A PREFA Siding sávos alumínium homlokzatburkolati rendszer tűzterjedési vizsgálata

A vizsgálat igazolta, hogy a homlokzatburkolat megfelelő tűzterjedési határértékkel rendelkezik

A nem megfelelő vagy nem megfelelően kialakított homlokzati hőszigetelő, illetve burkolati, bevonati rendszerek alkalmazása tűzvédelmi szempontból a teljes épület nem megfelelőségét vonhatja magával. Az ÉMI tavaszi vizsgálati eredménye szerint a PREFA Siding sávos alumínium homlokzatburkolati rendszerével az érvényes tűzvédelmi előírásoknak megfelelő homlokzat alakítható ki bármilyen épületen.

Az ÉMI tavasszal elvégzett vizsgálatai igazolták, hogy az MSZ 14800-6:2009 szabvány előírásai szerint a PREFA Siding sávos alumínium homlokzatburkolati rendszere megfelel az előírtaknak, azaz megfelelő beépítés esetén bírja a 45 perces tűzterhelést. Az OTSZ szerint minden szerelt burkolatra - így az alumíniummal borított épületek esetén - a tervezőnek a tűzvédelmi besorolás mellett a tűzterjedési határértéket is szükséges igazolnia, amelynek határértéke nagyobb vagy egyenlő 45 percnél (Th ≥ 45 perc).
(A "Th" az a homlokzati tűzterjedési határérték, amely a vonatkozó műszaki követelményeknek megfelelő vizsgálat kezdetétől számított, a tűznek a homlokzati épületszerkezeteken történő terjedésére jellemző határállapot bekövetkezéséig eltelt idő percben.)

Egy épület külső falainak hatékony hőszigetelésekor a tervezés és a kivitelezés során a hő-, zaj-, páravédelmi erőtani, és számos egyéb követelmény mellett, figyelembe kell venni a tűzbiztonságra vonatkozó szabályokat is. A téma egyre gyakrabban kerül az érdeklődés középpontjába, fontossága megkérdőjelezhetetlen, néhány sajnálatos katasztrófa hatására és az emberi élet, valamint a vagyoni értékek védelme miatt. Az épületek tűzbiztonságának súlya tehát növekszik, a tervezői felelősség miatt pedig azon épületszerkezeti elemek használata fokozattan ajánlott, illetve bizonyos esetekben kötelező, amelyek a tűzterhelés kapcsán megfelelő vizsgálati eredményekkel rendelkeznek. Az OTSZ előírásai szerint a földszint + 2 emeletekkel magasabb, illetve középületek esetében mindig kötelező a tűzterjedési határérték igazolása. Az ÉMI vizsgálati jelentése alapján ilyen a PREFA Siding sávos alumínium homlokzatburkolati rendszere is.

PREFA Siding: megfelel
A vizsgálat során a PREFA Siding sávos alumínium homlokzatburkolati rendszer megfelelt az egyes kritériumoknak: a vizsgálat során nem következett be a burkolati rendszerek esetében az egyes elemek tömeges és/vagy veszélyes mértékű lehullása, a homlokzati bevonat, burkolat, hőszigetelő rendszer felületi égése által okozott károsodás nem terjedt a mellvédfal felső síkjáig, illetve a tűztéri ablaknyílás oldalától vízszintes irányban a modell teljes magasságában bármely helyen 1,50 méterre. Továbbá a tűztérből kilépő, az értékeléshez számításba veendő lángzónában adott pontokban mért hőmérséklet és a megfigyelőszint ablaknyílásában fellépő hőmérséklet különbsége nem nagyobb 300° K-nél.

Az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. vizsgálatainak eredménye szerint a PREFA Hungária Kft. által gyártott PREFA Siding sávos alumínium homlokzatburkolati rendszerre Th ≥ 45 perc perc homlokzati tűzterjedési határérték igazolható, amennyiben a PREFA homlokzatburkolati elemek nem éghető (A1 és A2 tűzvédelmi osztályú) falszerkezetre kerülnek, és a kivitelezés előtt a fogadó felületnek a homlokzatburkolati hőszigetelő rendszer fogadására való alkalmasságát megvizsgálják.

A vizsgálati eredmény kimutatta, hogy a PREFA Siding sávos alumínium homlokzatburkolati rendszere bármilyen épület esetében korlátozás nélkül beépíthető.

A PREFA Siding homlokzatburkolat letölthető adatlapjáért kattintson a hír alatti termékképre, amennyiben árajánlatot, egyéb információt vagy katalógust szeretne kérni a PREFA Hungária Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.

A hírben szereplő termékek

PREFA Siding homlokzatburkolat
 
PREFA Siding homlokzatburkolat

A PREFA Siding lemezekkel a kreatív homlokzati elképzelések tökéletesen megvalósíthatók. A változtatható beépítési szélességgel, árnyékfugával vagy anélkül kialakítható megoldások, a sima, stukkó vagy hullámos felületi hatás, valamint a széles színpaletta végtelen számú lehetőséget kínál az alumíniumhomlokzatok egyedi és hosszú életű megvalósításához. Épület-felújításnál vagy új épületnél - a PREFA Sidings lemezek intelligens homlokzati megoldásokat tesznek lehetővé.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya

Kategóriák

Kazettás és sávos fém homlokzatburkolatok
Kazettás és sávos fém homlokzatburkolatok
Tetők, homlokzatok
Tetők, homlokzatok
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...