A XIII. kerületi Jász utcai passzívházban Stiebel Eltron geotermikus rendszer üzemel

Győző Miklós beszámolója az üzemeltetés elmúlt hét hónapjának tapasztalatairól

"Az önkrományzat teljesen önálló finanszírozásból építette meg a 40, 50 és 60 m²-es lakásokból álló épületet, sem a központi költségvetésből, sem EU-s forrásból származó pénz nem került felhasználásra. A lakások átlagos építési költsége 23 millió Ft, ami ezen a műszaki színvonalon nem mondható drágának.

A szakemberek megpróbálták megbecsülni az üzemeltetési költségeket, de nagy bátorság kellett hozzá, hogy le is írják. Mindenki - akinek elmeséltem, hogy éves viszonylatban 50.000 Ft. alatti rezsi költséggel számolunk lakásonként - kinevetett.

Itt az ideje, hogy kiderüljön, hogyan alakult a valóság a tervekhez és vágyakhoz képest. Csütörtökön a legnagyobb kánikulában érkeztem a Jász utcai házhoz. Árnyékban 38 fok, a napon pedig 5 perc is elég, hogy hőgutát kapjon az ember.

Az utcáról nézve modern, egyszerű, nem-hivalkodó az épület. Masszív vasrácsok védik a behatolási pontokat. Elsőre túlzásnak éreztem, de mint később kiderült, sajnos nem felesleges.
Oláh Péter úr engedett be és vezetett végig az épületen. A design jól látható a képeken is, talán felesleges róla sokat beszélni. Nekem személy szerint nagyon tetszik, de elég megosztó.
Sokan ridegnek találják a „látszóbetont” és a minimalista külső formákat. Tény, hogy bármelyik nyugat-európai nagyváros modern negyedében feltűnés nélkül elvegyülhet a ház – hogy ez dicséret vagy kritika, döntse el mindenki maga.
Minket leginkább épületgépészeti szempontból érdekelt a projekt.

A kazánházban csendben pihentek a Stiebel Eltron WPF hőszivattyúk. Nyár közepe van, ha nem kell melegvizet csinálni, akkor a hőszivattyúk nem mennek. Csak a keringető szivattyúk hordják fel a hideget a föld alól a szondákból. Az enyhítő hűvöset a légkezelők hőcserélői és felületfűtés csövei juttatják a lakásokba. Mindezt szinte ingyen, hiszen csak a keringető szivattyúk és a ventillátorok fogyasztják az áramot. Az egyik üres lakásba belépve saját bőrömön bizonyosodtam meg róla, hogy teljesen kielégítő a hűtés (még ilyen extrém melegben is). Nem a split klímáktól megszokott száraz fagyos lehelet, hanem a mennyezetfűtéses rendszerekből ismerős kellemes pincehideg.
Szabó Tamás, a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. ügyfélszolgálati vezetője válaszolt a kérdéseimre:
 
Lőjük le a poént, amire mindenki kíváncsi! Mennyi a rezsi?
Az elmúlt hét hónap tapasztalata alapján átlagosan bruttó 2.440 Ft/hó a fűtési költség lakásonként. Tekintettel arra, hogy az elmúlt hét hónap a fűtési szezont foglalta magába, valószínűsíthető, hogy az éves fűtési költség 20.000 Ft körül alakul.
Hány lakásba költöztek be eddig, mennyire van „teltház”?
A 100 lakásos passzívház jelenleg 67 %-os kihasználtságú. Négy fordulóban pályáztattuk eddig a lakásokat és az igen szigorú feltételrendszer miatt lassan töltődik a ház, viszont olyan bérlők költöznek be, akiktől a rendeltetésszerű használat és a bérleti díj teljesítése elvárható.
Melyek ezek a szigorú feltételek?
A passzívház lakásainak bérbeadására kiírt pályázaton részt vehet minden cselekvőképes, a pályázat benyújtásának határnapján nagykorú Európai Uniós állampolgár, bevándorlási, vagy letelepedési engedéllyel rendelkező személy,

a) aki lakás leadását tudja vállalni úgy, hogy
  • XIII. Kerületi Önkormányzat tulajdonában álló komfortos, összkomfortos, félkomfortos vagy komfort nélküli bérlakással rendelkezik, melynek bérleti jogáról a pályázat elnyerése esetén a XIII. Kerületi Önkormányzat javára térítés nélkül lemond (fecskeházi lakóegység bérleti joga nem ajánlható fel), vagy
  • saját – vagy együtt költöző Bérlőtárssal közös – tulajdonú, per- és tehermentes, komfortos vagy összkomfortos, Budapest közigazgatási területén található, beköltözésre és életvitelszerű lakhatásra alkalmas lakással rendelkezik, melynek tulajdonjogáról a XIII. Kerületi Önkormányzattal kötendő csereszerződés keretében térítési igény nélkül lemond,
b) aki vállalja a bérleti szerződés megkötésekor a lakásra megállapított
  • 2 havi bruttó lakbérnek megfelelő óvadék megfizetését és
  • az Önkormányzat által megállapított bérleti díj megfizetését,
c) akinek és a vele együttköltöző közeli hozzátartozóinak a pályázat benyújtását megelőző 12 hónapban az egy főre jutó jövedelme eléri az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének
  • egyedül költöző esetében az 5-szörösét
  • két vagy több együttköltöző esetében a 2-szeresét
d) aki köztartozással, vagy a XIII. Kerületi Önkormányzattal és a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt.-vel szemben semmilyen tartozással nem rendelkezik,

e) Aki vállalja a Passzívház házirendjében és a lakás- és helyiséghasználati útmutatóban előírt egyedi kötelezettségek teljesítését.
Ez egy nagyon kellemes, és rendkívül olcsón fenntartható lakókörnyezet. Sokba kerül ez a bérlőknek?
A bérleti díj a 2015. évben 867 Ft + ÁFA/m².
Bevallom, nekem nagyon tetszik az épület, hogyan viszonyulnak hozzá a bérlők? Milyenek a tapasztalatok lakók szemszögéből? Voltak fennakadások, problémák esetleg üzemzavarok?
A lakók nagy általánosságban meg vannak elégedve a környezettel és a ház által nyújtott szolgáltatásokkal. Télen a fűtést jónak tartották és nyáron a lakások hűtése is megfelelőnek bizonyul. A felvonók rendben működnek.

A kaputelefon és a kapu nyitó- zárószerkezete üzembevétel kezdetétől párszor meghibásodott. A hibákat minden esetben garanciálisan javíttatjuk. A biztonság javítása érdekében kamera- és riasztórendszer beszereléséről intézkedtünk, a kamerák már rögzítenek.

Néhány lakásban előfordult, hogy a fürdőszoba padló összefolyója nem megfelelően működött – a bűzelzárón keresztül a lefolyó szaga érezhető volt, a hibát garanciában javíttatjuk.

Ami nagyon sajnálatos, hogy a házban a kerékpártárolóból 4 kerékpárt tulajdonítottak el, és a mélygarázsban 1 gépkocsit feltörtek, például ezért is került sor kiemelt gyorsasággal a kamerarendszer kiépítésre.

2014. december 31-én a nagy hideg bekövetkeztével valamennyi légkezelő előfűtő kalorifer berendezése elfagyott és tönkrement. A szekunder fűtővíz elfolyt a rendszerből a fűtésszolgáltatás leállt. A fűtés helyreállítása 6 órán belül helyreállt. A kaloriferek garanciális cseréje 2015. március 23-án megtörtént. A lakók nem észlelték a műszaki problémát.
B épület szennyvízelvezetője nem megfelelően működött, de a bejelentések után a hibát garanciálisan elhárították.
Gondolom, a legtöbb érdeklődő el sem hiszi, de minimum megdöbben a fűtési költségek hallatán. Kaphatnánk néhány konkrét számot az energiaköltségekről?
Tájékoztató jellegű monitoring adatok:
Köszönjük a válaszokat!
 
Az épületben üzemelő Stiebel Eltron geotermikus rendszer leírása:
  2 darab Stiebel Eltron WPF 66 geotermikus hőszivattyú
passzív hűtés a talajszondák segítségével
  1 darab Stiebel Eltron WPF 35 geotermikus hőszivattyú
20 darab 125 méter mély talajszonda."
 

A WPF hőszivattyúkról bővebben olvashat, ha a hír alatti termékképre kattint, ha árajánlatot, bővebb információt, katalógust szeretne kérni a Stiebel Eltron Kft. munkatársától, használja az alábbi gombok egyikét.
 

Kategóriák

Hőszivattyúk
Hőszivattyúk
Hőtermelők, hőleadók, hőcserélők, kémények
Hőtermelők, hőleadók, hőcserélők, kémények
Épületgépészet
Épületgépészet

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...