Otis GeN2 Comfort gépház nélküli felvonó

A panelházak biztonságos, energiatakarékos és környezetbarát felvonója

Magyarországon a hatvanas évek végétől egészen a kilencvenes évek elejéig körülbelül 800.000 házgyári panellakás készült el. A panellakások tervezésekor és kialakításakor mind a 11, mind a 16 szintes házak esetében nélkülözhetetlenné vált már a 60-as években is a tipizált felvonó berendezések kialakítása és beépítése.

A beépített felvonó berendezések az alábbi főbb típusokból kerültek kialakításra:
  • 1960-es évektől 1973-ig HAFE (Hajtómű és Felvonó Gyár)
  • 1974-től az 1990-es évek elejéig Ganz (Schindler licence alapján gyártott)
Magyarországon a korábbi - MSZ 04-11 - Magyar Szabvány szerint a felvonó berendezések tervezett műszaki - méretezési - élettartama 25 év, de ez a várható életkor is csak az 5 évenként esedékes közép- és nagyjavítások elvégzése esetén érvényes.
  • HAFE felvonók esetében az átlag életkor ~ 40 év
  • Ganz felvonók átlag életkora ~ 28 év
Általánosan megállapítható, hogy jelenleg az elöregedett felvonó állomány tekintetében az esetlegesen elvégzendő - vagy már elvégzett - részleges modernizációk csak a felvonók megbízhatóságára és esztétikai jellemzőire koncentrálnak, érintetlenül hagyva a biztonsági készülékeket, illetve a jelenlegi szabályozásoknak már nem megfelelő műszaki megoldásokat! A részleges modernizáció általában nem jár ajtócserével, mert ez a legköltségesebb rész. Így a legnagyobb veszély- és meghibásodási forrás továbbra is fennmarad. Az ajtócserével együtt járó modernizáció költsége egy új felvonó árát közelíti. Az egyetlen igazi hosszú távú megoldás a felvonó-berendezés teljes cseréje.

A megoldás: GeN2 Comfort
A GeN2 Comfort gépház nélküli felvonó az Otis GeN2 termékcsaládjának tagja. Az elmúlt évtizedben az Otis nemzetközi és hazai szinten is már jelentős eredményeket ért el a meglévő épületekben üzemelő berendezések felújításainál. Az elmúlt 10 év során előtérbe került az új Gen2 technológián alapuló, immáron a környezetbarát és biztonságtechnikát is a középpontba helyező teljes berendezés cserével járó modernizációs program. A Gen2 Comfort alkalmazásakor a hajtás az aknafejben kerül elhelyezésre. Ezzel az épület tetején lévő gépház felszabadul.
A fülke emeléséhez alkalmazott laposkötél technológia, illetve a felszabaduló mozgási energiát villamos energiává alakító Otis ReGen hajtás tartós és gazdaságos rendszert eredményez: a szabványos alkatrészekkel felszerelt Gen2 Comfort felvonók teljesítik az "A"energiahatékonysági osztály előírásait.

A forradalmi laposkötél technológia
A Gen2 felvonócsalád az első olyan rendszer, mely nagy kopásállóságú és jó tapadást biztosító poliuretánba ágyazott, laposan kiterített, nagy szilárdságú acél pászmákat - más néven lapos kötelet - használ a fülke emeléséhez. Ez a gyökeres újítás, illetve a motor, a vezérlés és a hajtás hasonlóan eredeti megoldása egy tartós és gazdaságos rendszert eredményez.

A speciálisan kialakított laposkötél szélessége 30 mm, vastagsága pedig 3 mm. A hagyományoshoz képest 20%-kal könnyebb laposkötelek kétszer-háromszor hosszabb élettartamúak és csendes, nyugodt járást biztosítanak.

Biztonság, megbízhatóság
Az új technológia alkalmazásával megnövekedett a berendezések megbízhatósága. A Gen2 fejlett biztonságtechnikai jellemzői egyaránt védelmet nyújtanak az utasok és a karbantartó személyzet számára. A PULSE kötélfigyelő rendszer folyamatosan ellenőrzi a Gen2 laposköteleiben lévő acélpászmák állapotát a hét minden napján, a nap 24 órájában és figyelmeztet, ha cserére lenne szükség. Ezzel nem csupán a berendezés megbízhatóságát növeli, hanem csökkenti a kötelek átvizsgálása miatti szükségszerű üzemszünet idejét is.

Energia-megtakarítás
Mi a közös a kis fülketerheléssel fel irányban és a teljes fülketerheléssel le irányban közlekedő felvonókban? Mindkét esetben a fékezéskor felszabaduló energia ellenállásokon keresztül hővé alakul. Ezzel szemben az Otis ReGen hajtás a felszabaduló mozgási energiát villamos energiává alakítja és visszatáplálja az épület villamos rendszerébe, újrafelhasználásra, pl. a világítás számára. Az Otis ReGen hajtás jelentősen csökkenti az elektromágneses és rádiófrekvenciás interferenciát, továbbá minimális mértékben torzítja a hálózati áram szinusz hullámait.

Kategóriájában a legjobb
A VDI által létrehozott VDI4707 szabvány meghatározza a felvonók energiahatékonyságát üzem közben és készenléti módban, figyelembe véve a teherbírást, sebességet, emelőmagasságot és a használat gyakoriságát. A szabványos alkatrészekkel felszerelt felvonókon végzett mérések alapján a Gen2 Comfort felvonók teljesítik az "A" osztály előírásait, tehát mind technológiailag, mind környezetvédelem szempontjából kategóriájuk legjobbjai között vannak.

A meglévő és a GeN2 Comfort felvonók várható éves fogyasztása közti különbséget az alábbi diagramok szemléltetik:
A GeN2 Comfort gépház nélküli felvonó adatlapját letöltheti, ha a hír alatti termékképre kattint, amennyiben árajánlatot, bővebb információt vagy katalógust szeretne kérni az Otis Felvonó Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
Kategóriák
Személyfelvonók
Személyfelvonók
Felvonók, mozgólépcsők
Felvonók, mozgólépcsők
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...