MAPEI Composer rétegrend szerkesztő alkalmazás

MAPEI Composer rétegrend szerkesztő alkalmazás

Az ArchiCAD kiegészítővel a tervezők egyszerűen és gyorsan tervezhetik be a Mapei által ajánlott rétegrendeket

Az építőanyag gyártóknak van értelemszerűen a legszélesebb ismeretük arról, hogy a saját terméküket egy adott rétegrendbe milyen vastagsággal, milyen kialakítással, hogyan szükséges beépíteni, hogy a lehető legjobb eredményt kapjuk a munka végeztével. Ebben a munkában tud segíteni a Mapei új rétegrend szerkesztő kiegészítő alkalmazása, a MAPEI Composer, mely természetesen nem csak építész hallgatóknak, hanem gyakorló építészeknek is segítségére lehet. A program az ArchiCAD kiegészítőjeként készült el. 

Öt érv a MAPEI Composer program használata mellett

1. Széles termékválaszték, közel 80 rétegrend
A Mapei Magyarországon 15 termékvonalon képviselteti magát, a hidegburkolatoktól kezdve a vízszigetelésekig, a homlokzati hőszigetelő rendszerektől a sportburkolatokig nagyon sok terméket gyárt és forgalmaz, amely termékek nagy részét beletették a Composer adatbázisába. Az ezekből a termékekből (az ArchiCAD egyéb építőanyagaival kiegészítve) előre elkészített rétegrendek száma közel 80, vagyis az épületek szinte minden részére vonatkozóan többféle lehetséges megoldást megadtak az adatbázisban. A gyártói rétegrendekből a tervező nagyon gyorsan saját rétegrendeket tud létrehozni és a továbbiakban felhasználni. A későbbiekben tervezői igények alapján, illetve az új termék bevezetésével mind az építőanyagok, mind pedig a rétegrendek adatbázisát is tovább tervezik bővíteni. A tervező ezen kívül saját maga is létrehozhat és felhasználhat építőanyagokat a programban. Nem kell tehát attól tartani, hogy valamilyen anyag vagy rétegrend kimarad a választékból. A rétegrendek és az építőanyagok pedig gyorsan kereshetők a megfelelő mezőbe történő kulcsszavak beírásával.

MAPEI Composer rétegrend szerkesztő alkalmazás
MAPEI Composer rétegrend szerkesztő alkalmazás

2. Szakmailag kipróbált és pontos megoldások
Az adatbázisba olyan építőanyagok és rétegrendek kerültek, amelyek szakmailag is megállják a helyüket. A Mapei pontosan tudja, hogy melyik termékét hová ajánlja, milyen rétegek kellenek a termékek alá vagy fölé, milyen vastagságban javasolt a használatuk. A megoldások tehát megbízhatóak.

3. Megszokott ArchiCAD-es munkakörnyezet
Minden újdonságnál az ember joggal tart attól, hogy megint valami újat kell megtanulni, ami sok időbe telik és nem biztos, hogy az kényelmes lesz. A Composer használata esetén nem kell ettől tartani, mert mind az építőanyagok, mind a rétegrendek a jól megszokott ArchiCAD-es attribútumokhoz hasonlók, azok úgy vannak beleágyazva az ArchiCAD-be, hogy az ArchiCAD-hez szokott tervező gyakorlatilag észre sem veszi, hogy valami újdonságot használ. A rétegrendek elemei – legyenek azok akár Mapei termékek, akár más ArchiCAD építőanyagok – nagyon könnyen cserélhetők, módosíthatók, törölhetők. A program elsajátítása nem kíván tehát extra erőfeszítést, a gyakorlott ArchiCAD-es tervező azonnal ráérez a Composer használatára is.

MAPEI Composer rétegrend szerkesztő alkalmazás
MAPEI Composer rétegrend szerkesztő alkalmazás

4. Címkék, szimbólumok, konszignációk
A Composer által létrehozott rétegrendeket a tervlapjainkon természetesen megjeleníthetjük asszociatív címkék segítségével, ahogy azt az ArchiCAD-ben megszoktuk. Ugyanakkor létrehozhatók a rétegrendek kiírásai a felhasznált elemtől független szimbólumokként is, mondjuk egy másik tervlapra letéve is. A rétegrendekről, illetve azok elemeiről pedig gombnyomásra konszignációs listákat készíthetünk, amik akár az ArchiCAD sablonfájljából, akár saját konszignációs lista készítésével elérhetők. Megint csak időt takarítunk meg és az építőanyagok, illetve rétegrendek problémamentes beágyazásával kihasználhatjuk az ArchiCAD-be épített eszközöket és az azok által nyújtott előnyöket is.

5. BIM kompatibilitás
Végül, de nem utolsósorban, hogy ha a modellünket BIM környezetben építjük fel, vagyis az ArchiCADet nem csupán 3D modellezésre használjuk, a Composer akkor is alkalmas arra, hogy a BIM követelményeivel is összhangban működjön. A gyártói építőanyagoknak ugyanúgy igazíthatók a kitöltés és felület megjelenései vagy éppen a tollbeállításai az építész iroda BIM Kézikönyvében előírtakhoz, mint a többi ArchiCAD-es anyagé. A gyártói építőanyagok osztályozásai és tulajdonságai ugyanúgy előírás szerint kezelhetők, mint az ArchiCAD-es építőanyagoké, hiszen gyakorlatilag közéjük tartoznak, csak éppen további tulajdonságokkal is rendelkeznek.

MAPEI Composer rétegrend szerkesztő alkalmazás
MAPEI Composer rétegrend szerkesztő alkalmazás

A program letöltéséhez, oktató videókhoz, használati kézikönyvhöz és egyéb praktikus segítséghez kattintson ide: https://www.mapei.com/hu/hu/composer-alkalmazas

Kategóriák
Festékalapozók, korróziógátló alapozók
Festékalapozók, korróziógátló alapozók
Padlóbevonatok, betonfestékek
Padlóbevonatok, betonfestékek
Beltéri falfestékek
Beltéri falfestékek
Homlokzatfestékek, homlokzatbevonatok, tetőfestékek
Homlokzatfestékek, homlokzatbevonatok, tetőfestékek
Fugázóanyagok
Fugázóanyagok
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...