proidea.hu online termékinformációs katalógus

Geotermikus energiahasznosítás Mezőberényben, Uponor előszigetelt távvezeték rendszerrel


2012. október 11.

A város közintézményeiben termálvízre alapozott hőellátó rendszert építettek ki

Mezőberény Város Önkormányzata a földgáz világpiaci árának alakulását és a környezettudatos üzemeltetést szem előtt tartva úgy döntött, hogy a Környezet Energia Operatív Program keretében pályázatot nyújt be a közintézményeiben lévő földgáz alapú fűtés kiváltására és termálvízre alapozott intézményi hőellátó rendszert épít ki. A termálvízre alapozott intézményi hőellátó rendszer alapja, hogy a Mezőberény területén feltárható cca. 85-90°C vízhőmérsékletű termálvíz szolgálja ki az intézmények fűtési és használati melegvíz igényét oly módon, hogy az az intézmények földgáz felhasználását a lehető legmagasabb mértékben kiváltsa. A projekt kivitelezésében résztvevő cég az Aquaplus Kft. az Uponor Épületgépészeti Kft. előszigetelt távvezeték rendszerét választotta.

A rendszer alapadatai és felépítése:

A geotermikus energia hasznosítás alapfeltétele a megfelelő mennyiségű és hőmérsékletű termálvíz kitermelhetősége. Amennyiben a célterület hévízbeszerzési adottsága kielégíti a hőigényeket, abban az esetben megfelelő mélységű és minőségű mélyfúrású termálkúttal a szükséges hőfokú és mennyiségű termálvíz kitermelhető. Mezőberény városában a termálvíz alapú közintézményi hőellátó rendszer energiaszükségletét biztosító termálkút adatai a következők:


Megnevezés:
T-1
Talpmélység:
2003 m
Üzemben kitermelhető vízmennyiség
30 m³/h
Kitermelt vízhőfok:
88,9 °C

A rendszer működési elve:

A T-1 jelű termál termelőkútba telepített búvárszivattyú termeli ki az energiahordozó termálvizet, mely az MSZ 22116 szabvány szerint megépített DN 80-as szerelvénysoron és bekötő vezetéken keresztül a kút közvetlen közelében elhelyezett tározóba kerül a vele együtt telepített GMT típusú gázmenetesítőn keresztül.
A tározó tartály térfogata 50 m³, ahonnan a pufferelt víz gravitációs úton folyik rá a nyomásfokozó szivattyú csoportra. A nyomásfokozó szivattyúk 3 db durvaszűrőn keresztül adják ki a vizet a kétvezetékes termál vezetékhálózatra, a pillanatnyi intézményi hőelvétel szükséglet függvényében.


A rendszerbe kiadott, kezelt termálvíz hőenergiája alapvetően két körben kerül felhasználásra:
 • Termál távfűtés: termál távvezetéken keresztül a rendszerbe kapcsolt intézmények hőellátása közvetlen módon.
 • Szekunder távfűtés: távfűtési központonban primer energiahordózóként központi hőcserélő adja át a termálvíz hőenergiáját, és azt kétvezetékes zárt, nyomott rendszerben szállítja a felhasználási pontok hőközpontjaiba.
A szekunder távfűtési rendszer Uponor Ecoflex Thermo Single és Twin felxibilis, előszigetelt közvetlenül földbe fektethető maximum 95°C üzemi hőmérsékletre tervezett, PN6 nyomásfokozatú, távvezetéki rendszeren a következő épületeket látja el hőenergiával.

 • Petőfi Sándor Gimnázium kollégium
 • „A+B” épület és konyha
 • Városi közszolgáltató irodaépület és műhely
 • Szociális otthon Juhász Gyula úti épület
 • Polgármesteri Hivatal
 • Idősek klubja
 • Városi múzeum
A szekunder távfűtési rendszer a következő hőfoklépcsőkkel üzemel:
Termálvíz hőfoklépcső:
80/50°C
Távfűtési hőfoklépcső:
75/48°C
Gázkazán fűtési hőfoklépcső:
80/60°C

Termál távfűtetési rendszer épületen kívül: (DN110 csőméretig) Uponor Ecoflex Thermo Single és Twin flexibilis, előszigetelt, közvetlenül földbe fektethető, maximum 95 °C üzemi hőmérsékletre tervezett, PN6 nyomásfokozatú, távvezetéki rendszeren keresztül juttatja a termálvizet a következőkben felsorolt felhasználó intézmények felé.

Termál energiával közvetlenül ellátott intézmények:
 • Távfűtési központ gépház
 • Petőfi Sándor Gimnázium kollégium „C” épület
 • MBKÁI kollégium és technika terem
 • Családsegítő szolgálat
 • MBKÁI és PSG közös kazánház
 • Szociális otthon Puskin utcai épület
 • Művelődési ház és könyvtár
 • MBKÁI Luther téri épület
 • Városi bölcsőde, óvoda és óvoda gondnokság
A szekunder távfűtési rendszer központi hőcserélőjéről érkező lefűtött termálvíz és a direkt termál rendszer hőközpontjaiból visszatérő lefűtött termálvíz közös vezetéken jut el a visszasajtoló vízbázis gépészeti egységéhez. A visszasajtoló távvezeték D110-es szigeteletlen Uponor Pe-Xa vezeték. A víz a visszasajtoló csővezetéken keresztül a visszasajtoló puffer tartályba kerül, ahonnan gravitációs úton folyik a visszasajtoló nyomásfokozó szivattyúcsoportra. A nyomásfokozó szivattyúk átnyomják a vizet a 20/10 mikronos szűrőcsoporton, ahonnan a víz a speciális kútfejen keresztül a visszasajtoló kútba, majd onnan a termálvíz rétegbe kerül.

Miért Uponor előszigetelt távvezeték rendszer?
 • 100 m-es tekercsben is szállítható
 • nagy tapasztalat, 1985 óta több mint 30 millió méter beépített előszigetelt távvezeték
 • Pe-Xa haszoncső, oxigén diffúzió ellen védő EVOH réteggel
 • könnyű, gyors beépítés, fektetés
 • akár helyszíni műszaki segítség és projekt követés a kivitelezés ideje alatt is
Az Uponor előszigetelt csőrendszerről bővebben olvashat, ha a hír alatti termékképre kattint, amennyiben árajánlatot, egyéb információt vagy katalógust szeretne kérni az Uponor Épületgépészeti Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.

 

Termék
Cég
Székhely: H-1043 Budapest, Lórántffy Zsuzsanna utca 15/b.
Telefon: +36 1 203 3611
E-mail:
Web: www.uponor.hu
Uponor ügyfélszolgálat
   
   
   
Az Uponor 1965 óta foglalkozik csővezeték rendszerek gyártásával, mára már világviszonylatban is a piacvezető gyártók közé tartozik. A vállalat több mint 4000 alkalmazottat foglalkoztat világszerte, jelen van több mint 100 országban, az éves árbevétele meghaladja az 1 milliárd €-t. A cég több mint 20 éve nyújt ügyfelei számára sugárzó fűtési-hűtési, radiátoros, vízellátási, valamint távhőellátással kapcsolatos megoldásokat Magyarországon is. Az alkalmazások rendszergaranciával kerülnek forgalomba, nagykereskedői partnereken keresztül. Folyamatos fejlesztések energiahatékony termékeket eredményeznek, a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés figyelembevételével. Az Uponor célja a jobb emberi környezet kialakítása a minőség szem előtt tartásával.
További hírek a Közművezetékek, közművédő elemek termékkategóriában
További hírek a Mélyépítés termékkategóriában
További hírek az Építés termékkategóriában
Kulcsszavak:  Uponor  előszigetelt  távvezeték