Tetőfedés műemléki környezetben

A műemléki tetőkre jellemző formák kivitelezésére a hódfarkú tetőcserép a legalkalmasabb

Műemlékvédelem alatt álló épületek felújítása során kérdéses, hol találni az épület jellegéhez igazodó, az újszerűséget kerülő tetőfedő anyagot. A műemlékes szakemberek véleménye is megoszlik e kérdésben, de természetes törekvésük, hogy az eredetihez közelítő anyagokat, megoldásokat válasszanak.
A műemléki tetők felújításához gyakran még a szakemberek is óvatos kézzel és a múlt iránti tisztelettel nyúlnak. Nehézkes felkutatása miatt egyre kevésbé jelenthet jó megoldást az eredeti fedési anyaggal azonos bontott cserép alkalmazása, de ami talán még ennél is nagyobb probléma, hogy a bontott cserepek ismételt felhasználása a vízzáróság tekintetében magasabb igényt támaszt az alszerkezettel szemben. Ez gyakran meg sem oldható megnyugtatóan.
Új gyártású tetőcserép mellett szóló érv a korszerű technológiával készülő termékek fagyállósága, vízzárósága, hosszú élettartama, színtartóssága, amelyeket a műemléki épületek esetén sem lehet figyelnem kívül hagyni.
Műemléki épületekre jellemző formavilág újjáélesztésre, a jellegzetes ívek, kúpok fedésére, un. Napóleon ablak elkészítésére, vagy a tipikus kolostorfedés elkészítésére szinte kizárólag hódfarkú tetőcserép használható. Nem csupán azért, mert a feladat az eredeti állapot helyreállítása, hanem mert a műemléki tetőkre jellemző formák kivitelezésére ez a típusú cserép a legalkalmasabb.
Galéria
Galéria
Az örök klasszikus a hódfarkú tetőcserép

A tradicionális formavilágot képviselő hódfarkú kerámia tetőcserép, hagyományos méretben (18x38 cm) félköríves vágásával a műemlék épületek kedvelt tetőfedő anyaga. A természetes vörös alapszín és a kerámiára jellemző földszínek mellett a legváltozatosabb árnyalatokban szolgálja a történelmi környezetben álló épületek tetőinek helyreállítását.
A jellegzetes karcsú, visszafogottan elegáns forma, a natúr vörös szín és a nemes engóbozás műemléki hangulatú felületet hoz létre a tetőn. A hódfarkú Klassik, Ambiente és Kera-Biber tetőcserepek egyedülálló módon hétféle vágási formában és ötféle felülettel állnak rendelkezésre, emellett a színek zavarba ejtő kavalkádjából válogathatunk. Természetesen a hódfarkú és hornyolt termékek között is megtalálhatóak a Nuance, engóbozott és a csak a hódfarkú kollekciót gazdagító Exkluzív Nuance cserepek. A Noblesse, a kétrétegű üvegmázas termékek tipikusan a műemlékek helyreállítása és történelmi környezetben álló épületek közkedvelt terméke. A klasszikus hódfarkú tetőcserepek kettős- illetve lovagfedési (más néven koronafedési) módban rakhatóak, de íves tetőfelületek felújítására is egyszerűen alkalmazhatóak.
A Creaton kifejezetten műemléképületek felújítására kifejlesztett, speciális antikolt és a műemléki környezetbe illeszkedő tetőcserepei kerülik a művi látszatot, mégis minden műszaki követelménynek megfelelnek majd azok a tetők, amelyek múltunk örökségét hivatottak az időjárás viszontagságai elől megvédeni.
Az 1150-1200°C között hőfokon égetett, jellegzetes enyhén tarka tónusú, tömör anyagszerkezetű Creaton Kera hódfarkú kerámia tetőcserép különböző, műemléki hatást keltő színváltozata - a natúrvöröstől a kékesre égetettig - egységes antik hatású fedésképet biztosít. A cserép vízfelvétele mindössze 3-6%.
Galéria
A viharállóság a műemlékek esetén is fontos

Az elmúlt évek viharos időjárása sokak figyelmét ráirányította a tetők vihar elleni védelmének fontosságára. Ez a műemlékek esetén is kiemelt fontossággal bír, tekintettel arra, hogy gyakran a tető felújítása az egyetlen eszköz, amellyel múltunk egy darabjának védelméről gondoskodhatunk.
A viharálló tetők építése az erre figyelemmel lévő tervezéssel kezdődik és a gondos kivitelezéssel folytatódik. Emellett persze a hosszú távon tartós és valóban ellenálló tető megépítéséhez nyújtanak biztos műszaki megoldást a Creaton által kifejlesztett és szélcsatornában tesztelt különböző rögzítési technológiák pl. viharkapcsok.
Hornyolt tetőcserepek

A hódfarkú klasszik tetőcserépen túl a Creaton hódfarkú- és hornyolt tetőcserepeinek választékában számos, a műemlékek és történelmi környezetben álló épületek felújítására alkalmas cserép található. A Hortobágy és Róna márkanéven forgalmazott tetőcserepeket grandiózus színskála, az egyedi vágási formák és különböző felületi kialakítások jellemzik.
A hornyolt tetőcserép az egyszeres fedést lehetővé tevő hódfarkú tetőcserép továbbfejlesztett változata. Kiemelkedő előnye az egyszeres fedés biztonságát növelő oldalsó hornyolás, amelya a szélsőséges időjárás hatásaival szemben ellenállóvá teszi a tetőt.
A Hortobágy szegmens vágású cserép bordázott felülete markáns, rusztikus felületi hatást ad. A Róna cserép egyenes és szegmensvágással is elérhető, a felújítások gyakran használt cserepe.


A Creaton tetőcserepekkel kapcsolatban további információért kattintson a hír alatti termékképre, ha árajánlatot, bővebb információt vagy katalógust szeretne kérni a Creaton Hungary Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.

Kapcsolódó hírek

Történelmi épületek rehabilitációja, városmegújítás
Új helyszínen a szombathelyi állomás
Történelmi épületek rehabilitációja, városmegújítás

Kategóriák

Tetőcserepek
Tetőcserepek
Tetők, homlokzatok
Tetők, homlokzatok
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...