proidea.hu online termékinformációs katalógus

Új kiadványok a falazott szerkezetek méretezéséhez, igazolásához a Wienerbergertől


2018. szeptember 13.

A két kiadvány hasznos segítsége lehet a mérnökhallgatók mellett a tartószerkezeti tervezőknek és az építészeknek is

Az épületeink tartószerkezeteinek megválasztása, méretezése egyidős magával az építés történetével. Ma már ez olyan szintre jutott, hogy valóban mérnöki precizitással tudjuk azokat a meghatározott igénybevételeknek megfelelően méretezni.

Erre szükségünk is van, hiszen nem engedhetjük meg magunknak, hogy feleslegesen túlméretezett szerkezeteket építsünk, értelmetlen kiadásokat okozva, mint ahogy a testi épségünket veszélyeztető, de költséghatékony tartókat sem szívesen létesítünk. Abban, hogy mi lesz az igazán ideális, szabványok egész sora ad eligazítást. Az Eurocode szabványsorozat igen széles hatókörű és terjedelmes mennyiségű tudásanyag, valamennyi általánosan használatos építőanyagra, építési technológiára - köztük a falazott szerkezetekre is - fogalmaz meg méretezési elveket, képleteket, előírásokat.

A falazott szerkezetekkel dolgozók munkáját megkönnyítendő, a Wienerberger Zrt. támogatásával, a Műegyetem Szilárdságtani Tanszéke elkészítette a falazott szerkezetek Eurocode szerinti méretezését támogató "Falazott szerkezetek Tervezése az Eurocode alapján" segédletet. A hiánypótló kiadvány összegyűjti az alapvető elveket, lépésről lépésre végig veszi a normál hőmérsékletű méretezést befolyásoló tényezőket. Kitér a földrengés és az emelt hőmérsékletű tervezés részleteire. A kiadvány, tanulmányaikat folytató mérnökhallgatók mellett hasznos segítsége lehet valamennyi tartószerkezeti tervezőnek, valamint - kisebb léptékű épületek esetén - azok statikájával foglalkozó építészeknek is.
A kiadvány megvásárolható a BME-n és a Wienerbergernél.

A méretezés mellett számos esetben az is fontos, hogy az eredményt hatóság számára is megfelelő módon dokumentáljuk. A falazott szerkezetek emelet hőmérsékletű igénybevételnek (magyarul tűzhatásnak) való megfelelését igazolni elengedhetetlen az épület használatbavételéhez. Ennek az igazolásnak a szakszerű kivitelezésében segít a Wienerberger Zrt. "Tűzvédelem téglával, egyszerűen" kiadványa, mely az Eurocode ide vonatkozó alapvető tudásanyagán túl, a teljes folyamatot is végig vezeti, illetve ad igazoló sablont a falazóelemekhez.
A kiadvány ingyenesen letölthető innen vagy postai úton is igényelhető.
Új kiadványok - Wienerberger
Amennyiben a kiadványokról további információra van szüksége, használja az információkérés gombot.

 

Termék
Cég
Székhely: H-1119 Budapest, Bártfai u. 34.
Telefon: +36 1 464 7030
Fax: +36 1 203 9988
E-mail:
Web: www.wienerberger.hu
Vevőszolgálat
   
   
   
   
A Wienerberger Konszern a világ legnagyobb téglagyártója és tartja európai vezető pozícióját a műanyag csövek, tetőrendszerek és térburkoló kövek gyártása területén is. A Wienerberger Téglaipari Részvénytársaságot 1990-ben alapította meg - magyar partnerek bevonásával - az osztrák Wienerberger-konszern, amelynek eltökélt szándéka volt, hogy elismert technológiáját és termékeit egész Közép-Kelet-Európában meghonosítsa, mégpedig mindenütt helyi gyártás révén.
Márkanevek: Porotherm, Tondach, Terca
További hírek a Teherhordó szerkezetek, falazatok termékkategóriában
További hírek az Épületszerkezetek termékkategóriában
Kulcsszavak:  Wienerberger  kiadvány  segédlet  Eurocode  szabvány  falazott  szerkezetek