Támfalak vízszigetelése JUB termékekkel

A Hidrozol vízszigetelés alkalmazásával meghosszabbítható a konstrukció élettartama, a látható felületek pedig szárazak maradnak

A támfalak olyan objektumok, amelyek funkcionálisak, és esztétikusak is. Ezen falak segítségével fel tudjuk fogni a földet, és így meg tudjuk akadályozni a szétszóródását, illetve megcsúszását, egyúttal pedig egyenes terepet kapunk. Másrészről pedig a támfal díszítőeleme a környezetnek, így esztétikai szempontból is fontos. A támfalak egyik része a beásott partoldalt védi, a másik pedig a töltést óvja, illetve támasztja meg.
Már az építkezés során is gyakran előfordul, hogy elfelejtjük beépíteni a megfelelő (víz)szigetelést. Ezért a beton ki van téve úgy a légköri hatásoknak, mint a víz beszivárgásának. Mindez rövidebb élettartamhoz és nem esztétikus külső megjelenéshez vezet. Az előforduló sérülések közül a leggyakoribb a víz és a nedvesség bejutása a felületbe, ami belül fagyáshoz vezet, valamint a betonban lúgosodást okoz az armatúra körül. Így az korrodálódhat és megrozsdásodhat. Tekintettel arra, hogy ezek a falak az esetek többségében festékkel vagy valamilyen dekoratív vakolattal vannak kezelve, ezért minden esetben a festék is megrepedezik és lepereg, a vakolatok leválnak, kiválik a só a felületen, valamint foltok jelennek meg.
Az ilyen jellegű kellemetlenségek elkerülése érdekében az alábbiakban a Hidrozol rendszer termékeinek alkalmazása azt szemlélteti, hogyan tudjuk egyszerűen megoldani ezt a problémát, illetve hogyan tudjuk megóvni az új építést annak érdekében, hogy később ne merüljenek fel hasonló problémák.

Az első feltétel - mint az összes többi esetben is - a megfelelően előkészített felület. A betonfelületeknek a vízszigetelő rendszer kidolgozásához legalább egy hónaposnak kell lenniük. A felület túlzott mértékű deformitásai, elmozdulása, repedései és hasonlók kijavíthatatlan sérülések forrásai lehetnek.

Új építésű támfalak esetén a Hidrozolt a konstrukció elülső és ha lehetséges akkor a hátsó oldalán is vigyük fel. A talapzat tetejétől egészen a konstrukció tetejéig. A Hidrozolt legalább kettő, általában azonban három vagy több rétegben hordjuk fel. A felület további megmunkálása csak három-, vagy több felhordott réteg esetén lehetséges. A második és a harmadik réteget a még nedves alsó rétegre visszük fel. Minden egyes következő réteget az előzőleg felvitt rétegre "merőlegesen" viszünk fel. Ez további biztonságot jelent a vízszigetelés szempontjából. A felvitt rétegek együttes vastagsága ne haladja meg az 5 mm-t. Az első réteget kőműves ecsettel visszük fel. Ezután a nedves első rétegre rozsdamentes acél simítóval felvisszük a Hidrozol második, majd harmadik rétegét.
A Hidrozol megakadályozza a víz és a sók kapilláris húzás miatti kijutását, hátul pedig megakadályozza a pangó víz bekerülését a konstrukcióba. A hátsó részen a Hidrozolt sztiroporral és gombos védelemmel látjuk el. A dekoratív záróréteget a végső terepszint alatt legalább 5 cm-ig visszük fel, valamint a konstrukció tetejéig.
A támfalak dekoratív védelmére használhatjuk a Takril akril betonfestéket, a rugalmas Elakril betonfestéket vagy dekoratív vakolatokat (JUB Kulirplast, akril és szilikonos simított vakolatok). A Takril és Elakril festékek a dekoratív védelem mellett a CO2 betörésével szemben is védelmet jelentenek a betonkonstrukció számára (EN 1062-6) és ezzel védelmet nyújtanak a karbonátosodással szemben valamint a beton és az armatúra tönkremenetelével szemben.
Újonnan épített támfal - elülső oldal
  1. Alapozó bevonat: Jukol Primer (1:1 hígítás vízzel)
  2. Vízszigetelés: Hidrozol anyag felhordása 3 rétegben
  3. Dekoratív védelem: Elakril vagy Takril betonfesték 2 rétegben
Újonnan épített támfal - hátsó oldal
  1. Alapozó bevonat: Jukol Primer (1:1 hígítás vízzel)
  2. Vízszigetelés: Hidrozol anyag felhordása 3 rétegben
  3. Vízszigetelés védelme

A támfalak felújítása során a konstrukciónak csak az elülső oldalára visszük fel a Hidrozolt, mivel néha a föld kiásási költsége óriási vagy a kiásás nem lehetséges. Az ilyen megoldás magának az anyagnak a pozitív és negatív nyomással szemben (EN 14 891/2006) már minimális anyagvastagság mellett is fennálló ellenálló képessége miatt lehetséges (a minimális vastagság 3 mm). A végső terepszint alatt legalább 10 cm-re és a konstrukció tetejéig visszük fel. A dekoratív záróréteget a végső terepszint alatt legalább 5 cm-re és a konstrukció tetejéig visszük fel. A Hidrozol megakadályozza a víz és a sók kapilláris felszívódás miatti kiválását. Fontos, hogy minden barbakánt hagyjunk meg, amik továbbra is lehetővé teszik a felesleges pangó víz kiszivárgását.

A Hidrozol vízszigetelő rendszer termékeivel kapcsolatban további információért kattintson a hír alatti termékképekre, ha árajánlatot, bővebb felvilágosítást vagy katalógust szeretne kérni a JUB Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.

A hírben szereplő termékek

Hydrosol Decor base dekoratív vízzáró anyag Hydrosol Polyurethane 2K kétkomponensű színtelen bevonat Hydrosol Classic vízzáró habarcs Hydrosol Superflex 2K kétkomponensű rugalmas vízzáró habarcs
 
JUB vízszigetelő anyagok
6 termék

Az épület egyes helyiségei, illetve bizonyos építési elemek, a csempeburkolaton kívül megfelelő védelem kialakítását is igénylik a víznek a szerkezetbe való bejutásával szemben. Ilyen jellegű védelem kialakítása vízzáró anyagok alkalmazásával lehetséges. A vízszigetelő termékekkel megfelelő védelemmel lehet ellátni a következő helyiségeket: fürdőszobák, konyhák, erkélyek és teraszok, betonkerítések, támfalak, vízgyűjtők, valamint vízóra aknák és elektromos aknák.

6 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Takril betonfesték
 
Takril betonfesték

A Takril polimer kötőanyagokon alapuló diszperziós festék, vertikális betonfelületek és egyéb cementkötésű felületek, valamint egyéb kültéri és beltéri falfelületek dekorációs és por elleni védelmére.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya

Kategóriák

Vízszigetelő bevonatok, vízzáró habarcsok
Vízszigetelő bevonatok, vízzáró habarcsok
Szigetelések
Szigetelések
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...