proidea.hu online termékinformációs katalógus

Nagyvastagságú XPS hőszigetelések alkalmazása, kivitelezési szabályok II.


2018. július 24.

Hogyan alkalmazzuk a nagyvastagságú zártcellás polisztirolhab hőszigeteléseket terepszint alatt

XPS pincefalon, épület alatt és padlókban

Épületeink térelhatárolóinak hővédelmét, általában a terepszint feletti épületrészeknél tekintjük indokoltnak, beleértve a pincefödémeket és/vagy a talajon fekvő padlókat, továbbá az épületlábazatokat is. Napjainkra egyre gyakrabban kerülnek azonban olyan belső terek a terepszint alá, amelyeknek rendeltetésszerű használhatósága és gazdaságos üzemeltethetősége indokolja a hőszigetelést. A hatályos energetikai szabályozás a huzamos tartózkodásra szolgáló helyiségeket tartalmazó épületekre (épületrészekre), illetve azoknak tervezésére terjed ki, amelyekben a jogszabályban, vagy a technológiai utasításban előírt légállapot biztosítására energiát használnak. Ez alapvetően energetikai megfontolás, de ilyen esetekben is tervezési szempont a komfortérzet és az állagvédelem/nedvességtechnikai viszonyok mérlegelése.

Milyen „különleges” igénybevételek merülnek fel a terepszint alatt?
  • állandó és/vagy fokozott nedvességterhelés (talajpára, talajnedvesség, talajvíz, rétegvizek)
  • oldalnyomás, ami a terepszint alatti mélységgel, és a környező talajszerkezet belső súrlódási tulajdonságainak függvényében változik (szükséges a geotechnikai/talajmechanikai viszonyok ismerete)
  • épület alatt a kiemelkedően magas, tartós nyomóigénybevétel
A RAVATHERM XPS hőszigetelések nyomószilárdságukat tekintve, tartós terhelés esetén (2%-os összenyomódás mellett) legalább 130 kPa feszültségre vehetők igénybe. Ez megfelel kb. 13 tonnás négyzetméterenkénti egyenletesen megoszló terhelésnek, vagy olyan föld nyomásának, ami ezt nem haladja meg (talajszerkezettől, víznyomástól függően). A RAVATHERM XPS termékek vízszigetelés nélkül is megőrzik hőszigetelő képességüket, mert anyagszerkezetüknek köszönhetően olyan csekély a vízfelvevő képességük, ami számottevően nem változtatja meg hőszigetelő képességüket. Terjedőben az a vízszigetelést védő megoldás, ahol az úgynevezett „védő-fal” lehet nedvességtűrő XPS hőszigetelés is. Ezekben az esetekben azonban a beépített „védelem” nem csak a mechanikai védelmet biztosítja, hanem a megfelelő hőszigetelését is ellátja a pinceszintnek. Az RAVATHERM XPS hőszigetelő lemezek önmagukban a vízszigetelést nem oldják meg, arról a szigetelt fal mögötti tér szárazsági követelménye szerinti talajvíz, vagy talajnedvesség, talajpára elleni szigeteléssel kell gondoskodni.
RAVATHERM XPS hőszigetelés pincefalon
Talajjal érintkező vízszigetelt falfelületeken a mechanikai rögzítés nem megengedett (vízszigetelés folytonosságának védelme). Terepszint felett a ragasztást, célszerű - tudatosan tervezett - dübeles rögzítés-kiegészítéssel biztosítani.

Különös gondossággal kell eljárni a hőszigetelt pincefalak melletti talajvisszatöltés során. Az XPS táblák mellé célszerű magas vízáteresztő képességű töltés beépítése (finomszemcse-hiányos-, vagy egyszemcsés kavics, egyszemcsés zúzalék). A földvisszatöltés rétegesen és gondos tömörítéssel készüljön, mert így elkerülhető a talaj természetes ülepedéséből a felületre ható csúsztatóerő. Azonos szabályok szerint kell eljárni szivárgó-építés esetén is. Szabálytalan visszatöltés esetén, az ülepedő talaj elmozdítja, károsítja, roncsolja a hőszigetelést.

A RAVATHERM XPS hőszigetelések letölthető katalógusaiért kattintson a hír alatti termékképre. Amennyiben árajánlatot vagy bővebb információt szeretne kérni a RAVATHERM Hungary Kft. munkatársától, használja a megfelelő gombot.
 

Termék
Cég
Székhely: H-1117 Budapest, Hengermalom út 47/a
Gyártás: H-8184 Balatonfűzfő, Almádi út 4.
Telefon: +36 88 596 979
E-mail:
Web: http://ravatherm.com/hu/
Lindemann Dániel
területi képviselő +36 70 456 1733
   
   
   
A RAVATHERM Hungary Kft. több mint 25 év szakmai tapasztalattal a háta mögött gyártja kiváló minőségű extrudált polisztirolhab hőszigetelő lemezeit. A legmodernebb extrudálási technológiával szigorú minőségbiztosítási rendszer mellett készülő hőszigetelés könnyű, hosszú élettartalmú, külön védőfelszerelés nélkül méretre vágható és egyszerűen beépíthető. Bizonyára Önök is találkoztak már egy-egy építkezés során a termékkel, amely nemcsak kék színével, hanem kiváló tulajdonságaival is kitűnik. Terhelhetősége, vízállósága, alaktartósága alkalmassá teszik olyan speciális épületrészek védelmére is, mint a padló, lábazat, homlokzat, koszorúk. Bár a RAVATHERM Hungary Kft. a belga, családi tulajdonú Ravago Group része, az előállítási folyamat egésze Magyarországon történik, magyar szakemberek segítségével. A RAVATHERM Hungary Kft. dolgozói szakmai elhivatottságuk mellett nagy hangsúlyt fektetnek környezetünk védelmére is. A RAVATHERM XPS hőszigetelések jelentős mértékű energiamegtakarításuk által, aktív részt vállalnak a globális szén-dioxid kibocsátás csökkentésében, mely kiemelten fontos, hogy a következő generációk egészséges környezetben nőhessenek fel. Ez a környezettudatos gondolkodás végigkíséri az anyagot a gyártási folyamat első lépéseitől az újrahasznosíthatóság kérdéséig. A termék előállítása az ISO 14001 környezetirányítási rendszer és az ISO 50001 energiairányítási rendszer követelményeinek megfelelően történik.
Hír
Nagyvastagságú RAVATHERM XPS hőszigetelések alkalmazása I.
2018.05.24    
További hírek a Polisztirol szigetelések termékkategóriában
További hírek a Szigetelések termékkategóriában
További hírek az Építés termékkategóriában
Kulcsszavak:  RAVATHERM  XPS  hőszigetelés  polisztirol  extrudált  polisztirolhab  nagy  vastagságú  hőszigetelés  vastag  hőszigetelés  beépítése