Pincefalak hőszigetelése FIBRANxps polisztirol lapokkal

Körültekintőnek kell lennünk a megfelelő hőszigetelő lemez kiválasztásakor

Pincefalak hőszigetelése FIBRANxps polisztirol lapokkal
Pincefalak hőszigetelése FIBRANxps polisztirol lapokkal

A pincefalak és az összes többi épületelem, amely nedves talajjal érintkezik, vagy akár a talajvízszint alatt van, egyik feladata, hogy távol tartsa a nedvességet. Ez azonban még nem elegendő a pincehelyiségek kényelmes lakókörnyezetté alakításához. Ehhez a vízszigetelt pincefalakat megfelelő hőszigeteléssel is el kell látni. Erre a célra – hiszen műszaki paramétereinek köszönhetően az XPS tökéletesen megfelel a talajszint alatti szerkezetekre vonatkozó követelményeknek -  az XPS hőszigetelés a legmegfelelőbb.

A FIBRANxps 300-L a talajjal érintkező szerkezetek alapvető hőszigetelése. Ez egy sima felületű extrudált polisztirolból készült hőszigetelő lemez, melynek deklarált nyomószilárdsága 300 kPa, ami 10% -os deformáció esetén meghaladja a 30 tonna/m² terhelést.

A hőszigetelés megfelelő vastagságának megválasztása mindig az egész épület elvárt energiahatékonyságától függ. A vékonyabb táblák használata csak a szükséges minimális védelmet nyújtja azzal, hogy megakadályozza a páralecsapódást a talajszint alatti szerkezetek belső oldalán, míg a 12 cm-es vagy annál nagyobb vastagságú hőszigetelés már az pincék hatékony hővédelmét is biztosítja.

A megfelelő termék kiválasztása mellett elengedhetetlen a fokozottan körültekintő kivitelezés is, különösen a kivitelezés befejeztével később nehezen hozzáférhető helyeken.

Ezért különös figyelmet kell fordítani a következőkre:

 • a táblák szoros egymáshoz illesztése, a hézagok mentén kialakuló hőhidak elkerülése érdekében,
 • a pincefal a lábazat találkozásának szigetelése,
 • az alap és a pincefal találkozásának szigetelése,
 • a csatlakozási pontok és sarkok szigetelése,
 • nyílászárók és fűtetlen aknák hőszigetelése,
 • az épület fűtött és fűtetlen részeinek találkozása.

Rossz csapadékelvezetésű talaj esetén a hőszigetelt épület körül megfelelő csapadék- és talajvíz elvezetési rendszer kiépítése szükséges. 

Hogyan azonosíthatjuk, hogy melyik hőszigetelés alkalmas a talajszint alatti szigetelésre?
Pincefalak hőszigetelése FIBRANxps polisztirol lapokkal
Pincefalak hőszigetelése FIBRANxps polisztirol lapokkal
A FIBRANxps 300-L táblák egymást átfedő élei megakadályozzák a lineáris hőhidak kialakulását.

A talajszint alatt alkalmazott hőszigetelés nem csak az előírt nyomószilárdsági követelményeknek kell, hogy megfeleljen. Ha talajvízzel és, vagy nedvességgel érintkezik, akkor a hőszigetelő táblák vízfelvételének minimálisnak kell lennie, még teljes vízbemerítés esetén is. A DIN szabvány szerint csak a zárt cellás szerkezetű hőszigetelés (legalább 95% -os zárt cellatartalom), mint például extrudált polisztirol (XPS) alkalmas ilyen épületrészek szigetelésére. A termék kiválasztása vagy beépítése előtt ellenőrizze a termék címkéjén az alábbi speciális műszaki jellemzőket vagy jelöléseket:

 • Deklarált nyomószilárdság 10% -os összenyomódás esetén. 300 ≤ CS (Y \ 10) [kPa],
 • Hosszú távú vízfelvétel diffúzióval WD (V) 1 térfogat% (kiváló mutató akkor is, ha a szigetelés folyamatosan vízben áll),
 • Hosszú távú vízfelvétel merítéssel WL (T) ≤ 0,7 térfogat% (míg a rendelkezésre álló legjobban teljesítő osztályozás 0,7 térfogat %, a FIBRANxps termékek tényleges vízfelvétele sokkal alacsonyabb - 0,2 és 0,4 térfogat % között mozog),
 • Páradiffúziós ellenállási tényező MUi 50-150,
 • Hővezető képesség 0,032 ≤ λD ≤ 0,036 [W / mK].

A mostoha körülményeknek kitett szerkezetekben használt termékek minőségének ellenőrzése tesztelést és jóváhagyást igényel.

Az ETA-17/0910-et a gyártók felhasználhatják termékeik állandó és tartós (legalább 50 évig tartó) hőszigetelő tulajdonságainak tanúsítására. Az ETA bizonyítja az összetett épületszerkezetekben használt termékek minőségét.

Miért fontos, hogy a WL (T) érték - hosszú távú vízfelvétel merítéssel -  ne haladja meg a 0,7-et, illetve a  WD (V) érték - hosszú távú vízfelvétel merítéssel - 1 legyen?

Mivel ezeket az értékeket az XPS termékekre érvényes EN13164 szabvány határozza meg.

Az építkezéseken tett látogatásaik alkalmával a gyártó alkalmazottai túl gyakran találkoznak olyan esetekkel, amikor „nápolyi” mintás felülettel (FIBRANxps ETICS) ellátott XPS táblákat építenek be a talajszint alatt, annak ellenére, hogy ez műszakilag helytelen, mivel ezeket a táblákat más építészeti célokra fejlesztették ki.

A WL (T) és a WD (V) két nagyon fontos tulajdonság, amelyeket az épület talajszint alatti részeinél alkalmazott hőszigetelések - például az alapok és a pincefalak oldalirányú védelme vagy az alaplemez alatt - minősítésekor mérnek. Értékeik nem haladhatják meg a WL (T) 0,7 és a WD (V) 1 deklarált szinteket. Egy másik fontos tulajdonság az FTCD - fagyás/olvadás állóság.
A FIBRANxps 300-L a fentieken részletezett célokra fejlesztett és minősített termék. 

A FIBRANxps ETICS viszont az épület föld feletti részeinek szigetelésére szolgál (jellemzően az épületek lábazatának szigetelésére), talajszint alatti használata nem igazolt. 
Az alacsony vízfelvétel jelentősen befolyásolja a termék hővezető képességének fenntartását, valamint a fagyás és olvadás hatásaival szembeni ellenálló képességét.
Ezért körültekintőnek kell lennünk a megfelelő hőszigetelő lemez kiválasztásakor. Minden épületszerkezetnek megvannak a betartandó vonatkozó előírásai. Csak így lehet a vízszigetelő réteg mechanikai védelmén túl a tartós hőhatékonyságot is biztosítani. A nedves hőszigetelőanyag idővel elveszíti hőszigetelőképességét és végül rontja a beruházás értékét.

Pincefalak hőszigetelése FIBRANxps polisztirol lapokkal
Pincefalak hőszigetelése FIBRANxps polisztirol lapokkal

A FIBRANxps 300-L hőszigetelő táblákat a talajszint alatti falszakaszok oldalára kerülnek, beleértve az alapzat oldalait is. A táblákat egy speciális kis tágulású poliuretán habbal függőleges sávokban rögzítik a vízszigetelő lemezre. A talajvízszint alatt a hőszigetelő táblákat a teljes felületen rögzíteni kell.

A FIBRAN a megbízhatóság és a minőség szinonimája

A FIBRAN csoport Európa legfontosabb hő- és hangszigetelő gyártóinak egyike. A FIBRANxps-t Görögországban, Portugáliában, Bulgáriában és Szlovéniában gyártják, és épül a vállalatcsoport csehországi gyára. Az összes járatos FIBRANxps termékből folyamatos készletet tartanak, és így mindig képesek biztosítani a gyors szállítást. Amennyiben szakmai tanácsadásra van szüksége, mindig számíthat a FIBRAN szakembereinek segítségére.

Segítség a választáshoz: nem minden türkizkék hőszigetelés FIBRANxps 

Mielőtt megvásárolná az XPS-t az építőanyag-kereskedésben, győződjön meg róla, hogy valóban a FIBRAN hőszigetelést választotta! A FIBRANxps termékeknek felismerhető türkiz színük van, a csomagoláson pedig FIBRANxps felirat szerepel.

A hírben szereplő termékek

FIBRANxps 300-L extrudált polisztirol szigetelőlapok
 
FIBRANxps 300-L extrudált polisztirol szigetelőlapok

A FIBRANxps 300-L magas nyomószilárdságú extrudált polisztirol szigetelőlapok sima felületképzéssel és “L” élképzéssel készülnek. Alkalmazhatók talajban talajvíz esetén is pincefalak, medencék szigetelésére, padlófűtéses padlók, raktárak, műhelyek, hangárok, műjégpályák padlóinak rétegrendjében, fordított rétegrendű és hagyományos lapostetők szigetelésére, DUO-tetőknél és passzív házaknál.

Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya

Kategóriák

Polisztirol szigetelések
Polisztirol szigetelések
Hőszigetelések, hangszigetelések
Hőszigetelések, hangszigetelések
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...