EcoBlade: “Penge” energiatároló rendszer a Schneider Electrictől

Az intelligens megoldás segítségével a megújuló energiaforrások teljes mértékig kihasználhatók, éjjel-nappal

A Schneider Electric, az energiamenedzsment és az automatizálás nemzetközi szakértője bemutatta EcoBlade nevű rendszerét, melyet a megújuló energiák tárolása és megfelelő hálózatba integrálása érdekében fejlesztett ki. A vállalat a biztonsági energiaellátás terén szerzett tapasztalataira és a jövő kihívásait célzó kutatási eredményeire építve alkotta meg a skálázható EcoBlade-et, amely újraértelmezi a villamos hálózattal történő interakciót. Egyedülálló módon akkor teszi elérhetővé a villamos energiát, amikor szükség van rá. A megoldás lefedi a lakossági szinttől egészen az ipari létesítményekig terjedő skálát, hiszen a háztartásokban, az informatikában, az iparban és a kereskedelemben, valamint az áramszolgáltatói szektorban egyaránt lehetőséget nyújt a teljesítményigény optimalizálására. Az EcoBlade 2016-tól már elérhető a felhasználók számára.

Az üvegházhatás következményei

A Schneider Electric egy 10 pontból álló fenntarthatósági kötelezettségvállalást tett a párizsi éghajlatváltozással foglalkozó klímacsúcson (COP21) 2015 decemberében. Ezek közül az egyik az energiatárolás támogatása a megújuló energia és a mikrohálózatok fejlesztésének elősegítése érdekében. A trendek azt mutatják, hogy a globális felmelegedés csökkentéséhez elengedhetetlen az átállás a fosszilis üzemanyagokról a megújuló energiaforrásokra, melyek kiaknázásához új energiatárolási módok kifejlesztésére van szükség. Korábban a villamos hálózatok nem voltak képesek az alternatív energiaforrások hatékony integrálására, mivel a szél- és napenergia rendelkezésre állása nem feltétlenül egyezik meg a fogyasztási csúcsok idejével. Eddig kizárólag az alacsony hatékonyságú és költséges tartalékrendszerek alkalmazása jelentette az egyetlen megoldást az áramkimaradások kockázatának csökkentésére. Ilyen például a fosszilis üzemanyag (különösen gázolaj) generátor, amelyet jellemzően adatközpontoknál is használnak.

Egy új kor kezdete

"Egy olyan izgalmas korban élünk, amelyben az új technológiák lehetővé teszik, hogy újragondoljuk, hogyan tudjuk javítani az általunk kezelt energia fenntarthatóságát és hatékonyságát" mondta Jean-Pascal Tricoire, a Schneider Electric elnök vezérigazgatója a COP21 eseményen.

Ahhoz, hogy a megújuló energiák felválthassák a környezetterhelő módszereket, megtermelt energiák tárolására van szükség. A rugalmas EcoBlade architektúra része a Schneider Electric villamossági megoldásaiból álló ökoszisztémájának, amely - különösen a StruxureWare szoftvercsomag esetén - felhőalapú, integrált szolgáltatási modulokon alapszik. A StruxureWare szoftver összegyűjti és feldolgozza az időjárási és működési adatokat, és a teljes energialáncban optimalizálja az energiafelhasználást annak érdekében, hogy az energia a forrástól (mint a napelemek vagy szélturbinák) költséghatékony módon kerüljön először a tárolóeszközökbe, majd a fogyasztókhoz.

A francia vállalat Li-ion akkumulátorokon alapuló, rugalmas energiatároló rendszerével minimalizálható pl. az irodai és az ipari áramfogyasztás, hiszen az akkumulátorok nyújtják az ellátást az áramszolgáltató által biztosított lekötött teljesítményen felül. A lakossági felhasználók éjjeli árammal is feltölthetik az EcoBlade-et, amely később a csúcsidőszakban kiszolgálja otthonuk energiaigényeit. Emellett a napenergia konverterrel rendelkező lakásokban is felhasználható a rendszer által tárolt energia, de a lakók akár el is adhatják azt egy mikrohálózatban.

A rendszer továbbá megoldást nyújt a nap-, szél-, és ár-apály erőművek által változó módon előállított energia tárolására is, így hosszú távon elősegíti a jobban tervezhető, tisztább és költséghatékonyabb energiatermelést.

Okos pengék

A gyorsan telepíthető és könnyen karbantartható EcoBlade nagy teljesítményéhez képest alig 25 kg súlyú, 76 cm-es lapos egységekből, úgynevezett "blade"-ekből áll. Minden egyes "blade' tartalmaz egy intelligens módon kapcsolódó akkumulátor modult, mellyel önmagában is azonnal használható. A lakossági felhasználáson túlmutató, nagy mennyiségű energiatárolási igény esetén a "blade"-ek hálózatra kötött rackszekrényekbe is telepíthetők adatközpontokban és más létesítményekben, vagy villamos alállomásokban. A legmagasabb szinten a "blade"-ek konténerekben telepítve akár több MWh energiatárolási kapacitást és energiamenedzsment szolgáltatást képesek nyújtani teljes hálózatok részére.


Ha az új EcoBlade energiatároló rendszerrel kapcsolatban árajánlatot, bővebb információt vagy katalógust szeretne kérni a Schneider Electric Hungária Villamossági Zrt. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 
Kategóriák
Akkumulátoros energiatároló rendszerek
Akkumulátoros energiatároló rendszerek
Áramforrások, áramfejlesztők
Áramforrások, áramfejlesztők
Épületvillamosság
Épületvillamosság
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...