proidea.hu online termékinformációs katalógus

Átadták a "Brick'08" téglaépítészeti díjakat


2008. május 13.

„Brick Award’08” díjkiosztóra harmadik alkalommal került sor Bécsben 2008. április 3-án.

A 21.000 Euros összdíjazású "Brick Award'08" díjkiosztóra harmadik alkalommal került sor Bécsben 2008. április 3-án a Tudományos Akadémia építészetileg is izgalmas épületében. A Wienerberger 2004 óta minden második évben kitünteti a legkreatívabbnak talált épületeket és tervezőket ezzel e díjjal, abban hitben, hogy a tégla nem csupán nagy hagyományokkal bíró környezetbarát termék, hanem sokszínű, modern, és az új építészeti követelményeknek kiválóan megfelelő építőanyag is.

A "Brick Award" pályázatra 19 országból összesen 255 pályamű érkezett a helyi építészkritikusok ajánlása alapján. A beadott pályázatok száma 2004 óta (120 db) több mint kétszeresére nőtt.
Neves nemzetközi szakértőkből álló független zsűri választotta ki a díjazottakat George Ferguson angol építész vezetésével. Brick Award'06 győztese, Cságoly Ferenc is a zsűri tagja volt.
A Callway Építészeti Kiadó gondozásában készült és a díjazott épületeken kívül 35 különleges téglaépületet felvonultató "brick08" albumot is itt mutatták be a Wienerberger konszern a díjátadóra meghívott 300, Európa szinte minden országából érkezett vendégeinek.

Brick Award'08" nyertesei
I. díj: Kolumba Múzeum Köln - építész: Peter Zumthor
A Szent Kolumba templom 1943-ban lerombolt maradványain építette fel Peter Zumthor építész pályafutása talán legszebb épületét, a Kölni Érsekség gyűjteményét magában foglaló múzeumot, amely 2007. szeptemberében nyitotta meg kapuit.
Egyszerű, mégis látványos és különleges a Zumthor Építésziroda által ún. "pulóver" falazatnak nevezett téglakonstrukció biztosítja a megfelelő fényviszonyokat és hőmérsékletet a művészeti gyűjtemény számára.
II. díj: Szőlészet bővítése a svájci Fläsch-ben - Építészek: Bearth & Deplazes Architekten AG
Martha és Daniel Gantenbein borászok kérése az volt, hogy az épület tükrözze a helyi hagyományokat, a klímát és a szőlőművelés szépségét. A speciális, computeres technikával tervezett és egy robot által épített falazat maximálisan megfelelt ezeknek az elvárásoknak, hiszen olyan lett a szőlészet, mint egy 'fénytemplom', ezen kívül messziről úgy tűnik, mintha túldimenzionált szőlőszemek nyomnák ki belülről a falakat.
III. díj: IT-ház, Finnország - Építész: Tuomo Siitonen, Esko Valkama
Az Állami Technológiai Központ Helksinki közelében, Otaniemi-ben áll, a helyi főiskola területén. A vörös, téglahomlokzatú, pragmatikus belső térkialakítású ház korszerű, felhasználó-barát és környezetkímélő munkateret jelent az ott dolgozók számára, és egyben élő és művészi hátteret is.
Különdíj: Lakóépület Svájcban, Morcote - Építészek: Markus Wespi és Jerome de Meuron
A sok arctalan lakóház mellett, ami Svájcnak ezt a turisztikai szempontból központi helyet elfoglaló Tessin nevű kantonját jellemzi, igazán üdítő színfolt ez a korszerű, a környezettel maximális harmóniában lévő téglahomlokzatú épület, amelyből fantasztikus panoráma nyílik a Lugano tóra. Az építészeket inspirálta Tessin délies, idillikus bája, így a tervezés során sikerült megőrizni a táj és a helyi falvak hagyományainak szellemét.
Különdíj: A holland WWF központjának épülete,
Hollandia - Építész: T.M. Rau

Egy természetvédelmi terület szélén, erdőktől körülvéve áll 2006 ősze óta a holland World Wildlife Fund (WWF) természetvédelmi szervezet új irodaépülete. A RAU építésziroda poraiból keltette életre ezt a "főnixmadarat", mert egy lebontásra ítélt laborépületnek adott új életet. A legfőbb szempont az energia-, és anyagtakarékosság volt, hiszen még a régi ház betonját is újra felhasználták granulátumként a különleges színű téglahomlokzattal bíró épületben. Így sikerült Hollandiában felépíteni az első károsanyag kibocsátásoktól mentes épületet, vagy ahogyan az ottani szakemberek mondják: ebben a házban egyesülnek az esztétikai és az etikai értékek egymással.
 

Cég
Székhely: H-1119 Budapest, Bártfai u. 34.
Telefon: +36 1 464 7030
Fax: +36 1 203 9988
E-mail:
Web: www.wienerberger.hu
Horváth András
műszaki szaktanácsadó - Nyugat-Magyarország +36 30 185 5241
   
   
   
A Wienerberger Konszern a világ legnagyobb téglagyártója és tartja európai vezető pozícióját a műanyag csövek, tetőrendszerek és térburkoló kövek gyártása területén is. A Wienerberger Téglaipari Részvénytársaságot 1990-ben alapította meg - magyar partnerek bevonásával - az osztrák Wienerberger-konszern, amelynek eltökélt szándéka volt, hogy elismert technológiáját és termékeit egész Közép-Kelet-Európában meghonosítsa, mégpedig mindenütt helyi gyártás révén.
Márkanevek: Porotherm, Tondach, Terca
További hírek az Épületszerkezetek termékkategóriában