Túlfeszültség-védelem az OBO-tól

Megjelent az OBO legfrissebb tervezési és kiválasztási segédlete

A túlfeszültség-védelem az utóbbi években a villamos biztonságtechnika nélkülözhetetlen elemévé vált. Nemcsak azért, mert szabványok (elsősorban az MSZ HD 60364-4-443) alapján új épületekben, és a meglévő épületek villamos berendezésének nagyobb átalakításainál lényegében kötelező a beépítése, hanem azért is, mert egyre többen ébrednek rá a védelem kiépítésének célszerűségére. Ez kétségkívül összefüggésben van azzal, hogy a lakóépületeknek egyre nagyobb számban képezik részét olyan villamos készülékek, amelyek védelmének indokoltságát – értékük, illetve fontosságuk miatt – a tulajdonosok is elfogadják. Ezek között mindenképp meg kell említenünk az elektromosautó-töltőket, és a napelemes rendszereket.

A védelem kialakításának költséghatékony és hatásos módja az OBO V50 és V20 sorozatjelű SPD-k alkalmazása. A T1+T2, illetve T2 típusú túlfeszültség-védelmi eszközök megbízható védelmet nyújtanak a légköri eredetű feszültség-impulzusok ellen, és – tisztán varisztoros felépítésüknek köszönhetően – csökkentik az olyan meghibásodások bekövetkezésének valószínűségét is, amelyek a feszültségnövekedés egyéb okára, például a nullavezető szakadására, vagy a fázis- és nullavezető felcserélésére vezethetőek vissza.

OBO V20 sorozatjelű SPD-k
OBO V20 sorozatjelű SPD-k

Ezek az SPD-k régóta közkedvelt eszközei a táphálózatok túlfeszültség-védelmének, kiváló műszaki paramétereiknek köszönhetően. A védelmi eszközök a szabványos névleges túlfeszültség-igénybevétel (az SPD típusától függően 12,5 kA-es csúcsértékű 10/350 µs-os, illetve 20 kA-es csúcsértékű 8/20 µs-os impulzus) mellett is mindössze 1,3 kV-ra korlátozzák a feszültséget. Kisebb csúcsértékű impulzusok eseték korlátozási feszültségük 1 kV alatti érték, ami a legérzékenyebb fogyasztókészülékek védelmére is alkalmassá teszi őket.

A túlfeszültség-védelmi eszközök cserélhető betétekkel és zöld-vörös állapotjelzővel rendelkeznek, beépítésük iránya a helyi adottságokhoz igazodva választható meg, ami biztosítja szakszerű ellenőrzésük (felülvizsgálatuk) és egyszerű karbantartásuk lehetőségét is.

Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy a védelmi eszközök beépítési helyének helyes kiválasztása, illetve a beépítés módjának szakszerűsége a megbízható védelem fontos feltétele, miképp az is, hogy a túlfeszültség-védelem ne csak az energiaátviteli (erősáramú) hálózaton, hanem a vezetőképes kommunikációs hálózaton is kiépüljön, és a beépítésre a gyártó útmutatása szerint kerüljön sor. Ezért a túlfeszültség-védelem kialakítására mintapéldákat készített az OBO, amelyek tervezési és kiválasztási segédlet formájában a www.obots.hu oldalról letölthetőek.

A hírben szereplő termékek
OBO 1+2. típusú SPD, erősáramú hálózatokhoz OBO 2. típusú SPD, erősáramú hálózatokhoz	OBO 2+3. típusú SPD, erősáramú hálózatokhoz OBO 3. típusú SPD, erősáramú hálózatokhoz
 
OBO TBS tranziens túlfeszültségek elleni védelem és villámvédelem
13 termék

Az OBO az erősáramú hálózatokról táplált fogyasztók túlfeszültségvédelméhez villámáram- és túlfeszültség-levezetők széles választékát kínálja. Az OBO épületinstallációs programjának szerves részei a külső- és belső villámvédelmi rendszerek.

13 termék
Termékismertető
CAD
Tovább
Termék kártya
Kategóriák
Túlfeszültség-védelem, villámvédelem
Túlfeszültség-védelem, villámvédelem
Középfeszültségű és nagyfeszültségű villamosenergia-elosztás
Középfeszültségű és nagyfeszültségű villamosenergia-elosztás
Kisfeszültségű villamosenergia-elosztás
Kisfeszültségű villamosenergia-elosztás
Épületvillamosság
Épületvillamosság
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...