proidea.hu online termékinformációs katalógus

A PREFA Siding sávos alumínium homlokzatburkolati rendszer tűzterjedési vizsgálata


2015. augusztus 31.

A vizsgálat igazolta, hogy a homlokzatburkolat megfelelő tűzterjedési határértékkel rendelkezik

A nem megfelelő vagy nem megfelelően kialakított homlokzati hőszigetelő, illetve burkolati, bevonati rendszerek alkalmazása tűzvédelmi szempontból a teljes épület nem megfelelőségét vonhatja magával. Az ÉMI tavaszi vizsgálati eredménye szerint a PREFA Siding sávos alumínium homlokzatburkolati rendszerével az érvényes tűzvédelmi előírásoknak megfelelő homlokzat alakítható ki bármilyen épületen.

Az ÉMI tavasszal elvégzett vizsgálatai igazolták, hogy az MSZ 14800-6:2009 szabvány előírásai szerint a PREFA Siding sávos alumínium homlokzatburkolati rendszere megfelel az előírtaknak, azaz megfelelő beépítés esetén bírja a 45 perces tűzterhelést. Az OTSZ szerint minden szerelt burkolatra - így az alumíniummal borított épületek esetén - a tervezőnek a tűzvédelmi besorolás mellett a tűzterjedési határértéket is szükséges igazolnia, amelynek határértéke nagyobb vagy egyenlő 45 percnél (Th ≥ 45 perc).
(A "Th" az a homlokzati tűzterjedési határérték, amely a vonatkozó műszaki követelményeknek megfelelő vizsgálat kezdetétől számított, a tűznek a homlokzati épületszerkezeteken történő terjedésére jellemző határállapot bekövetkezéséig eltelt idő percben.)

Egy épület külső falainak hatékony hőszigetelésekor a tervezés és a kivitelezés során a hő-, zaj-, páravédelmi erőtani, és számos egyéb követelmény mellett, figyelembe kell venni a tűzbiztonságra vonatkozó szabályokat is. A téma egyre gyakrabban kerül az érdeklődés középpontjába, fontossága megkérdőjelezhetetlen, néhány sajnálatos katasztrófa hatására és az emberi élet, valamint a vagyoni értékek védelme miatt. Az épületek tűzbiztonságának súlya tehát növekszik, a tervezői felelősség miatt pedig azon épületszerkezeti elemek használata fokozattan ajánlott, illetve bizonyos esetekben kötelező, amelyek a tűzterhelés kapcsán megfelelő vizsgálati eredményekkel rendelkeznek. Az OTSZ előírásai szerint a földszint + 2 emeletekkel magasabb, illetve középületek esetében mindig kötelező a tűzterjedési határérték igazolása. Az ÉMI vizsgálati jelentése alapján ilyen a PREFA Siding sávos alumínium homlokzatburkolati rendszere is.

PREFA Siding: megfelel
A vizsgálat során a PREFA Siding sávos alumínium homlokzatburkolati rendszer megfelelt az egyes kritériumoknak: a vizsgálat során nem következett be a burkolati rendszerek esetében az egyes elemek tömeges és/vagy veszélyes mértékű lehullása, a homlokzati bevonat, burkolat, hőszigetelő rendszer felületi égése által okozott károsodás nem terjedt a mellvédfal felső síkjáig, illetve a tűztéri ablaknyílás oldalától vízszintes irányban a modell teljes magasságában bármely helyen 1,50 méterre. Továbbá a tűztérből kilépő, az értékeléshez számításba veendő lángzónában adott pontokban mért hőmérséklet és a megfigyelőszint ablaknyílásában fellépő hőmérséklet különbsége nem nagyobb 300° K-nél.

Az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. vizsgálatainak eredménye szerint a PREFA Hungária Kft. által gyártott PREFA Siding sávos alumínium homlokzatburkolati rendszerre Th ≥ 45 perc perc homlokzati tűzterjedési határérték igazolható, amennyiben a PREFA homlokzatburkolati elemek nem éghető (A1 és A2 tűzvédelmi osztályú) falszerkezetre kerülnek, és a kivitelezés előtt a fogadó felületnek a homlokzatburkolati hőszigetelő rendszer fogadására való alkalmasságát megvizsgálják.

A vizsgálati eredmény kimutatta, hogy a PREFA Siding sávos alumínium homlokzatburkolati rendszere bármilyen épület esetében korlátozás nélkül beépíthető.

A PREFA Siding homlokzatburkolat letölthető adatlapjáért kattintson a hír alatti termékképre, amennyiben árajánlatot, egyéb információt vagy katalógust szeretne kérni a PREFA Hungária Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 

Termék
Cég
Székhely: H-2058 Budaörs, Gyár u. 2.
Postacím: H-2058 Budaörs, Pf. 80.
Telefon: +36 23 511 670
Fax: +36 23 511 675
E-mail:
Web: www.prefa.hu
Kovács Tímea
pénzügyi- és logisztikai vezető  
   
   
   
   
Az alumínium feldolgozása terén szerzett hihetetlen tapasztalatnak köszönhetően a PREFA-nak nincs versenytársa az alumínium tetőfedőanyagok és ereszcsatornarendszerek gyártása terén. 1946-ban a salzburgi Gödl bádogos és tetőfedőmester kifejlesztette az alumínium cseréplemezt, amelynek a PREFA nevet adta. 1966-ban jelent meg a piacon az egységes PREFA termékcsoport Ausztriában. Ez még natúr fedőelemekből állt. Ezt 1978-ban követte az első ráégetett lakkbevonattal ellátott PREFA cseréplemez és a bevonatos alumíniumszalagok piaci bevezetése a bádogosok igényeinek kielégítésére. 1990-től kezdődően a PREFA folyamatosan építette ki hálózatát a nyugat-európai országokban (Németország, Hollandia, Svájc), majd 2003-tól a közép-kelet-európai országokban alapítottak leányvállalatokat (Csehország, Magyarország, Lengyelország). Jelenleg két gyáregységben - Ausztriában (Marktl/Lilienfeld), Németországban (Wasungen) - állítják elő a PREFA Hungária Kft. által forgalmazott termékeket. A PREFA termékek alapanyaga alumíniumötvözet (AlMn1Mg0,5 az EN 573 szabvány szerint), a festékbevonat pedig korszerű PP99 poliamid-poliuretán lakkbevonat. Minden termék megfelel az EN, DIN, ÖNORM szabványok előírásainak, valamint a hatályos magyar előírásoknak (ÉME A-736/2001).
További hírek a Kazettás és sávos fém homlokzatburkolatok termékkategóriában
További hírek a Tetők, homlokzatok termékkategóriában
További hírek az Építés termékkategóriában
Kulcsszavak:  PREFA  Siding  sávos  alumínium  homlokzatburkolati  rendszer  homlokzatburkolat  tűzterjedési  vizsgálat  határérték  Th  tűzvédelmi  besorolás  homlokzati  tűzterjedés  falszerkezet  ÉMI