proidea.hu online termékinformációs katalógus

A XIII. kerületi Jász utcai passzívházban Stiebel Eltron geotermikus rendszer üzemel


2015. július 13.

Győző Miklós beszámolója az üzemeltetés elmúlt hét hónapjának tapasztalatairól

"Az önkrományzat teljesen önálló finanszírozásból építette meg a 40, 50 és 60 m²-es lakásokból álló épületet, sem a központi költségvetésből, sem EU-s forrásból származó pénz nem került felhasználásra. A lakások átlagos építési költsége 23 millió Ft, ami ezen a műszaki színvonalon nem mondható drágának.

A szakemberek megpróbálták megbecsülni az üzemeltetési költségeket, de nagy bátorság kellett hozzá, hogy le is írják. Mindenki - akinek elmeséltem, hogy éves viszonylatban 50.000 Ft. alatti rezsi költséggel számolunk lakásonként - kinevetett.

Itt az ideje, hogy kiderüljön, hogyan alakult a valóság a tervekhez és vágyakhoz képest. Csütörtökön a legnagyobb kánikulában érkeztem a Jász utcai házhoz. Árnyékban 38 fok, a napon pedig 5 perc is elég, hogy hőgutát kapjon az ember.

Az utcáról nézve modern, egyszerű, nem-hivalkodó az épület. Masszív vasrácsok védik a behatolási pontokat. Elsőre túlzásnak éreztem, de mint később kiderült, sajnos nem felesleges.
 
Oláh Péter úr engedett be és vezetett végig az épületen. A design jól látható a képeken is, talán felesleges róla sokat beszélni. Nekem személy szerint nagyon tetszik, de elég megosztó.
Sokan ridegnek találják a „látszóbetont” és a minimalista külső formákat. Tény, hogy bármelyik nyugat-európai nagyváros modern negyedében feltűnés nélkül elvegyülhet a ház – hogy ez dicséret vagy kritika, döntse el mindenki maga.
Minket leginkább épületgépészeti szempontból érdekelt a projekt.

A kazánházban csendben pihentek a Stiebel Eltron WPF hőszivattyúk. Nyár közepe van, ha nem kell melegvizet csinálni, akkor a hőszivattyúk nem mennek. Csak a keringető szivattyúk hordják fel a hideget a föld alól a szondákból. Az enyhítő hűvöset a légkezelők hőcserélői és felületfűtés csövei juttatják a lakásokba. Mindezt szinte ingyen, hiszen csak a keringető szivattyúk és a ventillátorok fogyasztják az áramot. Az egyik üres lakásba belépve saját bőrömön bizonyosodtam meg róla, hogy teljesen kielégítő a hűtés (még ilyen extrém melegben is). Nem a split klímáktól megszokott száraz fagyos lehelet, hanem a mennyezetfűtéses rendszerekből ismerős kellemes pincehideg.
Szabó Tamás, a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. ügyfélszolgálati vezetője válaszolt a kérdéseimre:
 
Gy. M.:
Lőjük le a poént, amire mindenki kíváncsi! Mennyi a rezsi?
Sz. T.:
Az elmúlt hét hónap tapasztalata alapján átlagosan bruttó 2.440 Ft/hó a fűtési költség lakásonként. Tekintettel arra, hogy az elmúlt hét hónap a fűtési szezont foglalta magába, valószínűsíthető, hogy az éves fűtési költség 20.000 Ft körül alakul.
Gy. M.:
Hány lakásba költöztek be eddig, mennyire van „teltház”?
Sz. T.:
A 100 lakásos passzívház jelenleg 67 %-os kihasználtságú. Négy fordulóban pályáztattuk eddig a lakásokat és az igen szigorú feltételrendszer miatt lassan töltődik a ház, viszont olyan bérlők költöznek be, akiktől a rendeltetésszerű használat és a bérleti díj teljesítése elvárható.
Gy. M.:
Melyek ezek a szigorú feltételek?
Sz. T.:
A passzívház lakásainak bérbeadására kiírt pályázaton részt vehet minden cselekvőképes, a pályázat benyújtásának határnapján nagykorú Európai Uniós állampolgár, bevándorlási, vagy letelepedési engedéllyel rendelkező személy,

a) aki lakás leadását tudja vállalni úgy, hogy
  • XIII. Kerületi Önkormányzat tulajdonában álló komfortos, összkomfortos, félkomfortos vagy komfort nélküli bérlakással rendelkezik, melynek bérleti jogáról a pályázat elnyerése esetén a XIII. Kerületi Önkormányzat javára térítés nélkül lemond (fecskeházi lakóegység bérleti joga nem ajánlható fel), vagy
  • saját – vagy együtt költöző Bérlőtárssal közös – tulajdonú, per- és tehermentes, komfortos vagy összkomfortos, Budapest közigazgatási területén található, beköltözésre és életvitelszerű lakhatásra alkalmas lakással rendelkezik, melynek tulajdonjogáról a XIII. Kerületi Önkormányzattal kötendő csereszerződés keretében térítési igény nélkül lemond,
b) aki vállalja a bérleti szerződés megkötésekor a lakásra megállapított
  • 2 havi bruttó lakbérnek megfelelő óvadék megfizetését és
  • az Önkormányzat által megállapított bérleti díj megfizetését,
c) akinek és a vele együttköltöző közeli hozzátartozóinak a pályázat benyújtását megelőző 12 hónapban az egy főre jutó jövedelme eléri az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének
  • egyedül költöző esetében az 5-szörösét
  • két vagy több együttköltöző esetében a 2-szeresét
d) aki köztartozással, vagy a XIII. Kerületi Önkormányzattal és a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt.-vel szemben semmilyen tartozással nem rendelkezik,

e) Aki vállalja a Passzívház házirendjében és a lakás- és helyiséghasználati útmutatóban előírt egyedi kötelezettségek teljesítését.
Gy. M.:
Ez egy nagyon kellemes, és rendkívül olcsón fenntartható lakókörnyezet. Sokba kerül ez a bérlőknek?
Sz. T.:
A bérleti díj a 2015. évben 867 Ft + ÁFA/m².
Gy. M.:
Bevallom, nekem nagyon tetszik az épület, hogyan viszonyulnak hozzá a bérlők? Milyenek a tapasztalatok lakók szemszögéből? Voltak fennakadások, problémák esetleg üzemzavarok?
Sz. T.:
A lakók nagy általánosságban meg vannak elégedve a környezettel és a ház által nyújtott szolgáltatásokkal. Télen a fűtést jónak tartották és nyáron a lakások hűtése is megfelelőnek bizonyul. A felvonók rendben működnek.

A kaputelefon és a kapu nyitó- zárószerkezete üzembevétel kezdetétől párszor meghibásodott. A hibákat minden esetben garanciálisan javíttatjuk. A biztonság javítása érdekében kamera- és riasztórendszer beszereléséről intézkedtünk, a kamerák már rögzítenek.

Néhány lakásban előfordult, hogy a fürdőszoba padló összefolyója nem megfelelően működött – a bűzelzárón keresztül a lefolyó szaga érezhető volt, a hibát garanciában javíttatjuk.

Ami nagyon sajnálatos, hogy a házban a kerékpártárolóból 4 kerékpárt tulajdonítottak el, és a mélygarázsban 1 gépkocsit feltörtek, például ezért is került sor kiemelt gyorsasággal a kamerarendszer kiépítésre.

2014. december 31-én a nagy hideg bekövetkeztével valamennyi légkezelő előfűtő kalorifer berendezése elfagyott és tönkrement. A szekunder fűtővíz elfolyt a rendszerből a fűtésszolgáltatás leállt. A fűtés helyreállítása 6 órán belül helyreállt. A kaloriferek garanciális cseréje 2015. március 23-án megtörtént. A lakók nem észlelték a műszaki problémát.
B épület szennyvízelvezetője nem megfelelően működött, de a bejelentések után a hibát garanciálisan elhárították.
Gy. M.:
Gondolom, a legtöbb érdeklődő el sem hiszi, de minimum megdöbben a fűtési költségek hallatán. Kaphatnánk néhány konkrét számot az energiaköltségekről?
Sz. T.:
Tájékoztató jellegű monitoring adatok:
  Fűtés Ft/KWh
2015. január
2015. február
2015. március
2015. április
2015. május

11,00 Ft + Áfa
11,32 Ft + Áfa
10,99 Ft + Áfa
11,82 Ft + Áfa
0
Gy. M.:
Köszönjük a válaszokat!
 
Az épületben üzemelő Stiebel Eltron geotermikus rendszer leírása:
 
Fűtés: 2 darab Stiebel Eltron WPF 66 geotermikus hőszivattyú
passzív hűtés a talajszondák segítségével
 
HMV (melegvíz): 1 darab Stiebel Eltron WPF 35 geotermikus hőszivattyú
20 darab 125 méter mély talajszonda."
 

2015. július 10.
Győző Miklós
Stiebel Eltron Kft.
 

A WPF hőszivattyúkról bővebben olvashat, ha a hír alatti termékképre kattint, ha árajánlatot, bővebb információt, katalógust szeretne kérni a Stiebel Eltron Kft. munkatársától, használja az alábbi gombok egyikét.
 
 

Cég
Székhely: H-2040 Budaörs, Gyár u. 2.
Telefon: +36 1 250 6055
Fax: +36 1 368 8097
E-mail:
Web: www.stiebel-eltron.hu
Häfner Tibor
műszaki tanácsadó - hőszivattyúk +36 20 480 5467
Sengel Viktor
kereskedelmi képviselő +36 20 938 4417
   
A Stiebel Eltron 1924 óta fejleszti, gyártja a legmagasabb műszaki színvonalon a korszerű épületgépészeti és elektromos rendszereket, készülékeket. A családi vállalat, mára több ezer főt foglalkoztató, világszerte ismert céggé fejlődött. Szakértelmét, tapasztalatát számos szabadalom és csúcsminőségű energiatakarékos rendszer tükrözi.
A németországi vállalat a 70’-es években kezdett a megújuló energiaforrások felé fordulni.

A legfontosabb termékcsoportok:
Hőszivattyú
Napkollektor
Napelem
Hővisszanyerő szellőzés
Használati meleg víz termelők
Elektromos fűtés

A Magyarországon több mint 27 éve folyamatosan jelenlévő cég, szervizzel, szaktanácsadással, raktárral és bemutatóteremmel szolgálja partnereit és az érdeklődőket.
További hírek a Hőszivattyúk termékkategóriában
További hírek a Hőtermelők, hőleadók, hőcserélők, kémények termékkategóriában
További hírek az Épületgépészet termékkategóriában
Kulcsszavak:  Stiebel  Eltron  passzívház  WPF  hőszivattyú