proidea.hu online termékinformációs katalógus

A tartós tető kialakításának műszaki megoldásai


2013. április 11.

Creaton kiegészítő elemek

A tető nem látványos része az alszerkezet, a tető tartósságának egyik kulcsa. Ha egy több emberöltőnyi élettartammal bíró fedőanyag, a kerámia tetőcserép mellett döntött a megrendelő, és az egy gyenge, vagy nem kellően felújított alszerkezetre kerül, néhány év múlva gondot okozhat, és a munkával kapcsolatos reklamációhoz vezethet.

A tető az épület külső hatásoknak leginkább kitett felülete: a ma már nem ritka, szinte szélsőségesnek is nevezhető hőmérsékleti változások erodáló hatása, a csapadék különböző formája, a szél, a pára, a különböző terhelések, vegyi és biológiai hatások nap mint nap "támadják" a felületet.
Alapigazság, hogy minél laposabb egy tető, annál nagyobb az esélye a beázásnak, így a kis hajlásszögű tetők felújítása esetén sokkal körültekintőbb kivitelezésre van szükség. Emellett könnyű belátni, hogy egy kis önsúlyú tetőhéjazat az erős szél számára kisebb kihívást jelent, mint a nagyobb súlyú kerámia tetőfedő anyag. Tévhit, hogy az ácsszerkezet teherhordó képességének méretezését a fedőanyag súlya határozza meg. Ez a tévhit gyakran befolyásolja a tetőfelújítást latolgatók termékválasztását. Jóllehet a legkönnyebb és legnehezebb súlyú tetőfedő anyag között jelentős eltérés is lehet, az szinte elhanyagolható a tetőt érő szél- és hóteherhez képest. A tető ugyanis szélben-hóban fog tönkremenni: a hó mintegy 2,5, a szél 3,5 szeres terhelést jelent az átlagos fedési súlyhoz képest, így utóbbi nem befolyásolja jelentős mértékben a szerkezetet. Minél nagyobb a fedéshez használt anyag mérete, annál jobban terheli a szerkezetet a szél, mivel a légáramlat az elemek között nem tűnik el.
A szép látvány és a tökéletes műszaki megoldások egyik záloga a kerámia tetők építéséhez rendelkezésre álló kerámia alapanyagú kiegészítők sora, amelyek a tetőcserepekhez hasonlóan csak természetes anyagok felhasználásával készülnek, és azokhoz hasonlóan hosszú élettartamúak.

Nézzük, melyek a ritkán megfogalmazódó, de a tető tartósságát nagyban befolyásoló tényezők:
  • tetőszerkezet megfelelő átszellőztetése, azaz pl. ne penészesedjenek a gerendák,
  • a tető viharállósága, azaz ne legyen könnyű dolga a szélnek,
  • a tetőáttörések vízbiztos kialakítása (átvezető elemek, kémények körül), azaz a tető legérzékenyebb részénél se jusson be a víz és a szél,
  • a tető biztonságossága (hófogás és a balesetmentes járás a tetőn), azaz a biztonság sem mellékes,
  • kis hajlásszög esetén is víz- és párabiztos tető kialakítása (páraáteresztő tetőfóliákkal), azaz ilyen esetekben se ázzon be a tető,
  • minél kevesebb munka a tetőfedés során: vágás nélküli esztétikus tetőszélek, azaz nem hátrány, ha a tetőnk szép is lesz.
Ezen kérdések megoldását és a körültekintő kivitelezést a Creaton kerámia tetőcserép rendszerben megtalálható kiegészítő elemek is segítik.


Az épület külső behatásoknak leginkább kitett részén, a tetőn, a vízelvezetés az elsődleges szempont, amellyel a tervezésnél, kivitelezésnél mindenképpen számolni kell. Sőt a tetőfedés anyaga sem lehet csupán a megrendelő ízlésének kérdése: az adott tető paramétereihez igazítva ajánlott kiválasztani a fedés anyagát, a tetőfedő elemek alakját és méretét. Utána pedig feltétlenül érdemes áttekinteni a tetőt szebbé és műszakilag jobbá tevő kiegészítő elemek választékát.

Néhány példa a műszaki megoldásokra:

Tökéletes átszellőzés a tartós tetőszerkezet érdekében

Az ácsszerkezet védelmével a tető tartósságához nagyban hozzájáruló átszellőzés biztosításához kézenfekvő elemek a tető különböző részein megjelenő szellőzőcserepek. Az eresznél az ellenlécek között kialakított szellőző nyílást szellőzőszalaggal biztosítjuk a madarak, nagyobb rovarok ellen.
A tető megfelelő szellőzésével elkerülhető a párásodás, nedvesedés a tetőtérben, amely a szerkezet korhadásához, gyengüléséhez vezet. A tető alatti tér nedvességszabályozásában a páraáteresztő tetőfóliák is szerepet játszanak, jóllehet fő funkciójuk, hogy annak vízhatlanságáról és szél elleni védelméről gondoskodjanak.
Vihar legyen a talpán…

A víz hamar megtalálja a legrövidebb utat, hogy beáztassa tetőt, így alapelvként kijelenthető, minél biztonságosabb csatlakozású a tető héjalásához használt elem, annál kisebb lejtésű tető alakítható ki vele.
A viharálló tető építését elsődlegesen a kerámia tetőcserepek pontosan tervezett szerkezete, hornyai, eresztékei biztosítják, amelyek a tetőcserepek erős egymásba "kapaszkodását" segítik elő. Ezt a hatást fokozza a viharkapcsok alkalmazása, amely minimális plusz költséggel maximális biztonságot jelent az utóbbi évek szélsőséges időjárása ellen is.
A viharkapcsok megjelenését megelőzően alkalmazott viharálló technikákról számos esetben bebizonyosodott, hogy a cserép sérülését eredményezhetik, illetve kevés hőmozgást engednek az elemek között. A viharkapcsok alkalmazása különösen fontos az alacsony hajlásszögű kerámia tetőcseréppel fedett tetők esetén, hiszen itt a csavarozás vagy szögezés nem tartja a cserép alsó részét, ahol a szél alákaphat. A vihar elleni rögzítés mértéke az egyes tetőformáktól, illetve az épület magasságától is függ.
Uno, Duo, Trio, Quattro alátétfóliák

A megfelelő vízzáróságot nemcsak a tetőáttörések esetében kell biztosítani, hanem a tető teljes felületén. Ebben nagy szerepe van a helyesen alkalmazott, könnyen felszerelhető alátétfóliáknak, amelyek megakadályozzák a cserepek között bejutó nedvesség vagy hó, szél további szabad útját a tetőtérbe.
Nem is beszélve a tetőfóliák páraelvezetésben, a tető alatti páraszabályozásban játszott, korábban említett szerepéről.
Sorvégek, nem csak az esztétika kedvéért

Egyes kiegészítők nemcsak műszakilag teszik tökéletessé a tetőt. A kevesebb vágást lehetővé tevő több cseréptípushoz elérhető 1/2 és 3/4 cseréppel a sorok végei szépen fejezhetőek be. Alkalmazásukkal elsődleges szempont, hogy a sorvégek esztétikus kialakításán túl a fedés biztonságát szolgálják: alkalmazásával a tető vízzárósága biztonságosabban oldható meg.

A felsorolt megoldások nem csak szebbé és jobbá teszik a tetőt, de a megrendelő elégedettségére is szolgálnak azzal, hogy sokkal kisebb az esélye a későbbi problémáknak, reklamációnak, ami akár újabb munkát is hozhat a közreműködő ács és tetőfedő szakembernek.

A Creaton tetőcserepekkel és tetőkiegészítő rendszerekkel kapcsolatban további információért kattintson a hír alatti termékképekre, ha árajánlatot, bővebb információt vagy katalógust szeretne kérni a Creaton Hungary Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 

Cég
Székhely: H-8960 Lenti, Cserépgyár u. 1.
Telefon: +36 92 551 550
E-mail:
Web: www.creaton.hu
   
   
   
   
A CREATON csaknem 120 éves hagyományokkal rendelkező vállalat. „Creatívat agyagból” ez a cég célkitűzése, amit természetközeli módon és egyúttal igényesen, nagy hozzáértéssel, minőségi normáknak megfelelően valósítanak meg. A CREATON első külföldi gyárát Európa egyik legjobb nyersanyaglelőhelyének közepén, a magyarországi Lentiben alapította meg.
Kulcsszavak:  creaton  tető  tetőfedés  kiegészítők  alszerkezet  átszellőzés  vízzárás  viharálló  alátétfóliák