proidea.hu online termékinformációs katalógus

Az első nagy PREFA projekt Norvégiában - Falzonal állókorcos tetőfedés és homlokzatburkolat


2019. július 18.

Servin Gjerde Trondheimban egy darabka színes világot alkotott

PREFA Falzonal tető és homlokzatburkolat Norvégiában
Sevrin Gjerde nem csupán építész, hanem problémamegoldó is. Azt a feladatot kapta, hogy egy kis területre a lehető legtöbb lakást, elegendő parkolót tervezzen és a már meglévő élelmiszerüzletet is megőrizze. Toronyházat azonban nem építhetett, mivel a terület arculatát családi házak határozzák meg. „Ha a probléma megfogalmazása korrekt, könnyű megtalálni rá a megoldást is“, mondja a norvég építész, Sevrin Gjerde.
Itt a megoldás azonban "kemény kreatív munka" volt. „Egy kis dombot építettünk. Ez olyan, mint egy szőnyeg, amit ráhúztunk a parkolókra és az élelmiszerüzletre.“ A domb harmonikusan simul a környezetébe, és a 23 ház 5 különböző színben pompázik - az égkéktől a téglavörösig.

A számtalan faháznak köszönhetően a norvég várost a színek uralják. Jelen esetben az alapanyag jelenti a különbséget, ami valószerűtlenné teszi az épületeket. Az alumíniumhomlokzat kitűnik a többi közül. Fényvisszaverése minden napszakban, és minden évszakban más-más hangulatot áraszt. "A házak minden évszakban máshogy hatnak. Főleg vörös fényben", meséli Gjerde.

Az alapanyagválasztás tudatosan a Prefára esett. A cél egy monokróm megjelenés volt - tető és homlokzat azonos anyagból.

Mint egy öreg barát
Josefinesvingen lett Gjerde legkedvesebb projektje az elmúlt években: "Két-három évig dolgoztam rajta. Olyan számomra, mint egy régi barát", meséli Gjerde, aki 12 évesen indult el az építészet felé. Az iskolában kitöltött egy pályaválasztási tesztet, melynek az eredménye: építész. "Fogalmam sem volt róla, mit csinál az építész", emlékszik vissza. Gjerde később Norvégiában, Svédországban és Madridban folytatta tanulmányait. Tudásával visszatért hazájába, hogy szakmagyakorlóvá váljon.

Játék a formákkal
Elve, hogy olyan tereket alkosson, melyekben ő is szívesen élne. A tervezés és alkotás folyamatát megkönnyíti nagy képzelőereje. "Tehetségem van hozzá, hogy elképzeljem a tereket" írja. "Minden a terek és formák körül mozog, és én élvezem, hogy ezeket megalkothatom", hangsúlyozza.

Az első nagy PREFA projekt Norvégiában
Dag-Arne Gundersen és 15 fős bádogos csapata felelt a kivitelezésért, és dolgozott egy évig, kemény körülmények között a 23 ház tetejének és homlokzatának kialakításán. Munkájuk Trondheim új, színes védjegyévé vált.

A Josefinesvingen projekt egyfajta úttörőmunka volt, hiszen ez volt az első nagy Prefa projekt Gundersen és a Mesterblikk bádogos cég számára Norvégiában. "Nem volt kész receptünk, ami alapján dolgozhattunk volna", meséli Gundersen.

PREFA Falzonal tető és homlokzatburkolat Norvégiában

Anyag: PREFA Falzonal alumínium, 0,7 mm vastag, Coil-Coating bevonattal
Színek: új réz, galambkék, szürkészöld, szavannabézs, alumíniumszürke
Súly: kb. 2,2 kg/m²
Vastagság: 0,7 mm
Szélesség: 600 mm/1200 mm
Korctávolság: 53 cm

 

Termék
Cég
Székhely: H-2058 Budaörs, Gyár u. 2.
Postacím: H-2058 Budaörs, Pf. 80.
Telefon: +36 23 511 670
Fax: +36 23 511 675
E-mail:
Web: www.prefa.hu
Kovács Tímea
pénzügyi- és logisztikai vezető  
   
   
   
   
Az alumínium feldolgozása terén szerzett hihetetlen tapasztalatnak köszönhetően a PREFA-nak nincs versenytársa az alumínium tetőfedőanyagok és ereszcsatornarendszerek gyártása terén. 1946-ban a salzburgi Gödl bádogos és tetőfedőmester kifejlesztette az alumínium cseréplemezt, amelynek a PREFA nevet adta. 1966-ban jelent meg a piacon az egységes PREFA termékcsoport Ausztriában. Ez még natúr fedőelemekből állt. Ezt 1978-ban követte az első ráégetett lakkbevonattal ellátott PREFA cseréplemez és a bevonatos alumíniumszalagok piaci bevezetése a bádogosok igényeinek kielégítésére. 1990-től kezdődően a PREFA folyamatosan építette ki hálózatát a nyugat-európai országokban (Németország, Hollandia, Svájc), majd 2003-tól a közép-kelet-európai országokban alapítottak leányvállalatokat (Csehország, Magyarország, Lengyelország). Jelenleg két gyáregységben - Ausztriában (Marktl/Lilienfeld), Németországban (Wasungen) - állítják elő a PREFA Hungária Kft. által forgalmazott termékeket. A PREFA termékek alapanyaga alumíniumötvözet (AlMn1Mg0,5 az EN 573 szabvány szerint), a festékbevonat pedig korszerű PP99 poliamid-poliuretán lakkbevonat. Minden termék megfelel az EN, DIN, ÖNORM szabványok előírásainak, valamint a hatályos magyar előírásoknak (ÉME A-736/2001).
További hírek a Sík fémlemez tetőburkolatok és homlokzatburkolatok termékkategóriában
További hírek a Tetők, homlokzatok termékkategóriában
További hírek az Építés termékkategóriában
Kulcsszavak:  PREFA  Falzonal  állókorcos  tetőfedés  homlokzatburkolat  alumínium