proidea.hu online termékinformációs katalógus

Zuhanyfolyókák beépítése és karbantartása


2016. szeptember 27.

A beépítés során feltétlenül kövessük a gyártó előírásait és ajánlásait a beépítésre és a karbantartásra vonatkozóan

A fürdőszobák, wellness helyiségek, uszodák és egyéb közintézmények zuhanyzóinak vízelvezetését gyakran zuhanyfolyókával oldják meg. A kiválasztásnál egyrészt a beépítés helyének adottságai, másrészt a helyiség látványa a meghatározó.

Amennyiben egyszerűen és gyorsan beépíthető zuhanyfolyókát szeretnénk, válasszunk olyan terméket, amely a beszerelést megelőzően nem igényel összeszerelést, vágást, ragasztást stb.. A gyárilag készre szerelt, kompakt termékkel elkerülhetjük, hogy a házilagos összeszerelést követően, a működés során meghibásodás lépjen fel. Minden egyes utólagos illesztés hibaforrásként működik a későbbiek során. A folyókatesten lévő elnagyolt illesztések a későbbiekben sok kellemetlenséget okozhatnak, és visszabontásra adhatnak okot.

Az alapanyag tekintetében a rozsdamentes anyag hosszú ideje bizonyítja időtállóságát és megbízhatóságát. A felületen kevésbé tapad meg a szennyeződés, könnyebben tisztán tartható, ezáltal higiénikus megoldás a szappanos, időnként hajjal szennyezett víz elvezetésére. Kerüljük a műanyagból készült és viszonylag rövid ideje alkalmazott termékek használatát, amelyek már a beépítés során eldeformálódhatnak, vagy az illesztéseknél meghibásodhatnak.

Győződjünk meg arról, hogy a burkolatba kerülő zuhanyfolyóka felsőrész felülete nem éles-e és a mintázat kivágása sem sorjás-e, ami a használat és a tisztítás során is balesetveszélyes (1. ábra).


1. ábra

A rozsdamentes anyag igényes, dekoratív megjelenést biztosít a gondosan kiválasztott burkolatunk mellett egy műanyag peremmel szemben. Ha megtaláltuk a helyi adottságoknak és igényeinknek megfelelő zuhanyfolyókát, a beépítés során feltétlenül kövessük a gyártó előírásait és ajánlásait a beépítésre és a karbantartásra vonatkozóan.

Beépítés

A kicsomagoláskor ügyeljünk arra, hogy a csomagoló anyaggal ne kerüljön a szemetesbe olyan tartozék, amely a későbbiek során még szükséges lehet. A csomagolás minden esetben tartalmazza a beépítési utasítást, praktikus esetben magán a dobozon található az egyértelmű beépítési sorrend.

Keressük meg és tegyük el a tisztításhoz elengedhetetlen rácskiemelő kampót, illetve feltétlenül hagyjuk a zuhanyfolyóka testben a rács helyén található fedőfóliát, ami a beépítés során megvédi a lefolyót az építési törmeléktől és az eltömődéstől. Gyakran találunk a csomagolásban a burkoláshoz segítséget nyújtó kirekesztő elemet, amit szintén hasznos megőriznünk.

Javasolt, hogy a zuhanyfolyóka szigetelő peremének felületét dörzspapírral érdesítsük, a felhasználandó anyagok megfelelő tapadása érdekében. A zuhanyfolyókára – amennyiben szükséges – fel kell csavarozni a szintező lábat. Az előkészített zuhanyterületen a kívánt helyre (fal mellé, ajtóba, vagy középre) kell elhelyezni a megfelelő méretű zuhanyfolyókát (2. ábra).


2. ábra

A szintező láb alá helyezzük el a hangszigetelő talpakat, és ezt követően rögzítsük az aljzathoz a zuhanyfolyókát. A lábak segítségével szintezzük a folyóka testet, úgy, hogy a csempe perem egy síkba vagy kb. 1 mm-rel alacsonyabbra kerüljön majd, mint a kész burkolat azért, hogy a zuhanyfolyóka legyen a mélypont a kialakítást követően. Ha az előírások megkövetelik, a zuhanyfolyókára földelő vezetéket helyezve földeljük a vízelvezetőt. A kifolyó csonkot csatlakoztassuk a vízelvezető rendszerhez, majd vegyük ki a takaró fóliát és végezzünk lefolyás tesztet. Amennyiben a folyóka kivezetése az illesztésnél nem ereszt, a zuhanyterületet feltölthetjük. A feltöltés során figyeljünk, hogy a folyóka ne mozduljon el.

Kenhető szigeteléssel (folyékony fólia) kenjük ki a zuhanyterületet, majd sarokerősítő szalaggal ragasszuk körbe a zuhanyfolyóka szigetelő gallérját úgy, hogy az átfedjen az aljzatra. Ezt követően kerülhet burkolásra a zuhanyzó. Burkolás közben folyamatosan ellenőrizzük, hogy a zuhanyzó lap burkolatának felülete egyenletesen lejt-e a zuhanyfolyóka irányába.

A zuhanyfolyóka pereme és a burkolólap között fugányi távolság tartása szükséges, amit pH semleges (tehát nem gomba- vagy penészölő) rugalmas fugázóval kell kitölteni, hogy elkerüljük a felület sérülését. A zuhanyfolyóka beépítését a takaró fólia levételével és a rozsdamentes (üveg, fa) felsőrész behelyezésével fejezzük be.

Tisztítás, karbantartás

A rozsdamentes acél könnyen karcolódhat, ezért tisztításkor ne használjunk éles eszközöket vagy csiszolóanyagot, inkább puha rongyot, szivacsot. Ajánlott az általánosságban elterjedt kímélő hatású fürdőszobai tisztító- és oldószerek, valamint a rozsdamentes acélra speciálisan kifejlesztett tisztítószerek alkalmazása. Kerüljük az erős, maró hatású tisztítószerek (hypo, klór, sósav stb.) használatát! Ezek az anyagok a zuhanyfolyókán elszíneződést, illetve pontkorróziót okozhatnak. Kerüljük az agresszív vízkőoldó szerek használatát!

A zuhanyfolyóka különösebb karbantartást nem igényel. Javasolt a szifon rendszeres tisztítása a használattól függően, ehhez a rács kiemeléséhez szükséges kampó a rács csomagolásában található meg. A használat és tisztítás során esetlegesen berepedezett, vagy levált tömítő anyagot a szivárgás elkerülése érdekében pótolni kell.

Javasolt, hogy a rozsdamentes rácsot és az üveg felületet is a használatot követően töröljük át száraz, puha ronggyal, így nem alakul ki a felületén vízkőfolt. A rács kiemelését követően vegyük ki a bűzzárat és tisztítsuk meg a lerakódott hajas, szappanos szennyeződéstől. Mivel a bűzzár szétszedhető, az esetlegesen a lefolyóba került ékszer is hasonlóan, könnyen kivehető (3. ábra).


3. ábra

A beépítési utasítás szerint történő telepítés és rendszeres használat esetén még padlófűtéses fürdőkben sem kell tartani a bűzzár kiszáradásától. Időszakos működésű épületekben – nyaraló, hotel stb. – célszerű száraz bűzzárral ellátni a zuhanyfolyókát és időnként vízzel feltölteni a lefolyót.


Az ACO zuhanyfolyókák prospektusait letöltheti, ha a hír alatti termékképre kattint. Amennyiben árajánlatot vagy egyéb információt szeretne kérni az ACO Kereskedelmi Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 
 

Termék
ACO Comfort zuhanyfolyóka

Az ACO Comfort termékcsalád a továbbfejlesztett változata a korábban már bevált esztétikus, funkcionális és költségkímélő vízelvezető rendszernek, az ACO Classic zuhanyfolyókának. A folyókatest és a rács továbbra is rozsdamentes acélból (AISI 304) készül. Újdonságként jelenik meg a tökéletesen simára fényesített felszín a Comfort esetében is, mely hasonló módszerrel készül, mint a korábban csak az Exclusive termékeknél alkalmazott elektropolírozás. A rács kialakításának és a felszínének fejlesztése mellett, a bűzzár átalakítása is növeli a zuhanyfolyóka teljesítményét. Ez a zuhanyfolyóka család kifejezetten alkalmas nagy vízmennyiségek gyors elvezetésére (0,95 l/s). A különböző kialakítású folyókatestekhez 5 féle design rács tartozik: hullám, perforált, szita, tenger és burkolható rácsok.

Cég
Székhely: H-2330 Dunaharaszti, Jedlik Ányos utca 24.
Telefon: +36 24 620 380
Fax: +36 24 620 389
E-mail:
Web: www.aco.hu
Kóczián Ádám
Food & Kitchen Kategória Menedzser +36 24 620 380, +36 30 955 7794
   
   
   
Az ACO Magyarország 1993-ban alakult a német ACO Severin Ahlmann GmbH & Co. KG százszázalékos leányvállalataként. A németországi Rendsburgban 1946-ban alapított anyacég a felszíni vízelvezetési rendszerek világszerte piacvezető gyártója és szállítója. Az évek során jelentősen kiszélesedett mély- és magasépítési termékpalettáját és értékesítési szervezetét az ACO Magyarország a vevői igények magasabb szintű kielégítése céljából 2001 év elején újrastruktúrálta és szakirányú divíziókat hozott létre, valamint bevezette az ISO 9001:2000 minősébiztosítási rendszert.
Márkanevek: ACO
További hírek a Beltéri padlóösszefolyók, folyókák és aknafedlapok termékkategóriában
További hírek a Csőrendszerek, idomok, folyókák termékkategóriában
További hírek az Épületgépészet termékkategóriában
Kulcsszavak:  ACO  zuhanyfolyóka  beépítési  útmutató  karbantartási  javaslatok