Nagyvastagságú XPS hőszigetelések alkalmazása, kivitelezési szabályok II.

Hogyan alkalmazzuk a nagyvastagságú zártcellás polisztirolhab hőszigeteléseket terepszint alatt

XPS pincefalon, épület alatt és padlókban

Épületeink térelhatárolóinak hővédelmét, általában a terepszint feletti épületrészeknél tekintjük indokoltnak, beleértve a pincefödémeket és/vagy a talajon fekvő padlókat, továbbá az épületlábazatokat is. Napjainkra egyre gyakrabban kerülnek azonban olyan belső terek a terepszint alá, amelyeknek rendeltetésszerű használhatósága és gazdaságos üzemeltethetősége indokolja a hőszigetelést. A hatályos energetikai szabályozás a huzamos tartózkodásra szolgáló helyiségeket tartalmazó épületekre (épületrészekre), illetve azoknak tervezésére terjed ki, amelyekben a jogszabályban, vagy a technológiai utasításban előírt légállapot biztosítására energiát használnak. Ez alapvetően energetikai megfontolás, de ilyen esetekben is tervezési szempont a komfortérzet és az állagvédelem/nedvességtechnikai viszonyok mérlegelése.

Milyen „különleges” igénybevételek merülnek fel a terepszint alatt?
  • állandó és/vagy fokozott nedvességterhelés (talajpára, talajnedvesség, talajvíz, rétegvizek)
  • oldalnyomás, ami a terepszint alatti mélységgel, és a környező talajszerkezet belső súrlódási tulajdonságainak függvényében változik (szükséges a geotechnikai/talajmechanikai viszonyok ismerete)
  • épület alatt a kiemelkedően magas, tartós nyomóigénybevétel
A RAVATHERM XPS hőszigetelések nyomószilárdságukat tekintve, tartós terhelés esetén (2%-os összenyomódás mellett) legalább 130 kPa feszültségre vehetők igénybe. Ez megfelel kb. 13 tonnás négyzetméterenkénti egyenletesen megoszló terhelésnek, vagy olyan föld nyomásának, ami ezt nem haladja meg (talajszerkezettől, víznyomástól függően). A RAVATHERM XPS termékek vízszigetelés nélkül is megőrzik hőszigetelő képességüket, mert anyagszerkezetüknek köszönhetően olyan csekély a vízfelvevő képességük, ami számottevően nem változtatja meg hőszigetelő képességüket. Terjedőben az a vízszigetelést védő megoldás, ahol az úgynevezett „védő-fal” lehet nedvességtűrő XPS hőszigetelés is. Ezekben az esetekben azonban a beépített „védelem” nem csak a mechanikai védelmet biztosítja, hanem a megfelelő hőszigetelését is ellátja a pinceszintnek. Az RAVATHERM XPS hőszigetelő lemezek önmagukban a vízszigetelést nem oldják meg, arról a szigetelt fal mögötti tér szárazsági követelménye szerinti talajvíz, vagy talajnedvesség, talajpára elleni szigeteléssel kell gondoskodni.
RAVATHERM XPS hőszigetelés pincefalon
RAVATHERM XPS hőszigetelés pincefalon

Talajjal érintkező vízszigetelt falfelületeken a mechanikai rögzítés nem megengedett (vízszigetelés folytonosságának védelme). Terepszint felett a ragasztást, célszerű - tudatosan tervezett - dübeles rögzítés-kiegészítéssel biztosítani.

Különös gondossággal kell eljárni a hőszigetelt pincefalak melletti talajvisszatöltés során. Az XPS táblák mellé célszerű magas vízáteresztő képességű töltés beépítése (finomszemcse-hiányos-, vagy egyszemcsés kavics, egyszemcsés zúzalék). A földvisszatöltés rétegesen és gondos tömörítéssel készüljön, mert így elkerülhető a talaj természetes ülepedéséből a felületre ható csúsztatóerő. Azonos szabályok szerint kell eljárni szivárgó-építés esetén is. Szabálytalan visszatöltés esetén, az ülepedő talaj elmozdítja, károsítja, roncsolja a hőszigetelést.

A RAVATHERM XPS hőszigetelések letölthető katalógusaiért kattintson a hír alatti termékképre. Amennyiben árajánlatot vagy bővebb információt szeretne kérni a RAVATHERM Hungary Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.

A hírben szereplő termékek

RAVATHERM XPS 300 WB hőszigetelés RAVATHERM XPS 300 SL hőszigetelés	RAVATHERM XPS 300 ST hőszigetelés RAVATHERM XPS 500 SL hőszigetelés
 
RAVATHERM XPS hőszigetelés
5 termék

A kék színű RAVATHERM XPS hőszigetelő lemezek lehetővé teszik az olyan különleges igénybevételű épületrészek hőszigetelését, mint az épületlábazatok, lapostetők, pincefalak, ipari padlók, homlokzatok. Az XPS (extrudált polisztirolhab) egy olyan homogén, zártcellás anyagszerkezetű hőszigetelés, mely kiváló hőszigetelő képessége mellett vízálló, sőt nagy nyomószilárdságának köszönhetően ellenáll az állandó, több tonnás fizikai terhelésnek is.

5 termék
Termékismertető
Műszaki adatok
Tovább
Termék kártya

Kapcsolódó hírek

Nagyvastagságú RAVATHERM XPS hőszigetelések alkalmazása I.
Nagyvastagságú RAVATHERM XPS hőszigetelések alkalmazása I.
A megfelelő vastagságú hőszigetelés és a kivitelezés szabályai
Nagyvastagságú RAVATHERM XPS hőszigetelések alkalmazása I.

Kategóriák

Polisztirol szigetelések
Polisztirol szigetelések
Szigetelések
Szigetelések
Épületszerkezetek
Épületszerkezetek

Épületszerkezetek

Nyílászáró, szigetelés, burkolat, ...

Épületgépészet

Kazán, klíma, légkezelő, szaniter, ...

Épületvillamosság

Elosztó, lámpa, tűzjelző, kamera, ...

Berendezések

Utcabútor, targonca, irodabútor, ...

Eszközök

CAD szoftver, hőkamera, vésőgép, ...