proidea.hu online termékinformációs katalógus

A Tondach kerámia tetőcserepek kiválasztási szempontjai


2011. március 21.

Tetőfedéssel kapcsolatosan támasztott követelmények

A tetőfedő anyag választásánál a szakembereknek (tervezőknek és tetőfedőknek) több szempontból szükséges mérlegelniük, hogy milyen cserép kerüljön a házra. Ezen döntést erősen befolyásolják az adott termékek műszaki és fizikai paraméterei, de fontos döntési szempont az adott cserép esztétikai megjelenése, mert a tető a ház koronája és az építkezés befejezte után is megmarad természetes, eredeti állapotában. Mindezen szempontok figyelembevételével nagyon fontos, hogy mit választunk, mert választásunk eredményeként a ház a környezetében generációkon keresztül meghatározó és bizonyos szempontból örök lesz. Uralni fogja a ház és környezete arculatát. Ezek után felvetődik a kérdés, miért éppen égetett kerámia tetőcserép legyen a tervezett illetve befedendő házon? Melyek azok a döntési okok melyek alapján előnyben részesítsem az égetett agyag (kerámia) tetőcserepet?
TONDACH kerámia tetőcserepek
A tetőfedéssel kapcsolatosan támasztott követelmények a következők. A tetőfedő anyag mindig legyen:
 
 • csapadékbiztos és jó vízelvezető tulajdonságú
   
  A kerámia tetőcserepek vízzáró hornyainak illetve a duplafedésnek köszönhetően teljes vízzárást és széllel szembeni ellenállást tesznek lehetővé még a legnagyobb viharokban is. A szél ellen a cserép kialakításánál lehet védekezni: könnyű formázhatósága révén úgy alakíthatóak az egyes típusok, hogy nemcsak a mellettük fekvőkhöz kapcsolódnak, hanem az alattuk és felettük elhelyezkedőkhöz is. Ha a rögzítésre vonatkozó szabályokat betartja az építő, biztos védelmet nyújt hosszútávon is.
 • fagyálló
   
  Környezetbarát gyártási technológia révén lélegző, porózus szerkezet alakul ki. A kerámiacserepek kiégetett anyaga kapilláris szerkezetű, melynek köszönhetően a nedvességet felveszik és azt gyorsan le is adják, ezért fagyállóak és légáteresztőek. A kerámiatető - más tetőfedő anyagokkal szemben - lélegzik, átszellőzik, így nyáron a tetőtér nem melegszik fel annyira, míg télen kevésbé hűl le.
 • a mechanikai hatásokkal szemben ellenálló
   
  A külső hatások közé sorolandó a hőhatás. Az éves hőingadozás mértékét tekintve ennek figyelembe vételére bizony szükség van. A nyári melegben a cseréptető akár 80 C° is lehet, míg télen Magyarországon - 30 C°-ot mérve a hőmérsékletingadozás már 110 C°. Mindez meg sem kottyan a kerámiacserépnek, hiszen 950-1050 C°-on égetik készre. Pontosan ez adja azt a tulajdonságát is, hogy nem éghető, ezért megfelel a magas tűzállósági fokozatú épületekhez is. Az égetett kerámiának nemcsak káros anyag kibocsátása nincs, de melegség és komfortosság érzetét kelti.
 • kis felülettömegű
   
  A kerámiacserepek agyag alapanyagukból adódóan könnyűek. Ennek köszönhetően takarékosabb anyagfelhasználással tudunk megfelelő tetőszerkezetet építeni, amely olcsóbb és kiváló statikai állékonyságot biztosít. A termékek felrakása egyszerű és gyors.
 • könnyen javítható és karbantartható
   
  Könnyű kezelhetőség, egyszerű kiselemes fedés. Javításoknál és állagmegőrzéseknél gyors és könnyű munkát igényel.
 • tűzálló
   
  A kerámia anyagából eredően tűzálló és nem éghető. Robbanás biztos, mivel robbanás esetén szabad hasadó felületet biztosít a kiselemes tulajdonsága miatt.
 • tartós és korrózióálló
   
  Az égetett kerámiacserép több olyan lényeges tulajdonsággal bír, melyeket más tetőfedőanyagoknál nem lehet egyszerre megtalálni. Mivel a kerámiacserép természetes anyagból, tradicionális technikával készül, így nincs szükség speciális felületkezelésre annak érdekében, hogy a maximális időtállóság, és a környezeti hatásokkal szembeni ellenállóság biztosítva legyen. A kerámia tetőcserepek mesterséges bevonatot, védőréteget nem tartalmaznak.
 • biztosított a tartozékrendszere
   
  Átfogó tetőfedési rendszerek (alapcserepek + kerámia kiegészítők+ nem kerámia kiegészítők), mely biztosítja a korrekt csomóponti megoldások kialakítását.
 • gazdaságos
   
  Hosszú élettartam, bizonyítottan kb. 80-100 év: számos esetben generációkon keresztül szolgálnak és biztosítják az értékmegőrzést, az állandóságot. Újrafelhasználható: ezek a termékek élettartamuk során többször újra felhasználhatóak.
 • esztétikus és biztosítsa a kívánt építészeti hatást
   
  Minden ízléshez és építészeti stílushoz esztétikusan illeszkedik. Széles formaválaszték (mintegy 31-féle forma). A kerámia cserepek nincsenek mesterséges adalékokkal, műfestékekkel színezve. A téglavörös szín az égetés során alakul ki, természetesen az agyag összetételétől függő árnyalattal. A színválaszték gazdag. A színvilágnak csak a képzelet szab határt, hiszen ezek a kerámiacserepek a téglavörösön kívül választhatóak több színben, mert mázakkal, engóbbal ma már modern technológia felhasználásával nagy választék előállítása lehetséges.
 • sokoldalú
   
  Felújításokhoz, átépítésekhez, új építésekhez alkalmazható, legyen szó tetőfelújításról, tetőtér-beépítésről vagy új építésű háztetőről, a kerámiacserép alkalmazhatósága rendkívül széles körű. Műemlékek rekonstrukciójához megoldásokat és különböző típusú termékeket nyújt. (antikolt színű tetőcserepek illetve óvárosi típusú tetőcserepek) Egyes kerámiacserepek alátéthéjazattal már 12°-os tetőhajlásszögtől felrakhatóak.
 • vegyi hatásoknak ellenálló
   
  A kerámia tetőcserép saválló (pl. savas eső) és lúgálló (pl. madárpiszok nem fakítja ki).
 • BOLERO nagyméretű tetőcserép
  Tangó+ nagyméretű tetőcserép
  TWIST nagyméretű tetőcserép
  RUMBA nagyméretű tetőcserép
  TONDACH kerámia tetőcserepek
  Az ember és a természet elválaszthatatlan egységet alkot. Az élet minden területén hódít a természetesség, a természetes anyagok használata. Fontos szempont, hogy milyen környezetben élünk, milyen anyagokkal vesszük körbe magunkat. A környezetünkben megtalálható természetes anyagok, mint a fa, a kő, a homok, az agyag, a tégla, a kerámia tetőcserép, a növények, a nád segítségével természetközeli, harmonikus otthont alakíthatunk ki. Lakókörnyezetünkkel szemben mára alapvető elvárássá vált, hogy az ne legyen sugárzó és mérgező. Manapság a környezet védelme és a hosszú élettartam jogos elvárás a tetőfedő anyagokkal szemben is. Magyarországon a háztetők zömét hagyományos égetett kerámia tetőcserepekkel fedik, ezek között 85.000.000 m²-t a TONDACH kerámia cserepek adják.

  A TONDACH Magyarország Zrt. új nagyméretű XXL cserepei, úgymint TWIST, BOLERO, RUMBA és a TANGÓ+ a következő újdonságokat képviselik a tetőcserepek világában:
   
 • új dimenzió a tetőfedésben
 • újra értékelt hagyomány
 • az új nagyméretű cserép - a kerámia reformkora

 • A nagyformátumú tetőcserepek egy magasabb minőségi osztályt képviselnek a tetőcserepek világában, ezek mind formailag, mind belső tartalmukat tekintve kiváló építési termékek.
  Csúcskategóriát képviselnek a tetőfedő anyagok között, ezért az áraik is egy magasabb kategóriába tartoznak. Magasabb minőség, még kedvezőbb ár-érték arány! A lehető legjobb minőséget kapja a vevő a pénzéért. Kiváló termék elérhető áron!

  A TONDACH Magyarország Zrt. a Várépítő Pályázat termékfelajánlója.

  A kerámia tetőcserepekkel kapcsolatban további információért kattintson a hír alatti termékképre, ha árajánlatot, részletes információt vagy katalógust szeretne kérni a TONDACH Magyarország Zrt. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
   

  Termék
  Cég
  Székhely: H-1119 Budapest, Bártfai u. 34.
  Telefon: +36 1 464 7030
  Fax: +36 1 203 9988
  E-mail:
  Web: www.wienerberger.hu
     
     
     
     
     
  A Wienerberger Konszern a világ legnagyobb téglagyártója és tartja európai vezető pozícióját a műanyag csövek, tetőrendszerek és térburkoló kövek gyártása területén is. A Wienerberger Téglaipari Részvénytársaságot 1990-ben alapította meg - magyar partnerek bevonásával - az osztrák Wienerberger-konszern, amelynek eltökélt szándéka volt, hogy elismert technológiáját és termékeit egész Közép-Kelet-Európában meghonosítsa, mégpedig mindenütt helyi gyártás révén.
  Márkanevek: Porotherm, Tondach, Terca
  Hír
  Várépítő Pályázat 2011 eredményhirdetés
  2011.06.09    
  További hírek a Tetőcserepek termékkategóriában
  További hírek a Tetők, homlokzatok termékkategóriában
  További hírek az Építés termékkategóriában
  Kulcsszavak:  Tondach  tetőcserép  kerámia  cserép  Twist  Bolero  Rumba  Tangó+  XXL  nagyméretű