2016-os előrejelzés nyolc kelet-európai ország építési piacáról

Hogyan alakul majd Kelet-Európa építési piaca 2016-ban?

Az EECFA (Eastern European Construction Forecasting Association) a 80. EUROCONSTRUCT Konferencián mutatta be új, téli előrejelzését. A konferenciát Buildecon, az EECFA kutatási központja szervezte.

Az EECFA által vizsgált kelet-európai országokban (Bulgária, Horvátország, Románia, Szerbia, Szlovénia, Oroszország, Törökország, Ukrajna) a 2016-os előrejelzés a teljes építési piacra szinte változatlan maradt, (-1,5%), de a magasépítésre vonatkozó prognózis kevésbé pesszimista, mint fél évvel ezelőtt. Oroszország járul hozzá legnagyobb mértékben a negatív kilátásokhoz, és Törökországban sem várható további növekedés 2016-ban. A keleti és a nyugat-balkáni országok fejlődési pályája a magasépítésben meglehetősen hasonló, és a kilátás ezekre az országokra nézve pozitív.

A 4 EU tagország (Bulgária, Horvátország, Románia, Szlovénia) építési piaca túl van a mélyponton és 2017-ben visszatérhet a növekedés. Két fejlődési minta figyelhető meg ezekben az országokban. Egyrészt, Horvátország és Románia építési teljesítménye már 2015-ben növekedést könyvelhet el, és 2016-ban illetve 2017-ben is jelentős növekedés várható. Másrészt, Bulgária és Szlovénia építési teljesítménynövekedése csökkeni látszik 2015-ben, mely 2016-ban is folytatódni fog, de mindkét országban nagy növekedés jöhet 2017-ben. Az Uniós tagjelölt Szerbia építési piacára is visszatérhet a növekedés 2015-ben, mely idén és jövőre is folytatódni fog.

2015-ben az EU-n kívüli építési piacok (Oroszország, Törökország, Ukrajna) negatív növekedést produkáltak (-5.2%, -1.4, -13.8). Oroszország összes építési szegmense drasztikus visszaesést könyvelt el, melynek okai a romló külgazdasági környezet, a csökkenő olajárak és a nyugati szankciók voltak. Törökországban is csökkent a nem-lakásépítés és a mélyépítés; a politikai bizonytalanság miatt a lakásépítés pedig nem tudott túl nagy növekedést elérni. Ukrajnában a gyenge építési teljesítmény okozója a nem-lakásépítés és a mélyépítés esése, melynek hátterében a gazdaságot érő sokk, a magas költségvetési deficit, a befektetés hiánya és a kényszerű militarizáció áll. 2016-ban csak Ukrajna építési piacán várható növekedés; mind Törökországban, mind Oroszországban csökkenés jósolható. 2017-ben azonban a növekedés mindhárom ország építési piacára visszatér.
Szerző: Buildecon, EECFA Central, www.eecfa.com, info@eecfa.com
Adatok forrása: 2015 Winter EECFA Forecast Reports, EUROCONSTRUCT 2015 Winter Reports

Az E-Build Kft. romániai leányvállalata, az Ebuild Srl az EECFA alapító tagja. A tanulmányokra vonatkozó ajánlatunkat kérje az alábbi elérhetőségeken, vagy használja az Ajánlatkérés gombot.
Kapcsolódó hírek
Előrejelzés 2015-ig hét kelet-európai ország építési piacáról
Előrejelzés 2015-ig hét kelet-európai ország építési piacáról
Elkészültek az EECFA tanulmányai Szlovénia, Szerbia, Bulgária, Románia, Ukrajna, Oroszország és Törökország építési piacáról
Előrejelzés 2015-ig hét kelet-európai ország építési piacáról
Kategóriák
Elemzések az európai építési piacról
Elemzések az európai építési piacról
Kiadványok, információs szolgáltatások
Kiadványok, információs szolgáltatások
Eszközök
Eszközök
Berendezések
Berendezések
Épületvillamosság
Épületvillamosság
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...