Az első nagy PREFA projekt Norvégiában - Falzonal állókorcos tetőfedés és homlokzatburkolat

Servin Gjerde Trondheimban egy darabka színes világot alkotott

PREFA Falzonal tető és homlokzatburkolat Norvégiában
PREFA Falzonal tető és homlokzatburkolat Norvégiában

Sevrin Gjerde nem csupán építész, hanem problémamegoldó is. Azt a feladatot kapta, hogy egy kis területre a lehető legtöbb lakást, elegendő parkolót tervezzen és a már meglévő élelmiszerüzletet is megőrizze. Toronyházat azonban nem építhetett, mivel a terület arculatát családi házak határozzák meg. „Ha a probléma megfogalmazása korrekt, könnyű megtalálni rá a megoldást is“, mondja a norvég építész, Sevrin Gjerde.
Itt a megoldás azonban "kemény kreatív munka" volt. „Egy kis dombot építettünk. Ez olyan, mint egy szőnyeg, amit ráhúztunk a parkolókra és az élelmiszerüzletre.“ A domb harmonikusan simul a környezetébe, és a 23 ház 5 különböző színben pompázik - az égkéktől a téglavörösig.

A számtalan faháznak köszönhetően a norvég várost a színek uralják. Jelen esetben az alapanyag jelenti a különbséget, ami valószerűtlenné teszi az épületeket. Az alumíniumhomlokzat kitűnik a többi közül. Fényvisszaverése minden napszakban, és minden évszakban más-más hangulatot áraszt. "A házak minden évszakban máshogy hatnak. Főleg vörös fényben", meséli Gjerde.

Az alapanyagválasztás tudatosan a Prefára esett. A cél egy monokróm megjelenés volt - tető és homlokzat azonos anyagból.

Mint egy öreg barát
Josefinesvingen lett Gjerde legkedvesebb projektje az elmúlt években: "Két-három évig dolgoztam rajta. Olyan számomra, mint egy régi barát", meséli Gjerde, aki 12 évesen indult el az építészet felé. Az iskolában kitöltött egy pályaválasztási tesztet, melynek az eredménye: építész. "Fogalmam sem volt róla, mit csinál az építész", emlékszik vissza. Gjerde később Norvégiában, Svédországban és Madridban folytatta tanulmányait. Tudásával visszatért hazájába, hogy szakmagyakorlóvá váljon.

Játék a formákkal
Elve, hogy olyan tereket alkosson, melyekben ő is szívesen élne. A tervezés és alkotás folyamatát megkönnyíti nagy képzelőereje. "Tehetségem van hozzá, hogy elképzeljem a tereket" írja. "Minden a terek és formák körül mozog, és én élvezem, hogy ezeket megalkothatom", hangsúlyozza.

Az első nagy PREFA projekt Norvégiában
Dag-Arne Gundersen és 15 fős bádogos csapata felelt a kivitelezésért, és dolgozott egy évig, kemény körülmények között a 23 ház tetejének és homlokzatának kialakításán. Munkájuk Trondheim új, színes védjegyévé vált.

A Josefinesvingen projekt egyfajta úttörőmunka volt, hiszen ez volt az első nagy Prefa projekt Gundersen és a Mesterblikk bádogos cég számára Norvégiában. "Nem volt kész receptünk, ami alapján dolgozhattunk volna", meséli Gundersen.

PREFA Falzonal tető és homlokzatburkolat Norvégiában
PREFA Falzonal tető és homlokzatburkolat Norvégiában


Anyag: PREFA Falzonal alumínium, 0,7 mm vastag, Coil-Coating bevonattal
Színek: új réz, galambkék, szürkészöld, szavannabézs, alumíniumszürke
Súly: kb. 2,2 kg/m²
Vastagság: 0,7 mm
Szélesség: 600 mm/1200 mm
Korctávolság: 53 cm

A hírben szereplő termékek

PREFA tekercsek és lemezek
 
PREFA tekercsek és lemezek

A PREFA alumínium szalagok és lemezek jól formálható alumíniumötvözetből készülnek. A könnyű és biztonságos megmunkálásért – ideális oromzat- és vápakiképezésekhez, kémény- és tetőtéri ablakok kereteihez, valamint padlásablak-borításokhoz, stb. De homlokzatoknál is (pl. ablakpárkányoknál és szegleteknél) alkalmazzák a PREFA alumínium szalagokat és lemezeket.

Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Falzonal állókorcos tetőfedés
 
PREFA Falzonal állókorcos tetőfedés

Ez a szalag formájú színes alumínium lemez, ötvözetét, szilárdságát és bevonatát tekintve különösen alkalmas a bádogos munkáknál való alkalmazáshoz. Tökéletesen alkalmas a legkülönbözőbb korcolási technológiákhoz – és igény szerint kombinálható olyan anyagokkal, mint a fa, az üveg vagy az acél. Esőbiztos, egy- vagy kéthéjú átszellőztetett tető- és homlokzatburkolati rendszerek megvalósítása épp úgy lehetséges, mint a komplex homlokzati rendszerek kivitelezése. A Falzonal sok színben és felülettel kapható, az egyszerű színektől kezdve a metálszíneken keresztül a réz-, cink- vagy titánszínárnyalatokig.

Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya
Falzonal homlokzatburkolat
 
PREFA Falzonal homlokzatburkolat

Ez a szalag formájú színes alumínium ötvözetét, szilárdságát és bevonatát tekintve különösen alkalmas a bádogos munkáknál való alkalmazáshoz. Tökéletesen alkalmas a legkülönbözőbb korcolási technológiákhoz – és igény szerint kombinálható olyan anyagokkal, mint a fa, az üveg vagy az acél. Esőbiztos, egy- vagy kéthéjú átszellőztetett tető- és homlokzatburkolati rendszerek megvalósítása épp úgy lehetséges, mint a komplex homlokzati rendszerek kivitelezése. A Falzonal sok színben és felülettel kapható: Az egyszerű színektől kezdve a metálszíneken keresztül a réz-, cink- vagy titánszínárnyalatokig.

Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya

Kategóriák

Sík fémlemez tetőburkolatok és homlokzatburkolatok
Sík fémlemez tetőburkolatok és homlokzatburkolatok
Tetők, homlokzatok
Tetők, homlokzatok
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...