Címzett robbanásbiztos (Ex-es) tűzjelző rendszer a Siemens-től

Alkalmazhatóak robbanásveszélyes területeken, ahol fontos a korai és megbízható érzékelés

Siemens a közelmúltban olyan új speciális tűzjelző eszközökkel jelent meg a piacon, amelyek telepíthetők robbanásveszélyes területekre és címzett jelzés továbbítást valósítanak meg. Ez a termék család már megtalálható a piacon más gyártóknál is, de az ASAtechnology™ jelfeldolgozású érzékelésű Ex-es multi-szenzoros (hő- és füst) érzékelő, a címzett Ex-es kézi jelzésadó és a nagy teljesítményű címzett Ex-es jelvonal (maximum 31 eszköz) mindenképpen előkelő pozícióba helyezi ezt az új fejlesztésű rendszert.

Az új címzett Ex-es eszközök elérhetők a Cerberus PRO® FS720 (C-NET-Ex) valamint a Sinteso™ FS20 (FDnet-Ex) tűzjelző rendszereik legfrissebb verzióinál.

Működés és jellemzők

  • Címzett Ex-es jelvonal illesztő és leválasztó modul: Az Ex-es jelvonal illesztése és galvanikus leválasztása egyetlen eszközben történik. Ez az eszköz a tűzjelző hurkon elhelyezett címzett FDCL221-Ex illesztő és leválasztó modul. A modul korlátozza az Ex-es jelvonal áram - és feszültség értékeit, nem igényel külső tápellátást és nincs szükség az Ex-es térben történő egyenpotenciálú földelésére sem, mint ami a hagyományos Zener-gáttal történő gyújtószikramentes leválasztásnál szokásos. Valamint címzett jelvonal lévén, vonallezáró elemre sincs szükség. Egy illesztő modul maximum 31 db címzett Ex-es gyújtószikramentes eszközt tud illeszteni a meglévő tűzjelző hurokba. Ezek az eszközök az alábbi táblázatban láthatók.
Címzett Ex-es tűzjelző rendszer elemei
Siemens tűzjelző rendszer  Cerberus PRO  Sinteso
Leválasztó és illesztő modul FDCL221-Ex
Címzett Ex-es protokoll  C-NET-Ex  FDnet-Ex
Multi-szenzoros érzékelő  OOH740-A9-Ex  FDOOT241-A9-Ex
Kézi jelzésadó FDM223-Ex
  • Multi-szenzoros érzékelő: Az érzékelő a legfejlettebb ASAtechnology™ jelfeldolgozású jelkiértékelésével, valamint egyedi paraméterezhetőségével a legoptimálisabb érzékelését valósítja meg a zavaró jelenségek kiszűrése mellett az adott érzékelési területen. Az érzékelő működhet multi-szenzoros vagy csak füstérzékelő vagy csak hőérzékelő üzemmódban. Az érzékelőben található két darab optikai szenzor (különböző méretű füst részecskék érzékelésére) és két darab hőszenzor, amelyek redundánsan működnek.
    Az FDOOT241-A9-Ex és az OOH740-A9-Ex érzékelők úgynevezett multi-protokollos érzékelők, ami annyit jelent, hogy a címzett Ex-es jelvonal mellett képesek hagyományos, kollektív jelvonalon is kommunikálni. Tehát illeszthetők meglévő kollektív Ex-es jelvonalakhoz is.
  • Kézi jelzésadó: Masszív műanyag házas kivitelű kézi jelzésadó. Az eszköz üveglapját betörve valamint a nyomógombot megnyomva tűzriasztás generálható (EN54-11: B típus). A kézi jelzésadót védőfedéllel és IP66-os védettséget biztosító tömítéssel is ki lehet egészíteni.
Eszközök Ex-es besorolása és minősítéseik
FDOOT241-A9-Ex  OOH740-A9-Ex  FDM223-Ex  FDCL221-Ex
Gas zones: 0,1,2  Gas zones: 0,1,2
Dust zones: 20,21,22
Gas zones: 0,1,2
Dust zones: 20,21,22
II 1 G Ex ia IIC T4 Ga,
Ta = -35°C…+70°C

II 1 G Ex ia IIC T4 Ga,
Ta = 35°C…+70°C

II 1 D Ex ia IIIB T135°C Da,
Ta = 35°C…+70°C

II (1) G [Ex ia Ga] IIC,
Ta = -25°C…+60°C

II (1) D [Ex ia Da] IIIC,
Ta = -25°C…+60°C

BVS 12 ATEX E 087 X  BVS 12 ATEX E 095 X  BVS 12 ATEX E 094
VdS: G213106
DoP: 0786-CPR-21321
VdS: G214047
DoP: 0786-CPR-21369
VdS: G213107
DoP: 0786-CPR-21320
VdS: G213108
DoP: 0786-CPR-21322
Telepítés és programozás
Az Ex-es jelvonal illesztő modult (FDCL221-EX) a robbanásveszélyes terület közelében, de a nem robbanásveszélyes területen kell elhelyezni. A gyújtószikramentes eszközöket (érzékelő, kézi jelzésadó) 0, 1 és 2 zóna besorolású Ex-es területekre lehet telepíteni. Az összes eszköz rendelkezik egyedi fizikai azonosítóval, így a programozásuknál a címzett Cerberus PRO és Sinteso tűzjelző központoknál használt programozási tematikát kell követni.
Címzett robbanásbiztos (Ex-es) tűzjelző rendszer a Siemens-től
Címzett robbanásbiztos (Ex-es) tűzjelző rendszer a Siemens-től

Felhasználási terület
Különösen olyan robbanásveszélyes területeken előnyös ennek a címzett Ex-es rendszernek a használata, ahol fontos a tűzjelzés minél pontosabb beazonosíthatósága valamint a korai és megbízható érzékelés a tűzjelzés szempontjából kritikus környezetben a legkevesebb téves riasztás mellett is.

A címzett robbanásbiztos tűzjelző eszközökről bővebben olvashat, ha a hír alatti termékképre kattint. Amennyiben árajánlatot, bővebb információt vagy katalógust szeretne kérni a Siemens Zrt. - Building Technologies, Épületautomatizálás, Tűzjelzés és Biztonságtechnika munkatársától, használja a megfelelő gombot.

A hírben szereplő termékek
Siemens Cerberus PRO termékcsalád Siemens DF1101A-EX lángérzékelő Siemens FDA261 és FDA262 aspirációs füstérzékelő Cerberus FIT FC360 tűzjelző központ
 
Siemens tűzjelző rendszerek és érzékelők
10 termék

Cerberus PRO termékcsalád, FDA221 és FDA241 füst- és tűzérzékelők, robbanásbiztos füst- és tűzérzékelők.

10 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
Tovább
Termék kártya
Kategóriák
Kimeneti és bementi modulok füst- és tűzjelző és oltásvezérlő rendszerekhez
Kimeneti és bementi modulok füst- és tűzjelző és oltásvezérlő rendszerekhez
Füstjelző, tűzjelző és oltásvezérlő rendszerek
Füstjelző, tűzjelző és oltásvezérlő rendszerek
Tűzjelző, füstjelző, gázjelző rendszerek
Tűzjelző, füstjelző, gázjelző rendszerek
Épületvillamosság
Épületvillamosság
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...