A Panasonic és a Smart Electric Lyon konzorcium kísérleti projektje a jövő "zöld" városáért

A Panasonic széleskörű tapasztalatára alapozva, informatikai és energetikai megoldások összeházasításával

Úttörő jelentőségű, a jövő elektronikai rendszereinek legnagyobb európai tudományos kísérleteként számon tartott projekt kezdődött Lyonban. A kezdeményezés, amelyet a Panasonic fűtési és hűtési üzletága, Lyon város közgyűlésének elnöke, az EDF és 20 partnerszervezete, valamint a Smart Electric Lyon biztosított támogatásáról, hivatalosan egy kiállítási terem átadásával vette kezdetét 2013. október 28-án.

A Panasonic elnök-vezérigazgatója Laurent Abadie így jellemezte a projektet: "Az intelligens energiagazdálkodási rendszerek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a jövőben az energiafelhasználás hatékonyságát javítani tudjuk, ezért a Panasonic kutatási tevékenységének ez az egyik legfontosabb fókuszterülete. A projekt során a fűtési és hűtési rendszerek, valamint az elektronikai rendszerek kifejlesztése terén megszerzett tapasztalatainkat egyaránt jól hasznosíthatjuk. Nem is kétséges, hogy a Smart Electric Lyon jelentős előrehaladásra lesz képes az intelligens energiagazdálkodás kialakítása terén, amely ez esetben nem csupán az energiamegtakarítást szolgáló megoldások, hanem az energiatermelés és -tárolás új, intelligens módszereinek kifejlesztését is jelenti. A Panasonic és a Smart Electric Lyon konzorcium tagjai között létrejött együttműködés keretében megoszthatjuk egymással a tapasztalatainkat és új, innovatív megoldásokkal szolgálhatunk az energiagazdálkodás terén. A projekt során készülő ergonómiai és szociológiai tanulmányok abban segítenek majd bennünket, hogy a vásárlók igényeivel találkozó, egyszerűen használható berendezéseket fejleszthessünk ki."
A Panasonic a projekt számára rendelkezésre bocsátja változatos energiatakarékos fűtési és hűtési rendszereit, például az Aquarea Air Source hőszivattyút. Ez a berendezés különlegesen hatékonyan termeli meg a háztartási melegvíz előállításához, valamint az épület hűtéséhez és fűtéséhez szükséges energiát. Ezek a hőszivattyúk tökéletesen kommunikálnak az épületek energiagazdálkodást vezérlő rendszereivel, így - a legfontosabb tényezőkről pontos adatokat szolgáltatva - megkönnyítik azok használatát. A vállalat tervei szerint az energiagazdálkodási rendszerbe bevonnak majd más háztartási eszközöket, így például LED fényforrásokat is, ezzel tovább javítva a teljes háztartás energiafelhasználási mutatóit.

A Smart Electric Lyon által biztosított technológiai megoldások arra szolgálnak, hogy folyamatosan ellenőrizzék az energiafogyasztást, növeljék a komfortérzetet, ezzel egyben a vállalkozások eredményességét és a közösségek jólétét. Ezek között vannak fűtő és hűtő berendezések, fényforrások, otthon automatizálási rendszerek, továbbá innovatív digitális megoldások.

A Smart Electric Lyon-t egy EDF-hez közel álló konzorcium vezeti, és az ADEME in Future Investments támogatását élvezi. A Smart Electric Lyon-nak 21 partnerszervezete van világszerte az ipari szektorban és a kutatás-fejlesztés területén: elektronikus és telekommunikációs eszközök gyártói, és híres kutatóközpontok. Mindannyian részesei az innovatív megoldások kifejlesztésére, egyesítésére és értékelésére irányuló projektnek. Lyon városát az innovatív projektek támogatása miatt választották az új megoldások tesztelésének helyszínéül. A projekt résztvevői szerint a jövő városát a mobilitás, a magas életminőség és a természet iránti tisztelet jellemzi majd.

A jövő elektronikai rendszereinek nagyszabású tesztjében Lyon 25 ezer lakosa, kiskereskedései, vállalkozásai és közösségei vesznek részt. A közös projekt négy éven keresztül zajlik majd különböző szakterületeken jártas kutatók részvételével, akik szakértelmüket a jövő energiagazdálkodási kihívásainak megoldására mozgósítják.

A projekt azért különösen fontos a Panasonic számára, mert a fűtés és a használati melegvíz előállítása a háztartások energiafogyasztásának igen jelentős részéért felelős. A Panasonic az európai és franciaországi erőforrásait a Smart Electric Lyon rendelkezésére bocsátja. A Panasonic frankfurti kutatás-fejlesztési csapatának elkötelezett és nagy tapasztalattal rendelkező szakemberei vesznek majd részt a projektben.

A Panasonic fűtési és hűtési üzletága sok éve foglalkozik új technológiai megoldások kifejlesztésével, amelyek a rendszerei jobb kommunikációjára, és olyan intelligens applikációk kidolgozására irányulnak, amelyekkel csökkenteni, optimalizálni lehet az energiafogyasztást. A Panasonic által beépített interfészek nemcsak a háztartások, hanem a nagy kiterjedésű ipari objektumok berendezéseinek összehangolt működtetését is képesek megoldani. Ezek az interfészek bármilyen meglévő rendszerrel (pl. ZigBee, KNX, EnOcean, vagy Modbus) kompatibilisek.

További információ: www.smart-electric-lyon.fr

Ha a projektről bővebb információt szeretne kérni a Panasonic Marketing Europe GmbH South-East Europe Fióktelep munkatársától, használja az Információkérés gombot.

Kategóriák

Hőszivattyúk
Hőszivattyúk
Hőtermelők, hőleadók, hőcserélők, kémények
Hőtermelők, hőleadók, hőcserélők, kémények
Épületgépészet
Épületgépészet

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...