (1,00; 0,77, 0,50 vagy 0,33 m széles). Ugyanis csak így lehet biztosítani, hogy négyzetméterenként elégséges számú csavar rögzítse a tetőszigetelő lemezt, ami több hegesztési varratot, anyagveszteséget, extra munkát és ebből adódó hibaforrást eredményez. A csavarok ugyanakkor minden esetben perforációt is képeznek a szigetelőlemezen.

Erre kínál korszerű és biztonságos alternatívát a Sarnaweld indukciós rögzítés.
A Sarnaweld indukciós rögzítés során a tetőszigetelő lemez nem kerül átlyukasztásra. A szélterhelés alapján számított indukciós rögzítési pontok nem a lemez-átlapolásban, hanem a szigetelőlemez alatt, a lemez varrataitól függetlenül kerülnek elhelyezésre, és ott kerül indukciós hegesztéssel a rögzítő tárcsára a szigetelőlemez, amely így teljes vízzárási biztonságot jelent. Mivel indukciós rögzítés esetén a rögzítőelem nem az átlapolásban van, így a rögzítési pontok tetszőlegesen bárhol elhelyezhetőek. A megfelelő tárcsára mind PVC, mind pedig FPO/TPO tetőszigetelő lemez ráhegeszthető.

Sarnaweld tárcsa
Sarnaweld tárcsa
Sarnaweld indukciós rögzítés lapostetőkhöz
Sarnaweld indukciós rögzítés lapostetőkhöz


Az átlapolás alatti rögzítés során a rögzítőelem körül a szigetelőlemezt a húzó és a lefejtési erő ugyanazon irányból érik, vagyis csak egy irányból húzódik a lemez, ezáltal a rögzítési pontokban a rögzítőelemekre oldalirányból nemkívánatos nyíróerő is hat.
Ezzel szemben az indukciós rögzítésnél a tárcsára hegesztett szigetelőlemezt kiegyenlítetten terhelik a rá ható ellentétes irányú húzó és lefejtő erők, így a lemezt kisebb mértékű megterhelés éri, mint a hagyományos rögzítés esetén.

Átlapolás alatti és indukciós rögzítés
Átlapolás alatti és indukciós rögzítés


Sarnaweld indukciós rögzítés előnyei:
  • a rögzítési pontok a lemez-átlapolástól függetlenek, így a "raszterszerű" elrendezés miatt kiegyenlített szélterhelés éri a tetőszigetelő lemezt
  • egy tekercsszélesség használható a teljes tetőfelületen: gyors kivitelezés, kevesebb varrat, kevesebb rögzítőelem, minimális anyagveszteség
  • hőszigetelés és vízszigetelés rögzítése egy lépésben, a vízszintes felület gyorsan vízzáróvá tehető, így a hőszigetelés megóvható a váratlan csapadéktól
  • az indukciós hegesztőgép használata egyszerű, nem igényel képzett szakmunkát
Az indukciós hegesztést kizárólag isoweld™3000 típusú indukciós hegesztő berendezéssel lehet elvégezni, mely gépeket a Sika Hungária Kft. díjmentesen biztosítja a kivitelezők számára. A rögzítési rendszert alkotó Sarnaweld PVC és FPO/TPO tárcsákat, az ahhoz illeszkedő műanyag dübeleket, valamint a vasbeton illetve fém födémhez használatos csavarokat a Sika Hungária Kft. forgalmazza.

Sika Hungária Kft. minden esetben előre elkészíti a projekt-specifikus rögzítési tervet, amely átfogó információt ad a tetőszigetelőnek a szükséges adatokról (rögzítőelemek darabszáma, hossza, elhelyezési pontjai a tetőzónákban, stb.).

A Sarnaweld indukciós rögzítési rendszer letölthető katalógusát a hír alatti termékképekre kattintva érheti el. Ha árajánlatot vagy bővebb felvilágosítást szeretne kérni a Sika Hungária Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.

A hírben szereplő termékek

Sarnaweld indukciós rögzítési rendszer
 
Sarnaweld indukciós rögzítési rendszer

A Sarnaweld rendszer egy forradalmian új, indukciós technológián alapuló rögzítési rendszer. Alkalmazható lapostetők műanyaglemezes szigeteléseihez. Állandó rögzítést és teljes biztonságot nyújt a hőszigetelés a és tetőszigetelő műanyaglemezek rögzítésére.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya

Kategóriák

Szigetelések rögzítőelemei
Szigetelések rögzítőelemei
Műanyag szigetelőlemezek
Műanyag szigetelőlemezek
Rögzítéstechnika
Rögzítéstechnika
Szigetelések
Szigetelések
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...