proidea.hu online termékinformációs katalógus

Támfalak vízszigetelése JUB termékekkel


2015. január 30.

A Hidrozol vízszigetelés alkalmazásával meghosszabbítható a konstrukció élettartama, a látható felületek pedig szárazak maradnak

A támfalak olyan objektumok, amelyek funkcionálisak, és esztétikusak is. Ezen falak segítségével fel tudjuk fogni a földet, és így meg tudjuk akadályozni a szétszóródását, illetve megcsúszását, egyúttal pedig egyenes terepet kapunk. Másrészről pedig a támfal díszítőeleme a környezetnek, így esztétikai szempontból is fontos. A támfalak egyik része a beásott partoldalt védi, a másik pedig a töltést óvja, illetve támasztja meg.
Már az építkezés során is gyakran előfordul, hogy elfelejtjük beépíteni a megfelelő (víz)szigetelést. Ezért a beton ki van téve úgy a légköri hatásoknak, mint a víz beszivárgásának. Mindez rövidebb élettartamhoz és nem esztétikus külső megjelenéshez vezet. Az előforduló sérülések közül a leggyakoribb a víz és a nedvesség bejutása a felületbe, ami belül fagyáshoz vezet, valamint a betonban lúgosodást okoz az armatúra körül. Így az korrodálódhat és megrozsdásodhat. Tekintettel arra, hogy ezek a falak az esetek többségében festékkel vagy valamilyen dekoratív vakolattal vannak kezelve, ezért minden esetben a festék is megrepedezik és lepereg, a vakolatok leválnak, kiválik a só a felületen, valamint foltok jelennek meg.
Az ilyen jellegű kellemetlenségek elkerülése érdekében az alábbiakban a Hidrozol rendszer termékeinek alkalmazása azt szemlélteti, hogyan tudjuk egyszerűen megoldani ezt a problémát, illetve hogyan tudjuk megóvni az új építést annak érdekében, hogy később ne merüljenek fel hasonló problémák.

Az első feltétel - mint az összes többi esetben is - a megfelelően előkészített felület. A betonfelületeknek a vízszigetelő rendszer kidolgozásához legalább egy hónaposnak kell lenniük. A felület túlzott mértékű deformitásai, elmozdulása, repedései és hasonlók kijavíthatatlan sérülések forrásai lehetnek.

Új építésű támfalak esetén a Hidrozolt a konstrukció elülső és ha lehetséges akkor a hátsó oldalán is vigyük fel. A talapzat tetejétől egészen a konstrukció tetejéig. A Hidrozolt legalább kettő, általában azonban három vagy több rétegben hordjuk fel. A felület további megmunkálása csak három-, vagy több felhordott réteg esetén lehetséges. A második és a harmadik réteget a még nedves alsó rétegre visszük fel. Minden egyes következő réteget az előzőleg felvitt rétegre "merőlegesen" viszünk fel. Ez további biztonságot jelent a vízszigetelés szempontjából. A felvitt rétegek együttes vastagsága ne haladja meg az 5 mm-t. Az első réteget kőműves ecsettel visszük fel. Ezután a nedves első rétegre rozsdamentes acél simítóval felvisszük a Hidrozol második, majd harmadik rétegét.
A Hidrozol megakadályozza a víz és a sók kapilláris húzás miatti kijutását, hátul pedig megakadályozza a pangó víz bekerülését a konstrukcióba. A hátsó részen a Hidrozolt sztiroporral és gombos védelemmel látjuk el. A dekoratív záróréteget a végső terepszint alatt legalább 5 cm-ig visszük fel, valamint a konstrukció tetejéig.
A támfalak dekoratív védelmére használhatjuk a Takril akril betonfestéket, a rugalmas Elakril betonfestéket vagy dekoratív vakolatokat (JUB Kulirplast, akril és szilikonos simított vakolatok). A Takril és Elakril festékek a dekoratív védelem mellett a CO2 betörésével szemben is védelmet jelentenek a betonkonstrukció számára (EN 1062-6) és ezzel védelmet nyújtanak a karbonátosodással szemben valamint a beton és az armatúra tönkremenetelével szemben.
Újonnan épített támfal - elülső oldal
  1. Alapozó bevonat: Jukol Primer (1:1 hígítás vízzel)
  2. Vízszigetelés: Hidrozol anyag felhordása 3 rétegben
  3. Dekoratív védelem: Elakril vagy Takril betonfesték 2 rétegben
Újonnan épített támfal - hátsó oldal
  1. Alapozó bevonat: Jukol Primer (1:1 hígítás vízzel)
  2. Vízszigetelés: Hidrozol anyag felhordása 3 rétegben
  3. Vízszigetelés védelme

A támfalak felújítása során a konstrukciónak csak az elülső oldalára visszük fel a Hidrozolt, mivel néha a föld kiásási költsége óriási vagy a kiásás nem lehetséges. Az ilyen megoldás magának az anyagnak a pozitív és negatív nyomással szemben (EN 14 891/2006) már minimális anyagvastagság mellett is fennálló ellenálló képessége miatt lehetséges (a minimális vastagság 3 mm). A végső terepszint alatt legalább 10 cm-re és a konstrukció tetejéig visszük fel. A dekoratív záróréteget a végső terepszint alatt legalább 5 cm-re és a konstrukció tetejéig visszük fel. A Hidrozol megakadályozza a víz és a sók kapilláris felszívódás miatti kiválását. Fontos, hogy minden barbakánt hagyjunk meg, amik továbbra is lehetővé teszik a felesleges pangó víz kiszivárgását.

A Hidrozol vízszigetelő rendszer termékeivel kapcsolatban további információért kattintson a hír alatti termékképekre, ha árajánlatot, bővebb felvilágosítást vagy katalógust szeretne kérni a JUB Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 

Termék
Cég
Székhely: H-9500 Celldömölk, Sági út 218.
Telefon: +36 23 511 240
Fax: +36 23 511 241
E-mail:
Web: www.jub.hu
   
   
   
   
   
A JUB Kft. 1961-től gyárt saját fejlesztés alapján diszperziós festékeket, díszítővakolatokat és más építőipari vegyi termékeket. A korszerű termelési technológia a termékek állandó minőségének biztosítéka.
További hírek a Vízszigetelő bevonatok, vízzáró habarcsok termékkategóriában
További hírek a Szigetelések termékkategóriában
További hírek az Építés termékkategóriában
Kulcsszavak:  jub  hidrozol  vízszigetelés  elakril  takril  betonfesték