proidea.hu online termékinformációs katalógus

Tetőfedés műemléki környezetben


2012. szeptember 10.

A műemléki tetőkre jellemző formák kivitelezésére a hódfarkú tetőcserép a legalkalmasabb

Műemlékvédelem alatt álló épületek felújítása során kérdéses, hol találni az épület jellegéhez igazodó, az újszerűséget kerülő tetőfedő anyagot. A műemlékes szakemberek véleménye is megoszlik e kérdésben, de természetes törekvésük, hogy az eredetihez közelítő anyagokat, megoldásokat válasszanak.
A műemléki tetők felújításához gyakran még a szakemberek is óvatos kézzel és a múlt iránti tisztelettel nyúlnak. Nehézkes felkutatása miatt egyre kevésbé jelenthet jó megoldást az eredeti fedési anyaggal azonos bontott cserép alkalmazása, de ami talán még ennél is nagyobb probléma, hogy a bontott cserepek ismételt felhasználása a vízzáróság tekintetében magasabb igényt támaszt az alszerkezettel szemben. Ez gyakran meg sem oldható megnyugtatóan.
Új gyártású tetőcserép mellett szóló érv a korszerű technológiával készülő termékek fagyállósága, vízzárósága, hosszú élettartama, színtartóssága, amelyeket a műemléki épületek esetén sem lehet figyelnem kívül hagyni.
Műemléki épületekre jellemző formavilág újjáélesztésre, a jellegzetes ívek, kúpok fedésére, un. Napóleon ablak elkészítésére, vagy a tipikus kolostorfedés elkészítésére szinte kizárólag hódfarkú tetőcserép használható. Nem csupán azért, mert a feladat az eredeti állapot helyreállítása, hanem mert a műemléki tetőkre jellemző formák kivitelezésére ez a típusú cserép a legalkalmasabb.
Az örök klasszikus a hódfarkú tetőcserép

A tradicionális formavilágot képviselő hódfarkú kerámia tetőcserép, hagyományos méretben (18x38 cm) félköríves vágásával a műemlék épületek kedvelt tetőfedő anyaga. A természetes vörös alapszín és a kerámiára jellemző földszínek mellett a legváltozatosabb árnyalatokban szolgálja a történelmi környezetben álló épületek tetőinek helyreállítását.
A jellegzetes karcsú, visszafogottan elegáns forma, a natúr vörös szín és a nemes engóbozás műemléki hangulatú felületet hoz létre a tetőn. A hódfarkú Klassik, Ambiente és Kera-Biber tetőcserepek egyedülálló módon hétféle vágási formában és ötféle felülettel állnak rendelkezésre, emellett a színek zavarba ejtő kavalkádjából válogathatunk. Természetesen a hódfarkú és hornyolt termékek között is megtalálhatóak a Nuance, engóbozott és a csak a hódfarkú kollekciót gazdagító Exkluzív Nuance cserepek. A Noblesse, a kétrétegű üvegmázas termékek tipikusan a műemlékek helyreállítása és történelmi környezetben álló épületek közkedvelt terméke. A klasszikus hódfarkú tetőcserepek kettős- illetve lovagfedési (más néven koronafedési) módban rakhatóak, de íves tetőfelületek felújítására is egyszerűen alkalmazhatóak.
A Creaton kifejezetten műemléképületek felújítására kifejlesztett, speciális antikolt és a műemléki környezetbe illeszkedő tetőcserepei kerülik a művi látszatot, mégis minden műszaki követelménynek megfelelnek majd azok a tetők, amelyek múltunk örökségét hivatottak az időjárás viszontagságai elől megvédeni.
Az 1150-1200°C között hőfokon égetett, jellegzetes enyhén tarka tónusú, tömör anyagszerkezetű Creaton Kera hódfarkú kerámia tetőcserép különböző, műemléki hatást keltő színváltozata - a natúrvöröstől a kékesre égetettig - egységes antik hatású fedésképet biztosít. A cserép vízfelvétele mindössze 3-6%.
A viharállóság a műemlékek esetén is fontos

Az elmúlt évek viharos időjárása sokak figyelmét ráirányította a tetők vihar elleni védelmének fontosságára. Ez a műemlékek esetén is kiemelt fontossággal bír, tekintettel arra, hogy gyakran a tető felújítása az egyetlen eszköz, amellyel múltunk egy darabjának védelméről gondoskodhatunk.
A viharálló tetők építése az erre figyelemmel lévő tervezéssel kezdődik és a gondos kivitelezéssel folytatódik. Emellett persze a hosszú távon tartós és valóban ellenálló tető megépítéséhez nyújtanak biztos műszaki megoldást a Creaton által kifejlesztett és szélcsatornában tesztelt különböző rögzítési technológiák pl. viharkapcsok.
Hornyolt tetőcserepek

A hódfarkú klasszik tetőcserépen túl a Creaton hódfarkú- és hornyolt tetőcserepeinek választékában számos, a műemlékek és történelmi környezetben álló épületek felújítására alkalmas cserép található. A Hortobágy és Róna márkanéven forgalmazott tetőcserepeket grandiózus színskála, az egyedi vágási formák és különböző felületi kialakítások jellemzik.
A hornyolt tetőcserép az egyszeres fedést lehetővé tevő hódfarkú tetőcserép továbbfejlesztett változata. Kiemelkedő előnye az egyszeres fedés biztonságát növelő oldalsó hornyolás, amelya a szélsőséges időjárás hatásaival szemben ellenállóvá teszi a tetőt.
A Hortobágy szegmens vágású cserép bordázott felülete markáns, rusztikus felületi hatást ad. A Róna cserép egyenes és szegmensvágással is elérhető, a felújítások gyakran használt cserepe.


A Creaton tetőcserepekkel kapcsolatban további információért kattintson a hír alatti termékképre, ha árajánlatot, bővebb információt vagy katalógust szeretne kérni a Creaton Hungary Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 

Cég
Székhely: H-8960 Lenti, Cserépgyár u. 1.
Telefon: +36 92 551 550
E-mail:
Web: www.creaton.hu
   
   
   
   
A CREATON csaknem 120 éves hagyományokkal rendelkező vállalat. „Creatívat agyagból” ez a cég célkitűzése, amit természetközeli módon és egyúttal igényesen, nagy hozzáértéssel, minőségi normáknak megfelelően valósítanak meg. A CREATON első külföldi gyárát Európa egyik legjobb nyersanyaglelőhelyének közepén, a magyarországi Lentiben alapította meg.
További hírek a Tetőcserepek termékkategóriában
További hírek a Tetők, homlokzatok termékkategóriában
További hírek az Építés termékkategóriában
Kulcsszavak:  creaton  hódfarkú  tetőcserép  tetőcserepek  műemléki  környezet  tető  tetőfedés  klassik  ambiente  kera-biber  nuance  noblesse  róna  hortobágy