proidea.hu online termékinformációs katalógus

Vízszigetelés és csempeburkolatok beépítése a fürdőszobában JUB termékekkel


2015. január 19.

Hidrozol termékek alkalmazása vízszigeteléshez, csempeburkolat ragasztáshoz és fugázáshoz

A fürdőszoba - mint az egyik leggyakrabban használt, funkcionálisan a legsokoldalúbb helyiségek egyike - kialakítására megfelelő időt kell fordítani és előzetesen gondosan meg kell tervezni. Ez utóbbinak magába kell foglalnia az összes lehetséges elemet és részletet, ami problémát jelenthet a kivitelezés során.
Ismerjük a vakolt falú, hagyományosan épített fürdőszobákat és a szárazépítésűeket is, ahol a falak különböző típusú montázslapokból (OSB és LSB lapok, gipszkarton és WEDI lapok, valamint ezekhez hasonlók) állnak, azonban mindkét esetben érvényesek az építés bizonyos szabályai és specialitásai, amit tervezéskor figyelembe kell vennünk. Az elektromos vezetékek, a gázcsövek, a vízvezeték, a szennyvízelvezetés, valamint egyéb gépi és villamos installációk minden fürdőszoba részét képezik, és ezek általában a padlóban vagy a falakban futnak, és el vannak rejtve szem elől. Tekintettel arra, hogy az installációk többsége a padlóba van beépítve, a munkálatok megkezdése előtt pontosan meg kell határozni a padlófelület magasságának végső szintjét, amely általában alacsonyabb, mint szomszédos helyiségeké.

Azoknál a helyiségeknél, ahol vízkiömlés keletkezhet, figyelembe veendő fontos elem a vízszigetelés. Ennek beépítésekor különös figyelmet kell szentelni a szifonok, csövek, egyéb installációk, áthaladások, sarkok, a padló és a falfelület találkozása körüli részleteknek.
A hagyományos vízszigetelés beépítése úgy történik, hogy elhelyezzük (ráforrasztjuk) a megerősített betonlapra, azonban modernebb és főleg sokkal elegánsabb megoldás az olyan vékonyrétegű termékek beépítése, mint a Hidrozol vagy a Hidrozol Elastik, közvetlenül a csempeburkolat alá.
 1. Alapozó bevonat (cement vagy mészcement felületek):
  Jukol primer (1:1 hígítás vízzel)

 2. Vízszigetelés: 1. réteg Hidrozol Elastik

 3. Vízszigetelés: Hidrozol tömítő szalag vagy mandzsetta

 4. Vízszigetelés: 2. réteg Hidrozol Elastik + Jubizol erősítő háló
  (padlófelületek)

 5. Vízszigetelés: 3. réteg Hidrozol Elastik

 6. Csemperagasztás: Akrinol Elastik, Akrinol Flex

 7. Fugázás: Fugalux

Vízszigetelés és csempeburkolat beépítése a fürdőszobában
A falfelület és a padlófelület találkozásának műszakilag helyes kivitelezését tömítő szalagok beépítésével tudjuk elvégezni, amelyeket közvetlenül a vízszigetelő anyagba nyomkodunk. A Hidrozol Elastik termék a fal-és padlófelületek számára megfelelő vízszigetelést biztosít, emellett pedig a megfelelő csemperagasztó (Akrinol Elastik) kiválasztásával a csempeburkolatokat közvetlenül a megszáradt rétegére ragaszthatjuk.
 1. A Hidrozol Elastik első rétegének felhordása a cementesztrich teljes vízszintes felületére és függőleges irányban 30 cm magasságig, illetve a fürdőkád vagy a tusoló tetejének magasságáig); felhordás ecsettel.
 2. A szalagok megszáradt előbevonatba történő belesüllyesztése a padlófelület és a falfelület találkozásánál: A Hidrozol Elastik felhordása festőspaklival, körülbelül 1 mm vastagságban és a sarokprofil belesüllyesztése.
 3. A Hidrozol Elastik felhordása festőspaklival, körülbelül 1 mm vastagságban a fal és a padló találkozásánál és a szalag belesüllyesztése.
  A szalagokat és a sarokprofilokat egymás között körülbelül 10 cm hosszúságban átfedjük.
 4. A Hidrozol Elastik felhordása fogazott simítóval a padló teljes felületére és a háló belesüllyesztése, a végleges vastagság legyen 2 mm (a függőleges felületekre nem építünk be hálót).
 5. A Hidrozol Elastik végső kiegyenlítő rétegének felhordása, a vízszigetelő réteg végleges vastagsága ne legyen kisebb 3 mm-nél, de ne legyen nagyobb 5 mm-nél (függőleges felületeknél a 3. réteget csak szükség esetén visszük fel).
 6. Akrinol Elastik vagy Flex csemperagasztó felhordása.
 7. A csempe ráhelyezése az Akrinol Elastik vagy Flex ragasztóra.
 8. Fugázás Fugalux anyaggal.
Installációs áthaladások kidolgozása a fürdőszobában
Az installációs áthaladások műszakilag helyes kivitelezését a közvetlenül a vízszigetelő anyagba süllyesztett mandzsetták és tömítő szalagok beépítésével tudjuk elérni. A Hidrozol Elastik termék a fal-és padlófelületek számára megfelelő vízszigetelést biztosít, emellett pedig amegfelelő csemperagasztó (Akrinol Elastik vagy Flex) kiválasztásával a csempeburkolatokat közvetlenül a megszáradt rétegére ragaszthatjuk.
 1. A Hidrozol Elastik felhordása festőspaklival körülbelül 1 mm vastagságban.
 2. A vágott szalag belesüllyesztése (a szalagot több helyen bevágjuk a feléig - azaz a fekete jelzésig a szalagon).
 3. A Hidrozol Elastik felhordása festőspaklival körülbelül 1 mm vastagságban a padlóra.
 4. A vágott mandzsetta belesüllyesztése.
Rugalmas illesztések kidolgozása a fürdőszobában
A függőleges és a vízszintes felületek összes találkozásánál, a szerkezeti dilatációk helyén és azokon a helyeken, ahol különböző tágulási tulajdonságokkal rendelkező anyagok vannak beépítve, illetve érintkeznek egymással, repedések jelennek meg. Ezért a megfelelő tömítés kialakítása érdekében ezeken a részeken rugalmas kötéseket vagy dilatációkat építünk be. Az ilyenfajta illesztések kivitelezését a legvégén végezzük, amikor már az összes főbb zárómunkálatot (vízszigetelés és csempék beépítése, fugázás) befejeztük a fürdőszobában. A résekbe beépített Juboflex MS tömítőanyag optimális rugalmassági tulajdonságait csak a rés mélységének és szélességének helyes aránya esetén tudjuk elérni, ami 2:1, de legfeljebb 1:1. A résbe megfelelő inert anyagot helyezünk (habosított polietilén, poliuretán) oly módon, hogy a tömítőanyag ne tudjon megtapadni a rés alján. A rés minimális szélessége 6 mm, a maximális pedig 20 mm.
 1. Poliuretán szalag behelyezése a résbe (13.a és 13.b kép).
 2. A Juboflex MS tömítő anyag belenyomkodása.
 3. A tömítőanyagnak műanyag spakli segítségével történő formázása a résben.
A Hidrozol vízszigetelő és csemperagasztó rendszer termékeivel kapcsolatban további információért kattintson a hír alatti termékképekre, ha árajánlatot, bővebb felvilágosítást vagy katalógust szeretne kérni a JUB Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 

Termék
Cég
Székhely: H-9500 Celldömölk, Sági út 218.
Telefon: +36 23 511 240
Fax: +36 23 511 241
E-mail:
Web: www.jub.hu
   
   
   
   
   
A JUB Kft. 1961-től gyárt saját fejlesztés alapján diszperziós festékeket, díszítővakolatokat és más építőipari vegyi termékeket. A korszerű termelési technológia a termékek állandó minőségének biztosítéka.
Kulcsszavak:  jub  hidrozol  vízszigetelés  fugázás  csempeburkolat  ragasztás  akrinol  elastik  flex  juboflex  ms