Az ETA bevizsgálással rendelkező Sika CarboDur szénszálas szerkezetmegerősítő rendszer tűzvédelme

Az ETA bevizsgálással rendelkező Sika CarboDur szénszálas szerkezetmegerősítő rendszer tűzvédelme

A tűzállóság a szerkezeti elem (pl. oszlop, gerenda) vagy annak egy részének teljesítményére vonatkozik és nem az őket alkotó, egymástól független anyagokra (beton, acél vagy szénszálas anyag).

A ragasztott CFRP (szénszál erősítésű polimer) lamellák használatához kapcsolódó gyakori hiba, hogy azt gondoljuk, hogy a CFRP tűz elleni teherbírásának meg kellene felelnie a szerkezeti elemtől elvárt ellenállósági időtartamnak, ami nem megfelelő (pl. egy 90 perces tűzállóságú oszlopnak képesnek kell lennie a meghatározott időtartamban a várható terhek felvételére, de a beton, az acél és a CFRP egyéni teherbírása teljes időtartam alatt nem korlátozott egyenként).

Mivel a CFRP erősítő szerepe várhatóan idő előtt megszűnik, a szerkezeti elem teherbírása alapvetően a másik két komponenstől (beton és acél) fog függeni, melyek teherbírása ennek megfelelően fokozatosan csökken a hőmérséklet függvényében. Így, még akkor is, ha a tűzvédő anyag csak korlátozott kiegészítő védelmet nyújt a CFRP számára (1), a beton és az acél védelmét illetően a hatékonysága nagyon jelentős, ezért a szerkezeti elem tűzvédelmi osztálya jelentősen javítható (2).

Az FRP méretezése tűzterhelésre
Az FRP méretezése tűzterhelésre

FRP (szál erősítésű polimer) méretezése tűzterhelésre (TR55, 5.7.1)

A tűz esete rendkívüli állapotot jelent, amit a terhek felvételekor és a szerkezet méretezésekor figyelembe kell venni. A védelem nélküli CFRP erősítésről – a tűz hatására jelentkező magas hőmérséklet miatt – azt feltételezzük, hogy elveszíti az erősítő hatását. E miatt az erősítés nélküli szerkezeti elemnek a csökkentett terhelési szintre, a terhek kvázi-állandó kombinációjára is meg kell felelnie (EC 1, 1-2 kötet; 4.3.1.).

Az FRP méretezése tűzterhelésre
Az FRP méretezése tűzterhelésre

Sika CarboDur szoftver

Az ingyenesen elérhető program tartalmaz egy előzetes vizsgálatot, ahol megtörténik az erősítés nélküli szerkezeti elemnek tűz esetére való ellenőrzése. A tartó teherbírása a beton és az acél valós szilárdsága alapján kerül meghatározásra, így az anyag oldali biztonsági tényező YM,fi = 1 (EC 2, 1-2 kötet; 2.3.). Az így számított szerkezeti ellenállásnak (teherbírásnak) meg kell haladnia a tűz esetén számításba veendő teherkombinációból meghatározott hatásokat (EC 1, 1-2 kötet; 4.3.1.).

Rd,fi ≥ Ed,fi

A fenti feltétel teljesülése esetén a CFRP erősítő hatására tűz esetén nem is lenne szükség, így a tűz elleni védelem elhagyható.

A Sika CarboDur szoftver az 500 °C-os izotermák módszerével (Eurocode 2, 1-2 kötet: A és B melléklet) végzi el az FRP erősítés nélküli födémek, gerendák, oszlopok tűzállósági vizsgálatát.

Felmelegedő tartó keresztmetszete
Felmelegedő tartó keresztmetszete

Tűz esetén a tartó keresztmetszete jelentősen felmelegszik. E miatt különböző hőmérsékleti gradiensek ébrednek a szelvényben, ami a beton és a betonacél mechanikai tulajdonságainak, teljesítő képességeinek csökkenéséhez vezet.

Az 500 °C-os izotermák módszere egy egyszerűsített, de nem táblázatos módszer, ami azt feltételezi, hogy az 500 °C feletti hőmérsékleti hatásnak kitett betonrész a szerkezeti elem teherbírásához nem járul hozzá, a maradó keresztmetszeti részt pedig a beton normál hőmérsékleten megadott szilárdságával és rugalmassági modulusával veszi figyelembe.

Ez az új, csökkentett hatékonyságú keresztmetszet egy kisebb teherbíráshoz (ellenálláshoz) vezet, aminek meg kell haladnia a tűz esetére vonatkozó terhelésekből számított hatásokat.

A Sika CarboDur szoftver kiértékeli a tartó tűzhatás esetén érvényes teherbírását
A Sika CarboDur szoftver kiértékeli a tartó tűzhatás esetén érvényes teherbírását

A tűzállósági határérték megfelel annak az időtartamnak, mikor az idő előrehaladtával a csökkenő szerkezeti ellenállás (teherbírás) eléri a terhekből számított hatás értékét.

A Sika CarboDur szoftver kiértékeli a tartó tűzhatás esetén érvényes teherbírását, meghatározva a vasbeton keresztmetszetben várható hőmérsékleti eloszlást, így a TR55 5.7.1. fejezete alapján a valós tűzállóságot kapjuk eredményül.

Amennyiben nem felel meg tűzesetre a szerkezet megerősítés nélkül, akkor kiegészítő tűzvédelem alkalmazása szükséges különböző gyártók tűzvédő lapjaival, habarcsaival.

A Sika CarboDur és a SikaWrap szénszálas lamellák és szövetek Nemzeti Műszaki Értékeléssel (NMÉ A144/2017), a Sika CarboDur S szénszálas szerkezetmegerősítő rendszerek – 2021 óta – ETA bevizsgálással (ETA-21/0276) rendelkeznek.

A hírben szereplő termékek
Sika CarboDur szerkezetmegerősítő rendszer
 
Sika CarboDur szerkezetmegerősítő rendszer

A Sika CarboDur lamella egy pultrúziós eljárással készült szénszál erősítésű polimer (CFRP), mely alkalmazható beton, tégla, acél, falazatok és szálerősített polimer szerkezetek megerősítésére. Az egyszerűen alkalmazható CarboDur lamellákat utólagos szerkezetmegerősítésként a szerkezetre kell ragasztani. Használható statikus és dinamikus terhelés esetén is.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Kategóriák
Betonjavító anyagok
Betonjavító anyagok
Vasbeton vázszerkezetek és falszerkezetek, könnyűbeton falszerkezetek
Vasbeton vázszerkezetek és falszerkezetek, könnyűbeton falszerkezetek
Betonok, habarcsok, vakolatok, kiegyenlítők
Betonok, habarcsok, vakolatok, kiegyenlítők
Teherhordó szerkezetek, falazatok
Teherhordó szerkezetek, falazatok
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...