Tetők jövőbemutató hőszigetelése

A Bachl tecta-PUR termékcsalád minden tető esetén optimális megoldást kínál

Az egyre szűkülő fosszilis energiahordózó készletek, a folyamatosan növekvő energiaárak, a szigorodó hőszigetelési követelmények (a magyarországi hőtechnikai előírások az elmúlt 20év alatt közel 40%-al szigorodtak) mára oda vezettek, hogy tetőink hőszigetelő képességét a kétszeresére kellene növelni.

Fokozott hőszigetelés eléréséhez kedvezőbb hőszigetelési jellemzőkkel rendelkező termék és hőhídmentes beépítési mód szükséges. A fa tartószerkezet akár 12-szer rosszabb hőszigetelő hatással bír, mint a korszerű hőszigetelő anyagok. Hagyományos "csak" szarufák között elhelyezett hőszigeteléssel kialakított tetőszerkezet hővesztesége akár a 40-50%-ot is elérheti, függően a szerkezeti kialakítástól. PIR keményhab táblák szarufák feletti elhelyezésével a fa tartószerkezet okozta hőhidak elkerülhetők. A PIR táblák szarufák feletti elhelyezésével megszakítások nélküli, összefüggő, homogén, hőhídmentes hőszigetelő réteg hozható létre a tetőkben, az eddig megszokott szigetelőanyag vastagságoknál vékonyabb réteggel. Nézzünk meg néhány jellemző hőátbocsátási tényezőhöz tartozó hőszigetelő anyag vastagságot.

Magastetőkre vonatkozó hőtechnikai követelmények
(U-érték)
hőszigetelő anyag vastagságok (cm): szálas anyag1 / PIR2
hazai jellemző érték /2006/ (U<0,25 W/m²K) 18-22 / 8
alacsony energiafelhasználási szint (U<0,15 W/m²K) 30-35 / 14
passzívház kívánatos érték (U<0,10 W/m²K) <45 / 22
1 - szarufák közé és alá berakva
2 - szarufák fölött fektetve

A táblázat soraiból kiolvasható, hogy jelentős különbségek adódnak az alkalmazott hőszigetelőanyag vastagságok tekintetében, mely egyrészt a hőhíd- és hőveszteség mentes szerkezeti kialakításnak, másrészt a PIR táblák kimagasló hőszigetelő tulajdonságának köszönhető. Hagyományos szerkezeti kialakítással és kb. 20 cm anyagvastagsággal - a nemzetközi viszonylatban cseppet sem szigorú - magyar TNM rendelet követelményei teljesíthetőek, míg ugyanezen vastagságú PIR keményhab táblák szarufák feletti elhelyezésével a legszigorúbb, passzívházakra vonatkozó előírások is elérhetőek.
Az alufólia kasírozású PIR táblák tűzvédelmi osztályba való besorolása: D s1 d0, vagyis a hagyományos műanyag termékeknél (keményhabok, fóliák, szalagok, stb.) kedvezőbb a besorolása, továbbá füstképződés (s1) és égvecsepegés (d0) szempontjából is legkedvezőbb csoportba tartozik. Rétegrendi kialakítástól függően a teljes szerkezet REI 30 perces tűzállósági határértékkel rendelkezik.
A tecta-PUR termékcsalád tetőket hőburokként körülölelő, a változó igényekhez mindenben igazodó téli-nyári hővédelmet biztosító megoldást kínál. A PIR táblák mindkét oldalán alufólia kasírozás (társított réteg) található, mely télen a belső térből távozó meleg hősugarakat tartja vissza, nyáron pedig visszaveri a külső napsugárzást. Az előbb említetteken túl a felső oldalon alátétfóliának megfelelő, átlapolható és öntapadócsíkkal ellátott réteg található, mely megfelelő vízzáróságot biztosít tetőnk számára, így további fóliarétegek beépítésére nincs szükség. Épületeink igen eltérő tetőkialakítása, dőlésszöge, földrajzi elhelyezkedése különböző műszaki tulajdonságú alátétfóliák alkalmazását teszi szükségessé. A hagyományos tetők sokszor átlapolás nélküli, belógó alátétfóliáival szemben a termékcsalád alapeleme (tecta-PUR 022) is lényegesen nagyobb védelmet biztosít a sík felületű ("belógás mentes") 10ncm-es átlapolással és azok mentén öntapadócsíkkal rendelkező fedőfóliájával. Fokozott vízzárósági követelmények esetén a PIR táblák felső oldali fedőrétege egy bitumenes lemez (tecta-PUR Polymer), mely még enyhe tetődőlésszög esetén is meggátolja nedvesség bejutását a szerkezetbe. Extrém szélviszonyok esetén a teljes felületen leragasztott alátétfóliával rendelkező tecta-PUR Extrem termék a megoldás. A PIR panelek nagy táblaméretének (2,50 m² x 1,25 m²), a felületfolytonos fektetésnek és az éleknél egymásba tolható nútféderes (csaphornyos) kialakításnak köszönhetően még az elemek fektetése is hőhídmentesen történik. A kiváló hőszigetelési képességen (λ=0,022 W/mK), a hőhídmentes kialakításon túl, a poliuretán nedvességre érzéketlen (zártcellás sejtszerkezet), alak- és mérettartó, évtizedek múlva sem zsugorodik, vetemedik.

Szarufák felett elhelyezett PIR keményhab elem, lépcsős élképzéssel, alátétfóliával ellátva (tecta-PUR 022)
Tetők jövőbemutató hőszigetelése
Szarufák felett elhelyezett PIR keményhab elem, lépcsős élképzéssel, alátétfóliával ellátva (tecta-PUR 022)

Szarufák felett elhelyezett PIR keményhab táblák rögzítése csavarokkal, ellenlécen keresztül
Tetők jövőbemutató hőszigetelése
Szarufák felett elhelyezett PIR keményhab táblák rögzítése csavarokkal, ellenlécen keresztül

Fokozott vízzáróságot biztosító bitumenes fedőfóliával rendelkező PIR tábla (tecta-PUR Polymer)
Tetők jövőbemutató hőszigetelése
Fokozott vízzáróságot biztosító bitumenes fedőfóliával rendelkező PIR tábla (tecta-PUR Polymer)

Egyedi, természetes belső tér, szarufák feletti hőszigetelésnél
Tetők jövőbemutató hőszigetelése
Egyedi, természetes belső tér, szarufák feletti hőszigetelésnél

Felújítás - meglévő hőszigetelésre hőhídmentesen felhelyezett PIR táblák (tecta-PUR HD-plus)
Tetők jövőbemutató hőszigetelése
Felújítás - meglévő hőszigetelésre hőhídmentesen felhelyezett PIR táblák (tecta-PUR HD-plus)

Koporsófödémek hőhídmentes hőszigetelése PIR lapokkal
Tetők jövőbemutató hőszigetelése
Koporsófödémek hőhídmentes hőszigetelése PIR lapokkal

Rétegrendi kialakítás (belülről kifelé): szarufa, deszkázat, párazáró fólia, tecta-PUR táblák (kasírozásokkal), ellenléc (rögzítőcsavarokkal), tetőléc, tetőcserepek.
A lapokat az előzetesen felhelyezett belső oldali párazárást biztosító fóliára fektetjük. A rögzítés az ellenlécen és a PIR táblákon keresztül menő, méretezett csavarokkal a szarufához történik. A szarufákon kívüli hőszigetelés kitűnő lehetőséget kínál a belső látszó faszerkezetek (szarufa, deszkázat, stb.) természetességének megmutatására, illetve variálható, egyedi belső felületek hozhatók létre.
Az esztétikai előnyökön túl a szarufák feletti hőszigetelés páratechnikai szempontból a prevenció elvén alapul, azaz nem a szerkezetbe bejutó nedvességet próbálja meg kijuttatni a szerkezetből, hanem meg sem engedi annak bejutását. Mindez a szerkezeti kialakításon túl a PIR zártcellás sejtszerkezetének és kétoldali alufólia kasírozásnak köszönhető. A szarufák és egyéb fa tartószerkezeti elemek a belső, párazáró fóliával védett, szinte állandó hőmérsékletű és nedvességtartalmú lakótérben helyezkednek el, így élettartamuk többszöröse a hagyományos bezárt faszerkezetű tetőkénél.
Külön rendszerelem használatos felújítások esetén (tecta-PUR HD-plus), az itt alkalmazandó táblák - speciális páraáteresztő kasírozásainak köszönhetően - lehetővé teszik a meglévő, szarufák közötti hőszigetelésben és a szarufában lévő nedvesség páravándorlását.
A megoldás szintén a külső síkon történő táblafektetésen alapul, azaz minden munkafázis a külső sík felöl történik, ami a hőszigetelés fokozásán kívül további előnyökkel jár:

  • töredezett, hiányos tetőcserepek javítása, cseréje,
  • töredezett, hiányos tetőlécek javítása, cseréje,
  • a PIR hőszigetelő elem részeként (társított réteg) páraáteresztő fólia kerül beépítésre alátétfóliaként,
  • megfelelő átszellőztetett légréteg alakítható ki,
  • biztosítható a tető légtömörsége,
  • 5 cm PIR tábla beépítésével akár felére csökkenthető a tető fűtési energiaigénye,
  • a teljes kivitelezés alatt megbontatlan a belső tér, vagyis a teljes felújítás időtartamáig lakható marad épületünk.

A PIR táblák kimagasló szilárdsági paramétereinek köszönhetően lehetővé teszik a táblák alátámasztás nélküli fektetését (nem szükséges a felület lécezése, deszkázása) közvetlenül a szarufákra. A munkafázisok nem járnak a belső tér megbontásával, így a tetőtér folyamatosan használható a teljes kivitelezés alatt.
Fokozott hangszigetelési követelmények elérése érdekében a PIR táblák alsó oldalára speciális formára nyomott EPS (tecta-PUR dB plus-PS) vagy nagy testsűrűségű kőzetgyapot (tecta-PUR dB plus-MF) vagy speciális préselt faőrlemény lap (tecta-PUR HF) kerül kialakításra.
Magastetők esetén egyre szélesebb körben terjedő koporsófödémes technológiához (ferde síkon elhelyezkedő vasbeton zárófödém) is szervesen illeszthető a tecta-PUR termékcsalád. A koporsófödémeknek a vasbeton nyújtotta magas testsűrűség fokozott hőtároló tömeget jelent, mely magasabb komfortfokozatot biztosít tetőterünk számára, a nyári túlzott mértékű felmelegedés ellen, emellett megnövelt hangszigetelést is ad. Biztonsági szempontból is kedvezőbb, hiszen tűzvédelmileg előnyösebb a hagyományos ácsolt faszerkezeteknél, továbbá földrengésbiztos kialakítást eredményez. A hőhídmentesség elvei itt is érvényesülnek, vagyis a vasbeton födémre közvetlenül, megszakítások nélkül kerülnek elhelyezésre az elemek. A beépítés lépései megegyeznek a hagyományos faszerkezetű tetőkével, azonban rögzítéshez speciális műnyagperselyes dübeleket kell használni.
A tecta-PUR termékcsalád minden tető esetén optimális megoldást kínál, legyen szó egy egyszerű családi házról vagy akár egy alacsony dőlésszögű, szélsőséges időjárási viszonyoknak kitett fokozott hőszigetelésű passzívházról.

A hírben szereplő termékek
BACHL tecta-PUR 022 új építésű magastetők szarufák feletti hőszigetelése
 
BACHL tecta-PUR 022 új építésű magastetők szarufák feletti hőszigetelése

Kétoldali alufólia kasírozása és csaphornyos élképzése előnyös az optimális téli-nyári hővédelem és a hőhidak elkerülése érdekében. Kimagaslóan hatékony hőszigetelés vékonyabb rétegvastagsággal is.

CAD
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
Tovább
Termék kártya
BACHL tecta-PUR HD-plus magastetők szarufák feletti kiegészítő hőszigetelése
 
BACHL tecta-PUR HD-plus magastetők szarufák feletti kiegészítő hőszigetelése

Kétoldali perforált üvegfátyol kasírozásának köszönhetően páraáteresztő, így meglévő szarufák közötti vagy alatti hőszigeteléssel kombinálható. A táblák körbefutó csaphornyos élképzése előnyös a hőhidak elkerülése érdekében.

CAD
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
Tovább
Termék kártya
BACHL tecta-PUR Polymer alacsony hajlásszögű tetők szarufák feletti hőszigetelése
 
BACHL tecta-PUR Polymer alacsony hajlásszögű tetők szarufák feletti hőszigetelése

Kétoldali alufólia kasírozása és csaphornyos élképzése előnyös az optimális téli-nyári hővédelem és a hőhidak elkerülése érdekében, továbbá bitumenes fedőfóliája fokozott vízzáróságot biztosít. Kimagaslóan hatékony hőszigetelés vékonyabb rétegvastagsággal is.

CAD
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
Tovább
Termék kártya
Kategóriák
Polietilén, poliuretán és poliészter szigetelések
Polietilén, poliuretán és poliészter szigetelések
Hőszigetelések, hangszigetelések
Hőszigetelések, hangszigetelések
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...