Zuhanyfolyókák beépítése és karbantartása

A beépítés során feltétlenül kövessük a gyártó előírásait és ajánlásait a beépítésre és a karbantartásra vonatkozóan

A fürdőszobák, wellness helyiségek, uszodák és egyéb közintézmények zuhanyzóinak vízelvezetését gyakran zuhanyfolyókával oldják meg. A kiválasztásnál egyrészt a beépítés helyének adottságai, másrészt a helyiség látványa a meghatározó.

Amennyiben egyszerűen és gyorsan beépíthető zuhanyfolyókát szeretnénk, válasszunk olyan terméket, amely a beszerelést megelőzően nem igényel összeszerelést, vágást, ragasztást stb.. A gyárilag készre szerelt, kompakt termékkel elkerülhetjük, hogy a házilagos összeszerelést követően, a működés során meghibásodás lépjen fel. Minden egyes utólagos illesztés hibaforrásként működik a későbbiek során. A folyókatesten lévő elnagyolt illesztések a későbbiekben sok kellemetlenséget okozhatnak, és visszabontásra adhatnak okot.

Az alapanyag tekintetében a rozsdamentes anyag hosszú ideje bizonyítja időtállóságát és megbízhatóságát. A felületen kevésbé tapad meg a szennyeződés, könnyebben tisztán tartható, ezáltal higiénikus megoldás a szappanos, időnként hajjal szennyezett víz elvezetésére. Kerüljük a műanyagból készült és viszonylag rövid ideje alkalmazott termékek használatát, amelyek már a beépítés során eldeformálódhatnak, vagy az illesztéseknél meghibásodhatnak.

Győződjünk meg arról, hogy a burkolatba kerülő zuhanyfolyóka felsőrész felülete nem éles-e és a mintázat kivágása sem sorjás-e, ami a használat és a tisztítás során is balesetveszélyes (1. ábra).


1. ábra
A rozsdamentes anyag igényes, dekoratív megjelenést biztosít a gondosan kiválasztott burkolatunk mellett egy műanyag peremmel szemben. Ha megtaláltuk a helyi adottságoknak és igényeinknek megfelelő zuhanyfolyókát, a beépítés során feltétlenül kövessük a gyártó előírásait és ajánlásait a beépítésre és a karbantartásra vonatkozóan.

Beépítés

A kicsomagoláskor ügyeljünk arra, hogy a csomagoló anyaggal ne kerüljön a szemetesbe olyan tartozék, amely a későbbiek során még szükséges lehet. A csomagolás minden esetben tartalmazza a beépítési utasítást, praktikus esetben magán a dobozon található az egyértelmű beépítési sorrend.

Keressük meg és tegyük el a tisztításhoz elengedhetetlen rácskiemelő kampót, illetve feltétlenül hagyjuk a zuhanyfolyóka testben a rács helyén található fedőfóliát, ami a beépítés során megvédi a lefolyót az építési törmeléktől és az eltömődéstől. Gyakran találunk a csomagolásban a burkoláshoz segítséget nyújtó kirekesztő elemet, amit szintén hasznos megőriznünk.

Javasolt, hogy a zuhanyfolyóka szigetelő peremének felületét dörzspapírral érdesítsük, a felhasználandó anyagok megfelelő tapadása érdekében. A zuhanyfolyókára – amennyiben szükséges – fel kell csavarozni a szintező lábat. Az előkészített zuhanyterületen a kívánt helyre (fal mellé, ajtóba, vagy középre) kell elhelyezni a megfelelő méretű zuhanyfolyókát (2. ábra).


2. ábra

A szintező láb alá helyezzük el a hangszigetelő talpakat, és ezt követően rögzítsük az aljzathoz a zuhanyfolyókát. A lábak segítségével szintezzük a folyóka testet, úgy, hogy a csempe perem egy síkba vagy kb. 1 mm-rel alacsonyabbra kerüljön majd, mint a kész burkolat azért, hogy a zuhanyfolyóka legyen a mélypont a kialakítást követően. Ha az előírások megkövetelik, a zuhanyfolyókára földelő vezetéket helyezve földeljük a vízelvezetőt. A kifolyó csonkot csatlakoztassuk a vízelvezető rendszerhez, majd vegyük ki a takaró fóliát és végezzünk lefolyás tesztet. Amennyiben a folyóka kivezetése az illesztésnél nem ereszt, a zuhanyterületet feltölthetjük. A feltöltés során figyeljünk, hogy a folyóka ne mozduljon el.

Kenhető szigeteléssel (folyékony fólia) kenjük ki a zuhanyterületet, majd sarokerősítő szalaggal ragasszuk körbe a zuhanyfolyóka szigetelő gallérját úgy, hogy az átfedjen az aljzatra. Ezt követően kerülhet burkolásra a zuhanyzó. Burkolás közben folyamatosan ellenőrizzük, hogy a zuhanyzó lap burkolatának felülete egyenletesen lejt-e a zuhanyfolyóka irányába.

A zuhanyfolyóka pereme és a burkolólap között fugányi távolság tartása szükséges, amit pH semleges (tehát nem gomba- vagy penészölő) rugalmas fugázóval kell kitölteni, hogy elkerüljük a felület sérülését. A zuhanyfolyóka beépítését a takaró fólia levételével és a rozsdamentes (üveg, fa) felsőrész behelyezésével fejezzük be.

Tisztítás, karbantartás

A rozsdamentes acél könnyen karcolódhat, ezért tisztításkor ne használjunk éles eszközöket vagy csiszolóanyagot, inkább puha rongyot, szivacsot. Ajánlott az általánosságban elterjedt kímélő hatású fürdőszobai tisztító- és oldószerek, valamint a rozsdamentes acélra speciálisan kifejlesztett tisztítószerek alkalmazása. Kerüljük az erős, maró hatású tisztítószerek (hypo, klór, sósav stb.) használatát! Ezek az anyagok a zuhanyfolyókán elszíneződést, illetve pontkorróziót okozhatnak. Kerüljük az agresszív vízkőoldó szerek használatát!

A zuhanyfolyóka különösebb karbantartást nem igényel. Javasolt a szifon rendszeres tisztítása a használattól függően, ehhez a rács kiemeléséhez szükséges kampó a rács csomagolásában található meg. A használat és tisztítás során esetlegesen berepedezett, vagy levált tömítő anyagot a szivárgás elkerülése érdekében pótolni kell.

Javasolt, hogy a rozsdamentes rácsot és az üveg felületet is a használatot követően töröljük át száraz, puha ronggyal, így nem alakul ki a felületén vízkőfolt. A rács kiemelését követően vegyük ki a bűzzárat és tisztítsuk meg a lerakódott hajas, szappanos szennyeződéstől. Mivel a bűzzár szétszedhető, az esetlegesen a lefolyóba került ékszer is hasonlóan, könnyen kivehető (3. ábra).


3. ábra

A beépítési utasítás szerint történő telepítés és rendszeres használat esetén még padlófűtéses fürdőkben sem kell tartani a bűzzár kiszáradásától. Időszakos működésű épületekben – nyaraló, hotel stb. – célszerű száraz bűzzárral ellátni a zuhanyfolyókát és időnként vízzel feltölteni a lefolyót.


Az ACO zuhanyfolyókák prospektusait letöltheti, ha a hír alatti termékképre kattint. Amennyiben árajánlatot vagy egyéb információt szeretne kérni az ACO Kereskedelmi Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 
A hírben szereplő termékek
ACO Comfort zuhanyfolyóka
 
ACO Comfort zuhanyfolyóka

A Comfort zuhanyfolyókák egyet jelentenek a professzionális fürdőszobai vízelvezetéssel. A több alkalommal díjazott folyókák az akadálymentesen kialakított fürdőszoba kikerülhetetetlen elemeivé váltak. A rozsdamentes acélból készült termékek egyesítik a funkcionalitást és a dizájnt. Az alapanyagnak köszönhetően a használatból adódó karcolások és egyéb behatások kevésbé hagynak nyomot rajta, miközben a tisztítószerek hatásának is ellenáll. A látványos, magasfényű felület kevésbé érzékeny a szennyeződésre és könnyen tisztítható.

CAD
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
Tovább
Termék kártya
Kategóriák
Beltéri padlóösszefolyók, folyókák, aknafedlapok
Beltéri padlóösszefolyók, folyókák, aknafedlapok
Csőrendszerek, idomok, folyókák
Csőrendszerek, idomok, folyókák
Épületgépészet
Épületgépészet
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...