Geotermikus energiahasznosítás Mezőberényben, Uponor előszigetelt távvezeték rendszerrel

A város közintézményeiben termálvízre alapozott hőellátó rendszert építettek ki


Mezőberény Város Önkormányzata a földgáz világpiaci árának alakulását és a környezettudatos üzemeltetést szem előtt tartva úgy döntött, hogy a Környezet Energia Operatív Program keretében pályázatot nyújt be a közintézményeiben lévő földgáz alapú fűtés kiváltására és termálvízre alapozott intézményi hőellátó rendszert épít ki. A termálvízre alapozott intézményi hőellátó rendszer alapja, hogy a Mezőberény területén feltárható cca. 85-90°C vízhőmérsékletű termálvíz szolgálja ki az intézmények fűtési és használati melegvíz igényét oly módon, hogy az az intézmények földgáz felhasználását a lehető legmagasabb mértékben kiváltsa. A projekt kivitelezésében résztvevő cég az Aquaplus Kft. az Uponor Épületgépészeti Kft. előszigetelt távvezeték rendszerét választotta.

A rendszer alapadatai és felépítése:

A geotermikus energia hasznosítás alapfeltétele a megfelelő mennyiségű és hőmérsékletű termálvíz kitermelhetősége. Amennyiben a célterület hévízbeszerzési adottsága kielégíti a hőigényeket, abban az esetben megfelelő mélységű és minőségű mélyfúrású termálkúttal a szükséges hőfokú és mennyiségű termálvíz kitermelhető. Mezőberény városában a termálvíz alapú közintézményi hőellátó rendszer energiaszükségletét biztosító termálkút adatai a következők:

Geotermikus energiahasznosítás Mezőberényben, Uponor előszigetelt távvezeték rendszerrel
Geotermikus energiahasznosítás Mezőberényben, Uponor előszigetelt távvezeték rendszerrel

Megnevezés:
Talpmélység:
Üzemben kitermelhető vízmennyiség:
Kitermelt vízhőfok:

T-1
2003 m
30 m³/h

88,9 °C

A rendszer működési elve:

A T-1 jelű termál termelőkútba telepített búvárszivattyú termeli ki az energiahordozó termálvizet, mely az MSZ 22116 szabvány szerint megépített DN 80-as szerelvénysoron és bekötő vezetéken keresztül a kút közvetlen közelében elhelyezett tározóba kerül a vele együtt telepített GMT típusú gázmenetesítőn keresztül.
A tározó tartály térfogata 50 m³, ahonnan a pufferelt víz gravitációs úton folyik rá a nyomásfokozó szivattyú csoportra. A nyomásfokozó szivattyúk 3 db durvaszűrőn keresztül adják ki a vizet a kétvezetékes termál vezetékhálózatra, a pillanatnyi intézményi hőelvétel szükséglet függvényében.

Geotermikus energiahasznosítás Mezőberényben, Uponor előszigetelt távvezeték rendszerrel
Geotermikus energiahasznosítás Mezőberényben, Uponor előszigetelt távvezeték rendszerrel

A rendszerbe kiadott, kezelt termálvíz hőenergiája alapvetően két körben kerül felhasználásra:

 • Termál távfűtés: termál távvezetéken keresztül a rendszerbe kapcsolt intézmények hőellátása közvetlen módon.
 • Szekunder távfűtés: távfűtési központonban primer energiahordózóként központi hőcserélő adja át a termálvíz hőenergiáját, és azt kétvezetékes zárt, nyomott rendszerben szállítja a felhasználási pontok hőközpontjaiba.

A szekunder távfűtési rendszer Uponor Ecoflex Thermo Single és Twin felxibilis, előszigetelt közvetlenül földbe fektethető maximum 95°C üzemi hőmérsékletre tervezett, PN6 nyomásfokozatú, távvezetéki rendszeren a következő épületeket látja el hőenergiával.

 • Petőfi Sándor Gimnázium kollégium
 • „A+B” épület és konyha
 • Városi közszolgáltató irodaépület és műhely
 • Szociális otthon Juhász Gyula úti épület
 • Polgármesteri Hivatal
 • Idősek klubja
 • Városi múzeum

A szekunder távfűtési rendszer a következő hőfoklépcsőkkel üzemel:

 • Termálvíz hőfoklépcső:
  80/50°C
 • Távfűtési hőfoklépcső:
  75/48°C
 • Gázkazán fűtési hőfoklépcső:
  80/60°C

Termál távfűtetési rendszer épületen kívül: (DN110 csőméretig) Uponor Ecoflex Thermo Single és Twin flexibilis, előszigetelt, közvetlenül földbe fektethető, maximum 95 °C üzemi hőmérsékletre tervezett, PN6 nyomásfokozatú, távvezetéki rendszeren keresztül juttatja a termálvizet a következőkben felsorolt felhasználó intézmények felé.

Termál energiával közvetlenül ellátott intézmények:

 • Távfűtési központ gépház
 • Petőfi Sándor Gimnázium kollégium „C” épület
 • MBKÁI kollégium és technika terem
 • Családsegítő szolgálat
 • MBKÁI és PSG közös kazánház
 • Szociális otthon Puskin utcai épület
 • Művelődési ház és könyvtár
 • MBKÁI Luther téri épület
 • Városi bölcsőde, óvoda és óvoda gondnokság

A szekunder távfűtési rendszer központi hőcserélőjéről érkező lefűtött termálvíz és a direkt termál rendszer hőközpontjaiból visszatérő lefűtött termálvíz közös vezetéken jut el a visszasajtoló vízbázis gépészeti egységéhez. A visszasajtoló távvezeték D110-es szigeteletlen Uponor Pe-Xa vezeték. A víz a visszasajtoló csővezetéken keresztül a visszasajtoló puffer tartályba kerül, ahonnan gravitációs úton folyik a visszasajtoló nyomásfokozó szivattyúcsoportra. A nyomásfokozó szivattyúk átnyomják a vizet a 20/10 mikronos szűrőcsoporton, ahonnan a víz a speciális kútfejen keresztül a visszasajtoló kútba, majd onnan a termálvíz rétegbe kerül.

Miért Uponor előszigetelt távvezeték rendszer?

 • 100 m-es tekercsben is szállítható
 • nagy tapasztalat, 1985 óta több mint 30 millió méter
 • beépített előszigetelt távvezeték
 • Pe-Xa haszoncső, oxigén diffúzió ellen védő EVOH réteggel
 • könnyű, gyors beépítés, fektetés
 • akár helyszíni műszaki segítség és projekt követés a kivitelezés ideje alatt is

Az Uponor előszigetelt csőrendszerről bővebben olvashat, ha a hír alatti termékképre kattint, amennyiben árajánlatot, egyéb információt vagy katalógust szeretne kérni az Uponor Épületgépészeti Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.

A hírben szereplő termékek
Uponor Ecoflex VIP Thermo fűtési csővezeték Uponor Ecoflex Thermo fűtési csővezetékek Uponor Ecoflex Varia fűtési csővezetékek Uponor Ecoflex VIP Aqua vízellátási csővezeték
 
Uponor Ecoflex előszigetelt távvezeték rendszer
8 termék

A modern Uponor távhőellátási rendszereknek a legmagasabb biztonsági, tartóssági, terhelhetőségi és energiatakarékossági követelményeknek is meg kell felelniük.
A fűtési és hűtési távhőellátási hálózatokhoz egyaránt kínálnak előszigetelt csőrendszereket. Ezek különböző épülettípusokban, így szállodakomplexumokban, ipari épületekben és különálló családi házakban is alkalmazhatók.
A távhővezetékekben különböző folyadékok, mint például fűtési-, hűtési közvetítőközegek, ivóvíz, HMV, élelmiszer, sőt még vegyszer is szállíthatók.

8 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Kategóriák
Közművezetékek, közművédő elemek
Közművezetékek, közművédő elemek
Mélyépítés
Mélyépítés
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...