Megjelent a Cleartex Kft. legújabb Tisztaságvédelmi Tanulmánya 5 hazai szektorra kiterjedően

A legújabb kutatás szerint van még tennivaló a prevenció és a vírusmegelőzés terén

Szeptember és október folyamán nem reprezentatív online kutatást végzett 5 hazai szektorra kiterjedően a Cleartex Kft. Ezek az ipari létesítmények, az irodaházak és közintézmények, a szolgáltató szektor, a létesítménygazdálkodást folytató vállalkozások és a HORECA (hotel, étterem és kávézó) szektor egységei voltak. A kitöltők 56%-a vidéki, 44%-a budapesti vállalkozás. 

Az elfelejtett védelmi vonal - a cipőtalpak
A válaszadók nagy része teljesíti az első érintkezési ponton található tisztítást: rendelkezik külső vagy belső szennyfogó-szőnyeggel. Ez az első védelmi vonal, hiszen a CDC (Amerikai Járványügyi Központ) kutatása szerint a szennyeződések (és ebbe különösen beletartozik a vírus is) jelentős részét a cipőnkön visszük be a tisztán tartott helyekre, vagy a lábbelink segítségével terjed tovább a zárt téren. 

A kutatás megállapította, hogy nem csak a levegőben szálló részecskéken terjed a COVID, hanem a földre hulló aeroszol cseppeken is – és ezt viszik tovább a cipőtalpakon, akár egy egész kórház területén. Ezt nem nehéz belátni, hiszen például a tüsszentéssel, köhögéssel távozó vírus-részecskék döntő többsége a földön, a padlón végzi és onnan a cipőnk talpán visszük be az épületbe és juttatjuk tovább a helyiségek között. 

A megkérdezett cégek 62%-a rendelkezik kültéri szennyfogó szőnyeggel és 81%-a beltérivel. Ezek a legkisebb erőfeszítést igénylő tisztítási módszerek, mivel a szennyfogó szőnyegek különböző típusain áthaladva automatikusan tisztulnak a talpak és távolítják el a szennyeződések nagy részét. 

A szőnyeg viszont nem minden esetben elégséges, a biztos védelmet a bejáratnál felállított cipőfertőtlenítő megoldások jelentenék. Sajnos csak a válaszadók 10%-a jelezte, hogy rendelkezik ilyen cipőtalp fertőtlenítő megoldással. Nyilvánvaló, hogy ez az óvodákban, iskolákban, kórházakban, irodai bejáratokban vagy idősotthonokban kiemelt jelentőséggel bírna a megelőzés szempontjából. A kutatásban a CDC határozottan ajánlja, hogy a bejáratnál a cipőtalpakat is fertőtlenítsék az emberek a vírus terjedésének megállítása érdekében.

Megjelent a legújabb Cleartex tisztaságvédelmi tanulmánya
Megjelent a legújabb Cleartex tisztaságvédelmi tanulmánya

Fertőtlenítő pontok 
Bár a válaszadók 70%-a azt mondta, hogy kialakított a bejáratnál fertőtlenítő pontokat, ezek a gyakorlatban legfeljebb a kézfertőtlenítésre szorítkoznak. És még ez sem tökéletes, mivel az említett 70% ellenére a válaszadók csak 24%-a rendelkezik érintésmentes kézfertőtlenítővel a bejáratánál. Az ellentmondás oka, hogy a vállalkozások nincsenek tisztában a fertőtlenítő pontokra vonatkozó elvárásokkal. 

„Megvizsgáltuk, hogy melyik szektorban járnak előrébb a fertőtlenítés terén, és kiderült, hogy a legjobban az irodaházak állnak, ahol 89%-nál van például szennyfogó szőnyeg és 35%-uknál érintésmentes fertőtlenítés is” – mondta el Pokorni Flóra a Cleartex Kft. értékesítési vezetője. Azon 10%, aki jelezte, hogy még cipőfertőtlenítővel is rendelkezik, döntően szintén ebből a szektorból került ki. 

Tiszta a levegő?
Zárt tereknél, ahol a gyakori szellőztetés nem mindig oldható meg, illetve belső keringetésű klíma működik, elengedhetetlen lenne a levegő tisztítása is. Például egy étteremben, egy szálloda étkezőhelyiségében, vagy akár egy konferenciahelyszínen is jelentősen csökkenthető lenne ezáltal a fertőzés kockázata. Sajnos csak a válaszadók 10%-a rendelkezik levegőtisztító berendezéssel, azok nagy része viszont a közintézményi és irodaház szektorból kerül ki, míg második helyen a szolgáltató szektor található. Az éttermek és kávézók csak 6%-a rendelkezik ilyen eszközzel. 

„Bár a korábbi felmérésekhez képest érzékelhető a tendencia, miszerint mind több cég fektet a megelőzésbe és a fertőtlenítésbe, de számos hiányosság fedezhető még fel, amelyet a balesetmentes folyamatos működés, a higiénia megőrzése és a látogatók vagy a munkatársak egészségének a megóvása érdekében elengedhetetlen lesz pótolni az év hátralévő részében” – emelte ki Pokorni Flóra.

Regisztráció - a Cleartex Tisztaságvédelmi Tanulmány letöltéséhez és a Cleartex megoldásokhoz.

Megjelent a legújabb Cleartex tisztaságvédelmi tanulmánya
Megjelent a legújabb Cleartex tisztaságvédelmi tanulmánya

Észrevétlenül dolgozó szennyfogók

A szennyfogó szőnyeg nem lábtörlő. Az irodaházakba, plázákba betérők nem állnak meg lábat törölni, ezért a nagy forgalmú bejáratokba olyan rendszereket kell kiépíteni, amelyek a sima áthaladás során képesek az épületbe beáramló szennyeződések több mint 90%-át letisztítani. 

Ahhoz, hogy a szennyfogó hatékonyan és észrevétlenül meg tudja tisztítani a talpakat, minimum 6-8 lépést szükséges megtenni rajta, legalább 3-4 méter hosszan. Ezen felül szükséges a zónaszemléletnek megfelelő kialakítás, azaz a rendszernek el kell távolítania a nagyobb, szilárd szennyeződéseket, a kisebb darabokat és a nedvességet is fel kell szívnia.

Mi az a fertőtlenítő pont

Attól, hogy kirakunk egy kézfertőtlenítőt a bejárathoz, esetleg van egy lábtörlőnk, még nem hívhatjuk az előteret fertőtlenítő pontnak. Az emberi test anatómiájából kiindulva 3 terület van, amit érintenie kell egy fertőtlenítő pontnak:

  • Kéz: A funkcionális mozgásokon túl, a komfortérzet miatt önkéntelenül is sokat használjuk, például az arcunkhoz óránként akár 16 alkalommal is hozzányúlunk. Kezeinket tehát mindenképp érdemes a bejáratokban, az épületbe lépés előtt fertőtleníteni, lehetőleg egy érintésmentes kézfertőtlenítővel.
  • Száj: a vírusok, baktériumok a fertőzött – akár tünetmentes – emberek által kilélegzett, vagy köhögéssel, tüsszentéssel a levegőbe került aeroszol cseppeken nagyon könnyen terjednek zárt térben. Ezért lényeges ezeken a területeken a megfelelő szájmaszk használata, mely megakadályozza ezeknek a cseppeknek a kijutását.
  • Láb: a kórokozókat tartalmazó aeroszol cseppek kültéren a földre esnek, ahol porszemcséken megtapadva és a cipőtalpakra kerülve igen nagy távolságokra is eljuthatnak. Rendkívül fontos tehát a cipőtalpak felületére is gondot fordítani a fertőtlenítő pontokon, hogy ezeket a vírusokat és kártékony mikroorganizmusokat is elpusztítsuk már az épületbe lépés pillanatában.

Ezek alapján belátható, hogy egy kellő körültekintéssel kialakított fertőtlenítő pontnak három fő eleme van: minden belépő vegyen fel szájmaszkot, használja az érintésmentes kézfertőtlenítőt, valamint a cipőtalp fertőtlenítő rendszert. Ezzel védhetjük meg munkatársaink, üzleti partnereink egészségét.

A hírben szereplő termékek
Cleartex Hygi Step™ fertőtlenítőtálca-rendszer Cleartex Hygi Step™ Design cipőtalp fertőtlenítő rendszer Cleartex Hygi Step™ Basic cipőtalp fertőtlenítő rendszer Sticky Mat ragacsos lábtörlő
 
Cleartex higiéniai szennyfogó szőnyegek
4 termék

Tisztatéri bejáratokba fejlesztett antimikrobiális szennyfogó megoldások.

4 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Kategóriák
Szennyfogó szőnyegek, szennyfogó rácsok, szennyfogó tálcák
Szennyfogó szőnyegek, szennyfogó rácsok, szennyfogó tálcák
Burkolatok, padlók, térburkolatok
Burkolatok, padlók, térburkolatok
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...