Uponor Renovis gipszkarton falak és mennyezetfűtési rendszer egy lipcsei szecessziós villában

Egy felújítási megoldás, amely hatékonyságot és kényelmet teremt

A modern kor otthonának kényelme és energiahatékonysága a történelmi épületek védelmével szemben: ezt a nyilvánvaló érdekellentétet sikerült elegánsan megoldani egy szecessziós stílusú lipcsei villában. A külső szigetelés használata nem jöhetett szóba a homlokzat és a tetővonal díszítőelemei és más jellegzetes vonások miatt. Az Uponor felületfűtési rendszerei kellemes beltéri klímát teremtenek, valamint ezzel egy időben meggátolják a kondenzáció-képződést a fából készült mennyezet felett.

A körülbelül 235 m² lakterülettel rendelkező épület sikeres példa arra, hogyan elégíthetik ki az intelligens megoldások egy energiahatékony ház követelményeit. Ez az utókor számára megőrzendő, egykor elhagyatott gyöngyszem anélkül újítható fel, hogy látható módon beavatkoznánk stílusának lényegi elemeibe. A magas színvonal elsősorban az innovatív energiaterv, valamint a fejlesztett tűz- és zajmegelőző intézkedések eredményeképpen jöhetett létre.

A felújítás elvégzésekor az épület tulajdonosainak szövetsége – az energia-tanácsadókkal és az Uponor szakértőivel egyeztetve – úgy döntött, hogy hőmérséklet-szabályozó rendszert építenek be az épületbe különböző felületfűtési rendszereket működtetve. A döntés lehetővé tette, hogy néhány területen megőrizzék a történelmi járólapokat, illetve újabb aknákat nem kellett létrehozni.

Ezenkívül a tetőtérben lévő kötések, amelyek a sugárzó hő miatt érzékenyek a nedvességre, nem kondenzálódnak, nem alakulhat ki a penészedés kockázatát megnövelő hőhíd.

A földszinten és az első emeleten az Uponor Siccus szárazépítésű rendszerét szerelték be, míg a félemeleten a Minitec nedves vakolatos rendszert. Az első emeleti, a lépcsők mellett húzódó és a fürdőszobai falakba, valamint a hálószoba mennyezetébe Uponor Renovis került beépítésre. Katja Czogalla, építész és kivitelező úgy döntött, hogy mennyezetfűtést alkalmaz a tetőtérben az Uponor új felújítási rendszerét, a Renovist használva. A tetőgerendák közé és alá épített szigeteléssel jelentősen javítottak a meglévő tető energiahatékonyságán.
A körülbelül 90 m² alapterületű tetőtéri lakást 36 darab 2000x625 mm-es, 14 darab 1200x625 mm-es és 14 darab 800x625 mm-es Renovis panel fűti.

A tartószerkezet és a panelek beépítését követően a kivitelezők a Quick & Easy technológia segítségével Tichelmann rendszer szerint kötötték be a 20x2 mm-es PE-Xa csővezetékeket a gerincvezetékekbe és az osztóba.

Csak a nyomáspróbát követően szerelték készre a Renovis gipszkarton elemeket.

A gipszkartonba épített felületfűtési rendszerek különösen alacsony fűtőközeg-hőmérsékletet tesznek lehetővé a csövek vékony burkolata miatt. A szecessziós villa tetőterében lévő elemek fűtés esetén 41,9°C hőmérsékletű közeggel működnek, míg a visszatérő közeg hőmérséklete 33,6°C. Szabványos 17,2 kW fűtési terhelés mellett az épület által használt energiát egy levegő-víz hőszivattyú állítja elő. A meleg víz fűtését egy napenergia-hasznosító rendszer segíti.

Az Uponor Renovis felület fűtési / hűtési rendszer letölthető adatlapjáért kattintson a hír alatti termékképre, amennyiben árajánlatot, bővebb információt vagy katalógust szeretne kérni az Uponor Épületgépészeti Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.

A hírben szereplő termékek

Uponor Renovis gipszpanel falfűtés/hűtés felújításokhoz
 
Uponor Renovis gipszpanel falfűtés/hűtés felújításokhoz

Az Uponor Renovis rendszer 9,9 mm-es PE-Xa csővezetékeket magába foglaló 15 mm vastag gipszpanel lapokból áll. Az Uponor Renovis megoldás leegyszerűsíti a határoló fal vagy mennyezet kiépítését, emellett biztosítja a szükséges fűtési és hűtési teljesítményt is. Alkalmazásuk különösen előnyös alacsony hőmérsékletű, megújuló energiaforrásokat hasznosító hőszivattyúkkal. Számos előnyének köszönhetően az energiahatékonyság immár minden ingatlantípusnál elérhető.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya

Kapcsolódó hírek

Új Uponor Renovis felületfűtési/hűtési rendszer felújításokhoz
Új Uponor Renovis felületfűtési/hűtési rendszer felújításokhoz
Kialakítható akár egyetlen helyiség számára is, valamint csatlakoztatható a meglévő radiátoros rendszerhez
Új Uponor Renovis felületfűtési/hűtési rendszer felújításokhoz

Kategóriák

Fal és födém fűtési-hűtési rendszerek
Fal és födém fűtési-hűtési rendszerek
Hőtermelők, hőleadók, hőcserélők, kémények
Hőtermelők, hőleadók, hőcserélők, kémények
Épületgépészet
Épületgépészet

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...