Alacsony emissziós elvárásoknak is megfelelő kazánbővítés a HELL ENERGY gyárban

A Weishaupt legnagyobb teljesítményű monoblokk tüzelőberendezései kerültek beépítésre

Mertek nagyot álmodni a HELL ENERGY tulajdonosai: pár év alatt a nulláról piacvezetővé váltak a magyar energiaital-szegmensben. Futurisztikus környezetben találja magát az, aki meglátogatja a HELL ENERGY Szikszó melletti gyárát: a high-tech gépsorok és robotok automatikusan, szinte emberi beavatkozás nélkül állítják elő az energiaitalokat.

Az új jegeskávé üzem beruházás egy újabb mérföldkőnek számít a cég életében, az új töltőüzem átadásával az Energy Coffee terméküket Magyarországról exportálhatják majd.

Alacsony emissziós elvárásoknak is megfelelő kazánbővítés a Hell Energy gyárban
Alacsony emissziós elvárásoknak is megfelelő kazánbővítés a Hell Energy gyárban

A Weishaupt először 2010-ben szállított ipari sorozatú égőket a Vasfa Kft. által kialakított kazánházhoz. Akkor két gőzkazán gyártását és telepítését végezte a szolnoki kazángyártó. 
A felfutó termelés, a növekvő igények hét évvel később egy új kazánház megépítését tették szükségessé. Ekkor két WM-G30 típusú, elektronikus vezérlésű gázégő kezdte meg működését az 5 tonna/h gőzteljesítményű, szolnoki gyártású kazánokon.
2020-ban a Weishaupt Kft. - a harmadik kazánház megépítésekor - a legnagyobb teljesítményű monoblokk égőkből két berendezést szállított a kivitelezést végző Vasfa Kft. számára, egyenként 15 t/h teljesítményű gőzkazánjukhoz.

A WKmono teljesítménytartománya 1200 kW-tól 17000 kW-ig terjed és alkalmas – akár 1:10 teljesítményszabályzási tartománnyal – gáz, pb-gáz, fűtőolaj (bioadalékkal is) eltüzelésére. Az IP54 védettségű tüzelőberendezés öntvényházán minden, az égő üzeméhez szükséges elem helyet kapott. Az égéslevegő ventilátor motorja éppúgy, mint a levegő és a tüzelőanyag(ok) mennyiségszabályzói (±0,2° visszatérési pontosságú) állítómotorokkal, az elektronikus gyújtókészülék, a lángőrzés, a gáz min/max-kapcsoló, az olaj min/max-kapcsoló és a SIL3 minősítésű tüzelésvezérlő.

Alacsony emissziós elvárásoknak is megfelelő kazánbővítés a Hell Energy gyárban
Alacsony emissziós elvárásoknak is megfelelő kazánbővítés a Hell Energy gyárban

A világviszonylatban ma is egyedülálló, 1962-ben alapított Weishaupt Kutatási és Fejlesztési Intézet munkatársai olyan berendezést akartak megalkotni, mely minden elképzelhető követelménynek megfelel. A különböző beépítési helyzetek miatt az égő (belső zajcsillapítással rendelkező) légbeszívó táskája nem csak lefelé állhat, hanem felfelé vagy hátrafelé – semmi akadálya az égéslevegő (légcsatornán keresztül) kívülről való beszívásának. A hőtermelő mellsőfali kialakításától függően az IP55-ös védettségű és IE3 hatékonysági osztályú levegőmotor (így a légbeszívó is) lehet az égő bal vagy jobb oldalán. 

A Weishaupt W-FM100/200 tüzelésvezérlője nem csak a teljes teljesítménytartományban biztosít tökéletes tüzelőanyag/levegő arányszabályzást, hanem minden energia-megtakarító opcióval is rendelkezik (fordulatszámszabályzás, O2-szabályzás, CO-felügyelet, csatlakozás szinte bármely kommunikációs csatornán: LON, Profibus, Modbus, eBus, internet).
Nagy gondot fordítottak az egyszerű, az égő leszerelése nélküli, gyors karbantarthatóságra. A keverőfej sínen hátra húzható, kibillenthető – azonnal hozzáférhető. Az állapot-ellenőrzés /-megjelenítés, a szöveges kijelzésnek köszönhetően, egyértelmű és azonnali.

A korszerű tüzeléstechnika megköveteli a precíz és mindig reprodukálható tüzelőanyag és égéslevegő adagolást – mert ez optimalizálja a tüzeléstechnikai hatásfokot és tüzelőanyagot takarít meg. Az O2-szabályzás – ez a sok-sok alkalmazásban és tapasztalattal tökéletesen kiérlelt Weishaupt-technológia – a füstgázbeli oxigéntartalom folyamatos mérésével gondoskodik arról, hogy csak a mindenkor épp szükséges égéslevegő kerüljön bevitelre. A CO-felügyeleti rendszert akkor alkalmazzuk, ha a hőtermelő kialakítása, üzemi viszonyai miatt meghatározásra kerül egy határérték, melynek átlépése esetén biztonsági lekapcsolás szükséges. A Weishaupt berendezések - alap-precizitásuknak köszönhetően - általában alacsonyabb légfeleslegtényezővel működnek, mint a piacon található égők, így az O2-szabályzással együtt több százaléknyi tüzelőanyag-megtakarítás keletkezik.
Egy tüzelőberendezés hosszú időn át kell szolgálja az üzemeltetőt – az elektromos energiával is takarékosan kell bánni. A mindenkori teljesítményhez szükséges levegőmennyiség beviteléhez csökkentett motorfordulatszám is elegendő, ez a névleges motorteljesítmény akár 30%-a is lehet. Csendes, takarékos, hatékony üzem.

Alacsony emissziós elvárásoknak is megfelelő kazánbővítés a Hell Energy gyárban
Alacsony emissziós elvárásoknak is megfelelő kazánbővítés a Hell Energy gyárban

Az elmúlt években Európában is és a világ sok területén jelentősen szigorodtak az emissziós előírások. Több területen már nem 80 mg a gázüzembeli határérték, hanem 40 mg, esetleg 19 ppm. A Weishaupt ezért többféle, a hőtermelőhöz igazítható keverőrendszert (NR, LN, multiflam) fejlesztett ki. A multiflam-elvnél a tüzelőanyag egy primer és több szekunder fúvókán jut a tűztérbe. A láng belsejében jelentősen csökken a hőmérséklet, így a nitrogénoxid mennyisége is. Vannak olyan helyzetek, amikor az NOx csökkentéséhez szükséges lánghűtést a füstgáz visszakeverésével lehet elérni – a Weishaupt tüzelésvezérlő erre is alkalmas.

Az üzemeltetőnek működő rendszerre van szüksége, ebbe a gázszerelvénysor is beletartozik. A Weishaupt kínálata biztosítja, hogy mind 300 mbar alatti, mind feletti (akár 10 bar) golyóscsap előtti gáznyomás esetén megfelelő elzáró, szűrő, szabályzó elemek és elektronikus tömörségellenőrzés kísérjék a tüzelőberendezést.  

A HELL mindenre gondolt: az emisszióra, amikor multiflam égőt választott és az elektromos energia-megtakarításra, amikor fordulatszám-szabályzásos kivitelt választott.

A hírben szereplő termékek

Weishaupt WKmono 80 (17.000 kW-ig) égősorozat
 
Weishaupt WKmono 80 (17.000 kW-ig) égősorozat

A WKmono 80 égők a legnagyobb teljesítményű Weishaupt monoblokk tüzelőberendezések. 17.000 kW-os teljesítményükkel elsősorban az ipar magas követelményeinek kielégítésére készültek. Gáz- és kéttüzelőanyagos kivitelben szállítható.

CAD
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
Tovább
Termék kártya

Kategóriák

Tüzeléstechnika
Tüzeléstechnika
Hőtermelők, hőleadók, hőcserélők, kémények
Hőtermelők, hőleadók, hőcserélők, kémények
Fűtéstechnika, vízellátás, vízkezelés
Fűtéstechnika, vízellátás, vízkezelés
Épületgépészet
Épületgépészet

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...