proidea.hu online termékinformációs katalógus

Supafil fújható ásványgyapot hőszigetelések fejlesztése


2019. május 05.

A technológia előnye a gyors kivitelezés, a megbízható minőség, a kis fajlagos tömeg, valamint a szigetelt épületszerkezet tűzbiztonságának javítása

Supafil fújható ásványgyapot hőszigetelések fejlesztése

A Knauf Insulation Kft. a 2012. évtől forgalmazza az úgynevezett fújható ásványgyapotot – jelen esetben a kifejezetten ilyen célra készített Supafil termékeket.

A táblákban vagy tekercsekben kapható, gyárilag előállított hőszigetelő anyagokkal szemben az ilyen anyag ömlesztett formában kerül a kivitelezőhöz, aki megfelelő gépekkel elvégzi a beépítést.
Alapanyag szempontjából a Supafil termékek a kötőanyagot nem tartalmazó (virgin wool) gyártmányokhoz tartoznak. Ez megkönnyíti beépítésüket, mert a tulajdonságaikat kifejezetten az megcélzott alkalmazási területekhez lehet optimalizálni.
A kötőanyagot nem tartalmazó, kifejezetten befújáshoz készülő, fehér színű Supafil szigetelőanyagok előnyei:
 • Természetes alapanyagokból készülnek.
 • Nincsenek egészségre káros alkotórészeik.
 • Az MSZ EN 13501-1 szerint A1 (nem éghető) tűzvédelmi osztályba tartoznak.
A befújható anyagok honosított magyar szabványa az MSZ EN 14064 szám, amelynek első rész harmonizált - MSZ EN 14064-1:2010 Hőszigetelő termékek épületekhez. Helyszínen kialakított laza ásványgyapot (MW-) termékek. 1. rész: A beépítés előtti laza kitöltőanyag előírásai – ebben a gyártó által igazolható tulajdonságokat és vizsgálataikat írják elő.

A szabványban meghatározott alapvető követelmények:
 • Hővezetési tényező/hőszigetelő képesség
 • Vízfelvétel
 • Páraátbocsátás
 • Áramlási ellenállás
Ülepedési (roskadási) osztály – jelölése Si: a gyári készítésű termékeknél ismeretlen fogalom azt fejezi ki, hogy 25 év időtartamot feltételezve mekkora ülepedés (vastagságcsökkenés) várható a beépítés után.

A szabvány három alapvető alkalmazási területet különböztet meg:
 • vízszintes épületelemek szabadon befújt szigetelése: épületek zárófödémei (loft insulation)
 • falazott, üreges falak: előtétfalas szerkezetek
 • vázas (keret) szerkezetek: tartóvázas épületek vízszintes, ferde és függőleges elemei

Osztály
Ülepedés
S1
Nem mérhető (≤ 1 %)
S2
1% < S2 ≤ 5 %
S3
5 % < S3 ≤ 10 %

A gyári vizsgálatok alapján a gyártó megadhatja azt a testsűrűséget, amely esetén tartható az S1 osztály követelménye. Ha nem ír ilyet elő, akkor az alkalmazási területtől függően a szabvány szerinti alábbi minimális testsűrűségeket kell megkövetelni a beépítés során.

Termék
Falazott (üreges) szerkezet
Vázas (keret) szerkezet
függőleges és ferde síkú
vízszintes
üveggyapot
25 kg/m³
30 kg/m³
30 kg/m³
kőzetgyapot
60 kg/m³
70 kg/m³
65 kg/m³

Supafil fújható ásványgyapot hőszigetelések fejlesztése
Példa a CE jelölési kódra: MW EN 14064 – 1 – S1 – AF38 – WS – MU1

A „loft” szigetelés esetén bármilyen ülepedés megengedhető, mivel a beépített anyagra itt utólag is rátölthető újabb réteg. A másik két terület esetén az utólagos szigetelés nehezen kivitelezhető, ezért itt S1 osztály az előírás.
Az elmúlt évek tapasztalatai alapján cégünk pontosította a beépítési feltételeket, illetve új terméket is bevezetett az üregek kitöltéséhez.
Az aktuális javaslatok alapján ilyen célra már két típusból választhatnak a tervezők, és kivitelezők:
 • Supafil Cavity: alaptermék, amelyet finomabb szálszerkezete miatt kisebb méretű (mélységű) üregek kitöltésére ajánlott.
 • Supafil Timber Frame: nevével ellentétben nem csak fémszerkezetekhez, hanem minden, nagyobb méretű vázas szerkezethez is alkalmazható, mivel szálai nagyobb üregekben jobban megkapaszkodnak.

A Supafil fújható ásványgyapot szigeteléseket jobban megismerheti, ha a hír alatti képre vagy terméknévre kattint. Amennyiben árajánlatot vagy további információt szeretne kérni a Knauf Insulation munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 

Termék
Cég
Székhely: H-2058 Budaörs, Gyár u. 2.
Telefon: +36 23 889 844
Fax: +36 23 889 845
E-mail:
Web: www.knaufinsulation.hu
Brassnyó László
műszaki tanácsadó  
   
   
   
Mint a Knauf csoport része a Knauf Insulation a világon az egyik leginkább elismert és fejlődő szigetelőanyagot gyártó cég. A vállalat széles választékban gyárt szigetelő anyagokat, lakossági építésekhez és felújításokhoz, kereskedelmi és ipari épületekhez, hogy azok megnövekedett hő- és hangszigetelési igényeit is kielégítse.
Márkanevek: Heraklith®, ECOSE®
További hírek az Üveggyapot és habüveg szigetelések termékkategóriában
További hírek a Szigetelések termékkategóriában
További hírek az Építés termékkategóriában
Kulcsszavak:  Knauf  Insulation  Supafil  fújható  ásványgyapot  szigetelés  üveggyapot  hőszigetelés  cavity  timber  frame  loft