Megjelent a kerámiaburkolatok kialakítására vonatkozó irányelv

Kül- és beltéri, elsősorban ragasztóval, esetleg cementhabarccsal vagy egyéb módszerrel rögzített kerámia padló- és falburkolatokra vonatkozik

Mi az irányelv és miben különbözik a szabványtól?
Egy hidegburkolati rétegrend valamennyi elemére (burkolólapokra, ragasztókra, fugázókra, esztrichre, kent vízszigetelésre) létezik szabvány – de a legfontosabbra, ezen elemek összeépítésére nem létezik általános előírás! Hogyan változnak az összeépítésre vonatkozó elvárások különböző rendszerkomponensek esetén? A Kerámiaburkolatok kialakítására készült műszaki irányelv a burkolati rétegrend, mint rendszer kialakításával, annak elvi és gyakorlati kérdéseivel foglalkozik, erre nézve fogalmaz meg konkrét ajánlásokat – piacvezető, komoly nemzetközi háttérrel rendelkező magyarországi gyártócégek évtizedes tapasztalataira alapozva.

A hasonló irányelvek jogi értelemben véve nem kötelező dokumentumok – de lényegesen megkönnyítik a szakemberek döntéseit. Mindemellett a hasonló irányelvek jónéhány fejlett európai országban a bírósági ítélkezési gyakorlat alapját képezik. Ha bíróság elé kerül egy megrendelői panasz, akkor a bíróság “mindössze” azt vizsgálja, a kivitelezés során betartották-e az oda vonatkozó szakmai irányelveket. Ha nem, akkor a panaszosnak van igaza, ha igen, akkor a kivitelezőnek.

Mi a hidegburkolatok kialakítására vonatkozó irányelv különös jelentősége?
A kerámiaburkolatok kialakítására vonatkozó műszaki irányelv elején és végén 12, a magyar piacot meghatározó gyártó logója szerepel. Ami az Irányelvben szerepel, az valamennyi gyártó műszaki álláspontját képviseli – márkanevektől függetlenül! Ezek a gyártók – melyek a piacon napi szinten éles konkurenciaharcot folytatnak - MÉSZ Magyar Építőkémia és Vakolat Szövetség munkacsoportján belül hosszú műszaki konzultáció után alakították ki álláspontjukat az irányelvben leírtakra, maximálisan figyelembe véve a legfrissebb európai gyakorlatot. Óriási segítség ez reményeik szerint a tervezésben és kivitelezésben dolgozó szakemberek számára, hiszen így az alapelvek tekintetében egységes szakmai állásponttal találkozhatnak, nem kell az egyes gyártók különböző márkáinak leírásában összeegyeztetni a néha egymásnak ellentmondó, vagy éppen nehezen kibogozható információkat. A sokszor széthúzó építőipari szakmában példa értékűnek tartják ezt a piac és minőség érdekében történő összefogást.

Mit tartalmaz a Kerámiaburkolatok kialakítására vonatkozó Műszaki Irányelv?
Az irányelv meghatározza a kerámiaburkolatokra vonatkozó minőségi és teljesítményre vonatkozó elvárásokat, szabályokat fektet le, és utasításokat ad a kerámia burkolólapok kiválasztására, a lerakásra, a használatra és a karbantartásra vonatkozóan, valamint felsorolja azokat a sajátos és tipikus konform megoldásokat, melyek lehetővé teszik az elvárt minőségi- és teljesítménybeli elvárások hosszú távú fenntartását. Az irányelv kül- és beltéri, elsősorban ragasztóval, esetleg cementhabarccsal vagy egyéb módszerrel rögzített kerámia padló- és falburkolatokra vonatkozik. Nélkülözhetetlen segítség gyakorló szakembereknek és az elvárt műszaki teljesítmény meghatározásának feladatával szembe találkozó tervezőknek!
A kiadvány letölthető a hír alatti termékképre kattintva, amennyiben bővebb információt szeretne kérni a Magyar Építőkémia és Vakolat Szövetség munkatársától, használja az Információkérés gombot.
A hírben szereplő termékek
Műszaki irányelv kerámiaburkolatok kialakításához
 
Műszaki irányelv kerámiaburkolatok kialakításához

Az irányelv meghatározza a kerámiaburkolatokra vonatkozó minőségi és teljesítményre vonatkozó elvárásokat, szabályokat fektet le, és utasításokat ad a kerámia burkolólapok kiválasztására, a lerakásra, a használatra és a karbantartásra vonatkozóan, valamint felsorolja azokat a sajátos és tipikus konform megoldásokat, melyek lehetővé teszik az elvárt minőségi- és teljesítménybeli elvárások hosszú távú fenntartását.
Az irányelv kül- és beltéri, elsősorban ragasztóval, esetleg cementhabarccsal vagy egyéb módszerrel rögzített kerámia padló- és falburkolatokra vonatkozik.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya
Kategóriák
Építési kiadványok
Építési kiadványok
Kiadványok, információs szolgáltatások
Kiadványok, információs szolgáltatások
Eszközök
Eszközök
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...