proidea.hu online termékinformációs katalógus

Uponor rendszerből megépített műjégpálya a Tüskecsarnokban


2015. február 02.

Az európai szabványnak megfelelően a korábbinál nagyobbra építették át a multifunkciós központi arénát, hogy ott jégkorongmérkőzéseket lehessen tartani


Ünnepélyes keretek között 2014.november 27-én megnyitották a Tüskecsarnokot. A létesítményt Vígh László, a beruházásért felelős miniszteri biztos, a Nemzeti Sportközpontok (NSK) vezetője, Simicskó István sportért felelős államtitkár és Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere adta át.

Budapest új sportfellegvárának építése még a 90-es évek elején kezdődött, aztán több mint tizenöt évre félbeszakadt, az építmény pedig hosszú ideig a főváros egyik szégyenfoltja volt. A kormány 2012-ben döntött a létesítmény befejezéséről, és az elmúlt bő két év tervezési, valamint kivitelezési munkái után mostanra elkészült a 4000 fős multifunkcionális nagycsarnok, mely magában foglal egy Uponor rendszerből megépített műjégpálya rendszert is.

Az ovális jégpálya megépítése különleges kihívás volt az Uponor mérnökeinek is. Az Uponor részérő Kiss Péter értékesítési vezető, mérnök és a backoffice csapata, Gast Gábor és Becze Dénes folyamatosan támogatta a tervező és kivitelező csapatot. A hűtő közeget 192 m hosszú osztó-gyűjtő vezeték szállítja a hűtőberendezéstől a jégpálya osztó csöveihez, valamint vissza, a gyűjtő csövön keresztül. Az osztó-gyűjtő vezeték a pálya vonalon kívül helyezkedik el a lelátó rész alatti betonaknában. A pálya betonrétegébe épített csövek távolsága 80 mm, a pálya túlsó oldalánál a csövek visszafordulnak és az osztócsövek melletti gyűjtőcsőbe csatlakoznak. A jégpálya hűtési rendszer DN 200 mm átmérőjű hűtési PEHD osztó- és gyűjtővezetékekből - és 25x2,3 mm méretű Pe-X csövekből áll (szállítási csővezeték hossz: 1020 m-es tekercs). Az Uponor Meltaway térhálósított polietilén (Pe-X) csőrendszert az ilyen típusú feladatokra fejlesztették ki, előnyös fizikai és mechanikai tulajdonságai hosszú élettartamot és biztonságos üzemet tesz lehetővé. Ilyen speciális igények esetén különösen fontos, hogy minél kevesebb, vagy egyáltalán ne kerüljenek kötések a betonfelületbe, a mind biztonságosabb hosszú távú üzem elérése érdekében. Az osztó-gyűjtő kialakítása ún. Tichelmann (visszaforduló) elrendezésű, ami biztosítja, hogy minden körre ugyanakkora nyomásesés jut, ezáltal szabályozó szelepek alkalmazása nem szükséges. Az osztóra Rosex kötésekkel lehet csatlakozni, mely egyszerű, gyors, szerszámot nem igényel, szükség esetén még bontható is. A pályacsöveket úgy helyezték el, hogy az egymás mellett levő csövekben a folyadék áramlási iránya ellentétes, a pálya egyenletes hűtése érdekében. A csövek a pálya betonrétegébe épített acélhálóhoz vannak rögzítve.

A pályacsöveket a szilárdság és tömörség szempontjából 6 bar próbanyomással ellenőrizték, betonozáskor a Pe-X csöveket 2 bar nyomás alatt kellett tartani a behorpadás elleni biztosítás céljából. A hűtőközeg eltilén-glykol oldat az üzemszünetben bekövetkezhető fagyáskárok elkerülésének érdekében. A hűtőfolyadék közömbös kémhatású, nem robbanó, nem éghető anyag. A hűtőberendezés automatikus üzemű, a visszatérő etilén-glykol hőmérséklet függvényében a megfelelő, kívánt hűtőteljesítményt biztosítja.

A Tüskecsarnok mely húsz sportág versenyeit képes befogadni, emellett kulturális rendezvények és konferenciák otthona is lesz. A megnyitó után azonnal benépesül Budapest új sport- és rendezvénycsarnoka, hiszen már idén több tömegrendezvénynek ad otthont a Tüskecsarnok: szombaton Kelet-Nyugat férfi kosárlabda-gálamérkőzést rendeznek, december végén pedig A Játékkészítő című zenés akciómese látható a létesítmény színpadán, összesen tíz alkalommal.

A Tüskecsarnok 2015 második felében kiegészül egy versenyuszodával, ahol a hazai és nemzetközi viadalok megrendezésére alkalmas 50 méteres medence, a hozzá kapcsolódó mintegy ezerfős lelátó, állítható mélységű tanmedence, valamint wellness részleg és kiszolgáló funkciókat biztosító helyiségek kapnak helyet. Az uszoda építése jelenleg is zajlik.

Az Uponor különleges hűtési alkalmazásainak részletes termékismertetőjéért kattintson a hír alatti termékképre. Ha árajánlatot, bővebb információt vagy katalógust szeretne kérni a Uponor Épületgépészeti Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 

Termék
Cég
Központi iroda: H-1043 Budapest, Lórántffy Zsuzsanna utca 15/b.
Telefon: +36 1 203 3611
E-mail:
Web: www.uponor.hu
Uponor ügyfélszolgálat
   
   
   
Ügyfeleik bizalommal építhettek az Uponorra az elmúlt 100 évében. Az Uponor 1965 óta foglalkozik csővezeték rendszerek gyártásával, napjainkban világviszonylatban is a piacvezető gyártók közé tartozik. Értékesítési hálózata több, mint 100 országban van jelen, 4000 alkalmazottat foglalkoztat, az éves árbevétele meghaladja az 1,2 milliárd Eurót. Az Uponor több, mint 25 éve van jelen Magyarországon és nyújt ügyfelei számára felületfűtési és -hűtési, radiátoros, vízellátási, távhőellátással, zajcsillapított csatornarendszerrel, előszerelt hőközponti egységekkel, valamint helyiségszabályzással kapcsolatos megoldásokat. Alkalmazásaik rendszergaranciával kerülnek forgalomba, nagykereskedői partnereinken keresztül. Folyamatos fejlesztéseik energiahatékony termékeket eredményeznek a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés figyelembe vételével. Ügyfeleikkel, partnereikkel és munkatársaikkal egy jobb emberi környezet, fenntartható jövő kialakításán dolgoznak a minőség szem előtt tartásával.
További hírek a Padlófűtési rendszerek és kültéri felületfűtések termékkategóriában
További hírek a Hőtermelők, hőleadók, hőcserélők, kémények termékkategóriában
További hírek az Épületgépészet termékkategóriában