Schwank sötétsugárzók – Környezettudatosság ipari környezetben

Schwank sötétsugárzók - Környezettudatosság ipari környezetben

A csarnokfűtés legkiválóbb megoldása a sötéten sugárzó berendezések alkalmazása

Jelentős darabszámban megjelentek Magyarországon az első nagy teljesítményű NOx redukált sötéten sugárzó berendezések. A Schwank GmbH klímaneutrális célkitűzéseihez illeszkedően, a környezettudatosság jegyében a magyarországi piacon sikerült jelentős előrelepéseket tenni. Az elmúlt hónapban három helyszínen, Győrben, Kecskeméten és Budapest agglomerációjában épült csarnokokban beüzemelésre kerültek a cég legkorszerűbb készülékei, az alacsony NOx kibocsátású deltaSchwank berendezések.

Schwank sötétsugárzók - Környezettudatosság ipari környezetben
Schwank sötétsugárzók - Környezettudatosság ipari környezetben

Az ipari csarnoképítés területén szemmel látható változások érkeznek Magyarországra. Az 1990-ben az Egyesült Királyságban a zöld építészet minősítésére kitalált BREEAM rendszer beférkőzött az ipari létesítmények körébe. Ezzel párhuzamosan az ipari csarnokok bérlőinek körében az energiaárak dinamikus emelkedése miatt a minél gazdaságosabb üzemeltetés és a környezettudatos vállalati célkitűzések realizálásának az igénye is megjelent. A cégek már nem vesznek bérbe olyan épületeket, mely a vállalat imázs – corporate policy rendszerébe nem illeszthetők. A beruházási piac is igyekszik ehhez illeszkedni.

Az energiahatékonyság és beruházási költségoptimum meghatározása során egyértelmű, hogy a logisztikai csarnokok fűtésének legkiválóbb megoldása a sötéten sugárzó berendezések alkalmazása. A várható gázfelhasználás csökkentése, a szükséges komfortfokozat elérése relatív alacsony beruházási költség mellett sugárzó berendezésekkel oldható meg.

Maga a technológia régóta ismert és alkalmazott. Az ipar korábban a bevált, egyszerű és megszokott megoldásokhoz ragaszkodott és a készülék-fejlesztési lépések igényét a piac mindeddig nem követelte ki a gyártóktól. A "zöld" tudatosság és a BREEAM minősítés megszervezése felismerhető és forintokra váltható előnyt jelent. Elsőre úgy tűnik, hogy ebben a környezetben a hagyományos sötétsugárzók nem találják meg a helyüket. Ezzel szemben a Schwank fejlesztői egy merőben új filozófiával rendelkező berendezés-családdal léptek ki a piacra, mely a mai kor szellemének és a bérlői, beruházói és üzemeltetői piac újonnan megfogalmazott igényeinek maradéktalanul meg tud felelni.

deltaSchwank sötétsugárzó
deltaSchwank sötétsugárzó

Mit is tud a deltaSchwank csarnokfűtési megoldás?

  • A készülék levegő arány szabályozással, speciális égőfejjel és speciális modulációs tartománnyal rendelkezik, különböző egységteljesítmény kategóriában 15-60 kW között, a teljes modulációs tartományon belül 50 mg/kWh alatti NOx kibocsátással. Ezzel egyedüli a mai piacon.
  • A készülékek IC 4000 égővezérlése önálló BUS címmel rendelkezik és a BUS rendszerben kapcsolódik a központi szabályzó egységhez, mely ellenőrzése már akár távoli eléréssel is lehetséges.

A SchwankControl Touch vezérlővel együtt alakul ki a teljes rendszer, mely lehetővé teszi az időjáráskövető szabályozás kialakítását, akár 256 db készüléket is felügyelhet és nyílt portokon keresztül bármely épületfelügyeleti rendszerrel LAN vagy BUS rendszer alkalmazásával képes kommunikálni.

SchwankControl Touch vezérlő
SchwankControl Touch vezérlő

A rendszer sok-sok sajátossága közül, talán az épületkarakterisztika öntanuló megoldását kell kiemelni. A beállított időpontokhoz kapcsolódó hőfoklépcsőkhöz szükséges előfűtési idő mindig az épület jellegétől függ. Az automatika pár hetes időintervallum alatt önállóan veszi fel az épület lehűlésére jellemző jelleggörbéket a külső hőmérséklet függvényében, mely alapján optimalizálja az előfűtési időt.

Az 50 mg/kWh alatti NOx kibocsátás az intelligens távfelügyeletre is alkalmazott SchwankControl Touch szabályozóval kommunikálva teljesíti a BREEAM követelményeit. Környezettudatos megoldást jelent és nem utolsó sorban energiatakarékos minden más, a piacon kapható rendszermegoldással összevetve. A többletberuházás költsége igen rövid idő alatt megtérül és ezzel nem csak a vállalatok célkitűzéseihez, imázs elképzeléseihez illeszkedik, hanem gazdasági megfontolások alapján is megalapozott és ésszerű döntés.

A fejlesztések azonban nem állnak meg, a Schwank GmbH nemrég jelentette be a tisztán hidrogén üzemű sötétsugárzók eredményes kísérleti szakaszának lezárását.

Kategóriák
Készcsarnokok
Készcsarnokok
Hőtermelők, hőleadók, hőcserélők, kémények
Hőtermelők, hőleadók, hőcserélők, kémények
Készépületek, konténerek
Készépületek, konténerek
Épületgépészet
Épületgépészet
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...