Városi zöldtetők Firestone csapadékvíz-szigetelő lemezzel

Megbízható és tartós megoldás zöldtetők kialakításához

A zöldtetők már több évtizede megjelentek az egész világon. Számos európai önkormányzat támogatja a beépítésüket a városi környezetbe, sőt, egyes régiókban még kötelezővé is tették új épület esetén. A Firestone RubberGard™ EPDM csapadékvíz-szigetelő lemez megbízható és tartós megoldást kínál zöldtető kialakításához.

Városi zöldtetők Firestone csapadékvíz-szigetelő lemezzel
Városi zöldtetők Firestone csapadékvíz-szigetelő lemezzel

A zöldtető, azaz a növényzettel telepített tető gyakorlatilag azt jelenti, hogy a lapostetőn a tetőszigetelésen (hőszigetelés, vízhatlan csapadékvíz-szigetelés) speciális ültetőközegbe kerül az élő növényzet. A zöldtetőknek két fő fajtájuk van: lehetnek extenzívek és intenzívek. Az extenzív zöldtetőkre valamilyen pozsgás növény kerül (pl. varjúháj) – ezt a megoldást használják a leggyakrabban lapostetőkön, mivel pehelykönnyű és nem igényel sok karbantartást. Az intenzív zöldtetőket tetőkerteknek is nevezik: ezek összetettebbek, többféle növény ültethető rájuk, például fák és bokrok, amelyek öntözést, trágyázást és karbantartást igényelnek.

Amellett, hogy esztétikusak, a zöldtetők számos előnyt kínálnak a környezetnek, valamint a tulajdonos és a helyi közösség számára is. Ha az épületen zöldtető van, plusz pontokat kap az olyan értékelőrendszerekben, mint a BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) és a LEED (Leadership in Energy and Environmental Design), ami javítja az épület környezetvédelmi besorolását, ezáltal növelve az ingatlan értékét.

Városi zöldtetők Firestone csapadékvíz-szigetelő lemezzel
Városi zöldtetők Firestone csapadékvíz-szigetelő lemezzel

A zöldtetők javítják a levegőminőséget és a biodiverzitást azáltal, hogy élőhelyet biztosítanak növények, madarak és rovarok számára.

A zöldtetők egy másik jelentős előnye, hogy enyhítik a „városi hőszigethatást” azáltal, hogy párologtatással nedvességet juttatnak a környezetbe.

A zöldtetők hőszigetelők is, így kevesebb energiára van szükség az épület fűtéséhez, illetve hűtéséhez, valamint elnyelik a zajt, és hozzájárulnak a zajszennyezés általános csökkentéséhez a városi környezetben.

Ha nagy mennyiségű eső esik, a zöldtető növényei és talaja felfogja a víz egy részét, majd lassan visszaengedi a csatornarendszerbe, valamint párologtatással a levegőbe juttatja. Ez minimalizálja az árvíz lehetőségét.

Végezetül a zöldtetőrendszer meghosszabbítja a vízszigetelő lemez élettartamát.

A Firestone egyrétegű, 1,1 mm vastag csapadékvíz-szigetelő lemeze robusztus, könnyű beépíteni és karbantartani, ezért tökéletes választás az extenzív zöldtető szerkezetekhez.
Más hagyományos tetőszigetelő lemezekkel ellentétben a RubberGard™ EPDM beépítéséhez nem szükséges láng vagy gáztartály. Ez az eljárás lényegesen csökkenti a tűzesetek kockázatát.

Élettartama 50 év* fölötti. Magas ózon, UV és mikroorganizmusokkal szembeni ellenállóképességgel rendelkezik és ellenáll a szélsőséges időjárási viszonyok kihívásainak. Az extrém hőmérsékleti ingadozásokat és az esetleges épületmozgásokat is elviseli a 300%-ot meghaladó rugalmasságának köszönhetően.

A gumilemez könnyű (1,51 kg/m²), ezáltal a tetőre helyezhető anélkül, hogy a födémszerkezetet nagy súllyal terhelnénk meg.
Kémiailag inert és nem bocsát ki toxikus anyagokat, ezért alkalmas az esővíz összegyűjtésére és más területen történő felhasználására.

Városi zöldtetők Firestone csapadékvíz-szigetelő lemezzel
Városi zöldtetők Firestone csapadékvíz-szigetelő lemezzel

A Firestone RubberGard™ EPDM gumilemez sikeresen átment az EN 13948 és FLL gyökér-áthatolási teszten, amelyet a német FLL (Tájkutatási, -Fejlesztési és -Építési Társaság) fejlesztett ki.
Ezen kívül bírja a karbantartás során jelentkező gyalogosforgalmat – karbantartásra egy idő után minden zöldtető esetén szükség van.

* “Evaluation of the useful life of EPDM roofing membranes”, SKZ (Süddeutsche Kunststoff-Zentrum).

A hírben szereplő termékek
Firestone RubberGard EPDM tetőszigetelési rendszer
 
Firestone RubberGard EPDM ipari lapostető szigetelő rendszer

Kiváló tartósság és hosszú élettartam jellemzi a Firestone RubberGard EPDM szigetelési rendszert. Összetételének köszönhetően az EPDM lapostető szigetelő lemezek páratlan ellenállást mutatnak az ózonnal, az UV sugárzással és a szélsőséges hőmérsékletekkel szemben. Mivel a lemez nem tartalmaz lágyítót vagy égésgátlót, ezért stabil és változatlan marad az idő múlásával. Tanulmányok bizonyítják, hogy a lemez várható élettartama meghaladja az 50 évet. Könnyen beépíthető nyílt láng használata nélkül. Nagy, 15,25 m széles és 61 m hosszú (930 m2) varrat nélküli leplekben is kapható. A gumilemez rugalmassága 300% és akár -45°C-ig lehet vele dolgozni. Az EPDM gumilemezzel készült lapostető szigetelés kevés vagy semmilyen karbantartást nem igényel. Szükség esetén a gumilemezeket egyszerűen javíthatja a Firestone öntapadó termékek használatával, akár évtizedekkel a beépítés után is. Inert anyag, alacsony környezeti hatással. Lehetővé teszi a lefolyó esővíz gyűjtését és felhasználását háztartási használatra. Újrahasznosítható és újrafelhasználható. Kompatibilis a kiterjedt zöldtető- és napelemes tetőrendszerekkel is.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya
Kategóriák
Zöldtetők
Zöldtetők
EPDM szigetelések
EPDM szigetelések
Vízszigetelések
Vízszigetelések
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...