Grundfos MIXIT – A keverőkörök új generációja

Grundfos Mixit – A keverőkörök új generációja

A keverőkörök optimális tervezése és telepítése jelentős hatással van a beruházási költségekre, a komfortra, az energiahatékonyságra és a rendszer üzemeltetési költségeire. A hagyományos tervezésű keverőköröknek a különálló – gyakran 8-10 darabból álló – alkotóelemek felhasználása miatt számos hátrányuk van. Alternatív megoldás a keverőkörök kiépítésére a "minden az egyben" Grundfos MIXIT.

A Grundfos MIXIT az összes komponenst egy olyan „all-in-one” megoldássá egyesíti, amely akár 50%-kal csökkenti a telepítési és üzembehelyezési időt. Lehetővé teszi a szerelők számára, hogy a lehető leggyorsabban és legegyszerűbben kiépítsék az optimális keverőkört, és ehhez mindössze két alkotóelemre van szükség – a Grundfos MIXIT egységre, és egy Grundfos MAGNA3 vagy TPE3 szivattyúra. 

Grundfos Mixit – A keverőkörök új generációja
Grundfos Mixit – A keverőkörök új generációja

Ebben az esetben a szekunderköri szivattyún kívül csak egy másik elemre van szükség: a MIXIT egységre. A keverőkörhöz szükséges összes többi egyedi alkotóelemet ebbe a kompakt egységbe integrálták:

 • vezérlő
 • visszacsapó szelep (verziótól függően)
 • szabályozó szelep (2- vagy 3-járatú szelepként működtethető)
 • szelepmozgató
 • nyomáskülönbség szelep
 • beszabályozó szelep
 • érzékelők
Grundfos Mixit – A keverőkörök új generációja
Grundfos Mixit – A keverőkörök új generációja

Ennek eredményeként az akár 10 darab helyett csak két elemet kell méretezni és telepíteni. Ezenkívül nincs szükség az egyes alkatrészek közötti bonyolult csövezésre és kábelezésre, és a szivattyút sem kell csatlakoztatni az egységhez, mivel vezeték nélkül kommunikálnak. Még a BMS csatlakozáshoz szükséges hardver elemek is integrálva vannak az egységbe.

A MIXIT szabályozószelepet T-nyílású gömbszelepként tervezték, és igény szerint 2- vagy 3-járatú szelepként működtethető. Ezáltal a MIXIT megoldás különféle hidraulikus kapcsolásokban alkalmazható:

Grundfos Mixit – A keverőkörök új generációja
Grundfos Mixit – A keverőkörök új generációja
Lehetséges hidraulikus körök MIXIT-tel: – (1) Befecskendező kör 2-járatú szeleppel, nyomás alatt álló rendszerben, primerköri szivattyúval (bal oldali séma) – (2) Befecskendező kör 3-járatú szeleppel, nyomás alatt álló rendszerben, primerköri szivattyúval (középső séma) – (3) Keverőkör 3-járatú szelepműködéssel nyomás nélküli rendszerben, csak szekunderköri szivattyúval (jobb oldali séma)

A MIXIT önálló, külső vezérlés nélküli keverőkör, és BMS-vezérelt megoldásként is működtethető. Az önálló működéshez az alapkivitelű változat már teljesen felszerelt, így magas szintű vezérlési komfortot és minimális energiaigényt biztosít. A kényelmes hőmérséklet-szabályozás mellett olyan fejlett funkciókat is tartalmaz, mint a külső hőmérsékletkövető szabályozás, a naptárfunkció nyári üzemmóddal, valamint az állítható Kvs érték és hőmérséklet-szabályozó.

A MIXIT megoldás három változatban működtethető, amelyek a funkcionalitás és a kommunikációs lehetőségek tekintetében különböznek egymástól. A hardver ugyanaz, a változatok csak abban különböznek, hogy a szoftver tekintetében milyen funkciókat aktiválnak. Ennek a jelentős előnye, hogy nem kell hardvert felszerelni utólag – elegendő egy szoftverfrissítés. Ez később is bármikor elvégezhető, például ha a rendszert nem kezdettől fogva integrálták az épületfelügyeletbe.

grundfos_mixit_szelepegyseg_futési_es_hutesi_rendszerekhez.jpg
Grundfos Mixit – A keverőkörök új generációja

A következő verziók és/vagy frissítési lehetőségek állnak rendelkezésre:

 • MIXIT: Standard változat az önálló működéshez (beleértve az ingyenes felügyeletet a Grundfos BuildingConnect révén)
 • MIXIT DYNAMIC upgrade – Szoftverfrissítés további funkciókhoz:
  - nyomásfüggetlen működés (5-250 kPa)
  - hőmennyiségmérő
 • A primer térfogatáramot, a hőenergiát, a visszatérő hőmérsékletet és a hőmérséklet-különbséget korlátozó funkciók
 • MIXIT CONNECT upgrade – Szoftverfrissítés BMS vagy felhő kommunikációhoz:
  - hozzáférés a Grundfos BuildingConnect Professional (prémium) verziójához
  - BACnet/Modbus terepi busz integráció

A telepítés és az üzembe helyezés jelentősen leegyszerűsödik a két komponensre való csökkentésnek, a rugalmasságnak és a felhasználóbarát kezelési koncepciónak köszönhetően. Az üzembe helyezés a legkényelmesebben a Grundfos GO Remote alkalmazásban található konfigurációs varázsló segítségével oldható meg. Kivételes rugalmasságának köszönhetően a MIXIT megoldás sokoldalúan alkalmazható befecskendező- és keverőkörökhöz fűtési és hűtési alkalmazásokban egyaránt. Tökéletesen használható radiátorokhoz, padlófűtéshez és szellőztető rendszerek konvektoraihoz.

A hírben szereplő termékek
Grundfos MIXIT szelepegység fűtési és hűtési rendszerekhez
 
Grundfos MIXIT szelepegység fűtési és hűtési rendszerekhez

A Grundfos MIXIT szelepegység fűtési és hűtési rendszerek használatára lett tervezve. A MIXIT rendelkezik hőmérséklet szabályozó funkcióval, alkalmazásfüggő beállításokkal, mint például: beszabályozó szelep és nyomásfüggetlen üzemmód, valamint a Grundfos BuildingConnect ingyenes felületéhez is ad hozzáférést. Azáltal, hogy a MIXIT a hagyományos 8-12 komponenst egy minden-az-egyben megoldássá egyesíti, nemcsak a gépészeti, villamos és vízvezeték-szerelési tervezést teszi sokkal egyszerűbbé, hanem a telepítési és üzembehelyezési időt is jelentősen, akár 50%-kal csökkenti.

BIM
Termékismertető
Műszaki adatok
BIM
Tovább
Termék kártya
Kategóriák
Szelepek és keverőcsapok
Szelepek és keverőcsapok
Hidraulikai beszabályozó szelepek
Hidraulikai beszabályozó szelepek
Épületgépészeti automatika
Épületgépészeti automatika
Fűtéstechnika, vízellátás, vízkezelés
Fűtéstechnika, vízellátás, vízkezelés
Épületgépészet
Épületgépészet
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...