Lindab UltraLink - az ultrahang alkalmazása a szellőzőrendszerekben

A légcsatornára szerelt érzékelő lehetővé teszi a levegőfogyasztás és az energiafelhasználás szabályozását

Az emberiség hihetetlenül sok technológiai fejlődést élt már át a történelem során. Váltottunk lovakról kocsikra, színházról televízióra, levelekről telefonra és lemezekről streamelésre. Jelenleg is éppen újabb fejlődésen megy keresztül a szellőzéstechnika, és a bejegyzés címe ugyan nehéz kérdésnek tűnhet, a válasz sokkal logikusabb és értékesebb, mint amilyennek elsőre gondolnánk. Az elmúlt 5 évben egyre nagyobb számban jelentek meg az energiahatékonysági előírások a világban. Ezek - a belső levegő minőségre fektetett egyre nagyobb hangsúllyal együtt - egyre növelik az igényt új, a levegő minőségét optimalizáló és egyúttal az épületek energiafogyasztását csökkentő technológiák iránt. Itt lép be a képbe az ultrahang és a Dolgok internete (IoT).

Vajon az építőipar is része a problémának?

Tudta, hogy az épületek felelősek az energiafogyasztás 40%-áért és a CO2-kibocsátás 36%-áért az EU-ban? Ezek az adatok sokkolóan hathatnak. Az EU erre reagálva, új rendelkezéseket hozott az energiafogyasztás 20%-kal való csökkentésére 2020-ig. Európa már élen jár az energiahatékonysági politika területén. A legújabb EU rendelkezések szerint, az új épületeknek meg kell felelniük a minimum-szabványoknak és nagy hatékonyságú alternatív energetikai rendszerekkel kell rendelkezniük.
A Lindabnál úgy gondolják, hogy a rendeletek önmagukban nem hoznak eredményeket. A célok eléréséhez korlátok nélküli cselekvőkészségre és gondolkodásra van szükség. A szellőzés azon területek közé tartozik, ahol az alternatív gondolkodásmód növelheti a hatékonyságot és csökkentheti a környezeti hatásokat. Mindazonáltal a lehetőségek feltárásához szakítanunk kell a hagyományos gondolkodásmóddal és a régi szokásokkal.

A levegőminőség és az energiafogyasztás közötti ellentét

Az energiatakarékosságra fektetett növekvő hangsúly miatt egyre általánosabbá vált az alacsony térfogatáramú szellőzőrendszerek alkalmazása. Ez növelte a keresletet az alacsony térfogatáram mellett is nagy pontosságú mérőműszerek és módszerek iránt.

A szellőzőrendszerekben a mai napig a légcsatornába beépített mérőket alkalmaznak, amelyek akadályozzák a légáramot és gyűjtik a port. Ez a régi technológia nem túl hatékony a modern szellőzőrendszerekben. Az optimális belső komfort biztosítása szemben áll az energiafogyasztás minimalizálásával.

A Lindab nem fél a kihívásoktól, ezért a mérőműszerek méretére, elhelyezésére vagy használatára való koncentrálás helyett alternatív megoldásokat keresett. A stabil, pontos és egyértelmű mérőműszer egy optimális szabályozással rendelkező rendszert hoz létre. Az öndiagnosztika és az eredmények kijelzése lehetővé teszi a felhasználók, a háztulajdonosok és a karbantartó személyzet számára a rendszer optimális üzemeltetését annak teljes élettartama alatt.

Ezen a ponton válik az ultrahangból, mint mérési módszerből értékes eszköz.

Ultrahang, a klasszikus "win-win"

Képzeljünk el egy szellőzőrendszert, a légáramot semmilyen módon nem akadályozó mérőműszerrel. Egy ilyen rendszer előnyei túlmutatnak a magas energiahatékonyságon, hiszen a rendszer könnyebb tisztítása és karbantartása is biztosított. Ráadásul az ultrahang segítségével nyomásesés nélkül mérhető a térfogatáram a teljes tartományban. Az új ultrahangos technológia zavartalan légáram és kisebb nyomásesés biztosításával optimalizálja a légáramot és a szellőzőrendszer általános hatékonyságát.

A légcsatornákra szerelt érzékelők - benyúló alkatrészek hiányában - a por összegyűjtése és a légáram akadályozása nélkül mérik a térfogatáramot és a hőmérsékletet. Ez lehetővé teszi a légsebesség nagy pontosságú mérését már 0,5 m/s-tól. A pontos mérés lehetővé teszi a teljes levegőfogyasztásnak és egyúttal a szellőzőrendszer energiafelhasználásának szabályozását és csökkentését. Ez csökkenti a szellőzőrendszerekre költött időt és pénzt - klasszikus értelemben vett "win-win" helyzet a környezet és a gazdasági szempontok számára.

Van értelme kapcsolatot keresni az ultrahang és a szellőzés között. És mivel a Dolgok internete (IoT) és a felhő alapú megoldások egyre általánosabb részévé válnak a hétköznapjainknak, már elkezdték előkészíteni az UltraLink-et a jövőre, ami mondhatni már el is érkezett.


Az UltraLink ultrahangos eszköz letölthető katalógusait a hír alatti termékképre kattintva érheti el. Amennyiben árajánlatot vagy egyéb információt szeretne kérni a Lindab Légtechnika munkatársától, használja a megfelelő gombot.
A hírben szereplő termékek
UltraLink ultrahangos szabályozó
 
UltraLink ultrahangos szabályozó

Az új ultrahangos technológia zavartalan légáram és kisebb nyomásesés biztosításával optimalizálja a légáramot és a szellőzőrendszer általános hatékonyságát.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya
Kapcsolódó hírek
Lindab - 30 éve a hazai építésben
Lindab - 30 éve a hazai építésben
Idén 30 éve, hogy Magyarországon megalakult a svéd LINDAB GROUP leányvállalata, a LINDAB Kft. Az 1991. januárjában induló vállalkozást napjainkban a svéd anyacég egyik meghatározó, regionális leányvállalataként tartják számon.
Lindab - 30 éve a hazai építésben
Kategóriák
Légtechnikai mérő és szabályozó szerkezetek
Légtechnikai mérő és szabályozó szerkezetek
Légtechnika
Légtechnika
Épületgépészet
Épületgépészet
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...