Zuhanyfolyókák beépítése és karbantartása

A beépítés során feltétlenül kövessük a gyártó előírásait és ajánlásait a beépítésre és a karbantartásra vonatkozóan


1. ábra
A rozsdamentes anyag igényes, dekoratív megjelenést biztosít a gondosan kiválasztott burkolatunk mellett egy műanyag peremmel szemben. Ha megtaláltuk a helyi adottságoknak és igényeinknek megfelelő zuhanyfolyókát, a beépítés során feltétlenül kövessük a gyártó előírásait és ajánlásait a beépítésre és a karbantartásra vonatkozóan.

Beépítés

A kicsomagoláskor ügyeljünk arra, hogy a csomagoló anyaggal ne kerüljön a szemetesbe olyan tartozék, amely a későbbiek során még szükséges lehet. A csomagolás minden esetben tartalmazza a beépítési utasítást, praktikus esetben magán a dobozon található az egyértelmű beépítési sorrend.

Keressük meg és tegyük el a tisztításhoz elengedhetetlen rácskiemelő kampót, illetve feltétlenül hagyjuk a zuhanyfolyóka testben a rács helyén található fedőfóliát, ami a beépítés során megvédi a lefolyót az építési törmeléktől és az eltömődéstől. Gyakran találunk a csomagolásban a burkoláshoz segítséget nyújtó kirekesztő elemet, amit szintén hasznos megőriznünk.

Javasolt, hogy a zuhanyfolyóka szigetelő peremének felületét dörzspapírral érdesítsük, a felhasználandó anyagok megfelelő tapadása érdekében. A zuhanyfolyókára – amennyiben szükséges – fel kell csavarozni a szintező lábat. Az előkészített zuhanyterületen a kívánt helyre (fal mellé, ajtóba, vagy középre) kell elhelyezni a megfelelő méretű zuhanyfolyókát (2. ábra).


2. ábra

A szintező láb alá helyezzük el a hangszigetelő talpakat, és ezt követően rögzítsük az aljzathoz a zuhanyfolyókát. A lábak segítségével szintezzük a folyóka testet, úgy, hogy a csempe perem egy síkba vagy kb. 1 mm-rel alacsonyabbra kerüljön majd, mint a kész burkolat azért, hogy a zuhanyfolyóka legyen a mélypont a kialakítást követően. Ha az előírások megkövetelik, a zuhanyfolyókára földelő vezetéket helyezve földeljük a vízelvezetőt. A kifolyó csonkot csatlakoztassuk a vízelvezető rendszerhez, majd vegyük ki a takaró fóliát és végezzünk lefolyás tesztet. Amennyiben a folyóka kivezetése az illesztésnél nem ereszt, a zuhanyterületet feltölthetjük. A feltöltés során figyeljünk, hogy a folyóka ne mozduljon el.

Kenhető szigeteléssel (folyékony fólia) kenjük ki a zuhanyterületet, majd sarokerősítő szalaggal ragasszuk körbe a zuhanyfolyóka szigetelő gallérját úgy, hogy az átfedjen az aljzatra. Ezt követően kerülhet burkolásra a zuhanyzó. Burkolás közben folyamatosan ellenőrizzük, hogy a zuhanyzó lap burkolatának felülete egyenletesen lejt-e a zuhanyfolyóka irányába.

A zuhanyfolyóka pereme és a burkolólap között fugányi távolság tartása szükséges, amit pH semleges (tehát nem gomba- vagy penészölő) rugalmas fugázóval kell kitölteni, hogy elkerüljük a felület sérülését. A zuhanyfolyóka beépítését a takaró fólia levételével és a rozsdamentes (üveg, fa) felsőrész behelyezésével fejezzük be.

Tisztítás, karbantartás

A rozsdamentes acél könnyen karcolódhat, ezért tisztításkor ne használjunk éles eszközöket vagy csiszolóanyagot, inkább puha rongyot, szivacsot. Ajánlott az általánosságban elterjedt kímélő hatású fürdőszobai tisztító- és oldószerek, valamint a rozsdamentes acélra speciálisan kifejlesztett tisztítószerek alkalmazása. Kerüljük az erős, maró hatású tisztítószerek (hypo, klór, sósav stb.) használatát! Ezek az anyagok a zuhanyfolyókán elszíneződést, illetve pontkorróziót okozhatnak. Kerüljük az agresszív vízkőoldó szerek használatát!

A zuhanyfolyóka különösebb karbantartást nem igényel. Javasolt a szifon rendszeres tisztítása a használattól függően, ehhez a rács kiemeléséhez szükséges kampó a rács csomagolásában található meg. A használat és tisztítás során esetlegesen berepedezett, vagy levált tömítő anyagot a szivárgás elkerülése érdekében pótolni kell.

Javasolt, hogy a rozsdamentes rácsot és az üveg felületet is a használatot követően töröljük át száraz, puha ronggyal, így nem alakul ki a felületén vízkőfolt. A rács kiemelését követően vegyük ki a bűzzárat és tisztítsuk meg a lerakódott hajas, szappanos szennyeződéstől. Mivel a bűzzár szétszedhető, az esetlegesen a lefolyóba került ékszer is hasonlóan, könnyen kivehető (3. ábra).

A hírben szereplő termékek

 
ACO Solid résfolyóka

A Solid résfolyóka szinte láthatatlanná teszi a zuhanyozáskor keletkező víz útját, és teljesen homogén felületkialakítást tesz lehetővé. Tökéletes megoldást nyújt új építésnél vagy felújításnál minimális beépítési magasságával, és ezen kívül bármilyen burkolathoz – kerámia, természetes kő, fa – tökéletesen illeszthető. A folyókatest és felsőrész maratott rozsdamentes acél (AISI 304), ez utóbbi fényesített, elektropolírozott felületű. Az 1000 mm-nél hosszabb folyókatestek dupla víznyelővel vannak ellátva.

CAD
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
Tovább
Termék kártya
 
ACO Comfort zuhanyfolyóka

Az ACO Comfort termékcsalád a továbbfejlesztett változata a korábban már bevált esztétikus, funkcionális és költségkímélő vízelvezető rendszernek, az ACO Classic zuhanyfolyókának. A folyókatest és a rács továbbra is rozsdamentes acélból (AISI 304) készül. Újdonságként jelenik meg a tökéletesen simára fényesített felszín a Comfort esetében is, mely hasonló módszerrel készül, mint a korábban csak az Exclusive termékeknél alkalmazott elektropolírozás. A rács kialakításának és a felszínének fejlesztése mellett, a bűzzár átalakítása is növeli a zuhanyfolyóka teljesítményét. Ez a zuhanyfolyóka család kifejezetten alkalmas nagy vízmennyiségek gyors elvezetésére (0,95 l/s). A különböző kialakítású folyókatestekhez 5 féle design rács tartozik: hullám, perforált, szita, tenger és burkolható rácsok.

CAD
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
Tovább
Termék kártya

Kategóriák

Beltéri padlóösszefolyók, folyókák és aknafedlapok
Beltéri padlóösszefolyók, folyókák és aknafedlapok
Csőrendszerek, idomok, folyókák
Csőrendszerek, idomok, folyókák
Épületgépészet
Épületgépészet

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...