Megjelent a TechCON HoneywellCAD 3D grafikai tervezői és méretező szoftver

Új épületgépészeti szoftver 2D és 3D rajzfelületen történő hőtechnikai méretezésre és fűtési rendszerek tervezésére

Korunk elvárása, hogy energiatakarékos, a felhasználói igényekhez pontosan illeszkedő, és azokat hiánytalanul ellátó rendszereket alakítsunk ki.

Napjainkban az építtetők gyakran módosítják elképzeléseiket, gyakran változik az előre megálmodott építészeti koncepció. Ezzel párhuzamosan a gépészeti tervek is gyakran kerülnek átalakításra, sokszor nem csak részleteiben, de teljes egészében kell módosítani a korábban megtervezett és méretezett rendszert.

Rengeteg időt és energiát emészt fel a tervek módosítása, újbóli ellenőrzése. Az építészeti tervek változása nem egyszer a teljes gépészeti rendszer újragondolását eredményezi.

Ehhez nyújt hatékony segítséget a Honeywell új épületgépészeti tervező szoftvere. A TechCON HoneywellCAD egy grafikus tervezőszoftver, mely 2D és 3D rajzfelületen történő hőtechnikai méretezésre és fűtési rendszerek tervezésére szolgál.

A TechCON HoneywellCAD lehetővé teszi a tervezés alapjául szolgáló projekt fájlok "háttérképként" történő beolvasását más CAD rendszerekből, emellett BMP fájlok beolvasásával lehetőség nyílik régi tervek, vagy akár méretarányos kézi rajzok felhasználására például régi épületek és rendszerek korszerűsítésének tervezési feladataihoz.
Galéria

Hőszükséglet számítás

Más hőszükséglet számító programokkal összehasonlítva, a TechCON Honeywell CAD nagy mértékben leegyszerűsíti és felgyorsítja a hőszükséglet számítás folyamatát. Az épületelemek 3 dimenziós megadásával egyszerűen, gyorsan és jól áttekinthetően elvégezhető a feladat, melyet a szoftver az alábbi funkciókkal is támogat:
 • falak megadása egy kattintással
 • szintek, helyiségek másolása
 • padlóból mennyezet funkció
 • épületelemek utólagos módosítása
 • gyorsan és egyszerűen kiválasztható szerkezeti elemek
 • bővíthető adattár
 • EN 12831 szerinti méretezés
 • tetősík automatikus illesztése tetőterek esetén
 • íves falak és tetők kialakítása a háttérképről
 • padlók automatikus szétbontása az alattuk elhelyezkedő helyiségeknek megfelelően
Galéria

Hőszükséglet számítás

Radiátoros fűtés

A program lehetővé teszi egyidejűleg a 2D és 3D megjelenítésben történő rajzolást, ezáltal a terv áttekinthetőbb és nagyobb szabadságot nyújt a tervező számára. A hőszükséglet számítás alapján, a tervező által megadott elvárásoknak megfelelően a program leméretezi a hőleadókat is, melyek a programban lévő termékkatalógusból kerülnek kiválasztásra és egy kattintással közvetlenül a projektbe helyezhetőek. A radiátorok csatlakozástatása a csőhálózatra előre összeállított készletek segítségével, gyorsan elvégezhető, miközben lehetőség van új készletek létrehozására, és mentésére is.
 • radiátorok automatikus megadása a számított hőigény alapján
 • radiátorok automatikus behelyezése ablak alá
 • radiátorok beszabályozása radiátor szelepen és/vagy visszatérő csavarzaton
 • hagyományos és kompakt radiátorok, törülközőszárítók, padlókonvektorok
 • tetszőlegesen bővíthető adatbázis
 • radiátorok automatikus csatlakoztatása a csővezeték rendszerre, felszálló vezetékre
Padlófűtés

A helyiség hőszükséglete, és a megadott fűtési körök alapján a program kiszámolja a csőtávolságokat, az egyes körök teljesítményét és az osztón lévő szelepek fojtását. Az egyes zónáknál különböző padlóhőmérsékletek, padló szerkezetek és hőfoklépcsők is megadhatók. A program az adott helyiségen áthaladó csatlakozó-, bekötő vezetékek teljesítményét is figyelembe veszi. A tervezőnek csak az áthaladó csövek helyét kell megadnia. A számítások a peremfeltételek módosításával finomíthatók. Megadható például, hogy milyen arányban fedje le a szükséges hőigényt a padlófűtés és a radiátoros fűtés.
 • a padlófűtési fűtőfelület meghatározásakor a program a hőigény csökkentésével figyelembe veszi a sugárzó fűtés által biztosított jobb hőérzetet
 • peremzóna és dilatáció egyszerű kezelése
 • zónákra bontás lehetősége
 • valós csőnyomvonal meghatározás
 • osztók, csőméretek gyors módosításának lehetősége
 • automatikus beszabályozás
Galéria

Padló- és radiátoros fűtés

Kazánház

A TechCON HoneywellCAD a hőszükséglet számítások alapján, a tervező által megadott peremfeltételek mentén méretezi a kazánt, a szelepeket, osztókat. A szivattyú munkapontjához illeszti a csővezeték méreteket. A termékkatalógusból kiválasztott berendezések és szerelvények 3D elemként közvetlenül a projektbe helyezhetők. A katalógus tartalmazza a számításhoz és termékkiíráshoz szükséges összes információt. A program folyamatosan ellenőrzi a vezetékek elhelyezését a projektben és bármilyen helytelen csatlakozásnál figyelmeztet. A nyomásveszteségek kalkulációja a méretezés végén történik, a számítások során ellenőrzésre kerülnek a csővezetékek méretei, a program kiszámítja az egyes szakaszok nyomáseséseit, és beállítja a szelepeken szükséges fojtásokat. A program képes 2 és 3 járatú szelepek méretezésére is.

Hidraulikai beszabályozás

A hidraulikai beszabályozás egyetlen kattintással kezdeményezhető. A számítás eredményeként a TechCON HoneywellCAD elkészíti a teljes rendszer hidraulikai beszabályozási tervét, a szelepek méreteivel és előbeállításaival együtt. A számítási folyamatban lehetőség van a cső és szelepméretek rögzítésére, ezáltal meglévő rendszerek méretezésénél a program a beszabályozó szelepek előbeállítási értékeinek módosításával alakítja ki a hidraulikai egyensúlyt. Ha azonban a programnak lehetőséget adunk arra, hogy megváltoztassa a csővezetékek és szelepek méreteit, akkor a szivattyú teljesítményének figyelembevételével, csökkenti a dimenziókat és ehhez illeszti a beszabályozó szelepek előbeállítási értékeit. A TechCON HoneywellCAD statikus és dinamikus beszabályozó szelepekkel szerelt rendszerek tervezésére egyaránt képes.

Függőleges csőterv

Egyetlen kattintással a teljes terített metszet elérhető.

Specifikáció

A projektben található összes elem specifikációja elérhető árazott költségvetésben. A TechCON HoneywellCAD egy kattintással elkészíti a rendszer tételes anyagkiírását, melyet akár gyártónként, akár rendszer elem kategóriánkként képes kigyűjteni.


Ha a TechCON HoneywellCAD 3D grafikai tervezői és méretező szoftverrel kapcsolatban további információra van szükséges, írja meg kérdését a Honeywell Szabályozástechnikai Kft. munkatársának az alábbi Információkérés gombra kattintva.
 

Kapcsolódó hírek

TechCON HoneywellCAD 3D grafikai tervezői és méretező szoftver
A bemutatásra a MÉGSZ által szervezett „Középpontban a tervezési szempontok” című őszi tervezői előadás sorozaton kerül sor
TechCON HoneywellCAD 3D grafikai tervezői és méretező szoftver

Kategóriák

Szoftverek, plotterek
Szoftverek, plotterek
Eszközök
Eszközök

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...