A tartós tető kialakításának műszaki megoldásai

Creaton kiegészítő elemek

minél kevesebb munka a tetőfedés során: vágás nélküli esztétikus tetőszélek, azaz nem hátrány, ha a tetőnk szép is lesz. Ezen kérdések megoldását és a körültekintő kivitelezést a Creaton kerámia tetőcserép rendszerben megtalálható kiegészítő elemek is segítik.

Az épület külső behatásoknak leginkább kitett részén, a tetőn, a vízelvezetés az elsődleges szempont, amellyel a tervezésnél, kivitelezésnél mindenképpen számolni kell. Sőt a tetőfedés anyaga sem lehet csupán a megrendelő ízlésének kérdése: az adott tető paramétereihez igazítva ajánlott kiválasztani a fedés anyagát, a tetőfedő elemek alakját és méretét. Utána pedig feltétlenül érdemes áttekinteni a tetőt szebbé és műszakilag jobbá tevő kiegészítő elemek választékát.

Néhány példa a műszaki megoldásokra:
Tökéletes átszellőzés a tartós tetőszerkezet érdekében

Az ácsszerkezet védelmével a tető tartósságához nagyban hozzájáruló átszellőzés biztosításához kézenfekvő elemek a tető különböző részein megjelenő szellőzőcserepek. Az eresznél az ellenlécek között kialakított szellőző nyílást szellőzőszalaggal biztosítjuk a madarak, nagyobb rovarok ellen.
A tető megfelelő szellőzésével elkerülhető a párásodás, nedvesedés a tetőtérben, amely a szerkezet korhadásához, gyengüléséhez vezet. A tető alatti tér nedvességszabályozásában a páraáteresztő tetőfóliák is szerepet játszanak, jóllehet fő funkciójuk, hogy annak vízhatlanságáról és szél elleni védelméről gondoskodjanak.
Vihar legyen a talpán…

A víz hamar megtalálja a legrövidebb utat, hogy beáztassa tetőt, így alapelvként kijelenthető, minél biztonságosabb csatlakozású a tető héjalásához használt elem, annál kisebb lejtésű tető alakítható ki vele.
A viharálló tető építését elsődlegesen a kerámia tetőcserepek pontosan tervezett szerkezete, hornyai, eresztékei biztosítják, amelyek a tetőcserepek erős egymásba "kapaszkodását" segítik elő. Ezt a hatást fokozza a viharkapcsok alkalmazása, amely minimális plusz költséggel maximális biztonságot jelent az utóbbi évek szélsőséges időjárása ellen is.
A viharkapcsok megjelenését megelőzően alkalmazott viharálló technikákról számos esetben bebizonyosodott, hogy a cserép sérülését eredményezhetik, illetve kevés hőmozgást engednek az elemek között. A viharkapcsok alkalmazása különösen fontos az alacsony hajlásszögű kerámia tetőcseréppel fedett tetők esetén, hiszen itt a csavarozás vagy szögezés nem tartja a cserép alsó részét, ahol a szél alákaphat. A vihar elleni rögzítés mértéke az egyes tetőformáktól, illetve az épület magasságától is függ.
Uno, Duo, Trio, Quattro alátétfóliák

A megfelelő vízzáróságot nemcsak a tetőáttörések esetében kell biztosítani, hanem a tető teljes felületén. Ebben nagy szerepe van a helyesen alkalmazott, könnyen felszerelhető alátétfóliáknak, amelyek megakadályozzák a cserepek között bejutó nedvesség vagy hó, szél további szabad útját a tetőtérbe.
Nem is beszélve a tetőfóliák páraelvezetésben, a tető alatti páraszabályozásban játszott, korábban említett szerepéről.
Sorvégek, nem csak az esztétika kedvéért

Egyes kiegészítők nemcsak műszakilag teszik tökéletessé a tetőt. A kevesebb vágást lehetővé tevő több cseréptípushoz elérhető 1/2 és 3/4 cseréppel a sorok végei szépen fejezhetőek be. Alkalmazásukkal elsődleges szempont, hogy a sorvégek esztétikus kialakításán túl a fedés biztonságát szolgálják: alkalmazásával a tető vízzárósága biztonságosabban oldható meg.

A felsorolt megoldások nem csak szebbé és jobbá teszik a tetőt, de a megrendelő elégedettségére is szolgálnak azzal, hogy sokkal kisebb az esélye a későbbi problémáknak, reklamációnak, ami akár újabb munkát is hozhat a közreműködő ács és tetőfedő szakembernek.

A Creaton tetőcserepekkel és tetőkiegészítő rendszerekkel kapcsolatban további információért kattintson a hír alatti termékképekre, ha árajánlatot, bővebb információt vagy katalógust szeretne kérni a Creaton Hungary Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.

Kategóriák

Tetőbiztonsági elemek, kiegészítők
Tetőbiztonsági elemek, kiegészítők
Tetőcserepek
Tetőcserepek
Tetők, homlokzatok
Tetők, homlokzatok
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...