Hogyan kell hőszigetelni a pincefalakat a műszaki követelményeknek megfelelően?

Hogyan kell hőszigetelni a pincefalakat a műszaki követelményeknek megfelelően?

A FIBRAN d.o.o. kivitelezési tanácsai

A víz és nedvesség állandó jelenléte szignifikáns károkat okozhat a talajjal érintkező, rosszul védett épületszerkezetben. Minőségi víz- és hőszigetelés szakszerű kivitelezésével, valamint egy hatékony vízelvezető rendszer kiépítésével azonban megelőzhető ezek károsító hatása, ezzel biztosítva az épület tartósságát és a jobb életkörülményeket. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a már meglévő épületek ezen szakaszainak későbbi felújítása meglehetősen körülményes, illetve magas költségeket von maga után.

Függőleges és vízszintes vízszigetelés

Elengedhetetlen fontosságú azon épületrészek megfelelő vízszigetelése, amelyek folyamatosan vízzel vagy talajnedvességgel érintkeznek. A vízszintes vízszigetelés a talajból felemelkedő kapilláris nedvességgel szemben nyújt védelmet, míg a függőleges a nedvesség oldalirányú behatolását hivatott megakadályozni. A függőleges vízszigetelésnek az épület alapjától a talajszint feletti, legalább 30-50 cm magasságig (az épület elhelyezkedésétől függően) kell terjednie. A homlokzat lábazati részének vízszigetelésével a csapadékvíz bejutása akadályozható meg hatékonyan. Vízszigetelés céljából számos különféle anyag közül lehet választani, de a mai napig a bitumenes bevonattal kombinált bitumenes szalagok használata a legelterjedtebb.

Talajjal érintkező falszakaszok hőszigetelése

Az extrudált polisztirolt, vagy másik nevén XPS-t, általában a talajjal érintkező falak hőtechnikai védelmére használjuk. Előnyei közül érdemes kiemelni a nagy nyomószilárdságot, a méretállóságot, valamint a vízállóságot, mely utóbbi a nedvességgel való érintkezés miatt különösen fontos. A felszín alatti szigetelés vastagsága legalább 12 centiméter kell hogy legyen, de a legjobb az, ha megegyezik a homlokzati részén alkalmazott hőszigetelő lapok vastagságával vagy legfeljebb 1-2 centiméterrel vékonyabb annál. A hőszigetelés optimális vastagságának meghatározásához modern számítógépes szoftverek állnak rendelkezésünkre.

Az XPS hőszigetelő lapok alacsony tágulású poliuretán ragasztóhabbal, vagy más, erre a célra tervezett ragasztóanyaggal kerülnek rögzítésre a vízszigetelő réteghez. A purhabot pontszerűen, vagy függőleges sávokban kell felhordani annak érdekében, hogy a vízszigetelés és a hőszigetelés között esetlegesen felgyülemlett nedvesség a lehető leghamarabb elfolyhasson. Magas talajvízszint esetében a poliuretán ragasztót nem csak csíkokban, hanem a táblák kerülete mentén is szükséges felhordani.

Pincefalak hőszigetelése a műszaki követelményeknek megfelelően.
Hogyan kell hőszigetelni a pincefalakat a műszaki követelményeknek megfelelően?

A képen éppen egy családi ház kivitelezésének szigetelési munkáit láthatja. A beruházó és a tervezőcsapat a SEISMIC alaplemez-szigetelés rendszer mellett döntött, amely egy tartós, hőhidak nélküli burkot képezve védi meg az egész épületet. A pincerész függőleges vízszigeteléseként bitumenes szalag, a hőszigetelés céljából pedig FIBRANxps 300-L táblák kerültek felhelyezésre. A vízelvezetés kiépítését követően sor került a szerkezet fokozatos visszatöltésére. Érdemes megjegyezni, hogy a felszín alatti használathoz sima felületű hőszigetelő lemezek használata az ajánlott, mivel ezek biztosítják az épület megfelelő műszaki és hővédelmét.

Vízelvezető rendszer

Új építési projekteknél minden esetben javasolt vízelvezető rendszer kiépítése, amely a csapadékvíz épülettől való elszivárogtatására szolgál. Az elvezető csatornákat általában legalább 1% lejtéssel, egy szivárgó, vagy csapadékvíz-elvezető rendszer irányába pozícionálva szükséges kivitelezni. A legmegfelelőbb megoldást az adott építési helyszín kínálta lehetőségek alapján kell megválasztani.

A pincefalak hőszigetelésének legfőbb előnyei:

  • hőmérséklet-stabilitás biztosítása a pincetérben (a hőszigetelés vastagsága függ a helyiség tervezett használatától)
  • a falak belső felületén való páralecsapódás megelőzése (a hőszigetelés vastagsága függ a helyiség tervezett használatától)
  • a vízszigetelés védelme a mechanikai sérülésektől
  • a vízszigetelés védelme a szélsőséges hőmérsékleti hatásoktól, és az emiatt bekövetkező fokozottabb anyagöregedéstől

A talajszint alatt alkalmazandó hőszigetelés

FIBRANxps 300-L hőszigetelő lemez
FIBRANxps 300-L_hőszigetelő lemez

Az alapok és alaplemezek, valamint a talajjal érintkező falszakaszok hőszigetelésére minden esetben sima felületű és "L", avagy lépcsős élkialakítású XPS hőszigetelést szükséges alkalmazni. A FIBRAN kínálatában FIBRANxps 300-L néven találhatja meg ezen terméket. 

Csak ideális műszaki paraméterekkel rendelkező XPS lapokkal biztosítható az épületek hatékonysága és tartóssága. A gyakorlatban sokszor tapasztaljuk, hogy ennél az épületrésznél nem a megfelelő termék kerül felhasználásra, mint például rácsozott felületű XPS táblák alkalmazása. Éppen ezért érdemes újból hangsúlyozni, hogy a talajjal érintkező épületrészeket – ahol nem kerül sor utólagos felületkezelésre és burkolásra sem – kifejezetten erre a használati célra tervezett, sima felületű táblákkal kell szigetelni.

A lábazat hőszigetelésének alapjai

FIBRANxps ETICS GF extrudált polisztirol szigetelőlap
FIBRANxps ETICS GF hőszigetelő lemez

A lábazat a külső fal azon, kb. 30-50 cm magasságig terjedő szakasza, amely átmenetet képez a homlokzat és az építmény földdel érintkező része vagy annak alapzata (sekély alapozás esetén) között. A lábazati területen a falat mindig vízszigetelés védi, amely szintén kb. 50 cm magasságig érhet fel, és óvja az épületet a víztől. Mivel a homlokzat lábazati szakasza folyamatosan nedvességgel érintkezik, ezért ide csak vízlepergető hőszigetelés kerülhet beépítésre, ilyen például a FIBRANxps ETICS termék.

Ennél az épületrésznél nem szabad olyan hőszigetelést elhelyezni, mint például az EPS vagy az ásványgyapot, amely magába szívhatja a vizet. A felvett nedvesség idővel a homlokzati burkolat károsodásához vagy leválásához vezethet. Ráadásul az átnedvesedett szigetelés nagymértékben veszít teljesítményéből, mivel hőhatásfoka jelentősen leromlik a víz hatására.

A lábazathoz rácsozott felületi szerkezetű táblák beépítése ajánlott. A FIBRANxps ETICS GF vagy FIBRANxps ETICS BT hőszigetelő lapok jobb tapadást biztosítanak, mivel ezeket a lemezeket kifejezetten vakolt, vagy a kőburkolattal ellátott homlokzati rendszerekhez tervezték.

Mikre figyeljen a pincefalak hőszigetelésének vásárlásakor?

A talajszint alatti használatra szánt hőszigetelő táblák kiválasztásakor az alábbi két értékre ügyeljen a termék címkéjén:

  • WL(T), amely nem haladhatja meg a 0,7-et, és
  • WD(V), amelynek értéke 1 legyen, azaz folyamatos talajvízzel való érintkezés esetén is beépíthető a szerkezetbe.

Miért pont ez a két érték? Mert gyakran még a kivitelezők sem figyelnek rájuk, és 1,5 vagy még ennél is magasabb értékű polisztirol táblákat építenek be. Előfordulhat továbbá, hogy olyan terméket választanak, amelynél nincs is deklarálva a talajszint alatti szerkezetek hőszigetelésénél elengedhetetlen hosszú idejű páradiffúziós vízfelvétel WD(V).

Javasolt továbbá a választott termék hővezető képességének – λ érték – ellenőrzése is. Minél jobban szigetel az adott anyag, annál kisebb a λ-értéke és alacsonyabb a hővezető képessége. A szabványok megadják a falak, a tetők és az alapzatok esetében egyaránt a megengedett legnagyobb hőátbocsátási értékeket. A szigetelőanyag paraméterei és a falvastagság ismeretében kiszámíthatjuk, hogy hány centiméteres szigetelés szükséges az előírásoknak való megfeleléshez.

Mire kell ügyelni lábazati hőszigetelés vásárlásakor?

A mérettolerancia szintúgy fontos tulajdonság, különösen a vakolt homlokzatok esetében. Kövesse a szakértő által összeállított tervdokumentációban foglaltakat, betartva a megfelelő anyag a megfelelő helyen alapelvet. Ne keverje a különböző anyagokat, és fordítson kiemelt figyelmet a pontos beépítésre, mert általánosságban itt fordul elő a legtöbb telepítési hiba, melyek már viszonylag hamar előjönnek, például páralecsapódás vagy penészesedés formájában.

A hőszigetelés területén a szigetelésgyártó cégek szakemberei tudják a legtöbb segítséget nyújtani, pontosan ismerik a termékek közötti különbségeket, javaslatot tudnak tenni a kivitelezés kapcsán, vagy akár vázlatrajzok készítésével is közre tudnak működni.

A hírben szereplő termékek
FIBRANxps 300-L extrudált polisztirol szigetelőlapok
 
FIBRANxps 300-L extrudált polisztirol szigetelőlapok

A FIBRANxps 300-L magas nyomószilárdságú extrudált polisztirol szigetelőlapok sima felületképzéssel és “L” élképzéssel készülnek. Alkalmazhatók talajban talajvíz esetén is pincefalak, medencék szigetelésére, padlófűtéses padlók, raktárak, műhelyek, hangárok, műjégpályák padlóinak rétegrendjében, fordított rétegrendű és hagyományos lapostetők szigetelésére, DUO-tetőknél és passzív házaknál.

CAD
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
Tovább
Termék kártya
FIBRANxps ETICS BT extrudált polisztirol szigetelőlapok
 
FIBRANxps ETICS BT-I extrudált polisztirol szigetelőlapok

A FIBRANxps ETICS BT-I homlokzati extrudált polisztirol szigetelőlapok durva felülettel és “I” (egyenes) élképzéssel készülnek. Alkalmazhatók ETICS vagy kővakolattal burkolt homlokzatok és lábazatok szigetelésére, rejtett hőszigetelő zsaluzatként, valamint látható beton belső szigeteléseként.

CAD
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
Tovább
Termék kártya
FIBRANxps ETICS GF extrudált polisztirol szigetelőlapok
 
FIBRANxps ETICS GF extrudált polisztirol szigetelőlapok

A FIBRANxps ETICS GF-I homlokzati extrudált polisztirol szigetelőlapok nápolyi mintás felületképzéssel és lépcsős élképzéssel készülnek. Alkalmazhatók magastetőknél, lapostetők oldalfalainál hőhíd megszüntetésére, lábazatokon, vakolt homlokzaton, rejtett hőszigetelő zsaluzatként, valamint látható beton belső szigeteléseként.

CAD
Termékismertető
Műszaki adatok
CAD
Tovább
Termék kártya
Kategóriák
Polisztirol szigetelések
Polisztirol szigetelések
Hőszigetelések, hangszigetelések
Hőszigetelések, hangszigetelések
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...