proidea.hu online termékinformációs katalógus

Multipor ExSal Therm sómentesítő hőszigetelő rendszer


2019. augusztus 01.

Komfortos, egészséges beltéri klíma salétromos épületek esetén

A Multipor ExSal Therm egészséges, költséghatékony és környezetbarát megoldás a sóval terhelt falazatok javítására, felújítására. Hatékony módszer a mezőgazdasági vagy ipari épületként használt épületek lakó, illetve kereskedelmi célra történő átalakítása során, vagy templomok és műemléki épületek falazatainak felújítására.

A nedves, salétromos falazatok nitrátokat, szulfátokat és kloridokat tartalmazhatnak. A nem megfelelő vagy hiányzó hőszigeteléssel együtt ez a leggyakoribb falazati probléma. Ezen hibák együttes kezelése eddig rendkívül munkaigényes és költséges folyamat volt. A Multipor ExSal Therm rendszere olyan egyszerű megoldást kínál a nedves, salétromos falazatok kezelésére, amely egyidejűleg az épület energiahatékonyságát is javítja. A falszerkezet előzetes kiszárítása nem szükséges, a rendszert nedves belső falfelületre közvetlenül alkalmazhatjuk. A Multipor ExSal Therm rendszer a nedvességet és a sótartalmat magába szívja, emellett kiválóan hőszigetel, ezáltal biztosítva a komfortos lakóklímát.

Mi a Multipor ExSal Therm?

A Multipor ExSal Therm a hőszigetelés és sótalanítás kombinációja egy rendszerben, melyeknek alapja a Multipor sótalanító - környezetbarát, ásványi alapú (homokból, mészből, cementből és vízből készült) - ásványi hőszigetelő lap.

A különleges, teljesen ásványi alapú szerkezetből adódóan az anyag legfőbb tulajdonsági:
 • nem éghető
 • mérettartó
 • légáteresztő
 • páraáteresztő
 • a rendszer a nedvességet ideiglenesen tárolni tudja
Számos elismerő tanúsítvány - mint például a németországi Institute for Construction and Environment (IBU) és a Natureplus - igazolja a panel kiemelkedő ökológiai és fenntartható tulajdonságait. Emellett a kölni Eco-INSTITUT A+ minősítése is azt támasztja alá, hogy a Multipor sótalanító hőszigetelő lap mentes minden káros anyag kibocsátástól.

Miért válasszuk a Multipor ExSal Therm rendszerét:
 • Falazat sómentesítése: a Multipor ExSal Therm rendszer a falazat károsítása nélkül megköti a nedvességet és falazatban lévő sókat. Javító vakolat használata nem szükséges.
 • Hőszigetelés: a rendszer lelke a Multipor sómentesítő hőszigetelő lap. Kiváló hőszigetelő képességével jelentősen növeli a komfort érzetet és a csökkenti az épületüzemeltetési költségeket.
 • A falazat szárítása nem szükséges: a Multipor ExSal Therm rendszer a nedves falszerkezet felületére közvetlenül alkalmazható.
 • Gyors, egyszerű és megfizethető: a hagyományos javítási technológiához képest a felújítási munka gyorsabb, egyszerűbb és költséghatékonyabb, valamit növeli az épületszerkezet élettartamát.
 • Kiegyensúlyozott beltéri klíma: a rendszer a beltéri levegő nedvességtartalmát is kezeli, így kiegyensúlyozott beltéri lakóklímát hoz létre.
 • Tűzvédelem: a Multipor ExSal Therm rendszer nem éghető. Tűz esetén nem keletkezik káros füst vagy mérgező gáz.
 • Egészséges lakókörnyezet: a Multipor sómentesítő rendszer nem tartalmaz káros anyagokat, továbbá nem szabadul fel semmilyen szennyező anyag sem.
 • Környezetbarát és fenntartható: a Multipor sótalanító hőszigetelő lap gyártási technológiája teljesen környezetbarát, a lapok újrahasznosíthatók.
Kivitelezés

Történelmi és műemléki épületek, ipari-, mezőgazdasági épültek lakó-, illetve irodaépületté történő átalakítása során, továbbá kórházak, templomok, alagsori helyiségek felújítása során mindenképp szükséges a falazott szerkezetek költséghatékony és környezetbarát helyreállítása, javítása.

Az ilyen típusú épületek többsége nem felel meg az alapvető energetikai előírásoknak. A leggyakoribb probléma az, hogy ezek a nem, vagy rosszul szigetelt nedves falazatok sókkal, például nitrátokkal, szulfátokkal vagy kloridokkal is szennyezettek. Eddig az ilyen típusú hibák orvoslása rendkívül munkaigényes és költséges folyamat volt. A Multipor ExSal Therm egyedülálló megoldást biztosít a nedves, sóterhelt falazat helyreállítására és az épület energiahatékonyságának egyidejű javítására.

Működési elv

A falszerkezet vizsgálata során amennyiben annak sószennyezettsége fennáll, annak okait egyaránt ki kell vizsgálni. A felújítás részeként fontos, hogy tervezett felújítás előtt megállapítsuk és megszüntessük a nedvesedés forrását. A sószennyeződés okainak feltárása után azonnal alkalmazható a Multipor ExSal Therm rendszer, a falazat kiszárítása nem szükséges. Mindössze egy sík, stabil felület szükséges, amelyre a sótalanító hőszigetelő lapok teljes felületű ragasztással beépíthetőek. A Multipor ExSal Therm ragasztóhabarcs kiegyenlítő vakolatként is alkalmazható. A rendszer a kiegyenlítő alapvakolati réteg száradása után azonnal beépíthető, nem kell hosszú száradási idővel számolni.

A kivitelezés lépései

A Multipor ExSal Therm kivitelezése gyors, egyszerű és biztonságos. A lapok könnyűek, könnyen alakíthatók, rostoktól és káros anyagoktól mentes.

Nedvesség és sótartalom ellenőrzése
1. Nedvesség és sótartalom ellenőrzése
  ragasztóhabarcs bekeverése
2. Multipor ExSal Therm ragasztóhabarcs bekeverése
lemálló salétromos felület eltávolítása
3. A lemálló salétromos felület eltávolítása és az egyenlőtlenségek javítása
  ragasztóhabarcs felhordása
4. Ragasztóhabarcs felhordása 12 mm-es glettvassal
teljes felületű ragasztás
5. Teljes felületű ragasztás alkalmazása
  hőszigetelő lap helyére illesztése
6. A hőszigetelő lapot a felülethez történő nyomással és oldalirányú csúsztatással kell helyére illeszteni
könnyű vágás, alakítás
7. Könnyű vágás, alakítás
  egyenetlenségek lecsiszolása
8. Egyenetlenségek lecsiszolása
üvegszövet háló megerősítés
9. Üvegszövet háló megerősítés
  belesimítás az ágyazórétegbe
10. Üvegszövet háló belesimítása az ágyazórétegbe
befejező habarcsréteg felhordása
11. Befejező habarcsréteg felhordása
  végső felületképzés
12. Végső felületképzés
 

Termék
Cég
Székhely: H-1139 Budapest, Forgách utca 11-13.
Postacím: H-3201 Gyöngyös, Pf.155
Telefon: +36 37 814 100
Fax: +36 37 814 190
Zöld szám: +36 80 696 900
E-mail:
Web: www.xella.hu
Márta Tibor
alkalmazástechnikai vezető +36 30 904 0095
Varga Anna
alkalmazástechnikai mérnök +36 30 596 8256
   
   
   
A Xella International GmbH magyarországi leányvállalata 1991 óta van jelen a hazai építőanyagipari piacon. Az YTONG Hungary Kft. néven ismertté vált vállalat 2005. óta Xella Magyarország Építőanyagipari Kft. néven folytatja tovább tevékenységét, melyek részei: az YTONG-Falazóelemgyár (Halmajugra), a SILKA-Falazóelemgyár (Iszkaszentgyörgy), és a Kereskedelmi Iroda (Budapest). A cég meghatározó tényező a hazai építőanyagipari piacon. A mintegy 135 főt foglalkoztató vállalat tavaly 400.322 m3 YTONG-ot és 31.000 m3 SILKA-t értékesített belföldön.

A Xella Baustoffe GmbH további márkái az Aestuver (tűzvédelmi lemezek), a Fermacell (gipszrost lapok) és a Multipor (ásványi szigetelő lapok).
Márkanevek: Ytong, Silka
További hírek a Pórusbeton szigetelések termékkategóriában
További hírek a Szigetelések termékkategóriában
További hírek az Építés termékkategóriában
Kulcsszavak:  xella  multipor  ExSal  Therm  hőszigetelés  sómentesítő  salétromos  épület  nedves  fal  falazat  hőszigetelő  lap