Beton zsugorodásának csökkentése

Megfelelő technológiával akár egy 1000 m²-es padló is elkészíthető vágott fuga nélkül

Beton zsugorodás csökkentés
Beton zsugorodás csökkentés


Módszerek a zsugorodás mértékének csökkentésére

A különböző zsugorodási fázisok mértékének csökkentésére különböző módszerek alakultak ki. A leghatásosabb módszer, ha a két legnagyobb zsugorodású szakaszban avatkozunk be külön-külön vagy együtt.
  • A kémiai zsugorodás a legjelentősebb mértékű a korai zsugorodási fázisok között. Igen fontos, hogy ebben az időszakban ne veszítsen vizet a beton, hiszen az tovább erősíti az amúgy is erőteljes alakváltozást. Mértékét a péptartalom csökkentésével, a cement fajtájának helyes megválasztásával, az alacsony v/c tényező, alacsony összvíz tartalom alkalmazásával lehet redukálni.
  • A száradási zsugorodás mértékének csökkentésére a zsugorodás csökkentő szerek alkalmasak, melyek elsősorban fizikai elven működnek.
A frissbetonba bekevert adalékszerekkel két módszer terjedt el zsugorodás mértékének redukálására, melyek különbözőképpen alkalmazandók:
  • Zsugorodás kompenzálás: Ezt duzzadó adalékok bekeverésével érhetjük el, ami a cementtel reagálva gázt képez, és ezzel hozza létre térfogatnövelő hatását. Ez a folyamat a két lényeges szakaszban, nem befolyásol semmit, hanem az ezeket megelőző, (a legérzékenyebb) frissbeton korban működik. A folyamat ténylegesen nem kontrollálható, cement fajtánként eltérő és minőségi ingadozások esetén különböző végeredménye lehet.
  • Zsugorodás csökkentés: A Sika AG a világon egyedülálló módon kifejlesztette zsugorodás csökkentő Sika Control adalékszer családját. A Sika Control-40, vagy Sika Control-60 a beton vízvesztését csökkenti növelve a belső kohéziót, emellett kémiailag is reagál a cementtel.
A kompenzált és a csökkentett zsugorodás összehasonlítása
A kompenzált és a csökkentett zsugorodás összehasonlítása

A kompenzált és a csökkentett zsugorodás összehasonlítása


Az ábra tanulsága szerint tehát jelentősen befolyásolható a hosszú távú száradási zsugorodás mértéke. Már a szerkezeti kialakítás és a csomópontok tervezésénél gondolni kell a beton zsugorodására, amihez szükséges a betonösszetétel optimalizálása is zsugorodás csökkentő adalékszer alkalmazásával: Sika Control-60. Emellett elengedhetetlen a gondos utókezelés: Sika Antisol, Sika NB-1.

Mit nyerhetünk a zsugorodás csökkentéssel?
Attól függően, hogy milyen mértékű zsugorodás csökkentésre van szükség, különböző zsugorodás csökkentő adalékszer adagolások választhatóak. Alkalmazásukkal a zsugorodás akár 30-40%-a is kivehető a rendszerből.

Tartós betonszerkezetek készítésénél tehát mindenképpen a beton hosszú távú viselkedését kell alapul vennünk, és annak alapján kialakítani az építés koncepcióját. A tartós betonszerkezetek építésének módszere a zsugorodás csökkentő adalékszerek,- a Sika AG által kifejlesztett zsugorodás csökkentő termékcsalád - a Sika Control alkalmazása.

Beton zsugorodás csökkentés
Beton zsugorodás csökkentés

A megfelelő technológiának köszönhetően akár 1000 mm² padló is elkészülhet vágott fuga nélkül


A Sika zsugorodás csökkentő és utókezeló termékek letölthető műszaki adatlapjait a hír alatti termékképekre kattintva érheti el. Ha árajánlatot vagy bővebb felvilágosítást szeretne kérni a Sika Hungária Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.

A hírben szereplő termékek

 
Sika betonadalékszerek

A Sika Control-40 és Control-60 zsugorodás csökkentő adalékszerek a beton vízvesztését csökkentik növelve a belső kohéziót, emellett kémiailag is reagálnak a cementtel. SikaPlast-110 Eco és SikaPlast-501 Eco folyósítószerek kiválóan alkalmazhatók közepes és attól magasabb víz-cement tényezőjű betonokhoz. SikaRapid-1 kloridmentes szilárdulásgyorsító adalékszer, amely alkalmazható betonhoz és habarcshoz. Növeli a beton korai szilárdságát anélkül, hogy végszilárdságát negatívan befolyásolná.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya
 
Sika beton utókezelőszerek

A Sika NB-1 utókezelőszer alkalmazható betonszerkezetek utókezelésére. A Sika Antisol párolgásvédő szerrel megvédhető a friss beton a víz kipárolgásától.

Termékismertető
Tovább
Termék kártya

Kategóriák

Betonjavító anyagok
Betonjavító anyagok
Beton- és habarcs-adalékszerek, segédanyagok
Beton- és habarcs-adalékszerek, segédanyagok
Betonok, habarcsok, vakolatok, kiegyenlítők
Betonok, habarcsok, vakolatok, kiegyenlítők
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...