proidea.hu online termékinformációs katalógus

A Videosec Smart IP platform előnyei


2018. december 06.

Magyar nyelvű kezelőfelület, IPV-6 támogatás, VCA analitika és az új Smart H265+ kódolásnak köszönhetően jelentős sávszélesség és tárhely kapacitási igény csökkenés érhető el

Videosec Smart IP magyar nyelvű felület

Sokféle IP-alapú kamerarendszer van jelen a piacon, de egy rendszer képességeit nem lehet néhány adatlap átolvasásával felmérni. Ezért készült ez az összefoglaló, ami a Videosec Smart IP platformjának fontos részleteire, kiemelkedő tulajdonságaira szeretné felhívni az Ön figyelmét, elsőként a teljes platform magyar nyelvű felületére.

Videosec Smart IP magyar nyelvű felület

Rögzítők
A rögzítők alapadata a bejövő (és külön a kimenő) maximális sávszélesség és a dekódolási képesség. Előbbi a lerögzíthető adatmennyiségre vonatkozik, utóbbi csak a rögzítő megjelenítési képességére, úgy élőkép nézetben, mint visszajátszásnál. Például, ha egy rögzítő 16db 4K felbontású kamera képét rögzíti (H.265 és Smart Encoding használatával, második és harmadik streammel együtt) ez még mindig 50 Mbps alatti bejövő sávszélességet jelent. Osztott nézetben a kamerák második (rendszerint D1 felbontású) adatfolyama kerül megjelenítésre, amikor pedig egy csatornát teljes képernyőre nyitunk, csak annak az egy csatornának a képét dekódolja és jeleníti meg a rögzítő teljes, 4K felbontásban.

Minden rögzítő kezel 4K felbontású monitort. AzNVR-302-16B és a termékpalettában felette álló összes rögzítő, kettő vagy több egymástól független tartalmat megjelenítő monitorkimenettel rendelkezik. Így megvalósítható, hogy például a HDMI2-re csatlakozó 4K felbontású monitoron az összes csatorna képe jelenik meg folyamatosan, a HDMI1/VGA (közös tartalom) pedig a kezelő előtt jelenik meg, amin visszajátszhat, belenagyíthat, egyéb funkciókat ér el.
A monitorok között a jobbkattintásos menüből vagy 5 másodperces jobbkattintással tudunk váltani.
Az adattárolás az 1 darab beépített SATA merevlemeztől a redundáns lemez kijelölésén, RAID (0,1,5,6,50,60) támogatáson át, 2, 4, 8 vagy akár 16 beépített SATA merevlemezen keresztül a külső SAS egységekkel történő bővítésig választható. Lehetőségünk van rá, hogy csatornánként eltérő tárhelyfoglalást adjuk meg, ezzel meghosszabbítva egyes csatornák rögzítési idejét a többi rovására.

A teljes platformra jellemző hálózati tulajdonságok
A hálózati biztonság más platformokhoz képest magasabb prioritással kitűzött cél.
Minden eszköz alapértelmezetten DHCP szervertől kér IP címet. Ha ez nincs jelen a hálózatban, a kamerák alapértelmezett 192.168.1.13, a rögzítők alapértelmezett 192.168.1.30 IP címen jelennek meg.

IPv6 támogatás: a kamerák manuális unicast címeket tudnak kezelni, a rögzítők a manuális beállítás mellett DHCPv6 és Router Advertised módban is működhetnek.
Az NVR-302-16B és a termékpalettában felette álló összes rögzítő kettő (vagy több) egymástól független LAN csatlakozóval rendelkezik, ezek a multi-címzésen túl binding/kötegelt és fall-back/hibatűrés módban is használhatóak. Ideális esetben az egyik hálózatra csatlakoznak fizikailag a helyszín kamerái, a másik hálózat pedig a helyi hálózatba csatlakozik, ezen keresztül valósul meg a távoli elérés, monitoring. A kamerák alhálózatát a rögzítő képes NAT-olni, azaz, ha valamelyik kamera közvetlen elérésére kattintunk a rögzítőben, azt a rögzítő IP címén, 30.000 feletti portszámon fogjuk elérni.

Amennyiben bármelyik, a helyi hálózatról a rögzítőhöz csatlakozó kamera IP címe megváltozik, - lényegtelen, hogy munkamenet közben, vagy újrainduláskor - a rögzítő megkeresi az új címét (sorozatszám alapján) és az adott csatorna rögzítését az előző beállításokkal, de az új IP címről folytatja.
Kamerákat rögzítőhöz adhatunk LAN IP címmel, globális IP címmel és domain címmel is, ami lehet statikus, de egy dinamikus DNS szolgáltatásé is.
Az EZDDNS szolgáltatás a platform saját dinamikus DNS szolgáltatása, ami a rendszer cloud szerverén fut (star4live.com).
A telnet port elérhetősége minden eszközön alapértelmezetten ki van kapcsolva, de bekapcsolás után is csak egy szűkített, csak eszközdiagnosztikai funkciókat ismerő shellbe jutunk.
Videosec Smart IP dual network

Az eszközök webfelületének elérése csak videó megjelenítéshez igényel ActiveX bővítményt, bármilyen webböngészőből elérhetjük az eszközök összes beállítását, kivéve azokat, amik az élőképen történő interakcióval/kattintással paraméterezhetőek, de ezeket a funkciókat (pl. VCA riasztási területek berajzolása) a rögzítő felületéről paraméterezhetjük. A kamerák kép-paramétereit úgy is módosíthatjuk, hogy közben a böngészőben nem látjuk a megjelenő élőképet, de a rögzítőre csatolt kijelzőn már igen.
A felhő-elérés minden eszköz számára csak egy tulajdonosi felhasználói fiókot tesz lehetővé, más felhasználói fiókok felé pedig megoszthatjuk az eszközhöz történő hozzáférést. A megosztás időkorlátos és a felhasználói kezelési jogosultságok is korlátozhatóak, a rögzítőn létrehozott felhasználók jelszavát viszont nem adjuk ki megosztáskor (QR-kód alapú megosztásnál jelszót csak a QR kódhoz adunk meg). A megosztások bármikor törölhetőek, ezzel pedig valódi ellenőrzést tudunk gyakorolni a felett, hogy ki fér hozzá a rögzítőnkhöz.

A Videosec Smart IP rendszerében a felhő-alapú elérés valódi P2P-ként működik, azaz ha manuálisan (a rögzítőben is paraméterezendő) vagy UPnP-vel NAT-oljuk az eszközünket, a cloud szerver ez alapján a rögzítőhöz csatlakoztatandó kliens, közvetlenül a helyi router WAN IP címére irányítja, a videóanyag nem utazik a cloud szerveren át felépülő csatornán.

Telepített rendszerek diagnosztikája
Egy működő, vagy valamiért mégse az elvárások szerint működő rendszernél fontos szerep jut az eszközökbe programozott diagnosztikai lehetőségeknek. Úgy a rögzítőkben, mint a kamerákban, bejelentkezés után a belépési felületre belépve az eszköz utolsó újraindítása óta eltelt időt (Uptime) látjuk. Az eszközök diagnosztikai információit exportálva pedig az utolsó néhány újraindítás időpontjain túl a hálózati kapcsolat megszakadásáról, újra felépüléséről, a csatlakozási sebességről és még néhány részletről nyerhetőek ki adatok, amikkel pontosan behatárolható, hol jelentkezik a hálózati infrastruktúra hibája. A diagnosztikai fájlok értelmezésében a Videosec terméktámogatás is tud segíteni. Fejlett hálózati diagnosztikai funkciók érhetőek el a rögzítők kezelőfelületén, mint az óriás-ping, pillanatnyi hálózati forgalom grafikus megjelenítéssel, nyers hálózati forgalom kimentése, akár szűrők beállításával is, PCAP/Wireshark formátumban.

VCA analitika
A kamera látóterében zajló eseményeket bizonyos szinten a kamerák értelmezni is képesek, tehát felismernek mozgó objektumokat, a mozgásuk irányát, illetve a mozdulatlanná válásuk után is követik az objektum jelenlétét, tehát olyan eseményeket képesek felismerni, amiket a mozgásérzékelés nem.
A leggyakrabban használt VCA esemény a területre behatoláskor történő riasztás, amit az érzékenységén túl időzítve is paraméterezhetünk, tehát például 3 másodperces területen belüli tartózkodásra legyen csak riasztás, de területen áthaladásra ne.
A vonalátlépési riasztás leggyakoribb alkalmazása a tiltott irányban történő haladás.
Az emberszámlálás egy általunk bejelölt vonalon történő áthaladásokat számolja, megkülönböztetve a be- és kilépést. Ennek statisztikáit a rögzítőben kameránként, vagy több kamera összevonásával, különféle időperiódusokon vizsgálva tudjuk megjeleníteni.
Az arcérzékelés a képmezőben megjelenő arcokat jelöli a videó adatfolyamban, ezzel megkönnyítve a visszakereséseket.
Az audió-analitika a környezeti hangerő változásai alapján generál riasztási eseményeket.
Videosec Smart IP VCA analitika

Videosec Smart IP kamerák előnyei
A támogatott képtömörítési eljárások MJPeG, H.264 és H.265 Smart Encoding/Intelligens Tömörítés algoritmussal.
A h.264+ és h.265+ algoritmusokról tudjuk, hogy kevés képtartalom-változás esetén az i-frame-ek közötti intervallumot megnövelve csökkentik a sávszélesség-igényt. Ezt a funkciót Intelligens Tömörítés - Alap optimalizálás beállítással érjük el. Ez a beállítás más rendszerek h.264+ és h.265+ kompatibilis rögzítőivel is működik.
A Intelligens Tömörítés - Fejlett optimalizálás opciót választva a kamera olyan algoritmust alkalmaz, ami képterületenként eltérő bitráta-beállítást alkalmazhat, például, ha csak a képterület jobb-alsó sarkában van mozgás, a bal-felső sarok sávszélesség-igénye nem emelkedik meg.
Videosec Smart IP HDD Calc

Számszerű példák: FullHD, 25fps, bekapcsolt fejlett intelligens tömörítéssel, ha nincs mozgás vagy villódzó fényforrás a képmezőben, a sávszélesség-igény 200 kbps-ig lecsökkenhet.
4 Megapixel felbontáson, 25fps, bekapcsolt fejlett intelligens tömörítéssel, ugyanez az érték 350 kbps-ig csökken, ha pedig intenzív a képtartalom-változás, pár pillanatra maximum 3 Mbps-ig ugorhat a sávszélesség-igény. A beállított 1.5 Mbps érték egy célzott átlagértéket jelent, amivel a tárkapacitás-igényt számolhatjuk.
Amikor 3G/4G adatátvitellel kell videót átvinni, az Intelligens Tömörítés alkalmazása megkerülhetetlen.

Képminőség:
A színkezelő rendszer (Color Engine) és az automatikus fehéregyensúly kiemelendő képminőséget biztosítanak. A képalkotás-vezérlő intelligencia úgy a nappali mint az éjszakai expozícióvezérlés paraméterezésének széles eszköztárát nyújtja.
Képprofil beállításcsoportokat hozhatunk létre, és ezeket ütemezhetjük, de nem csak időszakként, hanem a kép világossága alapján is, megadhatjuk, mikor melyik beállításcsoport aktiválódjon.
Videosec Smart IP képprofil

A Képprofil Beállítás csoportok a teljesség igénye nélkül az alábbi paramétereket tárolják, illetve váltják:
- Expozícióvezérlés módja
- Egyéni expozícióvezérléskor a megengedett leghosszabb és legrövidebb záridő és a digitális erősítés maximális értéke (Gain)
- Színes/Fekete-fehér/Automata üzemmód és az átváltási szint
- Infravörös fény vezérlése (általános, kiégést kompenzáló, manuális, 0-tól 1000-ig beállított érték)
- WDR üzemmód, ami nem csak Be/Ki, hanem Automata is lehet, amikor a jelenet tényleges kontrasztja alapján vált a kamera WDR üzemmódra.

Különleges kép-igényeket kielégítő kamerák
Ahol gyors mozgások részletes rögzítésére van szükség, ott a projektek elvárása az 50 fps/60 fps képfrissítési sebesség. Erre az igényre a 33x zoomátfogású PTZ kamera, a motorizált lencsés Starlight csőkamera és a 4 mm/6 mm objektívű fixfókuszú Starlight csőkamera ajánlott.
Ahol a nagy felbontás a tervezési szempont, ott a 4K felbontású cső- és dómkamerák mellett 22x zoomátfogású 12 MPixel felbntású PTZ kamera a megfelelő választás.
Különleges, egyre gyakoribb igény szűk terek megfigyelése, amire 4 MPixel és 12 MPixel felbontású halszem-kamerákat kínál az Euro Tech Kft., utóbbi akár 6 független videóstreamet küld, virtuális PTZ lehetőséggel.

A leggyakoribb, kamerák felé támasztott követelmény az elérhető legjobb minőségű éjszakai kép, amit SuperStarlight kameráik tudnak nyújtani.
A SuperStarlight kamerák éjszakai felvételeiről mintavideók a Videosec youtube oldalán érhetők el.

A Videosec Smart IP kamerák letölthető adatlapjait a hír alatti termékképre kattintva érheti el. Amennyiben bővebb információra van szüksége vagy árajánlatot szeretne kérni az Euro Tech Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.

 

Termék
Cég
Székhely: 6724 Szeged, Üstökös u. 12/b.
Telefon: +36 62 458 585
Mobil: +36 70 439 8802
E-mail:
Web: www.videosec.com
   
   
   
   
   
Az Euro Tech Corporation Kft-t 1998-ban alapították, immár húsz éve vannak jelen a magyar és a környező régió piacán. Történetük elején kizárólag biztonságtechnikai megfigyelőkamerákat árultak. Ehhez kapcsolódtak idővel egyéb kiegészítők és a videorögzítők is, eljutva a mai kínálatuk válogatott termékcsoportjaihoz. Kizárólag saját, Videosec és LEDsec hazai márkájú termékeket forgalmaznak, ezzel elérhetővé téve a szisztematikus termékválogatás, az adott piacra szabott termékportfólió, a jó minőségű és ár-érték arányú termékek megfelelő kiválasztásának maradéktalan megvalósíthatóságát. Mindemellé kiemelkedően fontosnak tartják a jó háttértámogatást, amit megfelelően magas szintű termékismeret mellett tudnak nyújtani. Kitűzött céljuk a Videosec és LEDsec termékpalettájával a magyar és a régió piacának fogyasztói bizalmát és elégedettségét megtartani és tovább növelni.
Márkanevek: Videosec, Ledsec
További hírek a Kamerák, kamera adapterek termékkategóriában
További hírek az Épületautomatizálás, biztonságtechnika termékkategóriában
További hírek az Épületvillamosság termékkategóriában
Kulcsszavak:  Videosec  Smart  IP  kamera  rögzítő  platform  PTZ  kamera