Utólagos falazatszigetelés Mapei injektáló anyagokkal

Mindannyian találkoztunk már olyan épülettel, melyen a falak padló- vagy lábazatszintjén nedvesedés, vizesedés nyomai mutatkoztak. A jelenség oka a legtöbb esetben a falazat alatti szigetelés hiányossága, hibája. Az idők során számos technológiát dolgoztak ki a falazatok utólagos szigetelésre melyek mindegyike tud jó eredményt biztosítani, ha az alkalmazni kívánt technológiát körültekintően választjuk meg.

Utólagos szigetelések alkalmazásához az alábbi okok vezethetnek:

 • régi épületeknél jellemző, hogy az építés idejében nem szigeteltek
 • alkalmaztak szigetelést, de a szigetelés anyaga elöregedett
 • az épület korszerű módon készült, de a szigetelést hibásan készítették el
 • rendeltetés megváltozott, szárazsági igény nőtt (pl. utólagos pincebeépítés)
 • megnövekedett talajvízszint

Utólagos szigetelési megoldások:

 • mechanikai eljárások
 • vegyi szigetelések
 • elektrokinetikus eljárások

Mechanikai eljárások:

 • Falazat szakaszos kibontása, majd a szigetelés szakaszos beépítése után a falazat szakaszos helyreállítása. Előnye, hogy teljes értékű szigetelés készíthető, illetve hagyományos munkafázisokat igényel, viszont hátránya, hogy részben a habarcs zsugorodása miatt repedések, szerkezeti károk keletkezhetnek.
 • Falazat szakaszos átfűrészelésével a falazat alsó síkján szakaszosan szigetelő lemezeket helyeznek be, majd kiékelés után a vágat szakaszos kiinjektálásával állítják helyre a falazat folytonosságát. Hátrányai között említik, hogy többször a vágat magassága nem egyezik a padlószigetelés magasságával, a vágatba helyezett szigetelés anyaga gyakran eltérő a padlószigetelés anyagától, statikai kérdés (pl. boltozatok oldalnyomása)
 • Acéllemez beütés, melynek során a falazatba speciálisan kiképzett, egymásba kapcsolódó acéllemezeket préselnek be szakaszosan. Ezt a megoldást olyan falazatoknál lehet alkalmazni, ahol a falazóelemek közötti vízszintes fugák szabályosak, azonos síkban futnak! Az eljárás falvastagsági korlátja 50 cm. Előforduló probléma, hogy a lemezek a sajtolás közben sérülnek, ezért nem tudnak egymáshoz kapcsolódni, vagy a falszigetelés síkja általában nem azonos a padlószigetelés síkjával, ezért a síkok között függőleges szigetelés is szükséges, bár ez más megoldásoknál is szükséges lehet. További kérdés még az eljárással kapcsolatban a fémlemezek korróziója, illetve a páralecsapódás a fémen.

Vegyi szigetelések

A falba készített furatokba olyan, folyékony halmazállapotú vegyi anyagot juttatnak, melynek vegyületei a falazatba felszívódva módosítják a pórusszerkezet tulajdonságait:

 • Hidrofobizálják, azaz víztaszítóvá teszik a kapillárisok belső felületét, ezzel megszakítva a kapilláris emelkedést.
 • Eltömítik a kapillárisok keresztmetszetét, ezzel gátolva a kapilláris emelkedést.

Ezeket a vegyi szigeteléseket az alábbi technológiákkal lehet a falazat belsejébe juttatni:

 • gravitációs eljárással
 • injektálás nyomással (alacsony vagy magas nyomáson), pakkereken (szelepes csonk) keresztül

Elektrokinetikus eljárások

Egy viszonylag ritkábban alkalmazott megoldás, amely során a kapillárisokban felszívódó nedvesség elektrokinetikai tulajdonságait használják ki a falnedvesség visszaszorításához. Külső egyenfeszültség hatására a vízáramlás iránya megfordítható a falban, mivel az elektroozmotikus vízáramlás során a víz a negatív pólus (katód) irányába mozog. Az eljárás leginkább híg oldatokban működőképes. Karbantartást és szakképzett felügyeletet igénylő eljárás.

Vegyi szigetelésekről részletesebben

Utólagos szigetelés „hidrofobizáló” injektálással

Ezek a hidrofobizáló szerek, szilikon vagy szilán és sziloxán bázisú anyagok, melyek lehetnek folyadék vagy krémes emulzió formájában is. Általában a szigetelési sík magasságában injektálják a falazatba. Ilyen hidrofobizáló injektáló anyag a Mapei Mapestop mikroemulziós injektálószere, amely alkalmas kő, tömör tégla, tufa és vegyes falazatok vagy üreges beton blokkokból készült falazatok utólagos szigetelésére is.

Utólagos falazatszigetelés Mapei injektáló anyagokkal
Utólagos falazatszigetelés Mapei injektáló anyagokkal
1. ábra

 1. Mape-Antique ECO Rinzaffo sóálló gúz
 2. Mape-Antique ECO Risana cementmentes szárítóvakolat
 3. Mape-Antique ECO Rasante Civile meszes simítóvakolat
 4. Silexcolor Pittura szilikátfesték
 5. Silancolor Tonachino szilikon bázisú kapart hatású vakolat
 6. Mape-Antique ECO cementmentes szárítóvakolat rendszer
 7. Mapelastic Foundation vízszigetelés
 8. furatok injektáláshoz 1 sorban 25 cm-ként
 9. Mapestop hidrofobizáló mikroemulziós vízszintes gát
 10. lemezes vízszigetelés pl. Polyglass Plana P Premium
 11. lépésálló hőszigetelés pl. EPS100
 12. technológiai szigetelés
 13. CT - C30 - F6 - A1fl minőségi osztályú gyorsszáradású esztrich pl.: Topcem Pronto

Kiegészítések

A technológia:

Ha a keveréket alacsony nyomású injektáló rendszerrel injektálják, az injektálógép és a bedolgozás típusától függően egy sorozat 15-16 mm átmérőjű, 5-10°-ban lefelé irányuló furatot kell készíteni a falazatba. (1. ábra) Ha a keveréket lassú diffúziós rendszerrel kívánják bejuttatni (pl. Mapestop Kit Diffusion rendszer), akkor 12 mm átmérőjű furatokat kell készíteni. A furatok mélysége a fal vastagságának kb. 2/3-a kell legyen. A furatokat 15-20 cm-rel a padló vagy a talaj szintje felett, egymástól 20-25 cm távolságra kell elkészíteni a falazat mindkét oldalán. Olyan falazatoknál, amelyek csak egy oldalról hozzáférhetők, furatokat a szigetelési sík vonalától két sorba kell elhelyezni, mivel a kémiai gátat csak az egyik oldalról lehet injektálni. 60 cm-nél nagyobb falvastagság esetén javasolt, a két oldalról történő injektálás!

Az így elkészített furatokat sűrített levegővel ki kell tisztítani és az injektáló csonkok elhelyezése után a Mapestop vízzel higított keverékét alacsony nyomású injektálógéppel lassan kell beinjektálni. A Mapestop mikroemulzió kis, 20-60 µm méretű szemcséinek köszönhetően képes nagyon mélyen behatolni a felszivárgó nedvességnek kitett falazatba, hogy egy hatékony, tartós, vízszintes, kémiai gátat képezzen.

Üreges téglafalak vagy szabálytalan elemekből falazott szerkezetek esetében alkalmazható a Mapestop Cream monomer szilánból készült, oldószermentes, használatra kész hidrofobizáló gél. Könnyen alkalmazható, rendkívül hatékony és tartós megoldás.

Az eljárás hasonló, mint a Mapestop emulzió esetében:
A terméket egyszerű fúróberendezéssel a falazatba fúrt vízszintes furatsorba kell injektálni kézi szilikonpisztoly használatával (pl. Mapei Gun 600 Pro). (2. ábra)
A Mapestop Cream beinjektálása után szétterjed a falazaton belül, és víztaszító gátat képez, amely megállítja a felszálló nedvességet.
A Mapestop Cream 600 ml-es tubusos kiszerelése és a kivitelezéshez szükséges egyszerű eszközigény lehetővé teszi, hogy kisebb lakóépületeknél szakkivitelező hiányában saját magunk is el tudjuk végezni a falazat utólagos szigetelését!

Utólagos falazatszigetelés Mapei injektáló anyagokkal
Utólagos falazatszigetelés Mapei injektáló anyagokkal
2. ábra

Utólagos szigetelés „pórustömítő” injektálással

A falazatban levő pórusok, repedések vagy akár üregek eltömítésére többféle anyagot is használnak, attól függően, hogy mi a feladat. Injektálásra nem csupán utólagos szigetelés kialakítása miatt lehet szükség, hanem a szerkezet integritásának helyreállítása, konszolidálása miatt is. Ezeket részletesebben most nem tárgyaljuk, hiszen nem a szigetelés a feladatuk, de az utólagos szigetelés előtt elengedhetetlen, hogy ezeket is elvégezzük! Erre a célra (az üregek, repedések kitöltése) leginkább cement és mikrocement emulziókat, esetleg epoxy gyantákat alkalmaznak, hiszen ezeknek megszilárdulva teherviselő képességük is van, vagyis a falazat hiányosságait pótolják.
A vízszigetelési céllal készülő pórustömítő injektálás alapvetően kétféle lehet:

 • vízszintes gát készítése (hasonlóan a hidrofobizáló injektáláshoz)
 • teljes falszakasz, faltömb pórusainak tömítése injektálással

Erre a célra leginkább akrilát géleket alkalmaznak, mint a Mapegel E/100, melyek három komponensből állnak:

 • Mapegel E/100 1. komponens = akril polimer vizes oldatban
 • Mapegel E/100 2. komponens = edző vizes oldatban
 • Mapegel E/100 3. komponens = por, kötésgyorsító só

A három komponens gyártói utasítás szerinti arányban kell összekeverni, a kívánt reakcióidő függvényében. A reakcióidő, vagyis a gélesedési idő a komponensek arányával és az oldat hígításával szabályozható. Alacsony viszkozitásának köszönhetően a Mapegel System E/100 képes könnyen behatolni a mikropórusokba és a kis repedésekbe, ezáltal tökéletesen eltömíti azokat.
Megkötése után a Mapegel System E/100 nagymértékben rugalmas, vízzáró és kitűnő vegyi ellenálló képességű a főbb szerves és szervetlen folyadékokkal szemben.

Utólagos szigetelési eljárások közül meg kell említeni az úgynevezett fátyol vagy hátárinjektálást is, amelyet szintén akrilátgél injektálással végeznek. Ilyen esetben a szerkezet mögötti térbe injektálunk, és készítünk folytonos vízzáró réteget. (3. ábra)

Utólagos falazatszigetelés Mapei injektáló anyagokkal
Utólagos falazatszigetelés Mapei injektáló anyagokkal
3. ábra

Az utólagos szigetelések is, mint minden szigetelési munka szakértelmet kíván. A megfelelő technológia kiválasztását és egyéb kiegészítő feladatok meghatározását körültekintő és alapos diagnosztikai vizsgálatok előzik meg. Utólagos szigetelési problémával kérje szakember segítségét.

Kategóriák
Injektálható szigetelések
Injektálható szigetelések
Vízszigetelő bevonatok, vízzáró habarcsok
Vízszigetelő bevonatok, vízzáró habarcsok
Vízszigetelések
Vízszigetelések
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...